Presa din Rusia

LIVE TEXT: Presa din Rusia

Internaţional #Adevărul - prima victimă / 9 - 16 martie 2022

Actualizare - 19:57-Putin consideră tăcerea occidentală asupra victimelor din Donbass drept o degenerare morală

Moscova - TASS - 16.03.2022 -  Preşedintele rus Vladimir Putin consideră "degenerare morală şi dezumanizare completă" tăcerea occidentală asupra victimelor din Donbass. Potrivit liderului rus, este uimitor cum Occidentul "nici măcar nu a observat" tragedia din Doneţk, atunci când a fost lansat un atac cu rachete asupra centrului oraşului pe 14 martie, ucigând peste 20 de persoane.

"De asemenea, este ipocrit că au închis ochii în ultimii opt ani, când mamele din Donbass şi-au îngropat copiii, când au fost ucişi bătrâni. Este doar un fel de degradare morală, o dezumanizare completă", a spus Putin.

---

Actualizare - 18:32- Lavrov: "Rusia adună dovezi ale crimelor de război comise de regimul de la Kiev"

Moscova - TASS - 16.03.2022 - Militarii şi diplomaţii ruşi adună dovezi ale crimelor de război comise de regimul de la Kiev, a declarat astăzi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o conferinţă de presă, după discuţiile sale cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Lavrov a subliniat că Occidentul a adoptat o poziţie părtinitoare şi necorespunzătoare cu privire la evoluţiile din Ucraina, având încredere în acuzaţiile de propagandă ucraineană, care "transmit dovezi foto şi video ale atrocităţilor regimului de la Kiev pe care le cataloghează drept acţiuni ale armatei ruse" şi ignoră complet suferinţa civililor din Doneţk, Lugansk şi din alte părţi ale Ucrainei.

"În toate contactele cu omologii noştri occidentali, le atragem atenţia asupra inadmisibilităţii dublelor standarde atât de flagrante şi inumane", a subliniat ministrul.

Lavrov a declarat că atacul forţelor armate ucrainene cu o rachetă tactică Tochka-U asupra centrului Doneţk nu a stârnit nici o reacţie din partea Occidentului.

---

Actualizare - 17:26- Samsung Pay va continua să lucreze în Rusia

Moscova - TASS - 16.03.2022 -Serviciul Samsung Pay va continua să funcţioneze în Rusia, deşi plăţile şi transferurile cu cardurile Mastercard şi Visa, precum şi pe cardul de transport "Virtual Troika" din aplicaţia "Moscow Metro" ar putea să nu fie disponibile, potrivit unui comunicat al companiei publicat pe Telegram.

"Vestea bună este că serviciul Samsung Pay continuă să funcţioneze în Federaţia Rusă. Vestea proastă este că unele operaţiuni ar putea să nu fie disponibile acum din cauza restricţiilor sistemelor internaţionale de plăţi împotriva băncilor ruse", se arată în comunicat.

---

Actualizare 14:58 - Oficial sârb: ''Europa a declanşat conflictul în Ucraina şi este responsabilă pentru acesta''

Belgrad - TASS - 16.03.2022 - Europa este responsabilă pentru criza din Ucraina pe care a declanşat-o, a declarat astăzi într-o emisiune televizată liderul partidului Serbia Unită, deputatul Dragan Markovic.

"Cei care au bombardat Serbia sunt cei care speculează acum că oamenii mor în Ucraina mai mult decât oricine altcineva. Câţi civili au fost ucişi în Serbia în bombardamentele de pe podul Varvarin într-o sărbătoare ortodoxă, într-un tren de călători la Grdelica unde nu există deloc facilităţi militare, pe Nis şi pe poduri din Novi Sad? Am trăit toate acestea şi credeţi-mă ni se pare groaznic să vedem oamenii fugind din casele lor. Ne iubim ambele popoare, deşi legăturile noastre cu Rusia sunt mai strânse. Cred că cei care au început toate acestea trebuie să suporte greul responsabilităţii", a spus acesta.

Markovic este sigur că refuzul Serbiei de a aplica sancţiuni împotriva Rusiei este poziţia corectă, deoarece sancţiunile nu vor conduce la oprirea războiului.

De asemenea, acesta consideră că este esenţială purtarea unor convorbiri între Rusia şi Ucraina, notează sursa citată.

Agresiunea NATO împotriva Serbiei

Agresiunea NATO împotriva Iugoslaviei din 1999 a durat 78 de zile. Conducerea alianţei a susţinut că principalul motiv pentru operaţiunea cu numele de cod Forţa Aliată a fost prevenirea genocidului albanezilor din Kosovo. Potrivit surselor NATO, aeronavele sale au efectuat 38.000 de ieşiri şi 10.000 de bombardamente.

Conform sursei citate, bombardele au ucis, conform diferitelor estimări, 3.500-4.000 de persoane şi au lăsat alte aproximativ 10.000 (două treimi dintre ei civili) răniţi. Pagubele materiale au însumat 100 de miliarde de dolari. În cele trei luni de bombardamente, forţele NATO au aruncat asupra Serbiei 15 tone de uraniu. După aceea, ratele de cancer ale ţării au urcat pe primul loc în Europa. În primii zece ani după bombardamente, aproximativ 30.000 au dezvoltat cancer şi se estimează că 10.000-18.000 dintre ei au murit.

---

Actualizare 13:09 - Serghei Lavrov: ''Negocierile de pace cu Ucraina nu sunt uşoare, dar sunt speranţe privind un compromis''

Moscova - TASS - 16.03.2022 - Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat astăzi că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt uşoare, dar a adăugat că sunt speranţe privind un compromis.

"Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noştri. Ei spun că negocierile nu sunt uşoare din motive evidente. Dar există oarece speranţe de a ajunge la un compromis", a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de ştiri RBC.

Potrivit acestuia, negociatorii sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, fiind luat "serios" în considerare un statut de neutralitate pentru Kiev.

Înalt diplomatul a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin a clarificat în mod repetat agenda discuţiilor.

"Include probleme legate de securitate şi de nevoia de a salva vieţile oamenilor din Donbass, de a împiedica Ucraina să se transforme într-o sursă constantă de ameninţare pentru Rusia şi de a preveni renaşterea ideologiei neonaziste în Ucraina care este interzisă în toată lumea, chiar şi în Europa civilizată", a precizat Lavrov.

---

Actualizare 10:46 - Mykhailo Podolyak: ''Ucraina a lansat contraofensive în mai multe zone operaţionale"

Kiev- The Moscow Times - 16.03.2022 - Forţele armate ucrainene lansează contraofensive împotriva forţelor ruse "în mai multe arii operaţionale", a scris astăzi pe Twitter consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak

---

Actualizare 08:17 - Armata rusă distruge depozitul de arme din regiunea Cernigov

Moscova - TASS - 16.03.2022 - Ministerul rus al Apărării a lansat un videoclip care arată un un atac care a distrus un depozit de arme şi muniţii din regiunea Cernigov, Ucraina.

"Unitatea de artilerie a Forţelor Armate Ruse a efectuat o misiune de foc, realizând o lovitură precisă care a distrus un depozit combinat care conţinea arme de rachete şi artilerie, precum şi până la 20 de piese de arme şi echipament militar", se arată într-un comunicat al ministerului.

Videoclipul arată un vehicul aerian fără pilot care coordonează focul de artilerie asupra echipamentului militar ucrainean şi a depozitului de arme.

---

Actualizare -18:30- Rusia pune pe lista neagră 313 canadieni

Moscova - TASS - 15.03.2022 - Ca răspuns la sancţiunile Canadei, Rusia a trecut pe lista neagră a 313 de cetăţeni canadieni, inclusiv pe prim-ministrul Justin Trudeau, miniştrii de externe şi apărării, Melanie Joly şi Anita Anand, a anunţat astăzi ministerul rus de externe.

---

Actualizare 13:00 - Dialogul dintre Putin şi Macron va continua

Moscova - TASS - 15.03.2022 - Preşedinţii Vladimir Putin şi Emmanuel Macron al Franţei menţin un dialog serios pentru a rezolva criza din Ucraina, iar dialogul va continua, a declarat marţi ambasadorul Rusiei în Franţa, Alexey Meshkov, la o conferinţă de presă la Paris.

"Preşedinţii şi echipele lor menţin un dialog profesional serios care vizează rezolvarea crizei ucrainene. Sunt sigur că acest dialog va continua", a subliniat el.

---

Actualizare 12:00 - Lavrov: "Rusia apreciază poziţia obiectivă a Iranului privind situaţia din Ucraina"

Moscova - TASS - 15.03.2022 - Moscova apreciază foarte mult poziţia constructivă a Teheranului cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina, a declarat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în timp ce a deschis discuţiile cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian.

"Vom discuta cu dumneavoastră despre coordonarea ulterioară a reglementării siriene în cadrul formatului Astana, precum şi despre alte puncte de criză din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi, bineînţeles, vom vorbi şi despre reglementarea afgană, care necesită toată atenţia", a spus el, "vreau să observ că apreciem dialogul nostru bazat pe încredere şi poziţia dumneavoastră obiectivă cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina".

---

Actualizare 11:00 - Belarus a ratificat acordurile de cooperare militară cu Rusia

Minsk - TASS - 15.03.2022 - Deputaţii din Camera Inferioară a Adunării Naţionale a Belarusului, Camera Reprezentanţilor, au ratificat un pachet de acorduri privind cooperarea militară cu Rusia, a anunţat marţi biroul de presă al Camerei Inferioare a Parlamentului într-un comunicat.

"Au fost adoptate proiecte de legi privind "Ratificarea acordurilor internaţionale" privind cooperarea bielorusă-rusă în sfera militară", se arată în comunicat.

---

Actualizare 10:00 - Armata rusă a preluat controlul întregii regiuni Herson

Herson - TASS - 15.03.2022 - Forţele armate ruse au câştigat controlul deplin asupra întregului teritoriu al Regiunii Herson, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

---

Actualizare 09:00 - Trupele ruseşti au capturat o bază ucraineană

Moscova - TASS - 15.03.2022 - Trupele aeriene ruse au capturat o bază ocupată de naţionalişti ucraineni şi mercenari străini, în apropierea aşezării Guta-Mezhigorskaya, confiscând zece rachete Javelin şi alte arme, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, reporterilor.

---

Actualizare 07:30 - Ucraina: Explozii puternice au fost auzite marţi dimineaţa în centrul Kievului

Kiev - The Moscow Times - 15.03.2022 - Cel puţin trei explozii puternice au fost auzite de mai mulţi jurnalişti ai AFP în centrul Kievului, marţi dimineaţa, fără ca originea lor să fie deocamdată cunoscută.

De asemenea, un jurnalist al AFP a văzut o coloană de fum înălţându-se în depărtare, însă nu s-a putut deplasa până acolo din cauza unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, în vigoare până la orele 05:00 în capitala ucraineană.

---

Actualizare 07:00 - Rusia: 23 de persoane ucise într-un atac produs în Republica Populară Doneţk

Moscova - The Moscow Times - 15.03.2022 - Rusia a declarat ieri că un atac al forţelor de la Kiev asupra Republicii Populare Doneţk din estul Ucrainei a provocat moartea a 23 de persoane, armata acuzând Kievul că a comis o "crimă de război".

Moscova a acuzat armata ucraineană că a lansat o rachetă Tochka-U într-o zonă rezidenţială din Doneţk într-unul dintre cele mai grave atacuri asupra oraşului de când Rusia a trimis trupe în Ucraina în urmă cu peste două săptămâni.

---

Actualizare 05:43 - Japonia impune sancţiuni suplimentare împotriva cetăţenilor ruşi

Tokyo - TASS - 15.03.2022 - Guvernul Japoniei a impus sancţiuni suplimentare împotriva a 17 cetăţeni ruşi ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat astăzi Ministerul japonez de Externe.

Potrivit informaţiilor publicate, noua listă de sancţiuni include 11 parlamentari ai Dumei de Stat, inclusiv oligarhul Viktor Vekselberg şi cinci rude ale bancherului Iuri Kovalciuk.

Astfel, numărul total al ruşilor sancţionaţi de Japonia a ajuns la 61.

Sancţiunile includ, printre altele, îngheţarea activelor acestora în Japonia şi interzicerea companiilor japoneze de a încheia tranzacţii financiare cu ei.

---

Actualizare - 19:22 - Armata rusă va continua atacurile asupra locaţiilor mercenarilor străini din Ucraina

Moscova - TASS - 14.03.2022 - Armata rusă ştie locaţiile mercenarilor străini în Ucraina şi va continua atacurile împotriva acestor instalaţii, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"Cunoaştem toate locaţiile mercenarilor străini din Ucraina. Vor continua să fie lansate mai multe lovituri împotriva lor, precum cea efectuată pe 13 martie împotriva centrelor de antrenament din Starichi şi la terenul de probă Yavorovsky. Permiteţi-mi să avertizez încă o dată că mercenarii nu vor vedea milă oriunde s-ar afla pe teritoriul Ucrainei", a spus Konaşenkov. 

"Unele ţări occidentale şi-au încurajat cetăţenii să participe la operaţiunile de luptă în calitate de mercenari împotriva forţelor ruse din Ucraina. Toată responsabilitatea pentru moartea acestei categorii de cetăţeni străini în Ucraina va reveni în mod direct liderilor ţărilor respective", a avertizat Konaşenkov.

El a subliniat că regimul de la Kiev a continuat să folosească tactici teroriste şi cele mai distructive arme împotriva civililor şi a infrastructurii civile.

---

Actualizare - 18:43 - Ministerul rus de Externe critică expulzarea de către Slovacia a trei diplomaţi

Moscova - TASS - 14.03.2022 -Rusia nu va lăsa fără represalii expulzarea diplomaţilor ruşi din Slovacia, a declarat astăzi Ministerul rus de Externe.

"Această acţiune fără temei nu va rămâne fără represalii", a spus Ministerul de Externe.

---

Actualizare - 17:26- Aproape 249.000 de persoane au fost evacuate de trupele ruse în timpul operaţiunii militare din Ucraina

Moscova - TASS - 14.03.2022 -Aproape 249.000 de persoane au fost evacuate din Ucraina de trupele ruse în timpul operaţiunii militare speciale, a declarat astăzi Mihail Mizintsev, şeful Centrului de Management al Apărării Naţionale din Rusia.

"Numai în cursul zilei trecute, 8.575 de persoane, inclusiv 1.292 de copii, au fost evacuate din zone periculoase din Ucraina şi din Republicile Populare Lugansk şi Doneţk. În total, până la 248.993 de persoane, inclusiv 54.481 de copii, au fost evacuate de la începutul operaţiunii militare speciale", a spus Mizintsev.

---

Actualizare - 16:44 - Diplomat Rus: "Kievul recrutează terorişti din Statul Islamic"

Moscova - TASS - 14.03.2022 -Regimul de la Kiev, susţinut de Occident, recrutează militanţi din Statul Islamic şi din alte organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu, care sunt gata să ucidă fără discernământ, căutând să se răzbune pe ruşi, a declarat viceministrul rus de externe Oleg Syromolotov.

"Un lucru nou este că regimul de la Kiev, susţinut de patroni şi sponsori occidentali, recrutează activ mercenari dintre teroriştii care au luptat în Orientul Mijlociu, în primul rând în Siria. Aceşti oameni s-au întâlnit deja cu armata rusă acolo, a spus el, adăugând că nu fac discriminări între ruşi şi ucraineni. .

"Atât ruşii, cât şi ucrainenii sunt "ruşi" pentru ei, indiferent de identitatea lor etnică sau naţională", a explicat el.

Potrivit diplomatului rus, regimul de la Kiev ademeneşte mercenarii din Orientul Mijlociu cu plăţi generoase pentru a acţiona împotriva Rusiei. 

---

Actualizare - 15:51 - Putin a avut o discuţie telefonică cu premierul Luxemburgului despre operaţiunea specială din Ucraina

Moscova - TASS - 14.03.2022 -Preşedintele rus Vladimir Putin l-a informat pe premierul luxemburghez Xavier Bettel cu privire la operaţiunea specială a Rusiei în Ucraina, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului după o conversaţie telefonică între cei doi lideri.

"La solicitarea lui Xavier Bettel, Putin a explicat situaţia legată de operaţiunea militară specială rusă de apărare a Donbassului, aprofundând în detaliu scopurile şi obiectivele acestuia şi a vorbit, de asemenea, despre negocierile aflate în desfăşurare între delegaţiile ruse şi ucrainene", a menţionat serviciul de presă.

Kremlinul a adăugat că părţile au convenit să păstreze legătura.

Ulterior, Bettel a postat pe Twitter că "a pledat pentru o încetarea imediată a focului şi reluarea negocierilor la cel mai înalt nivel". 

"Acest război trebuie să se încheie acum. Au fost deja cauzate prea multe răni şi suferinţe", a adăugat premierul.

---

Actualizare - 14:34 - Kremlin: Rusia nu a cerut Chinei asistenţă militară în Ucraina

Moscova - TASS - 14.03.2022 -Moscova nu a cerut Beijingului asistenţă pentru desfăşurarea operaţiunii militare speciale în Ucraina, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

"Multe ziare au scris despre asta. Puteţi citi despre multe lucruri în ziare zilele acestea. Ele nu ar trebui să fie considerate sursa originală", a subliniat Peskov.

Astăzi, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian a declarat că informaţia apărută în presa americană potrivit căreia Rusia ar fi cerut Chinei asistenţă militară pentru a desfăşura o operaţiune militară specială în Ucraina este falsă.

---

Actualizare - 13:27 - Serghei Lavrov:"Rusia apreciază disponibilitatea Qatarului de a ajuta la rezolvarea situaţiei din Ucraina"

Moscova - TASS - 14.03.2022 -Rusia şi Qatarul vor menţine contactul cu privire la situaţia din Ucraina, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o conferinţă de presă, după discuţiile de astăzi cu înaltul diplomat qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

"Cred că amândoi am găsit utilă conversaţia şi am convenit să menţinem contactul pe această temă. Aş dori să reiterez că apreciem disponibilitatea Qatarului de a contribui la eforturile de a obţine rezultatele dorite", a subliniat Lavrov.

---

Actualizare 12:00 - Preşedintele Consiliului European avertizează NATO că o implicare în Ucraina va duce la al treilea Război Mondial

Madrid - TASS - 14.03.2022 - Intrarea NATO în conflictul privind Ucraina ar putea declanşa cel de-al treilea război mondial, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

"Facem tot posibilul pentru a nu agrava conflictul. Rusia este o putere nucleară şi suntem foarte conştienţi că, dacă acest conflict se va transforma într-un conflict al NATO împotriva Rusiei, atunci vom avea al treilea război mondial", a spus Michel.

---

Actualizare 11:00 - Crimeea va semna noi acorduri de colaborare cu Republicile Lugansk şi Doneţk

Simferopol - TASS - 14.03.2022 - Autorităţile din Crimeea intenţionează să încheie noi acorduri de cooperare cu Republicile Populare Doneţk şi Lugansk, după ce Rusia le-a recunoscut statutul, a declarat viceprim-ministrul Crimeei, Reprezentant Permanent al Republicii pe lângă Preşedinte, Georgy Muradov, într-un interviu pentru TASS.

---

Actualizare 10:00 - Trupele ruseşti au avansat 11 kilometri în ultimele 24 de ore

Moscova - TASS - 14.03.2022 - Trupele ruse care participă la operaţiunea militară specială din Ucraina au avansat cu 11 kilometri în ultimele 24 de ore, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov.

---

Actualizare 09:30 - Peste 250.000 de persoane evacuate din Donbass s-au refugiat în Rusia

Donbass - TASS - 14.03.2022 - Peste 250.000 de oameni au fugit în Rusia din Donbass şi Ucraina, au declarat luni surse din cadru autorităţilo, pentru TASS.

"În dimineaţa zilei de 14 martie, peste 247.000 de evacuaţi din DPR, LPR şi Ucraina au trecut graniţa Federaţiei Ruse, iar aproape 55.000 dintre ei sunt copii", a spus interlocutorul agenţiei. Peste 215.000 dintre ei au sosit în Rusia din RPD şi LPR, ale căror autorităţi au anunţat o evacuare pe 18 februarie. Aproximativ 32.000 de refugiaţi au reuşit să vină în Rusia din Ucraina prin puncte de control din regiunile Belgorod, Bryansk şi Kursk şi Crimeea. Printre evacuaţi se numără cetăţeni din Rusia, Ucraina şi alte ţări.

---

Actualizare 09:00 - Gazprom continuă să livreze gaze în regim normal

Moscova - TASS - 14.03.2022 - Gazprom continuă să furnizeze gaz rusesc pentru tranzitul către Europa pe teritoriul ucrainean, în mod normal, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kupriyanov.

"Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzit pe teritoriul ucrainean în mod normal, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni - 109,5 milioane de metri cubi la 14 martie", a spus acesta.

---

Actualizare 08:00 - Instagram a fost blocat în Rusia

Moscova - TASS - 14.03.2022 - Accesul la platforma de socializare Instagram a fost blocat pe teritoriul Rusiei începând cu 14 martie, potrivit organului rus de supraveghere pentru IT şi mass-media.

Vinerea trecută, Serviciul Federal Rus de Supraveghere a Comunicaţiilor, Tehnologiei Informaţiei şi Mass-Media (Roskomnadzor) a anunţat decizia de a restricţiona accesul la Instagram începând cu ora 00:00 pe 14 martie.

---

Actualizare 07:30 - Australia anunţă sancţiuni împotriva a 33 de oameni de afaceri ruşi

Sydney - TASS - 14.03.2022 - Guvernul australian introduce noi sancţiuni care vizează 33 de oameni de afaceri ruşi şi membrii de familie ai acestora, a declarat luni ministrul australian de externe Marise Payne.

---

Actualizare 07:00 - Naţionaliştii ucraineni au efectuat o operaţiune de sabotaj la o fabrică de lângă Doneţk

Moscova - TASS - 14.03.2022 - Naţionaliştii ucraineni au sabotat uzina de produse chimice Avdeyevsky din apropierea Doneţk, dându-i foc, a declarat luni pentru TASS o sursă din Ministerul rus al Apărării.

---

Actualizare 21:01 - Kremlin: O nouă rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia

Moscova - TASS- 13.03.2022 - O a patra rundă de negocieri între Moscova şi Kiev în vederea încheierii unui armistiţiu este aşteptată să aibă loc mâine în format virtual, a declarat astăzi pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Peskov a informat că delegaţia rusă va fi în continuare condusă de Vladimir Medinski.

---

Actualizare 19:31 - Dosar penal deschis în Rusia după atacul Ucrainei asupra spitalului din Volnovakha

Moscova - TASS- 13.03.2022 - Comisia de Investigaţii a Rusiei a deschis un dosar penal în urma loviturii de artilerie a Ucrainei asupra unui spital din Volnovakha în urma căruia au decedat cel puţin şase persoane.

"Directia de investigaţii principale a Comisiei de anchetă a deschis un dosar penal în temeiul părţii 1, articolul 356 din Codul penal rus (tratamentul barbar al civililor) în urma morţii unor persoane din spitalul din Volnovakha care au fost bombardate de trupele ucrainene", a declarat Comitetul de anchetă.

Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 13 martie, trupele ucrainene au lansat o lovitură masivă de artilerie din sistemul de lansare de rachete multiple Grad şi tancuri în clădirea spitalului central districtual din Volnovakha, fiind conştienţi că în interior se aflau aproximativ 500 de pacienţi. În urma atacului cu bombardamente, cel puţin şase civili au fost ucişi, iar clădirea spitalului a fost avariată.

"Se fac eforturi pentru a colecta dovezi ale crimelor de război comise de armata ucraineană şi batalioanele naţionaliste împotriva civililor pentru a îi identifica şi pedepsi pe cei responsabili", se arată în comunicat.

---

Actualizare 17:20 - Consilier ucrainean: ''Israelul şi Turcia ar putea ajuta la organizarea întâlnirii lui Zelenski cu Putin''

Kiev - TASS- 13.03.2022 - Autorităţile ucrainene menţin legătura cu Israelul şi Turcia care pot acţiona ca mediatori pentru organizarea unor eventuale discuţii între preşedintele Volodimir Zelenski şi preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat astăzi consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podolyak.

"Cu ajutorul partenerilor noştri, al mediatorilor noştri, care doresc să desfăşoare o misiune de mediere - poate fi Israelul, poate fi Turcia şi aşa mai departe - căutăm un loc pentru a organiza discuţii din punct de vedere al garanţiilor de securitate, iar ceea ce este cel mai important, lucrăm la un pachet de acorduri care să ţină cont de poziţiile Ucrainei", a declarat Mihail Podolyak într-un interviu acordat postului de televiziune Ukraina-24.

"Când se va face şi se va conveni, preşedinţii se vor putea întâlni şi discuta despre prevederile finale ale unui tratat de pace. Cred că se va întâmpla şi cred că nu va trebui să aşteptăm mult pentru asta. Nu sunt pregătit să spun că se va întâmpla în câteva zile, va dura ceva timp, dar nu vom preveni eforturile pentru a face ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil", a adăugat Mihail Podolyak.

---

Actualizare 16:53 - Kazahstanul va livra Ucrainei peste 28 de tone de ajutoare umanitare

Nur-Sultan - TASS- 13.03.2022 - Kazahstanul intenţionează să trimită peste 28 de tone de ajutoare umanitară în Ucraina în perioada 14-15 martie, a anunţat astăzi Ministerul kazah al Sănătăţii.

"Problema trimiterii de ajutor umanitar de la Almaty la Katowice din Polonia a fost soluţionată. Ajutorul umanitar pentru ucraineni va fi trimisă cu două zboruri de pe aeroportul din Almaty pe 14 şi 15 martie", se arată în comunicat.

Potrivit ministerului, greutatea totală a ajutorului umanitar este de 28,2 tone.

Într-o conversaţie telefonică cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier pe 7 martie, preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a spus că ţara sa este pregătită să trimită ajutor umanitară, inclusiv medicamente în Ucraina.

---

Actualizare - Moscova - RIA Novosti - 13.03.2022 - Armata rusă a oprit încercarea Ucrainei "sondare" cu ajutorul unei drone a apărării antiaeriane, a anunţat, astăzi, Georgiy Muradov, viceprim-ministrul guvernului din Crimeea.

"Chiar zilele trecute, sistemele noastre de apărare antiaeriană au doborât un avion ţintă ucrainean, fără pilot, de tipul Tu-141 Strizh deasupra teritoriului Crimeei. Aparatul a fost lansat din zona Odesa, unde în localitatea Raukhovka, districtul Berezovsky, se află cea de-a 321-a escadrilă separată de avioane de recunoaştere fără pilot. Astfel, adversarii noştri încearcă să «sondeze» cât de puternică este apărarea antiaeriană a regiunii, pentru ca data viitoare să încerce să dea o adevărată lovitură ", a spus Muradov.

Pe 11 martie, drona respectivă a fost zărită în Crimeea şi a fost doborâtă în zona Krasnoperekopsk, lângă graniţa cu Ucraina.

---

Actualizare Moscova - Izvestia - 13.03.2022 - Forţele armate ale Federaţiei Ruse au eliberat 300 de ostatici care erau ţinuţi de naţionaliştii ucraineni într-o mănăstire din satul ucrainean Nikolskoe, a anunţat astăzi generalul-maior Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

"În satul Nikolskoe, militanţii batalionului naţional Aidar, având poziţii de tragere echipate chiar pe teritoriul mânăstirii, au ţinut ostatici aproximativ 300 de civili şi călugări", a spus Igor Konashenkov într-un briefing de presă.

Potrivit acestuia, clădirile mânăstirii nu au fost avariate şi ostaticii nu au fost răniţi. Konashenkov a mai spus că aviaţia şi apărarea aeriană a Forţelor Aeriene ale Federaţiei Ruse au doborât un Su-24 al Forţelor Armate ale Ucrainei (AFU) şi două drone în zona Lyubimovka.

În total, în timpul operaţiunii speciale de protejare a Donbassului , 3687 de infrastructuri militare din Ucraina au fost dezactivate, susţine Ministerul Apărării de la Kremlin. Au fost distruse 99 de avioane, 128 de vehicule aeriene fără pilot, 1194 de tancuri şi alte vehicule blindate de luptă, 121 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 443 de tunuri de artilerie şi mortiere, 991 de vehicule militare speciale.

Igor Konashenkov a precizat că unităţile armatei ruse au avansat până la 14 kilometri pe zi şi au stabilit controlul asupra în patru localităţi din sudul Ucrainei.

"În cursul operaţiunilor ofensive, a fost stabilit controlul asupra localităţilor Blagodatnoye, Vladimirovka, Pavlovka şi Nikolskoye", a spus Konashenkov.

În plus, forţele separatiste din Lugansk au preluat oraşul Popasnoe şi asediază localitatea Borovskoye.

---

Actualizare - Moscova - Izvestia - 13.03.2022 - În ultima zi, în urma bombardamentelor armatei ucrainene în regiunea Doneţk, şase civili au fost răniţi, au anunţat astăzi Centrul Comun de Control şi Coordonare a Regimului de încetare a focului (JCCC).

"Şase civili au fost răniţi, inclusiv un adolescent. Patru dintre ei sunt din teritoriile eliberate anterior de Miliţia Populară a Republicii Populare Doneţk", relatează sursa citată.

În urma bombardamentelor, 40 de imobile rezidenţiale din Doneţk, Gorlovka şi Dokuchaevsk au fost avariate. Şapte infrastructuri civile au fost, de asemenea, avariate, inclusiv un imobil ce aparţinea Serviciului de Stat de Pompieri şi Situaţii de Urgenţă din Dokuchaevsk. În urma acestui bombardament, un pompier a fost ucis, iar nouă au fost răniţi.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 20 de bbombardamente din partea Forţelor Armate ale Ucrainei în zonele Doneţk şi Lugansk. Forţele de Apărare Aeriană Ruse au interceptat o rachetă Tochka-U în direcţia Shakhtyorsk în regiunea Doneţk. Fragmentele rachetei în curtea unei şcoli, conform raportului transmis de forţele de apărare locale.

Conform informaţiilor, astăzi trupele ucrainene au deschis focul în trei localităţi din zona Lugansk şi, în urma bombardamentelor, au fost avariate mai multe clădiri rezidenţiale, o şcoală, un imobil aparţinând unui serviciu de utilitate publică şi o conductă de gaz.

---

Actualizare 10:30 - Moscova - RIA Novosti - 13.03.2022 - Preţurile din piaţa privind gazele naturale în Europa sunt volatile şi greu de anticipat, iar analiştii susţin că se poate depăşi în curând valoarea de 4000 dolari pentru 1000 metri cubi de gaze naturale.

"În contextul actual, sancţiunile impuse Federaţiei Ruse ar putea împinge preţurile gazelor la noi niveluri record. Acest lucru se poate întâmpla atât în următoarele ore, cât şi în următoarele săptămâni", a afirmat Maria Belova, Director de cercetare la VYGON Consulting.

Ea susţine că dinamica preţurilor va fi afectată şi de noile sancţiuni introduse săptămâna trecută împotriva Rusiei şi a sugerat că piaţa va fi afectată de probabilitatea unei opriri parţiale sau complete a livrărilor de gaze ruseşti.

O opinie similară a fost exprimată de Igor Galaktionov, expert la BCS World of Investments.

"Creşterea bruscă a preţurilor este asociată cu preocupările legate de furnizarea de gaze ruseşti către UE, unde importul din Federaţia Rusă înseamnă 40-45% din importurilor de gaze naturale. Dinamica preţurilor poate fi asociată unui factor speculativ, ceea ce explică scăderea bruscă ulterioară a cotaţiilor", a spus Galaktionov.

Potrivit specialistului, există un nivel ridicat de incertitudine în acest moment în piaţa gazelor naturale, ceea ce poate atrage o extindereca volatilităţii în contractele din domeniu. Galaktionov a mai subliniat că o nouă creştere a preţurilor ar putea fi cauzată de sancţiunile crescute sau de înrăutăţirea condiţiilor meteorologice din Europa.

Preţurile gazelor în Europa pe 7 martie au depăşit pentru prima dată în istorie 3000 dolari pentru mia de metri cubi, cotaţiile oprindu-se la 3892 dolari.

---

Actualizare 08:31 - Forţele ucrainene au bombardat aşezările Republicii Populare Lugansk de trei ori

Moscova - TASS - 13.03.2022 - Forţele armate ale Ucrainei au bombardat, ieri, aşezările Republicii Populare Lugansk (LPR) de trei ori, a anunţat astăzi biroul LPR din Centrul Comun pentru Control şi Coordonare a Regimului de încetare a focului (JCCC).

"Au fost înregistrate trei bombardamente de artilerie ale formaţiunilor armate ale Ucrainei la trei aşezări ale republicii", se arată într-un comunicat.

Potrivit misiunii, în oraşul Irmino, în urma bombardamentelor efectuate de forţele armate ale Ucrainei, o clădire de locuinţe a fost distrusă, trei case, o anexă, o şcoală şi o conductă de gaz de medie presiune au fost avariate. Ca urmare, 15 abonaţi au rămas fără alimentare cu gaz.

Situaţia de-a lungul liniei de contact din estul Ucrainei s-a înrăutăţit în dimineaţa zilei de 17 februarie. RPD şi LPR au raportat unele dintre cele mai intense bombardamente ale forţelor armate de la Kiev din ultimele luni.

---

Actualizare 06:43 - Donald Trump: ''Situaţia din jurul Ucrainei poate conduce la Al Treilea Război Mondial''

New York - TASS - 13.03.2022 - Criza ucraineană ar putea evolua în Al Treilea Război Mondial, le-a spus fostul preşedinte american Donald Trump susţinătorilor săi din Carolina de Sud.

"Acest lucru ar putea duce la Al Treilea Război Mondial, văd ce se întâmplă", a spus el într-un discurs difuzat de postul Newsmax.

În opinia sa, Rusia "nu se va opri" în atingerea obiectivelor sale, dar administraţia SUA nu are "cu cine să discute", în special cu preşedintele rus Vladimir Putin.

---

Actualizare 20:08 - Forţele ucrainene au bombardat o navă civilă rusă în Marea Azov

Moscova - TASS - 12.03.2022 - Forţele ucrainene au bombardat o navă civilă rusă, care naviga din Grecia către Taganrog în Marea Azov, a anunţat astăzi Comisia de Investigaţii Rusă.

Potrivit sursei citate, au fost iniţiate proceduri penale.

"Departamentul Principal de Investigaţii al Comitetului de Investigaţii al Rusiei a deschis un dosar penal pentru tentativă de omor după bombardarea unei nave ruseşti", se arată în comunicat.

Pe 12 martie, trupele ucrainene, care luptă în sud-estul Ucrainei, au atacat cu arme nediscriminatorii nava de marfă civilă rusă Sormovskiy 3064 în Marea Azov. Nu sunt raportate victime, notează sursa citată.

Potrivit Comitetului de Investigaţie, în momentul bombardării nava se afla la 12 kilometri de satul Shabelskoye, districtul Shcherbinovsky din regiunea Krasnodar din Rusia. Nava a luat foc după ce un obuz a lovit cabina primului oficial. Datorită acţiunilor echipajului, incendiul a fost localizat, iar nava a părăsit zona de impact.

Comisia de anchetă a declarat că militarii ucraineni implicaţi în bombardamente au fost identificaţi.

---

Actualizare 18:56 - Franţa anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei după discuţiile dintre Macron, Scholz şi Putin

Paris - TASS - 12.03.2022 - Uniunea Europeană este gata să impună o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei, care va fi anunţată în următoarele ore, a declarat o sursă de la Palatul Elysee, în urma convorbirii telefonice de astăzi între preşedintele rus, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz.

Potrivit sursei, Moscova "nu a arătat vreo dorinţă de a opri războiul".

"Vom lua noi măsuri de sancţiuni împotriva Rusiei în următoarele ore", a declarat sursa postului de televiziune BFM.

---

Actualizare - Moscova - Kommersant - 12.03.2022 - Uniunea Industriaşilor şi Antreprenorilor din Rusia (RSPP) a propus o serie de modificări la proiectul de lege privind managementul extern al companiilor cu participare străină. RSPP pledează pentru posibilitatea amânării vânzării activelor cu până la trei ani, în loc de 2-3 luni, şi pentru creşterea pragului acţiunilor deţinute de investitorii străini în companiile din Rusia, de la 25% la 50%. Aceste măsuri sunt menite să ofere investitorilor străini şansa de a reveni pe piaţa rusă, susţine RSPP.

"Oferiţi posibilitatea de a transfera compania către conducerea temporară a partenerului rus, chiar dacă acesta nu este proprietar. Nu numiţi o administraţie externă în prezenţa unor premise economice obiective pentru încetarea activităţilor organizaţiei. Reglementaţi în proiectul de lege procedura de virare a fondurilor specificate rămase după satisfacerea creanţelor creditorilor în caz de faliment sau lichidare a societăţii. Măsurile luate ar trebui să ţină cont de natura şi motivele diferite ale suspendării şi încetării activităţilor comerciale ale companiilor. Multe companii străine au fost forţate să nu mai lucreze în Rusia sub presiunea guvernelor şi a cetăţenilor din ţările lor şi ar putea să îşi reia activitatea în ţara noastră cât mai curând posibil. Măsurile excesiv de dure împotriva unor astfel de companii pot duce nu numai la litigii îndelungate în întreaga lume, ci pot reduce semnificativ atractivitatea investiţională a ţării", au afirmat reprezentanţii RSPP.

---

Actualizare - Moscova - Kommersant - 12.03.2022 - Commerzbank AG, instituţie bancară germană, a suspendat dezvoltarea afacerii sale din Federaţia Rusă şi a decis reducerea operaţiunilor curente. Decizia a fost luată din cauza situaţiei din Ucraina.

"Am încetat să dezvoltăm afacerea din Rusia şi reducem tranzacţiile existente", a declarat un purtător de cuvânt al băncii, citat de Bloomberg, care a adăugat: "Bineînţeles, respectăm sancţiunile".

Anterior, Deutsche Bank a anunţat închiderea afacerilor derulate în Rusia.

---

Actualizare - Moscova - RIA NOVOSTI - 12.03.2022 - O propunere a prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis, care vizează limitarea preţurilor angro la gaze, a condus la reducerea cu 50% a preţurilor în Europa. Şeful guvernului de la Atena a declarat că va anunţa programe suplimentare pentru a sprijini gospodăriile, întreprinderile şi fermierii greci în scopul combaterii creşterii preţurilor la energie.

Mitsotakis a mai spus că omologii săi din Uniunea Europeană au exprimat "un mare interes" faţă de propunerea sa de intervenţie urgentă pe piaţa angro de gaze.

"Acum piaţa a devenit o victimă a speculaţiilor. După anunţarea măsurilor pe care le vom lua, preţul a scăzut cu 50%, ceea ce este cea mai bună dovadă că piaţa nu funcţionează corect", a spus Kyriakos Mitsotakis. Potrivit acestuia, preţul a scăzut de la 220 euro pe megawatt pe oră la aproape 115 euro.

---

Actualizare - Moscova - Izvestia - 12.03.2022 - Ministerul rus al Apărării a prezentat astăzi imagini cu distrugerea unui vehicul de luptă al infanteriei ucrainene în apropierea capitalei Kiev. Filmarea arată cum muniţia de tip Krasnopol loveşte ţinta cu acurateţe maximă.

De asemenea, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a arătat imagini cu distrugerea vehiculelor blindate ale Forţelor Armate ale Ucrainei cu ajutorul elicopterelor de atac Ka-52 ale Forţelor Aeriene Ruse.

De la începutul operaţiunii speciale de protejare a republicilor separatiste din Ucraina, Forţele Armate Ruse au distrus aproximativ 3500 de echipamente militare ucrainene: 123 de vehicule aeriene fără pilot, 1127 de tancuri şi alte vehicule blindate de luptă, 115 sisteme de rachete, 423 tunuri de artilerie şi mortiere, 934 vehicule militare speciale.

---

Actualizare - Doneţk - Izvestia - 12.03.2022 - Denis Pushilin, liderul Republicii separatistă Doneţk a anunţat astăzi iminenta sosire a luptătorilor voluntari din Orientul Mijlociu care vor ajuta forţele armate locale.

Potrivit acestuia, Republica Populară Doneţk a primit un număr mare de cereri de la locuitorii Orientului Mijlociu, care se confruntă cu "radicalismul turbat" care are multe în comun cu neonazismul ucrainean.

"Sunt mii şi mii de voluntari care sunt gata să vină. Nu exclud ca în viitorul foarte apropiat să fie alături de noi în tranşeele vecine, umăr la umăr cu unităţile noastre, pentru eliberarea Republicii Populare Doneţk, precum şi a Republicii Populare Lugansk", a subliniat Puşilin într-o emisiune difuzată de postul principal de ştiri din Rusia.

Tot astăzi, expertul militar Viktor Baranets, într-un interviu acordat Izvestia, a afirmat că voluntarii din Orientul Mijlociu care şi-au declarat dorinţa de a ajuta la protejarea Donbass-ului sunt militari care au o vastă experienţă de lucru cu colegii ruşi.

---

Actualizare 13:05 - Aproximativ 190 de persoane au părăsit oraşul Mariupol printr-un coridor umanitar în ultimele 24 de ore

Mosocova - TASS- 12.03.2022 - Peste 180 de persoane, inclusiv 26 de copii, au părăsit oraşul Mariupol printr-un coridor umanitar în ultimele 24 de ore, a declarat Eduard Basurin, şeful adjunct al Miliţiei Populare din Republica Populară Doneţk, pentru postul de televiziune rus Channel One.

"În ultimele 24 de ore, 188 de persoane, inclusiv militari şi 26 de copii, au reuşit să iasă din oraşul Mariupol", a spus Eduard Basurin.

Rusia a deschis 10 coridoare umanitare începând cu ora 10:00, ora Moscovei, pe 11 martie. Cinci dintre ele erau de la Kiev, Cernigov, Sumy, Harkov şi Mariupol către Rusia, iar alte cinci din aceleaşi oraşe către Polonia, Moldova şi România prin teritorii controlate de Kiev.

Din cele 10 rute propuse, Ucraina a aprobat doar două: de la Kiev şi Mariupol. În acelaşi timp, guvernul de la Kiev a mai anunţat încă patru rute din oraşele Izyum, Energodar, Volnovakha şi spre Jitomir, pe care Rusia le-a aprobat.

---

Actualizare 11:02 - Trupele ruse au distrus până la 3.500 de facilităţi militare ucrainene

Mosocova - TASS- 12.03.2022 - Trupele ruse au distrus 3.491 de facilităţi militare ucrainene de la începutul operaţiunii lor speciale în Ucraina, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov.

"În perioada operaţiunii speciale, au fost distruse 3.491 de instalaţii de infrastructură militară ucraineană, inclusiv 123 de drone, 1.127 de tancuri şi alte vehicule blindate, 115 lansatoare de rachete multiple, 423 de tunuri şi mortiere de artilerie de câmp, 934 de vehicule militare speciale", a spus purtătorul de cuvânt.

---

Actualizare 09:41 - UE anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Bruxelles - TASS- 12.03.2022 - Comisia Europeanăa anunţat, vineri seară, aplicarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

"Sâmbătă, vom adopta o nouă serie de măsuri pentru a izola şi mai mult Rusia şi a-i epuiza resursele", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE şi partenerii săi din G7 plănuiesc să intensifice presiunea economică împotriva Rusiei în efortul de a o face să oprească operaţiunea militară în Ucraina, potrivit declaraţiei. Preşedintele Comisiei Europene a reiterat declaraţiile Ucrainei conform cărora Rusia ar încălca acordurile privind deschiderea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor şi loveşte clădirile rezidenţiale.

Comisia Europeană are în vedere măsuri, precum suspendarea aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, suspendarea drepturilor Rusiei de apartenenţă la principalele instituţii financiare, inclusiv în Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. De asemenea, Comisia Europeană a precizat că va retrage Rusiei statutul celei mai favorizate naţiuni pe pieţele internaţionale.

În alte măsuri, UE intenţionează să interzică importul de bunuri cheie din sectorul siderurgic din Rusia, să restricţioneze investiţiile în sectorul energetic rus, să interzică exportul oricăror bunuri de lux UE din ţările membre şi utilizarea criptoactivelor de către ruşi.

Ulterior, SUA, UE, Marea Britanie şi alte câteva state au declarat că vor impune sancţiuni persoanelor fizice şi juridice ruse.

---

Actualizare -19:14 -Ministerul Rus al Apărării: Kievul respinge vehement coridoarele umanitare către Rusia

Moscova- TASS- 11.03.2022 - Ucraina continuă să respingă vehement coridoarele umanitare către Rusia, a declarat generalul Mikhail Mizintsev, şeful Centrului Naţional Rus pentru Managementul Apărării.

"Oficialul Kievul continuă să respingă vehement coridoarele umanitare către Rusia, argumentând că pur şi simplu nu există civili şi cetăţeni străini care doresc să plece pe teritoriul Federaţiei Ruse", a spus Mizintsev.

Rusia a deschis astăzi 10 coridoare umanitare de la ora 10:00, ora Moscovei. Cinci dintre ei erau de la Kiev, Cernigov, Sumy, Harkov şi Mariupol până în Rusia, iar alte cinci din aceleaşi oraşe până în Polonia, Moldova şi România prin teritoriile controlate de Kiev.

Din cele 10 rute propuse, Ucraina a aprobat doar două: de la Kiev şi Mariupol. În acelaşi timp, guvernul de la Kiev a mai anunţat încă patru rute din oraşele Izyum, Energodar, Volnovakha şi spre Jitomir, pe care Rusia le-a aprobat.

---

Actualizare -18:00-Ministrul rus al Apărării şi omologul său turc Hulusi Akar au discutat la telefon despre situaţia din Ucraina 

Moscova- TASS- 11.03.2022 - Ministrul rus al Apărării şi omologul său turc Hulusi Akar au discutat la telefon despre situaţia din Ucraina şi Orientul, Ministerului rus al Apărării.

"În timpul convorbirii telefonice, părţile au discutat despre situaţia actuală din Ucraina şi regiunea Orientului Mijlociu. Miniştrii au acordat o atenţie deosebită evacuării cetăţenilor turci din oraşele ucrainene prin coridoare umanitare", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Ministerul a adăugat că apelul telefonic a avut loc la iniţiativa Turciei.

---

Actualizare -17:22-Drona Tu-141 lansată din Ucraina s-a prăbuşit în Crimeea

Moscova- TASS- 11.03.2022 - O dronă lansată de pe teritoriul Ucrainei s-a prăbuşit astăzi în Crimeea.

"Astăzi au fost înregistrate două cazuri de utilizare de către Ucraina a vehiculului aerian fără pilot Tu-141 Strizh dezvoltat în URSS", a declarat pentru TASS o sursă cadrul autorităţilor.

"Primul dintre ele s-a prăbuşit în apropierea oraşului Krasnoperekopsk (Republica Crimeea), al doilea - în Zagreb (Croaţia), după ce a zburat peste 700 km", a spus sursa.

Astăzi, preşedintele Croaţiei Zoran Milanovic a declarat că drona care s-a prăbuşit noaptea trecută în suburbiile Zagrebului a fost lansată din Ucraina. 

---

Actualizare -16:45-Vladimir Putin i-a explicat preşedintelui Finlandei motivele operaţiuni speciale din Ucraina

Moscova- TASS- 11.03.2022 - Preşedintele rus Vladimir Putin, a explicat astăzi într-o conversaţie telefonică cu preşedintele Finlandei Sauli Niinisto, motivele operaţiunii speciale din Ucraina şi progresul discuţiilor dintre Moscova şi Kiev, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului.

"Putin a explicat în detaliu motivele operaţiunii militare speciale a Rusiei de a proteja Donbasul şi obiectivele acesteia. De asemenea şi-a informat omologul cu privire la progresele înregistrate în discuţiile cu reprezentanţii ucraineni", se arată într-un comunicat de presă.

Cei doi preşedinţi au acordat o atenţie deosebită problemelor umanitare şi măsurilor luate pentru asigurarea securităţii civililor ucraineni, precum şi a coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din zonele unde au loc ostilităţi.

"S-a convenit să păstrăm legătura cu privire la agenda ucraineană şi ruso-finlandeză", a spus serviciul de presă.

---

Actualizare -15:49 -Erdogan:"Turcia o să folosească toate resursele necesare pentru menţinerea păcii în regiune"

Turcia- TASS- 11.03.2022 - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a declarat disponibilitatea de a angaja puterile conferite Ankarei prin Convenţia de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele pentru a menţine pacea în regiune.

"Ne vom angaja toate resursele; vom face tot ce putem pentru a păstra pacea şi calmul în regiunea noastră. Printre altele, vom folosi competenţele oferite de Convenţia de la Montreux", a spus el la ceremonia de deschidere a Forumului Diplomaţiei din Antalya.

"Depunem eforturi serioase pentru ca armele să devină tăcute şi pentru ca pacea să înceapă imediat. De la începutul acestei crize, am purtat discuţii cu 25-30 de lideri şi voi continua acest dialog. Ministerul de Externe face acelaşi lucru", a spus Erdogan.

Pe 2 martie, Ankara a informat oficial Rusia şi Ucraina că va pune în aplicare articolul 19 din Convenţia de la Montreux privind trecerea navelor militare prin Bosfor şi Dardanele. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avertizat toate statele de coastă şi alte state că nu va permite trecerea navelor militare prin strâmtori.

Turcia are dreptul să închidă strâmtorile pentru navele militare, în cazul în care Ankara consideră că este esenţial pentru propria sa protecţie sau pentru stabilitatea securităţii în regiune. Cu toate acestea, chiar şi în acest caz, Rusia poate folosi strâmtorile pentru a-şi returna navele militare la bazele lor.

---

Actualizare - 13:16- Kremlinul spune că Occidentul ar fi sancţionat Rusia cu sau fără operaţiunea specială din Ucraina

Moscova- TASS- 11.03.2022 -Occidentul a impus de mult timp sancţiuni Rusiei şi ar fi continuat să facă acest lucru chiar dacă Moscova nu ar fi început operaţiunea specială în Ucraina, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Cunoscându-ne mai mult sau mai puţin omologii noştri de peste mări, ne putem imagina că ei pot continua aceste aspiraţii de sancţiuni pentru o lungă perioadă de timp de acum înainte...De fapt, au făcut acest lucru de multe, multe decenii deja şi vor continua asta cu sau fără operaţiunea specială în Ucraina", a spus Peskov.

---

Actualizare 11:39 - Vladimir Putin îi cere ministrului Apărării să prezinte un raport privind întărirea frontierelor de vest

Moscova- TASS- 11.03.2022 - Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut ministrului Apărării Serghei Şoigu să prezinte un raport special privind măsurile de consolidare a graniţelor de vest ale ţării în legătură cu acţiunile NATO.

"În ceea ce priveşte întărirea graniţelor de vest ale Rusiei în legătură cu acţiunile pe care ţările NATO le-au întreprins în această direcţie - ca răspuns la ceea ce au făcut - acest lucru necesită o atenţie specială", a declarat Vladimir Putin la o întâlnire cu membrii permanenţi ai Consiliul de Securitate.

"Vă cer să prezentaţi un raport special. Vom lua o decizie corespunzătoare pe baza discuţiei sale în viitorul apropiat", a subliniat Vladimir Putin.

Ministrul Apărării a declarat Consiliului de Securitate că Statul Major "lucrează la un plan care este pe cale să fie finalizat pentru consolidarea graniţelor de vest. Acesta include cele mai noi sisteme de arme avansate şi redistribuirea unităţilor de luptă pentru a proteja graniţele de vest."

În această privinţă, acesta i-a cerut preşedintelui rus să raporteze propunerile sale spre aprobare la următoarea reuniune a Consiliului de Securitate sau într-un alt format.

Şoigu a subliniat că Statul Major a analizat toate măsurile pe care Occidentul le lua pentru a-şi consolida forţele în apropierea graniţelor de vest ale Rusiei.

---

Actualizare 10:55 - Vladimir Putin susţine iniţiativa de a preda armele occidentale capturate republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk

Moscova- TASS- 11.03.2022 - Preşedintele rus Vladimir Putin a sprijinit iniţiativa ministrului Apărării Serghei Şoigu de a preda republicilor populare Doneţk şi Lugansk armele de fabricaţie occidentală capturate de trupele ruse.

"În ceea ce priveşte armele, în special armele de fabricaţie occidentală capturate de trupele ruse, susţin cu siguranţă planurile de a le preda forţelor Republicilor Populare Doneţk şi Lugansk", a declarat preşedintele la o întâlnire cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al Rusiei.

"Te rog, fă-o", a precizat Vladimir, adresându-se lui Shoigu. De asemenea, Vladimir Putin a subliniat că în cazul în care mişcarea necesită luarea unor decizii la nivelul preşedintelui, acesta este gata să le accepte.

---

Actualizare 09:21 - Surse: Peste 220.000 de persoane au fost evacuate în Rusia din Donbass şi Ucraina

Moscova- TASS- 11.03.2022 - Peste 220.000 de persoane au fost evacuate în Rusia din Donbass şi Ucraina, au declarat astăzi agenţiile regionale de securitate pentru TASS.

"În dimineaţa zilei de 11 martie, aproape 222.000 de oameni au trecut graniţa cu Rusia, inclusiv peste 50.000 de copii. Peste 193.000 de oameni au sosit în Rusia din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk din 18 februarie, când evacuarea a fost anunţată de autorităţile acestor republici.", au precizat sursele.

Potrivit sursei citate, aproximativ 30.000 de oameni au părăsit teritoriul ucrainean prin punctele de control din regiunile Belgorod, Bryansk, Kursk şi Republica Crimeea. Interlocutorul agenţiei a precizat că peste 50.000 de evacuaţi sunt rezidenţi din Rusia, ceilalţi sunt cetăţeni ai Republicilor Populare Doneţk şi Lugansk, ai Ucrainei şi ai altor state Potrivit interlocutorului agenţiei, peste 18.700 de persoane sunt plasate în centre de cazare temporară din 23 de regiuni ruseşti.

---

Actualizare 08:50 - Eduard Basurin: ''Eliberarea localităţii Volnovakha este o mică victorie care va duce la stabilirea controlului asupra Mariupolului''

Moscova- Izvestia - 11.03.2022 - Eliberarea localităţii Volnovakha este o mică victorie care va duce la stabilirea controlului asupra Mariupolului, a declarat astăzi, Eduard Basurin, reprezentantul forţelor armate ale Republicii Populare Doneţk (RPD), recunoscută de Federaţia Rusă, anunţă Izvestia.

"Am cucerit fortăreaţa armatei ucrainene, care este situată între Doneţk şi Mariupol, deşi rezistenţa a fost foarte serioasă. Dar aceasta este o mică victorie care va duce la o mare victorie în capturarea oraşului Mariupol ", a spus Basurin, citat de Izvestia.

El a precizat că peste 80 de localităţi din estul Ucrainei se află sub controlul separatiştilor din zona Doneţk şi că în această dimineaţă armata ucraineană a bombardat localitatea Gorlovka.

---

Actualizare 08:30 - Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko se întâlnesc, astăzi, la Moscova

Moscova- Izvestia - 11.03.2022 - Alexander Lukaşenko, preşedintele Belarusului, se va întâlni astăzi la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, anunţă Izvestia. Cei doi şefi de stat vor discuta despre situaţia din Ucraina, despre cooperarea economică în faţa presiunii sancţiunilor internaţionale şi despre dezvoltarea cooperării militare.

---

Actualizare 08:22 - Air Astana şi Pegasus Airlines suspendă temporar cursele către Rusia

Moscova- Moscow Times - 11.03.2022 - Compania aeriană naţională a Kazahstanului, Air Astana, şi compania aeriană turcească Pegasus Airlines, au anunţat astăzi că suspendă temporar cursele către Rusia, în urma sancţiunilor impuse Moscovei pentru ceea ce autorităţile de la Kremlin numesc o "operaţiune militară" în Ucraina.

Companiile au luat decizia din cauza incertitudinilor legate de asigurarea aeronavelor cu destinaţia Rusia, conform comunicatelor de presă emise, anunţă The Moscow Times.

---

Actualizare 07:OO - Procurorul general al Rusiei verifică cele aproximativ 300 de companii străine care şi-au suspendat activitatea în Rusia

Moscova- Moscow Times - 11.03.2022 - Procurorul general al Rusiei a anunţat astăzi verificarea celor aproximativ 300 de companii străine care şi-au suspendat activitatea în Rusia din cauza invaziei Ucrainei, anunţă Moscow Times. Potrivit presei de stat de la Moscova, închiderile unilaterale vor fi "sancţionate aspru" şi investigate ca "faliment premeditat", susţine sursa citată.

---

Actualizare 06:33 - Volodimir Zelenski: ''Ucraina a evacuat aproximativ 100.000 de persoane prin coridoarele umanitare''

Kiev- TASS - 11.03.2022 - Aproximativ 100.000 de persoane au fost evacuate din zone periculoase prin coridoarele umanitare din Ucraina în ultimele două zile, a declarat astăzi preşedintele ucrainean Vlodimir Zelenski.

"În ultima zi [joi], am reuşit să ducem aproximativ 40.000 de cetăţeni în siguranţă în Poltava, Kiev, Zaporojie, Dnepr, Lvov. De asemenea, am reuşit să livrăm mărfuri umanitare, cuprinzând sute de tone de produse alimentare şi medicamente. Datorită coridoarele umanitare, am evacuat aproape 100.000 de oameni", a spus Zelenski.

"Cu toate acestea, Mariupol şi Volnovakha rămân complet blocate, deşi am făcut tot ce am putut pentru a permite funcţionarea coridoarelor umanitare", a precizat acesta într-un anunţ publicat pe canalul său oficial de Telegram.

Mikhail Mizintsev, şeful Centrului de Management al Apărării Naţionale din Rusia, a declarat anterior reporterilor că Rusia a sugerat deschiderea a zece coridoare umanitare miercuri pentru a evacua civilii ucraineni şi cetăţenii străini din Kiev, Cernigov, Harkov, Sumi şi Mariupol. Potrivit acestuia, Ucraina a aprobat doar trei dintre ele, dar a sugerat alte trei rute. ''Rusia a fost de acord cu această propunere'', a precizat Mizintsev.

---

Actualizare 20:17 - Olaf Scholz spune că este pregătit să discute cu Putin despre soluţionarea situaţiei din Ucraina

Paris - TASS - 10.03.2022 - Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron au purtat astăzi o conversaţie telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, a informat o sursă din Cabinetul Federal German.

"Germania şi Franţa au cerut Rusiei un armistiţiu urgent. Macron şi Scholz au insistat că orice soluţie la criză trebuie să se desfăşoare prin negocieri între Ucraina şi Rusia", se arată în raport.

Părţile "au decis să rămână în contact strâns unele cu altele în zilele următoare", a menţionat sursa.

---

Actualizare 18:52 - Vladimir Putin: ''Asistenţa pentru oamenii din Donbass era datoria Rusiei''

Mosocva - TASS - 10.03.2022 - Preşedintele rus Vladimir Putin a mulţumit tuturor celor care au întins o mână de ajutor celor evacuaţi din Donbass.

''Aş dori să mă adresez oamenilor noştri, celor care oferă asistenţă refugiaţilor şi să le mulţumesc tuturor cetăţenilor ruşi care manifestă simpatie pentru cei care au nevoie de ajutorul şi sprijinul dumneavoastră", a declarat Vladimir Putin la o întâlnire cu membrii guvernului organizată astăzi.

Vladimir Putin a afirmat că oferirea unei mâini de ajutor oamenilor din Donbass era datoria Rusiei şi nu există altă cale de ieşire.

"Timp de opt ani, timp de opt ani nesfârşiti aceşti oameni au fost nevoiţi să supravieţuiască în pivniţe. Copiii lor au crescut şi au început să meargă la şcoală în condiţii ca acestea, cu şobolani alergând în jur", a precizat Vladimir Putin. ''Într-adevăr, era de datoria noastră să-i sprijinim pe aceşti oameni, să-i ajutăm. Nu exista altă cale de a alege''.

De asemenea, Vladimir Putin a remarcat că sprijinul oferit a fost un semn clar că decizia Rusiei de a ajuta Donbass a fost corectă.

''Faptul că oamenii noştri au răspuns cu nerăbdare nevoii de a ajuta oamenii în nevoie este un semn foarte grăitor. Indică faptul că oamenii susţin acţiunile noastre în general şi că decizia noastră de a sprijini Donbass a fost corectă", a conchis preşedintele Rusiei.

---

Actualizare 17:27 - Rusia anunţă că a restabilit alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, conectând-o cu reţeaua electrică din Belarus

Mosocva - TASS - 10.03.2022 - Ministerul rus al Energiei a anunţat astăzi că specialiştii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl care se află în prezent sub controlul Forţelor Armate Ruse.

''Inginerii energetici din Belarus au furnizat energie electrică centralei nucleare de la Cernobîl, care se află sub controlul Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse. Munca personalului operaţional al centralei nucleare de la Cernobîl a făcut posibilă alimentarea cu tensiune a instalaţiilor electrice ale centralei electrice", a declarat ministrul.

---

Actualizare 14:37 - Serghei Lavrov Lavrov: ''Nu vreau să cred, şi nu cred, că va începe un război nuclear"

Antalia - TASS - 10.03.2022 - Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat astăzi că nu crede că tensiunile dintre Moscova şi Occident cauzate de invadarea Ucrainei vor duce la un război nuclear.

"Nu vreau să cred şi nu cred, că va începe un război nuclear. Permiteţi-mi să vă atrag atenţia asupra faptului că subiectul nuclear în contextul situaţiei din Ucraina din ultimii ani, care s-a agravat literalmente în ultimele luni şi săptămâni, a fost abordat în cadrul acestui discurs doar de reprezentanţii occidentali, în primul rând de NATO", a spus acesta, astăzi, după discuţiile avute cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba în Antalia (Turcia).

---

Actualizare 13:35 - Un înalt diplomat rus critică falsele declaraţii despre presupusa răpire a ucrainenilor

Antalia - TASS - 10.03.2022 - Acuzaţiile conform cărora Rusia răpeşte oameni din Ucraina sunt doar declaraţii false care s-au răspândit în mass-media, a declarat astăzi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

"Aţi spus că acestea sunt fapte, dar eu cred că este un alt cuvânt care începe cu litera < < F > >. Mass-media este plină de informaţii false, la fel ca internetul", a declarat diplomatul la o conferinţă de presă după discuţiile avute cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba în Antalia (Turcia).

"Nu cunosc povestea despre presupusa răpire a unui reprezentant al corpului adjunct", a precizat Serghei Lavrov comentând întrebarea despre presupusa răpire a oamenilor din Ucraina şi a adjunctului Consiliului Regional Zaporojie, Leyla Ibragimova.

---

Actualizare 12:59 - Serghei Lavrov: ''Rusia nu a invadat Ucraina şi nu vom invada nici o altă ţară"

Antalia - TASS - 10.03.2022 - Rusia nu a invadat Ucraina şi nu intenţionează să atace alte ţări, a declarat astăzi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, după discuţiile avute cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba în Antala (Turcia).

"Nu avem planuri de a invada alte ţări. Nici noi nu am invadat Ucraina. În Ucraina, pur şi simplu... am explicat-o de multe ori. Situaţia care se dezvoltă acolo presupune ameninţări directe la adresa securităţii Rusiei", a precizat acesta.

Potrivit diplomatului rus, dovezile indică faptul că Ucraina a plănuit să atace Republicile Populare Doneţk şi Lugansk (DPR şi LPR) în această lună. "În ciuda avertismentelor, mementourilor, apelurilor şi propunerilor noastre de ani de zile, nimeni nu ne-a ascultat. Preşedintele Rusiei a vorbit despre acest subiect de mai multe ori în detaliu, iar noile fapte care sunt acum expuse asupra teritoriile eliberate, în special în regiunile Doneţk şi Lugansk, indică faptul că a fost pus la cale un atac asupra acestor republici. Acesta a fost planificat temeinic şi a fost programat deja pentru această lună", a spus Lavrov.

---

Actualizare 11:39 - Gazprom continuă să livreze gaz către Europa prin Ucraina în mod normal

Mosocva - TASS - 10.03.2022 - Gazprom continuă să livreze gaz rusesc către Europa prin Ucraina, în mod normal, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kupriyanov reporterilor.

''Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzit prin Ucraina în mod normal, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni - 109,5 milioane de metri cubi la 10 martie", a spus acesta.

Acest volum este egal cu livrările în regim de rezervare pe termen lung pentru tranzitul de gaze prin Ucraina (aproximativ 109,5 milioane de metri cubi pe zi).

În ansamblu, Europa a intensificat retragerea gazelor din instalaţiile de stocare în ultimele zile. De asemenea, a crescut achiziţiile de gaze din Rusia pe fondul creşterii preţurilor spot din cauza scăderii temperaturii, lipsei vântului şi escaladării situaţiei din Ucraina.

---

Actualizare -08:23- Rusia intenţionează să deschidă centre de distribuţie a ajutorului umanitar în republicile din Donbass

Lugansk - TASS - 10.03.2022 -Rusia intenţionează să deschidă centre de distribuire a ajutorului umanitar în Republicile Populare Doneţk şi Lugansk, a declarat, astăzi, prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, secretarul Consiliului General al partidului de guvernământ Rusia Unită, Andrei Turchak.

---

Actualizare -07:00- Diplomat rus: "ONU a răspândit informaţii greşite despre spitalul din Mariupol"

Moscova - TASS - 10.03.2022 - ONU a răspândit informaţii greşite despre "atacul" asupra unui spital din Mariupol, Ucraina transformat într-o instalaţie militară de către radicalii locali, potrivit primului Reprezentant Permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polyansky.

"Aşa se naşte Fake news. Am avertizat în declaraţia noastră din 7 martie că acest spital a fost transformat într-un obiect militar de către radicali. Foarte deranjant că ONU răspândeşte aceste informaţii fără să verifice", a scris Polyansky pe Twitter.

"Atacul de astăzi asupra unui spital din Mariupol, Ucraina, unde se află maternităţile şi secţiile de copii, este înfiorător", a scris anterior pe Twitter secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

---

Actualizare 22:00 - 26 de civili ucişi în Republica Doneţk, în cele 21 de zile de conflict

Doneţk - TASS - 09.03.2022 - 26 de civili au fost ucişi în atacurile cu bombardamente ale trupelor ucrainene în Republica Populară Doneţk (DPR) în cele 21 de zile de conflict, a anunţat miercuri misiunea RPD la Centrul Comun de Control şi Coordonare (JCCC).

---

Actualizare 21:00 - Rusia garantează securitatea a două staţii de pompare a benzinei din Ucraina

Moscova - TASS - 09.03.2022 - Două staţii de pompare a benzinei din Ucraina sunt controlate de trupele ruse şi funcţionarea lor în siguranţă este garantată, a declarat miercuri adjunctul ministrului rus al Energiei, Pavel Sorokin.

"Este important de spus că doar două din staţiile de pompare a gazelor din Ucraina, şi anume Novopskov şi Kupiansk, sunt sub controlul forţelor ruse. Funcţionarea în siguranţă şi securitatea acestora sunt garantate", a spus acesta.

---

Actualizare 20:00 - Delegaţia rusă nu va face concesii la negocierile cu Ucraina

Moscova - TASS - 09.03.2022 - Discuţiile ruso-ucrainene nu se desfăşoară fără probleme, dar delegaţia rusă nu va face concesii la niciunul dintre punctele de pe ordinea de zi a discuţiilor, a declarat Leonid Slutsky.

---

Actualizare 19:00 - Ministerul rus al Apărării: Ucraina a aprobat doar 3 coridoare umanitare din cele 10 propuse de Rusia

Moscova - TASS - 09.03.2022 - Ucraina a aprobat doar trei rute umanitare din 10 propuse de Rusia pentru 9 martie, a declarat miercuri generalul colonel Mihail Mizintsev, şeful Centrului Naţional Rus pentru Managementul Apărării.

---

Actualizare 18:00 - Kremlin: Rusia ia măsuri sistematice pentru stabilizarea economiei

Moscova - TASS - 09.03.2022 - În Rusia se iau măsuri sistematice, serioase şi bine gândite pentru a stabiliza situaţia din economie, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

"Se iau măsuri sistematice, foarte serioase, corespunzătoare condiţiilor extraordinare neprietenoase care ne-au fost puse prin acţiuni neprietenoase ale altor ţări, măsuri bine gândite", a asigurat Peskov.

---

Actualizare 17:00 - Erdogan se aşteaptă la o încetare a focului după negocierile ruso-ucrainene

Ankara - TASS - 09.03.2022 - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa că o posibilă întâlnire între miniştrii de externe Serghei Lavrov al Rusiei şi Dmitri Kuleba al Ucrainei va duce la stabilirea unui acord de încetare a focului la Kiev.

Presa din Rusia 24 februarie - 10 martie

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cu niste bolsevici bolnavi mintal care mint mai mult decit respira nu se poate avea increderenici 1 la suta.Cu un ultim efort de rezistenta sar putea obtine rezultate benefice mult mai mari pt ucraina. va face sa creasca ajutorele insutit scazind unilintain fata bolsevicilor.

    1. Sigur ai facut booster.

      Ce este acela booster, te rog?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb