LIVE TEXT: Conducerea ASF dă explicaţii în Parlament cu privire la insolvenţa Euroins

D.T.
Miscellanea / 20 martie 2023

Conducerea ASF dă explicaţii în Parlament cu privire la insolvenţa Euroins

Actualizare - Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice cere ASF sa trimita lunar comisiei o situaţie cu plăţile efectuate de FGA celor asiguraţi la City Insurance şi Euroins.

---

Actualizare - Nicu Marcu: "Nu le putem impune preţul la care sa vândă. Noi punem pe site, doar tarifele de referinţă".

---

Actualizare - George Scarlat, senator PNL: Din păcate, eu decontez politic că trebuie să le explic oamenilor de ce au crescut tarifele de referinţă. Nu cred că HG va rezolva problema. De unde avem garanţia că nu va fi o companie care va vinde sub tariful de referinţă şi va da faliment peste trei ani? Nu cred că rezolvarea e îngheţarea preţurilor pentru că vom perturba şi mai mult piaţa.

---

Actualizare - Florin Cîţu: Practic le spuneţi oamenilor să nu mai cumpere poliţe până apare hotărârea de guvern respectivă.

---

Actualizare - Nicu Marcu: Proiectul de HG privind aplicarea tarifelor din martie 2022 e la Guvern. Va fi o perioadă limitată de şase luni, pentru calmarea pietei în urma seismului provocat de ieşirea din piaţă a Euroins.

---

Actualizare - Cristian Roşu: Nu cred că daunele pe care le vom plăti vor fi mai mari de 500-600 milioane euro.

---

Actualizare - Daniel Zamfir: Cel mai important lucru este că poliţele RCA nu vor creşte după falimentul Euroins. Trebuie să facem ceva ca ASF nu doar sa constate falimente, ci trebuie să şi prevină. Apoi trebuie să ne asigurăm că FGA va plăti în termen rezonabil toate daunele.

---

Actualizare - Nicu Marcu: "În Polonia sunt 35 de companii pe RCA. Noi mai avem doar şase sau şapte. Noi, de doi ani, solicităm companiilor din străinătate sa vină in Romania. După falimentul City, două companii mari au preluat cote din piaţă pentru că au avut siguranţa că facem treabă şi suntem de încredere. Am creat facilităţi ca să nu fie afectate foarte mult companiile prin practicarea tarifului de anul trecut".

---

Actualizare - Florin Cîţu: "Soluţia propusă de ASF va duce la ieşiri de companii din piaţa de asigurări. Daca iese cineva din piaţă, preţurile vor exploda şi nu vom avea o piaţă funcţională".

---

Actualizare - Nicu Marcu: "Cauza este că aceste companii au fraudat. Utilitatea noastră este că i-am depistat. Stăteau cu dosare sub masa, neinregistrate şi cu dosare din instanţă neraportate. Am găsit dosare ascunse, sisteme informatice pe care le făceau nefuncţionale. Am făcut plângeri penale pentru că nu am putut sa intram în sistemele informatice. Daca nu vom avea informaţii în timp real,prin raportări,nu se va întâmpla nimic bun in piaţă".

Întrebat de City Insurance, Marcu a spus: Falsificaseră toate câmpurile extrasului de cont. Preşedintele autorităţii din Elveţia a intervievat banca şi i s-a spus că nu există acel cont şi, după ce ne-au trimis datele, am acţionat. De aceea i-am lăsat până atunci sa mai emită poliţe.

---

Actualizare - Claudiu Târziu, senator AUR: "Problema este foarte simplă. Patru falimente pe care plătesc românii, nu statul, că statul nu are bani. La cauze aţi dat vina pe lege şi nu aţi prezentat soluţii. Aţi oferit paleative, nu soluţii. Care este utilitatea ASF ca instituţie? Ar fi fost mai frumos,mai bine, să vă depuneţi mandatul, săva daţi demisia. Dar pe banii pe care staţi este mai greu să faceţi acest gest".

---

Actualizare Silvia Dinică, senator USR: "Mişu Negriţoiu făcea aceleaşi declaraţii când era şeful ASF. Eu vreau să văd şi alte măsuri pentru soluţionarea situaţiei. Sunt măsuri exprimate vagi. Spuneţi că veţi atrage mai mulţi jucători pe piaţa RCA. Asta o poate spune şi un student din primul an la ASE. Spuneţi că nu aveţi legislaţia necesară, dar iniţiativa legislativă din partea ASF a lipsit cu desăvârşire."

---

Actualizare Anca Dragu, senator USR: "Spuneţi că aţi aplicat toate măsurile pe care le puteaţi lua, dar nu v-aţi putut opune fatalităţii că cele două companii care erau un risc sistemic pentru piaţă au falimentat una după alta. FGA a acţionat ca o puşculiţă pentru aceste companii."

---

Actualizare Claudiu Mureşan, senator USR: "Domnule Roşu lucraţi de 15 ani în asigurări. V-aţi mai prelungi mandatul sau v-aţi da demisia?"

---

Actualizare Florin Cîţu, senator: "Aţi trimis o soluţie privind stabilizarea pieţei pentru practicarea tarifelor de anul trecut. Practic propuneţi companiilor să susţină falimentul Euroins, deşi şi-au făcut bugete pe alte tarife, mărite. O coincidenţă bizară, ca după o săptămână în care al treilea om în stat să anunţe falimentul Euroins, a urmat decizia respectivă."

---

Actualizare Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF: "Toate deciziile date în defavoarea Euroins ne-au fost atacate în instanţă. FGA a fost numit anul trecut în februarie să înlocuiască conducerea interimară, dar nu au primit niciun fel de documente. Toată activitatea era condusă din Bulgaria. De aceea a ieşit FGA din Euroins."

Acesta continuă, declarând că: "Pe parcursul anului 2019 au început cele două controale de fond la City şi Euroins care în 2018 aveau o cotă de piaţă de 75%. Am sesizat de doua ori Consiliul Concurenţei."

"Nu este vorba despre plafonarea RCA, ci de vânzarea poliţelor la preţul anului 2022. Am discutat cu companiile semnificative care au făcut simulări pe propriile portofolii şi prognoze şi am convenit că în afară de acest pachet primar de impact public, venim cu lucruri de compensare a eventualelor pierderi. Se blochează distribuţia la 5% şi le dam marja de 7-8% pentru a reduce pierderile şi le reducem contribuţia către ASF. Contribuţia către FGA nu că ar fi fixă, ci o contribuţie specială, adică un fel de credit dat de companii către FGA. Am convenit să analizăm în următoarele şase luni ce pierderi vor avea, pentru a face o ieşire controlată din piaţă. Preţurile au înghiţit azi rata inflaţiei, dacă le ţinem la anul trecut nu vor include rata inflaţiei."

Întrebat de către Claudiu Mureşan dacă îşi va prelungi mandatul, Cristian Roşu afirmă că: "Nu activez de 15 ani în ASF în zona de asigurări. Prelungirea mandatului nu depinde de mine."

"Piaţa românească de RCA are o defecţiune structurală", a spus Cristian Roşu. Acesta a precizat şi că în pieţele mature, precum Italia, "sunt 178 firme, în Polonia sunt 35, iar la noi sunt doar opt companii în asigurările RCA. De aceea piaţa nu este echilibrată", a susţinut vicepreşedintele ASF, care a spus că piaţa RCA este una foarte volatilă.

"Pe Solvency 2 nu mai putem face administrare specială decât la companiile româneşti. De aceea, am dat decizia privind insolvenţa Euroins. In februarie, ne-au adus un pitic de reasigurător prin care transferau toate activele şi conturile, iar şi soldul pozitiv se trimitea în străinătate la firma respectivă. Am aflat despre acest contract în 17 februarie din presă, deşi el fusese încheiat în 9 februarie 2023", continuă acesta. "Am acţionat în prevederile legale existente", adaugă el.

Întrebat despre situaţia companiilor de pe piaţă, acesta declară că: "Nu există nicio companie în piaţă care sa trezească în acest moment suspiciuni că ar ajunge in situaţia Euroins."

"Sunt dosare de la Astra nefinalizate. Am plătit inclusiv de la Metropol care a intrat în faliment în 2007. Sunt dosare externe. De la Astra vom avea dosare şi peste 30 de ani pentru că a avut şi asigurări de viaţă. Cu toate acestea, Astra şi Carpatica sunt aproape finalizate. La City s-au onorat până acum 80.000 de cereri de plată. Sunt 240.000 de cereri înregistrate după falimentul City, din care 170.000 sunt daune materiale. Cred că în maximum doi ani vom finaliza plăţile. In rezerva la Euroins sunt 55.000 dosare care toate vor fi preluate, din care 50.000 vor fi la plată. Estimăm că vor fi la Euroins 140.000 de dosare şi undeva in jur de 250 milioane euro de plată", mai declară acesta.

---

Actualizare Valentin Ionescu, director general Asigurări, ASF: "Rezultatele exerciţiului au fost publicate în 2022, iar Euroins a ieşit că avea un rezultat de peste 500 milioane euro. Am dat decizie de redresare. Iar Euroins a trimis datele cerute abia în august. Au fost schimbări în rezervele societăţii, de aproape 400 milioane, lucru care ne-a îngrijorat. A trebuit să facem o analiză la sfârşitul anului trecut. Am făcut două rapoarte de control, al doilea după ce am văzut datele din septembrie. Sunt termene legale pe care ASF trebuie să le respecte. Trebuie să dai timp societăţii să se apere şi să facă observaţii şi să verificăm observaţiile. Au fost verificări foarte ample, inclusiv cu autorităţi de peste hotare."

---

Actualizare Nicu Marcu, preşedintele ASF susţine că, în urmă cu doi ani jumate, lucrurile erau mai expansive, când cele două companii deţineau 80% din piaţă RCA, care nu se întâmplă în niciun stat. Acesta adaugă: "Au practicat preturi foarte mici, neserioase, iar companiile serioase s-au retras din piaţă şi cele două companii au ajuns la 80%. Am inceput o supraveghere foarte intensă. Conducerea companiei Euroins a fost sancţionată şi destituită la 2-3 luni de la preluarea de mine a mandatului şi compania City a fost sancţionaţă."

"In urma auditului cu EIOPA s-au găsit foarte multe deficienţe şi le-am impus măsuri. Dar ei nu furnizau documente, informaţii şi am făcut controale inopinate lunar, am amendat persoana fizică şi juridică, au cumulat amenzi de 16 milioane lei într-un an şi jumătate. Colegii noştri s-au lovit de refuzul de a le fi puse la dispoziţie documente sau li s-au pus la dispoziţie documente false", adaugă acesta.

Preşedintele ASF, adaugă, în plus, faptul că: "Solvency 2 le permite să facă asigurări cu reasigurare, iar reasigurători pot fi chiar şi în Insulele Cayman. Euroins avea un reasigurător în insula Nellis şi era greu de verificat. Şi-au transferat contractul la un reasigurător din Germania. Se vehiculează ideea că sunt 2 falimente pe mandatului nostru. Sunt falimente cerute de noi, după ce le-am dat posibilitatea să intre în legalitate. Ambele companii au avut aceeaşi procedură de lucru: dosare neînregistrate în contabilitate, plăţi făcute cu întârziere, preţuri mici la poliţe. De fiecare dată, toate elementele găsite care probau sau aveau suspiciuni de infracţiune au fost trimise către Parchet, chiar daca ne-au făcut plângeri penale. Recent ni s-a dat o NUP pe una din plângerile penale făcute de City."

"Niciun business al companiilor de asigurări nu poate fi susţinut din RCA. La companiile eşuate 95% din business se baza pe RCA, cu poliţe la tarife foarte mici. ASF nu poate să intervină conform legii europene şi naţionale pe tarife. Putem doar să publicăm pe site tarifele de referinţă la RCA, dar nu putem interveni. În actuala situaţie, legea concurenţei ne permite să intervenim pe o perioadă de 3-6 luni. Va veni o directivă în care companiile nici nu ne vor mai anunţa privind tarifele practicate", mai spune acesta.

Referitor la veniturile din ASF, Nicu Marcu a spus că a pus la dispoziţie toate detaliile din CCM şi că veniturile sunt publice pe site-ul ASF, unde se afla şi o defalcare a veniturilor pe fiecare funcţie.

"Nu vreau sa comentez declaraţiile politice. Nu a fost nicio intervenţie din afara ASF şi am funcţionat independent de când am preluat eu mandatul de preşedinte", adaugă acesta.

---

Actualizare Nicolae Neagu, preşedintele Comisiei buget, finanţe, bănci şi piata de capital: "Tarifele de referinţă au ridicat o problemă foarte mare in piaţă. Aceste tarife sunt extrem de mari, dacă facem referinţă şi la inflaţie, şi la tarifele de anul trecut. După ce am luat la cunoştinţă de aceste tarife, s-a închis verificarea Euroins cu retragerea licenţei care a dus la creşterea neîncrederii în piaţă, din partea companiilor şi consumatorilor. Eu cred că important pentru toată lumea este sa aflăm care sunt soluţiile. A rămâne cu neîncredere e păgubos pentru toţi. Dincolo de tarifele de referinţă, ce se întâmplă în Euroins poate genera efecte în piaţă ce nu ar putea fi controlate. Avem de multe ori sentimentul că preşedintele ASF nu are posibilităţile legale de a interveni punctual şi de aceea trebuie modificată legea."

"Inteleg că aveţi un proiect de HG pentru ca tarifele RCA să fie la nivelul martie 2022. Presupun că în calendarul dumneavoastră, după decizia privind Euroins, ştiţi ce e in piaţă şi ce se va întâmpla cu poliţa de asigurare", adaugă acesta.

---

Actualizare Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice: "Aceasta solicitare a venit în urma deciziei ASF privind compania Euroins. Suntem într-o situaţie deosebită. Avem al doilea faliment major în ultimii doi ani, poliţele RCA au crescut cu 250%, asiguraţii nu îşi primesc la timp banii. Situaţia nu e deloc plăcută. FGA nu are fonduri suficiente pentru a acoperi aceasta pagubă. Există deja întârzieri în plata despăgubirilor la City, in urma falimentului, iar acum gaura cu tot cu Euroins se ridică la peste 800 milioane euro."

Acesta continuă: "E limpede că activitatea de control a ASF s-a înteţit. De ce aţi ridicat licenţa Euroins acum şi nu în 2020 când aţi avut auditul făcut de EIOPA? De ce i-aţi lăsat să încaseze 2 milioane euro pe zi în această perioadă? De ce aţi lăsat-o să încaseze din septembrie până acum 500 milioane euro?"

---

Actualizare Membrii Consiliului de Administraţie al ASF au sosit la Parlament. Cei de la AUR protestează cu mesaje.

---

Conducerea ASF este aşteptată astăzi în Parlament, la comisiile reunite de buget şi economică din Senat, pentru a da explicaţii cu privire la tarifele RCA şi la insolvenţa Euroins, conform News.ro.

Dezbaterea apare pe agenda comisiei economice din Senat, de la ora 12.00.

În şedinţa comună cu comisiei economică, industrii şi servicii şi a celei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital se vor discuta aspecte relevante referitoare la tarifele de referinţă pentru poliţele RCA, publicate de ASF în data de 7 martie 2023, impactul asupra pieţei asigurărilor şi asupra consumatorilor, situaţia controalelor şi măsurilor luate de ASF în raport cu reglementărilor legale în vigoare în piaţa asigurărilor, cu precădere acţiunile întreprinse în legătură cu societatea Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA şi situaţia plăţilor de indemnizaţii/despăgubiri efectuate de Fondul de Garantare a Asiguraţilor ca urmare a falimentelor unor asigurători precum Astra S.A., Carpatica Asig S.A. şi City Insurance SA, se precizează în sursa citată.

Potrivit anunţului, la şedinţă este invitată conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că va înainta, astăzi, Ministerului Finanţelor Publice o propunere privind stabilirea unor tarife pentru poliţele RCA la nivelul celor din luna martie a anului trecut, dar şi o altă propunere care vizează renunţarea la taxa de unu la sută aplicată companiilor de asigurări.

"Societăţile de asigurări vor folosi tarifele din urmă cu un an de zile. Am avut discuţii cu principalele societăţi de asigurări ca pentru următoarea perioadă să se raporteze la tarifele efectiv practicate în urmă cu un an de zile. Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să-şi facă o poliţă RCA, Autoritatea va renunţa la taxa de 1% pe care o aplică asigurătorilor. Cam astea sunt principalele propuneri pe care noi, luni, le vom înainta Ministerului de Finanţe. Vrem să avem stabilitate pe piaţa RCA, nu vrem să mai crească tarifele pe piaţă", a declarat Valentin Ionescu, director general, în cadrul ASF.

Premierul Nicolae Ciucă afirma săptămâna trecută că a avut discuţii cu preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie subordonată Parlamentului, care i-a transmis că ASF va veni cu evaluarea finală şi propunerile privind situaţia poliţelor de asigurare RCA în Parlament. Şeful Guvernului a adăugat că, în cazul în care va fi necesar, Executivul poate interveni să plafoneze preţul la asigurări, însă acest lucru trebuie făcut pe o perioadă clar stabilită, nu mai mult de câteva luni, adaugă sursa.

Şi Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, spunea că Autoritatea de reglementare este ASF, în acest caz.

"Haideţi să vedem explicaţiile de luni sau poate, până atunci, deja conducerea ASF vine cu propuneri. Nu este prima oară când am această intervenţie. De mai mult timp am spus să fim pregătiţi în cazul în care se repetă o astfel de situaţie. Cred că îngheţarea preţurilor este una dintre soluţii pe o perioadă limitată de timp. Repet, statul neavând o pârghie directă în acest moment", a declarat Marcel Ciolacu, întrebat vineri la Piteşti, dacă ar putea fi făcută o plafonare a preţurilor la poliţele RCA.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Numărul infecțiilor nosocomiale s-a dublat. Pacienții nu sunt despăgubiți pentru bacteriile luate din spitale

    Anul trecut, infecţiile nosocomiale au făcut peste 14.000 de victime, însă, în România, nu există niciun mecanism prin care pacienţii să fie despăgubiţi pentru că au plecat mai bolnavi din spitale. 

    Numărul infecțiilor nosocomiale s-a dublat. Pacienții nu sunt despăgubiți pentru bacteriile luate din spitale 

    20 Mar 2023 • 10:29 

    Toți bolnavii care ajung la spital își doresc să se vindece cât mai repede și să plece sănătoși acasă, însă, din cauza infecțiilor dobândite din spitale, starea unora devine și mai gravă, mulți ajungând chiar să-și piardă viața. 

    Nicu Marcu este considerat un gorun al ASF. datorita lui au fost depistate falimentele si fraudele , de aici si marea invidie pe un profesionist de exceptie .

    1. Se vede cat de profesionist este cu 2 falimente uriase in mai putin de 2 ani...!

      da , dar au fost descoperite , de el , prin investigatii de amploare si un inalt nivel profesional de exceptie

      Hai sa-ti arat despre ce profesionist vorbesti: "Nicu Marcu: "În Polonia sunt 35 de companii pe RCA. Noi mai avem doar şase sau şapte."

      Deci, cate? 

      Sase? 

      Sau sapte? 

      Profesionistul tau nu stie nici cate companii pe RCA are Romania!

      Hai, plimba ursul! 

      Să întrebăm pe Nicu Marcu și câte Sifuri sunt: eu zic că 3,el va răspunde vreo 4-5 !

      Ele se concentrează și apoi Marcu va spune că nu acem la bursă societăți ca în Polonia! 

      Ce lingau!!!

      Sau o fi chiar marcu?!!! 

    Sa spuna clar cand expira politele rca de la euroins. Data exacta. Si procedura sa-ti recuperezi banii.

    Întâlnirea este fără rost. După asemenea eșec trebuie revocata toata conducerea ASF. Ce incredere sa aiba companiile serioase sa intre in piata romaneasca? Cine crede că marii jucători nu cunosc cine sunt analfabeti ăștia se înșeală. Ii stiu și, evident, ii evita. Am ajuns cimatii UE din cauza acestor indivizi adusi politic in functii despre care habar nu aveau că există. Doar au ales dintr o lista prezentată și au bifat o pe cea cu salariile cele mai grase. Asa se fa e sel ectia pentru funcțiile din toate instituțiile statului. ASF= hoție. Hoție in asigurări, în piata, la pensii urmează catastrofă.

    Tot așa spuneau astia și de cooperativa . Ca nu e lege sa ii concerteze . Și uite așa a ajuns piața in mâna a câtorva persoane . Copariu câte nu vedea asaltul banditesc in piața conduce acum strategia de investiții a unui Sif . Cata e hoție și cât e prostie e greu de decelat . Dar un lucru e sigur, trebuie revocați toți pana nu baga țara in faliment indivizii astia.

    O adunatura de parlamentari impotenti sau coniventi (dupe caz) nu au fost in stare sa tina piept miciunilor si sfidarii celor 9 din conducerea ASF. Smecherii de la ASF i-au impachetat pe parlamentari cum au vrut ei. Parlamentarii au fost incoerenti, slab pregatiti, ezitanti in fraza de attack si cu intrebari foarte slabe. ASF istii i-au dominat si in teren si la suturile pe poarta. Parliamentarii au iesit infranti, dezorganizati si injositi de tupeul celor de la ASF. Unii s-au facut chiar de rusine pactizand cu inamicul impotriva celor peste doua milioane si jumatate de supporteri jecmaniti si umiliti din tribune. 1-0 pentru ASF.

    1. parlamentarii au iesit infranti ca asa trebuia , ca sint complici . tot asa adam pierdea procesele cu romsilva , pe care ii reprezenta , tot asa s-au dat repede bani fratilor micula , etc .

      Parlamentarii sunt ei înșiși niște incompetenți și neaveniți. ASF iștii sunt obraznici și cu pile multe. Normala ca a ieșit un talmeș balmeș din care nu se poate ajunge la niciun rezultat. Ca toate instituțiile statului, o adunătură de neica nimeni care face atâta rău cât pentru 10 generatii de acum încolo.

      Furaciune pe fata!!! o jungle unde Justitia nu functioneaza…..

      Nu au dat nicio explicatie. I-au sfidat pe aia si au plecat. Si-au batut joc de ei le-au zis niste baliverne ceva fara cap si coada. Circ si panarama! Da 1-0 pentru Marcu si sleahta lui de cretini falimentari.

      S-a strigat Bingo

    Bine ca sunteti voi destepti

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb