Presa din Ucraina

LIVE TEXT: Presa din Ucraina

Internaţional #Adevărul - prima victimă / 17 - 27 martie 2022

Actualizare 08:47 - 128 de copii au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului

Kiev - Ukrinform - 24.03.2022 - Trupele ruse au ucis 128 de copii în Ucraina de la începutul războiului, potrivit datelor furnizate de Procuratura Generală ucraineană.

"În dimineaţa zilei de 24 martie 2022, 128 de copii au fost ucişi, 172 au fost răniţi. Cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în regiunea Kiev - 64, regiunea Harkov - 43, regiunea Doneţk - 43, regiunea Cernihiv - 32, regiunea Mykolaiv - 24, oraşul Kiev - 16, regiunea Zhytomyr - 15, regiunea Sumy - 14 şi Regiunea Kherson - 15", a scris serviciul de presă al PGO pe Telegram.

În plus, loviturile aeriene regulate şi bombardarea infrastructurii civile şi a zonelor rezidenţiale de către forţele armate ruse au afectat 566 de instituţii de învăţământ. Dintre acestea, 73 au fost complet distruse. Cele mai afectate şcoli şi grădiniţe sunt în regiunea Doneţk, regiunea Harkov, regiunea Kiev, regiunea Cernihiv, regiunea Mykolaiv, regiunea Sumy, regiunea Herson şi în Kiev. În plus, peste 40 de facilităţi pentru copii au fost distruse şi avariate, inclusiv facilităţi medicale, şcoli de artă, facilităţi sportive şi biblioteci.

---

Actualizare 07:59 - Peste 290 de civili au fost ucişi în atacurile ruseşti asupra oraşului Harkov

Kiev - Ukrinform - 24.03.2022 - Peste 290 de civili au fost ucişi în atacurile ruseşti asupra oraşului Harkov inclusiv 15 copii de la începutul războiului, a transmis Departamentul de Comunicaţii al Departamentului Regional de Poliţie Harkov pe Telegram.

"Oamenii nu părăsesc adăposturile anti-bombe aproape deloc. Case, şcoli, spitale, utilităţi şi magazine sunt în flăcări. De la începutul invaziei ruse, 294 de civili, inclusiv 15 copii, au fost ucişi în atacurile infernale ale forţelor inamice în oraşul Harkov", se spune în raport.

Se remarcă faptul că poliţiştii din toate unităţile oferă asistenţă umanitară cetăţenilor, le asigură tot ceea ce este necesar pentru viaţa normală, le păzesc interesele legitime, verifică informaţiile despre persoane suspecte, răspund prompt la sesizările de infracţiuni.

Anchetatorii din Harkov cercetează cu atenţie consecinţele acţiunilor criminale ale armatei ruse.

---

Actualizare 06:57 - Kuleba: ''Belarus nici nu vrea, nici nu este pregătit să lupte în Ucraina''

Kiev - Ukrinform - 24.03.2022 - Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat astăzi, la o lună de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, că Belarusul "nici nu vrea, nici nu este pregătit" să lupte în Ucraina, în pofida presiunilor Rusiei pentru a face acest lucru''.

"Am comunicat simplu şi clar părţii belaruse că, dacă forţele sale armate intră pe teritoriul Ucrainei şi încep aici ostilităţile, vor fi distruse fără milă, la fel cum şi armata rusă este distrusă. Cred că ultimul lucru care ar putea interesa Belarusul este ca fiii, fraţii şi soţii săi să moară aici din cauza unor idei absurde ale (preşedinţilor rus Vladimir) Putin şi (belarus Aleksandr) Lukaşenko", a declarat Kuleba la televiziunea ucraineană, citat de agenţia Ukrinform.

Kuleba a adăugat că, potrivit unor surse, armata belarusă "nici nu vrea şi nici nu este pregătită să lupte împotriva Ucrainei". Agenţia Ukrinform relatează - citând Ministerul Apărării ucrainean - că Rusia încearcă să convingă armata belarusă să participe la războiul împotriva Ucrainei, oferind inclusiv sume de bani între 1.000 şi 1.500 de dolari pe lună.

---

Actualizare 21:00 - Rusia încearcă să încercuiască trupele ucrainene pentru a putea exercita presiuni asupra negocierilor

Kiev - Ukrinform - 23.03.2022 - După ce a eşuat în timpul operaţiunii sale ofensive, Rusia intenţionează să încercuiască anumite grupuri ale Forţelor Armate ale Ucrainei pentru a lansa ultimatumuri în timpul discuţiilor.

---

Actualizare 20:00 - Armata rusă a bombardat parcarea unui mall din Kiev

Kiev - Ukrinform - 23.03.2022 - O persoană a fost ucisă şi două au fost rănite, în timp ce invadatorii ruşi au bombardat o parcare lângă un centru comercial din districtul Podilskyi din Kiev.

---

Actualizare 14:54 - Armata ucraineană a distrus 105 avioane ruseşti

Kiev- Ukrinform - 23.03.2022 - De la începutul ofensivei pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, apărătorii ucraineni au distrus deja 105 avioane ruseşti.

"În prezent, 105 avioane inamice sunt considerate distruse, constituind mai mult de cinci regimente de aviaţie sau o armată aeriană separată", a declarat Oleksiy Arestovych, consilier al şefului Preşedintelui, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, şase avioane ruseşti, un elicopter inamic, cinci UAV şi cinci rachete de croazieră au fost doborâte în ultimele 24 de ore.

---

Actualizare 14:10 - Două persoane au fost ucise şi alte 44 au fost rănite în urma atacurilor ruseşti din regiunea Mykolayiv

Mykolayiv - Ukrinform - 23.03.2022 - Două persoane au fost ucise şi alte 44 au fost rănite ieri în atacurile ruseşti asupra oraşelor şi satelor din regiunea Mykolayiv.

"Aseară, ocupanţii au tras din nou cinic asupra infrastructurii civile şi a cartierelor rezidenţiale din Mykolayiv. Din păcate, oamenii au fost ucişi. În ultimele 24 de ore, 44 de persoane au fost rănite în regiunea Mykolayiv. Din fericire, nu există copii printre victime", a postat preşedintele Consiliului Regional Mykolayiv, Hanna Zamazeyeva, pe Telegram.

Potrivit sursei citate, toate victimele au fost transportate la unităţi medicale şi beneficiază de asistenţa necesară.

---

Actualizare 12:57 - Alte 80 de persoane au fost evacuate din Rubijne

Rubijne - Ukrinform - 23.03.2022 - Alţi 80 de cetăţeni au fost evacuaţi din oraşul Rubijne, regiunea Lugansk, care este bombardat constant de armata rusă.

"Urmărim îndeaproape situaţia de securitate din fiecare localitate populată în care este programată evacuarea. Este o situaţie tensionată la Rubijne, dar am reuşit să-i evacuăm pe toţi cei care au vrut să plece - 80 de localnici. În prezent, nimic nu le pune în pericol viaţa. Oamenii merg cu autobuzul la gări şi apoi se vor îndrepta către regiunile de vest ale ţării. O comunitate de voluntari îi aşteaptă deja şi îi va ajuta cu hrană şi locuinţă", a postat şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhiy Haidai, pe Telegram.

Acesta a menţionat că evacuarea oamenilor din oraşele şi comunităţile din regiunea Lugansk a continuat.

---

Actualizare 12:28 - 14 localităţi din regiunea Doneţk au fost atacate de armata rusă

Doneţk - Ukrinform - 23.03.2022 - În regiunea Doneţk, armata rusă a bombardat 14 localităţi populate, distrugând cel puţin 24 de instalaţii civile.

"14 localităţi din regiunea Doneţk au fost sub focul rusesc în ultima zi. Bombele au afectat cel puţin 24 de facilităţi civile, inclusiv clădiri rezidenţiale, o şcoală, o staţie de autobuz şi multe altele. Civili, inclusiv copii, au fost ucişi şi răniţi", a transmis serviciul de presă al Poliţiei Naţionale a Ucrainei pe Facebook.

---

Actualizare 11:37 - Volodimir Zelenski: ''Rusia a lansat peste 1.000 de rachete în Ucraina''

Kiev - Ukrinform - 23.03.2022 - Armata rusă a lansat peste o mie de rachete şi bombe aeriene asupra ucraineanilor paşnici şi au distrus zeci de oraşe, a declarat Volodimir Zelenski într-o intervenţie video adresată Parlamentului Japoniei.

"Rusia a folosit peste o mie de rachete şi un număr ridicat de bombe aeriene împotriva oraşelor Ucrainei. Trupele ruse au distrus zeci de oraşe, iar unele dintre ele au fost arse în cenuşă", a spus el.

De asemenea, Volodimir Zelensky a subliniat că în multe oraşe şi sate care au intrat sub ocupaţie rusă, oamenii nici măcar nu pot îngropa morţii şi sunt nevoiţi să-i îngroape direct în curţile caselor distruse.

Potrivit şefului statului, armata rusă aa ucis deja mii de ucraineni, inclusiv 121 de copii.

Acesta a menţionat că aproximativ nouă milioane de ucraineni au fost forţaţi să-şi părăsească casele.

"Teritoriile noastre de nord, de est şi de sud sunt goale pentru că oamenii fug de această ameninţare mortală. Rusia chiar a blocat marea pentru noi, rutele comerciale obişnuite, arătând altor potenţiali agresori ai lumii cum să pună presiune asupra popoarelor libere prin blocarea navigaţie", a adăugat Zelenski.

---

Actualizare 11:09 - Mykhailo Podoliak cere partenerilor să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană şi rachete de croazieră

Kiev - Ukrinform - 23.03.2022 - Ucraina le cere partenerilor internaţionali să facă patru paşi pentru a salva cetăţenii ucraineni: să furnizeze sisteme moderne de apărare aeriană, rachete de croazieră sau muniţie pentru mai multe lansatoare de rachete, să impună un embargo petrolier şi închiderea totală a porturilor pentru navele ruseşti, a declarat Mykhailo Podoliak, un consilier al şefului Biroului Preşedintelui pe Twitter.

"Dragi parteneri! Este nevoie de 4 paşi pentru a nu vedea ochii copiilor noştri morţi sau pentru a nu simţi mirosul de Mariupol ars în visele voastre. 1. Apărare antiaeriană modernă, dacă nu puteţi închide cerul 2. Rachete de croazieră sau obuze pentru rachete grele 3 . Embargo dur asupra petrolului 4. Porturi închise pentru navele ruseşti din întreaga lume", a scris Podoliak.

---

Actualizare 09:47 - Ucraina anunţă că a ucis încă un comandant militar rus, pe colonelul Alexei Şarov

Kiev - Ukrinform - 23.03.2022 - Ucraina a anunţat astăzi că a eliminat încă un comandat rus, colonelul Alexei Şarov, acesta fiind ucis în luptele din apropierea oraşului Mariupol pe care forţele ruseşti îl asediază de mai multe săptămâni, a declarat Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare Odesa, a declarat acest lucru într-o declaraţie postată pe Telegram.

"Armata noastră l-a distrus pe comandantul brigăzii maritime ruse. Acest lucru se va face cu oricine încearcă să violeze femeile ucrainene şi să ne omoare copiii şi nu există nicio scuză pentru ei", a spus Bratchuk.

Alexei Şarov era comandantul celei de-a 810-a Brigade de Gărzi a armatei ruse, potrivit ofiţerului ucrainean.

---

Actualizare 09:18 - Trupele ruse au ucis 121 de copii în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 23.03.2022 - Trupele ruse au ucis 121 de copii şi au rănit peste 167 în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a precizat Procuratura Generală într-o declaraţie postată pe Telegram.

"În a 28-a zi a agresiunii ruse din Ucraina, 121 de copii au murit şi 167 de copii au fost răniţi. Cel mai mare număr de copii au fost ucişi sau răniţi în regiunea Kiev - 61, regiunea Harkov - 41, regiunea Doneţk - 40, regiunea Cernihiv - 32, regiunea Mykolaiv - 24, capitala [Ucrainei] - 16, regiunea Jitomir - 15, regiunea Herson - 15 şi regiunea Sumy - 14", se arată în comunicat.

În regiunea Doneţk, armata rusă continuă să bombardeze oraşele şi cartierele rezidenţiale. O fetiţă de 9 ani şi un băiat de 14 ani au fost ucişi de bombardamentele ruseşti, iar trei copii au fost răniţi.

---

Actualizare 08:04 - Primarul oraşului Cernihiv: ''Armata rusă bombardează intenţionat spitalele''

Cernihiv - Ukrinform - 23.03.2022 - În oraşul Cernihiv, armata rusă bombardează în mod intenţionat spitalele, a declarat primarul Cernihivului Vladyslav Atroşenko.

"Armata rusă bombardează intenţionat spitalele. Un spital este şi o unitate de infrastructură militară. Este important să înţelegem ce metode sunt folosite de Rusia atunci când desfăşoară ostilităţi în oraşul Cernihiv. Tactica lor este de a distruge în mod intenţionat civilii şi infrastructura. Nu are nimic de-a face cu focul vizat asupra infrastructurii militare", a spus Atroşenko.

Potrivit acestuia, numărul morţilor în rândul civililor a crescut rapid în timpul invaziei ruse. Acum, la Cernihiv au loc 40 de înmormântări pe zi.

"Avem două spitale de bază în oraş cu aproximativ 200 de răniţi în fiecare dintre ele. Îngropăm aproximativ 40 de oameni pe zi. Înainte de război, îngropam în medie opt oameni pe zi. Conform estimărilor mele, aproximativ 50% dintre localnici au părăsit oraşul. Alţi 50% rămân, dar, din păcate, mulţi dintre cei care stau nu pot avea grijă de ei înşişi", a menţionat Atrosenko.

---

Actualizare 06:45 - Ministrul ucrainean al Energiei: ''Centralele termice ucrainene au suficiente rezerve pentru a funcţiona''

Kiev- Ukrinform - 23.03.2022 - Sistemul de alimentare cu căldură al Ucrainei funcţionează în general conform programului şi există suficiente rezerve de cărbune pentru a-şi asigura performanţa, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko.

"Astăzi avem un mod de funcţionare complet normal în instalaţiile de generare termică. Desigur, nu vorbim de zonele afectate de ostilităţi. Din păcate, acolo au fost avariate multe centrale termice. Dar, în general, sistemul de alimentare cu căldură al Ucrainei funcţionează şi există resursele necesare pentru a-i asigura performanţa", a subliniat German Galuşcenko.

---

Actualizare 06:30 - Armata ucraineană a distrus peste 100 de avioane ruseşti

Kiev-Ukrinform - 23.03.2022 - Forţele Armate ale Ucrainei au distrus ieri şase avioane ale armatei ruse, un elicopter, cinci vehicule aeriene fără pilot (UAV) şi cinci rachete, a anunţtat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Aeriene Yurii Ihnat.

"La 22 martie 2022, unităţile de apărare antiaeriană nu s-au oprit, după ce au doborât cea de-a 100-a aeronavă rusească şi au cauzat inamicului pierderi semnificative în aer. Aviaţia izbitoare a Forţelor Armate ale Ucrainei a lovit ţinte terestre: vehicule militare şi forţă de muncă în grupuri. Avioanele de vânătoare se acopereau din aer şi au doborât două rachete de croazieră inamice", a spus Ihnat.

Potrivit acestuia, unităţile de apărare antiaeriană ale Forţelor Terestre ucrainene au doborât şi un UAV şi o rachetă de croazieră. Încă o rachetă de croazieră a fost doborâtă de Forţele de asalt aerian ucrainean cu un sistem de apărare aeriană portabil pentru oameni.

În plus, forţele de rachete antiaeriene au distrus 11 ţinte aeriene ale armatei ruse şi anume cinci avioane, un elicopter, patru UAV şi o rachetă de croazieră, a adăugat acesta.

---

Actualizare - 19:30- Gara din Pavlohrad a fost distrusă de rachete ruseşti

Pavlohrad -Ukrinform - 22.03.2022 - Gara din oraşul Pavlohrad din regiunea Dnipro a fost distrusă de rachetele ruşilor, a anunţat Valentin Reznichenko, şeful Administraţiei Regionale de Stat Dnipro, pe Telegram.

"Rachete lovesc în Pavlohrad. Gara Pavlograd-2 a fost distrusă. De asemenea, o linie de cale feratăa fost distrusă. Cincisprezece vagoane de marfă au deraiat. Un om a murit", se arată în postare.

Traficul prin staţie a fost suspendat pe termen nelimitat.

----

Actualizare - 16:00- Armata ucraineană a atacat armata rusă de pe aerodromul Ciornobaiivka pentru a opta oară consecutiv

Ciornobaiivka- Ukrinform - 22.03.2022 -Forţele Armate ale Ucrainei au atacat pentru a opta oară consecutiv aerodromul din satul Ciornobaiivka din regiunea Herson controlat de ruşi.

Armata ucraineană a distrus mai multe vehicule militare ruse de pe aerodromul Ciornobaiivka pe 27 februarie, 7 martie, 15 martie, 16 martie, 18 martie, 19 martie şi 21 martie.

La Ciornobaiivka, a fost lichidat al cincilea general rus de către Forţele Armate ale Ucrainei.

---

Actualizare 12:00 - Rusia a pierdut 15.300 de soldaţi, de la începutul invaziei

Kiev - Ukrinform - 22.03.2022 - Între 24 februarie şi 22 martie, invadatorii ruşi au pierdut aproximativ 15.300 de soldaţi.

Potrivit unei postări pe Facebook a Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, inamicul a mai pierdut 509 tancuri, 1.556 de transportoare blindate, 252 de sisteme de artilerie, 80 de MLRS, 45 de sisteme de luptă antiaeriană, 99 de avioane, 123 de elicoptere, 1.000 de vehicule. nave/ambarcaţiuni, 70 rezervoare de combustibil, 35 UAV-uri de nivel operaţional şi tactic, 15 unităţi de echipamente speciale.

---

Actualizare 11:00 - Armata ucraineană a capturat un locotenent-colonel rus

Kiev - Ukrinform - 22.03.2022 - Brigada 128 de asalt montan Zakarpattia a capturat un ofiţer de stat major al Armatei 58 a Rusiei.

"În timpul luptei cu armata rusă, membrii Brigăzii 128 Separate de Asalt de Munte l-au capturat pe şeful grupului de informare şi contracarare psihologică a unităţii militare 47084 a armatei ruse", au postat luptătorii Brigăzii pe Facebook.

---

Actualizare 10:00 - Armata rusă a distrus un depozit de alimente din Severodoneţk

Kiev - Ukrinform - 22.03.2022 - În Severodoneţk, regiunea Lugansk, invadatorii ruşi distrug intenţionat depozitele de alimente, potrivit şefului Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhiy Haidai.

---

Actualizare 09:00 - Rusia controlează coridorul către Marea Azov

Kiev - Ukrinform - 22.03.2022 - Începând de astăzi, Rusia menţine temporar controlul asupra coridorului care leagă zonele ocupate din Donbas şi Crimeea, blocând accesul Ucrainei la Marea Azov, potrivit unui anunţ făcut de Statul Major ucrainean.

"Cea de-a 26-a zi a rezistenţei eroice a poporului ucrainean la invazia militară rusă se apropie de sfârşit. Pe fondul ostilităţilor în curs, inamicul menţine temporar controlul asupra coridorului terestră cu Crimeea ocupată şi blochează accesul (Ucrainei - n.red.) la Marea Azov", se spune în anunţ.

---

Actualizare 08:30 - Armata rusă a capturat 5 penitenciare ucrainene

Kiev - Ukrinform - 22.03.2022 - De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, cinci penitenciare au fost atacate de trupele ruse, potrivit Ministerului Ucrainean al Justiţiei.

"În această perioadă, cinci unităţi au fost supuse bombardamentelor. În special, centrele de arest preventiv Mariupol şi Cernihiv şi alte trei penitenciare din regiunile Mariupol, Berdiansk şi Harkov au fost avariate în urma atacurilor. La momentul bombardării, personalul şi condamnaţii se aflau în adăposturi. Potrivit Serviciului Penitenciar, o persoană a suferit răni uşoare", a spus Ministerul Justiţiei.

---

Actualizare 08:00 - Armata ucraineană deţine controlul asupra Cernigăului

Cernigău - Ukrinform - 22.03.2022 - Primarul Cernigăului, Vladyslav Atrosenko, spune că Forţele Armate şi Forţele Teritoriale de Apărare ale Ucrainei păstrează controlul deplin asupra centrului regional situat la nord-est de Kiev.

---

Actualizare 07:30 - Zelenski: "La negocieri, Putin stabileşte intenţionat pretenţii pe care Ucraina nu le poate accepta"

Kiev - Ukrinform 22.03.2022 - Preşedintele rus Vladimir Putin stabileşte în mod deliberat astfel de condiţii pentru Ucraina în discuţiile privind încheierea războiului, cu care ţara nu poate fi de acord.

---

Actualizare 07:00 - Trupele ucrainene au distrus un avion, 2 elicoptere i 6 drone ruseşti

Kiev - Ukrinform - 22.03.2022 - Unităţile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus un avion, două elicoptere şi şase vehicule aeriene fără pilot ale invadatorilor ruşi pe 21 martie.

---

Actualizare - 20:19- Patru copii au fost răniţi în urma unui atac rusesc asupra coridorului verde din Zaporojie

Zaporojie- Ukrinform - 21.03.2022 - Vehiculele care se deplasau de-a lungul unui "culoar verde" în regiunea Zaporojie au fost atacate, patru copii au fost răniţi.

"Patru copii au fost internaţi în spital: trei copii au fost atacaţi în fostul district Huliaypole, acum districtul Polohy, iar un altul este acum în stare critică", a postat şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporojie, Oleksandr Starukh, pe Telegram.

Potrivit armatei ucrainene, unul dintre incidente a avut loc la ora 08:55 în satul Malynivka, districtul Polohy din regiunea Zaporojie. Ruşii au deschis focul asupra a două maşini cu civili care se deplasau de-a lungul coridorului umanitar.

Astfel de împuşcături devin sistematice: alaltăieri, mai mulţi adulţi dar şi şase copii au fost răniţi, iar ieri patru minori au devenit victimele unui atac. Toate leziunile sunt grave şi extrem de grave, există multe amputaţii ale membrelor.

---

Actualizare - 19:26- Israelul deschide un spital de campanie in regiunea Liov

Liov-Ukrinform - 21.03.2022 -Israelul va deschide mâine spitalul de campanie Kohav Meir în oraşul Mostyska, regiunea Liov.

"Mâine, spitalul de campanie Kohav Meir se va deschide în oraşul Mostyska, lângă Liov. Delegaţia este formată din 60 de profesionişti din domeniul sănătăţii din spitalele Sheba şi Schneider care a plecat în această dimineaţă în Ucraina", a scris ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, pe Facebook.

El a adăugat că deschiderea spitalului a fost o iniţiativă a Ambasadei Israelului în Ucraina, susţinută de Ministerul Sănătăţii din Israel, Fundaţia Schusterman, Joint şi Administraţia Regională Liov.

Israelul este prima şi până în acest moment singura ţară care a deschis un spital de campanie în Ucraina, a subliniat ambasadorul.

---

Actualizare - 18:18- Ruşii au bombardat 135 de spitale din Ucraina

Kiev-Ukrinform - 21.03.2022 - Ruşii au bombardat 135 de spitale, ucigând şase angajaţi din domeniul sănătăţii şi rănind alţi 16.

"Armata rusă continuă să bombardeze instituţiile medicale, încălcând numeroase convenţii internaţionale. Şase angajaţi din domeniul sănătăţii au fost deja ucişi şi alţi 16 au fost răniţi. 135 de spitale au fost bombardate, dintre care 9 sunt total distruse. De asemenea, 43 de ambulanţe au fost bombardate", a declarat ministrul sănătăţii Viktor Liaşko la o conferinţă de presă.

De asemenea, potrivit ministrului, există cazuri în care ruşii iau ostatici angajaţi din domeniul sănătăţii.

"Ieri, a avut loc un incident flagrant. O ambulanţă care a însoţit un convoi umanitar, a fost capturată. Din fericire, acum angajaţii sunt în siguranţă, pe teritoriul controlat de guvern", a menţionat Liashko.

---

Actualizare - 17:46- Ruşii l-au răpit pe primarul oraşului Beryslav din regiunea Herson

Herson- Ukrinform - 21.03.2022 -Ruşii l-au răpit pe primarul oraşului Beryslav din regiunea Herson, Oleksandr Shapovalov.

"Pe 19 martie 2022, în jurul orei 11:00, invadatorii ruşi l-au răpit pe primarul lui Beryslav, Oleksandr Shapovalov, şi pe un activist local", a scris şeful Administraţiei Militare Regionale Kherson, Hennadii Lahuta pe Telegram.

Ieri, Shapovalow a avut voie să sune rudele şi să le calmeze, a declarat Hennadii Lahuta.

Nu se ştie încă unde este ţinut ostatic Shapovalov, însă autorităţile ucrainene cred că ruşii îi ţin în Nova Kakhovka.

Potrivit lui Lahuta, administraţia regională în cooperare cu autorităţile centrale depun toate eforturile necesare pentru a se asigura că cei capturaţi de trupele ruse se vor întoarce acasă.

---

Actualizare - 16:10- Ucraina a primit aproximativ 6,5 milioane de tone de ajutor umanitar în ultima zi

Kiev - Ukrinform - 21.03.2022 - Ucraina a primit aproximativ 6,5 milioane de tone de ajutor umanitar în ultima zi, potrivit unei postări pe Telegram a Serviciului Vamal de Stat ucrainean.

"În prezent, procedura de vămuire pentru ajutoarele umanitare a fost simplificată. Prin urmare, mii de tone de bunuri umanitare sunt livrate zilnic în Ucraina", se arată în postare.

Pe 20 martie 2022, volumul total de ajutor umanitar livrat Ucrainei a ajuns la 6.477.606 tone.

Un total de 3.330.619 tone de mărfuri umanitare au fost vămuite prin Biroul Vamal din Lviv, 1.720.025 tone - prin Biroul Vamal Volyn, 958.246 tone - prin Biroul Vamal Zakarpattia, 394.000 tone - prin Biroul Vamal Cernăuţi.

În general, ajutoarele umanitare includ produse alimentare, medicamente, produse de igienă, lanterne şi corturi.

---

Actualizare 15:00 - Franţa monitorizează toate crimele de război din Ucraina

Kiev - Ukrinform - 21.03.2022 - Franţa monitorizează îndeaproape şi înregistrează toate faptele privind crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

---

Actualizare 14:00 - Trupele ruseşti au atacat un grup de protestatari în Herson

Herson - Ukrinform - 21.03.2022 - La un miting paşnic la Herson, armata rusă a folosit forţa împotriva persoanelor care protestau împotriva agresiunii ruse şi i-a rănit pe unii dintre ei.

---

Actualizare 13:00 - Armata ucraineană a distrus un sistem rusesc de rachete

Kiev - Ukrinform - 21.03.2022 - Sabotorii ucraineni au distrus un sistem rusesc de rachete Tor-M1, potrivit unui anunţ făcut de Statul Major ucrainean.

"Un sistem rusesc de rachete Tor-M1 nu a putut ajunge acolo unde dorea - sunt nişte gropi. Cine ar putea face asta? Sabotorii ucraineni sunt foarte tăcuţi", se arată în anunţ.

---

Actualizare 12:00 - Două nave ruseşti au tras asupra coastei din zona Odesa

Odesa - Ukrinform - 21.03.2022 - Luni dimineaţa, 21 martie, două nave inamice au efectuat un raid la distanţă lungă în largul portului Odesa şi apoi au deschis focul fără discernământ. Artileria Forţelor Armate a deschis focul ca răspuns şi i-a alungat de pe coastă.

---

Actualizare 11:00 - Peste 3 milioane de ucraineni au părăsit ţara

Kiev - Ukrinform - 21.03.2022 - Peste trei milioane de ucraineni au fost nevoiţi să plece în ţările europene, a scris pe Twitter Mykhailo Podoliak, consilier al şefului Preşedinţiei.

"Peste 3 milioane de ucraineni sunt forţaţi să fugă în ţările europene. În total, 11-12 milioane de civili sunt forţaţi să-şi părăsească oraşele fiind distruse de artileria rusă. Fiţi conştienţi de această cifră. Rusia distruge vieţile a milioane de oameni. Nu este aceasta încă o catastrofă umanitară globală?" a scris Podoliak.

---

Actualizare 10:00 - O coloană de autocare se îndreaptă spre Mariupol pentru a evacua civilii

Kiev - Ukrinform - 21.03.2022 - Aproximativ 21 de autocare au plecat din Zaporizhzhia spre Mariupol pentru a evacua rezidenţii, potrivit Administraţiei Militare Regionale Zaporizhzhia.

---

Actualizare 09:00 - Trupele ruseşti au bombardat o bază militară de antrenament în regiunea Rivne

Rivne - Ukrinform - 21.03.2022 - Trupele ruse au lansat două lovituri cu rachete într-o zonă de antrenament militar din regiunea Rivne.

"Au fost lansate două lovituri cu rachete într-o zonă de antrenament militar", a postat şeful Administraţiei Militare Regionale Rivne, Vitaliy Koval, pe Telegram.

---

Actualizare 08:00 - Grecia a livrat 14 tone de ajutoare umanitare Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 21.03.2022 - Un autotren care transporta aproximativ 14 tone de ajutor umanitar a sosit în Ucraina din Grecia în cadrul iniţiativelor umanitare comune ale Comandamentului Forţelor Comunale al Forţelor Armate ale Ucrainei.

---

Actualizare 07:00 - Trupe de gherilă încearcă să prevină trupele beloruse să intre în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 21.03.2022 - Franak Viaèorka, consilier principal al liderului opoziţiei din Belarus, Sviatlana Tsihanouskaya, spune că gherilele din Belarus încearcă să împiedice trupele din Belarus să intre în Ucraina.

"Belarus este o ţară a partizanilor. Eroii noştri opresc trenurile ruseşti, sabotează echipamentele, distribuie pliante pentru a împiedica trupele din Belarus să intre în Ucraina. Ucraina va învinge, şi Belarus va fi eliberată", a postat Viaèorka pe Twitter.

---

Actualizare 20:00 - Zelenski: "Israelul poate ajuta ucrainenii să se apere"

Kiev - Ukrinform - 20.03.2022 - Israelul poate ajuta poporul ucrainean să se apere, precum şi evreii ucraineni, în războiul cu Federaţia Rusă, afirmă Zelenski în parlamentul Israelian.

Preşedintele Ucrainei a amintit Israelului că rachetele ruseşti au lovit Babyn Yar la Kiev, unde au fost îngropate peste 100.000 de victime ale Holocaustului. În primele zile ale războiului, obuzele ruseşti au deteriorat şi oraşul Uman, care este vizitat anual de zeci de mii de evrei pentru a face un pelerinaj la mormântul lui Nachman.

---

Actualizare 18:00 - Convoi rusesc, distrus lângă Cernigău

Kiev - Ukrinform - 20.03.2022 - Apărătorii ucraineni au distrus o altă coloană de trupe ruseşti, împreună cu echipament militar, pe una dintre direcţiile din regiunea Cernigău.

---

Actualizare 16:00 - Preşedintele Zelenski a prelugit Legea Marţială în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 20.03.2022 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a prelungit legea marţială în Ucraina din 26 martie cu 30 de zile.

Pe 20 martie, şeful statului a semnat o serie de legi în timpul războiului, inclusiv Legea nr. 2119 prin care se aprobă un decret prezidenţial "Cu privire la extinderea legii marţiale în Ucraina".

---

Actualizare 14:00 - Ruşii au bombardat un azil de bătrâni în Kremina, ucigând 56 de oameni

Kremina - Ukrinform - 20.03.2022 - Pe 11 martie, ruşii au deschis focul asupra unui azil de bătrâni din Kreminna, ucigând 56 de persoane. Cincisprezece persoane au fost răpite de invadatori şi duse pe teritoriul ocupat temporar, potrivit unui comunicat făcut de Administraţia Militară din Lugansk.

---

Actualizare 12:00 - Patru nave de război ruseşti au bombardat Mariupolul

Mariupol - Ukrinform - 20.03.2022 - Patru nave de război ale Marinei Ruse au bombardat oraşul Mariupol, potrivit unui comunicat făcut de Detaşamentul Special Azov.

---

Actualizare 11:00 - Trupele ruseşti au ucis 115 copii în Ucraina, de la începutul invaziei

Kiev - Ukrinform - 20.03.2022 - Trupele ruse au ucis 115 copii ucraineni de la lansarea invaziei, potrivit unui anunţ făcut de Procurorul General al Ucrainei.

---

Actualizare 10:30 - Trei civili, dintre care doi copii, ucişi de bombardamente ruseşti la Rubinzhe

Kiev - Ukrinform - 20.03.2022 - Pe 19 martie, trei oameni, inclusiv doi copii, au fost ucişi aseară în Rubizhne, regiunea Lugansk, în urma bombardamentelor inamice.

---

Actualizare 10:00 - Australia alocă alte 15,5 milioane de dolari pentru sprijinirea Ucrainei

Sydney - Ukrinform - 20.03.2022 - Guvernul Australiei îşi va extinde sprijinul pentru Ucraina şi va impune noi acţiuni punitive asupra Rusiei, ca răspuns la "agresiunea necruţătoare şi ilegală" împotriva Ucrainei.

---

Actualizare 09:30 - Forţele cecene se retrag din Ucraina, după ce au suferit pierderi mari

Kiev - Ukrinform - 20.03.2022 - În timpul desfăşurării operaţiunii în Ucraina, se crede că unităţile cecene ale lui Ramzan Kadyrov au pierdut sute de soldaţi înainte de a se întoarce în cele din urmă la Grozny pe 13 martie.

---

Actualizare 09:00 - Ruşii încearcă să forţeze civilii din Herson să colaboreze cu ei

Herson - Ukrinform - 20.03.2022 - În regiunea Herson din sudul Ucrainei, forţele ruse încearcă să forţeze populaţia locală să colaboreze, potrivit unui anunţ făcut de Statul Major ucrainean.

---

Actualizare 17:00 - Armata ucraineană a doborât un elicopter rusesc în regiunea Kiev

Kiev - Ukrinform - 19.03.2022 - Unităţile de apărare antiaeriană ucrainene au mai distrus un elicopter inamic în districtul Bucha, regiunea Kiev.

---

Actualizare 16:00 - Şapte autocare de evacuare tranzitează din Bucha spre Bilhorodka

Kiev - Ukrinform - 19.03.2022 - Aproximativ 200 de persoane au fost evacuate din Bucha la Bilhorodka cu şapte autobuze.

---

Actualizare 14:00 - Rusia a minat căile maritime din Bosfor până la Odesa

Odesa - Ukrinform - 19.03.2022 - Rusia a plantat mine de-a lungul rutelor maritime comerciale recomandate, care se întind de la strâmtoarea Bosfor până la Odesa şi, în acelaşi timp, a susţinut că acestea sunt mine "ucrainene".

---

Actualizare 12:00 - Premierul ucrainean a discutat cu omologul său neo-zeelandez despre înăsprirea sancţiunilor aplicate Rusiei

Kiev - Ukrinform - 19.03.2022 - Prim-miniştrii Ucrainei şi Noii Zeelande, Denys Shmyhal şi Jacinda Ardern, au discutat despre impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

---

Actualizare 11:00 - Soldaţii ruşi au ucis 112 copii, de la începutul războiului

Kiev - Ukrinform - 19.03.2022 - Trupele ruse au ucis 112 copii în Ucraina începând cu 24 februarie, potrivit datelor furnizate de Procuratura Generală ucraineană.

"În dimineaţa celei de-a 24-a zile a invaziei ruse pe scară largă, 112 copii au fost ucişi şi peste 140 au fost răniţi în Ucraina. Cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în regiunea Kiev - 57, regiunea Harkov - 36, regiunea Doneţk - 28, regiunea Cernihiv - 30, regiunea Mykolaiv - 21, regiunea Zhytomyr - 15, regiunea Sumy - 14 şi regiunea Herson - 14, " a scris serviciul de presă al Procuraturii Generale, pe Telegram.

---

Actualizare 10:30 - Rusia a pierdut circa 14.400 de soldaţi în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 19.03.2022 - De la începutul războiului, la 19 martie, Rusia a pierdut aproximativ 14.400 din personalul său, potrivit unui anunţ făcut de Statul Major Ucrainean.

Printre pierderile totale estimate ale Rusiei se numără: tancuri - 466, vehicule blindate de luptă - 1.470, sisteme de artilerie - 213, MLRS - 72, mijloace de apărare antiaeriană - 44, avioane - 95, elicoptere - 115, vehicule - 914, nave/ambarcaţiuni - 3, camioane cu combustibil - 60, UAV-uri de nivel operaţional şi tactic - 17, echipamente speciale - 11.

---

ACATUALIZARE 10:00 - Artileria rusă a tras asupra unui sat din regiunea Jitomîr

Jitomîr - Ukrinform - 19.03.2022 - Satul Budo-Vorobi din regiunea Zhytomyr a fost lovit de focul artileriei ruse, potrivit unui anunţ făcut de serviciile medicale de urgenţă ale Ucrainei

"La 18 martie, satul Budo-Vorobi, raionul Korosten, a intrat sub focul artileriei inamice. În urma atacului, o casă şi o anexă a acesteia au fost avariate şi apoi au luat foc", se arată în raportul serviciilor de urgenţă.

---

Actualizare 09:30 - Artileria ucraineană a respins un atac rusesc în regiunea Herson

Herson - Ukrinform - 19.03.2022 - În satul Chornobaivka, regiunea Herson, forţele de artilerie ucraineană au distrus invadatorii ruşi pentru a şasea oară.

---

Actualizare 09:00 - Norvegia se pregăteşte pentru primirea a aproape 100 de mii de refugiaţi ucraineni

Oslo - Ukrinform - 19.03.2022 - Norvegia plănuieşte să primească aproximativ 30.000 de refugiaţi din Ucraina, dar se pregăteşte pentru o situaţie în care ar putea ajunge până la 100.000, potrivit unui anunţ făcut de premierul norvegian, Jonas Gahr Stoere.

---

Actualizare 19:00 - Mai multe obiective strategice din Odesa au obţinut acces la reţeaua Starlink

Odesa - Ukrinform - 18.03.2022 - Echipamentul care oferă acces la Internetul prin satelit Starlink a fost instalat la o serie de infrastructuri critice din Odesa, oraşul-port al Ucrainei din sudul Mării Negre.

---

Actualizare 18:00 - Mai multe depozite din regiunea Sumy au luat foc după un bombardament rusesc

Sumy - Ukrinform - 18.03.2022 - În Sumy, depozitele au luat foc din cauza exploziilor cauzate de bombardamentele inamice. Oamenii sunt rugaţi să închidă ferestrele şi să nu iasă afară.

"Pe 18 martie, în jurul orei 16:00, în urma bombardamentelor de artilerie, o clădire de depozit cu un etaj cu vopsele şi lacuri a luat foc pe o suprafaţă de peste 6.000 de metri pătraţi. Până în prezent nu au fost înregistrate victime", a scris Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei pe Facebook.

---

Actualizare 17:00 - Armata ucraineană a distrus un convoi rusesc în regiunea Sumy

Sumy - Ukrinform - 18.03.2022 - Apărătorii ucraineni au distrus o coloană de vehicule inamice lângă Trostianets, în regiunea Sumy.

"Forţele noastre de apărare au distrus o coloană de vehicule inamice lângă Trostianets, regiunea Sumy. Bine aţi venit in iad!" a scris serviciul de presă al Comandamentului Operaţional "Nord" pe Facebook.

---

Actualizare - 14:03 - 222 de persoane au fost ucise la Kiev de la începutul invaziei ruse în Ucraina

Kiev-Ukrinform - 18.03.2022 - 222 de persoane au fost ucise la Kiev de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

"Aproximativ 889 de persoane au fost rănite în perioada ostilităţilor din capitala Ucrainei. 222 de oameni au fost ucişi până acum", a spus Mykola Povoroznyk, adjunct al şefului Administraţiei de Stat a oraşului Kiev.

Potrivit acestuia, pe parcursul celor 22 de zile de război în capitală s-au născut 757 de copii.

---

Actualizare - 13:01 - Aproape 35.000 de civili au părăsit oraşul Mariupol în ultimele două zile

Mariupol- Ukrinform - 18.03.2022 - Aproximativ 35.000 de civili au părăsit oraşul Mariupol în ultimele două zile, în ciuda bombardamentelor constante ale invadatorilor ruşi, a declarat Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk.

---

Actualizare - 12:03 - Trei rachete de croazieră ruseşti au fost doborâte în regiunea Vinnytsia

Vinnytsia- Ukrinform - 18.03.2022 - Trei rachete de croazieră inamice au fost doborâte în regiunea Vinnytsia, scris astăzi Serhii Borzov, şeful administraţiei militare regionale Vinnytsia pe Telegram

"Ziua 23 de război. Astăzi, trei rachete de croazieră inamice au fost doborâte", a spus Borzov.

Potrivit acestuia, rachetele au fost doborâte de forţele de apărare aeriană.

"Închidem cerul cu propriile noastre forţe", a adăugat oficialul.

---

Actualizare - 11:38 - Forţele aeriene ucrainene au doborât o rachetă de croazieră deasupra regiunii Odesa

Odesa- Ukrinform - 18.03.2022 - Forţele aeriene ucrainene au doborât o rachetă de croazieră rusească deasupra regiunii Odesa.

"Astăzi la ora 05:00, Forţele Aeriene ale Ucrainei a doborât o rachetă de croazieră navală inamică deasupra Regiunii Odesa", se arată într-o postare pe Facebook a Centului de Comandă "SUD" .

Potrivit lui Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Cartierului General Operaţional al Administraţiei Militare Regionale Odesa, unităţile de apărare teritorială din regiune se pregătesc să apere oraşul de trupele ruse.

---

Actualizare - 10:30 - Rusia a pierdut peste 14.000 de soldaţi, 450 de tancuri şi 93 de avioane de la începutul invaziei în Ucraina

Kiev- Ukrinform - 18.03.2022 - Rusia a pierdut peste 14.000 de militari, 450 de tancuri şi 93 de avioane de la începutul invaziei în Ucraina, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate din Ucraina.

"Între 24 februarie 2022 şi 18 martie 2022, pierderile totale în luptă ale inamicului rus au fost următoarele: 14.200 de soldaţi, 450 de tancuri, 1.448 de vehicule de luptă blindate, 205 de sisteme de artilerie, 72 de sisteme de lansare multiplă de rachete", se arată într-o postare pe Facebook de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

În plus, armata ucraineană a distrus cele 43 de sisteme de război antiaeriene ale Rusiei, 93 de avioane, 112 elicoptere, 879 de autovehicule, trei bărci/cuttere, 60 de rezervoare de combustibil, 12 vehicule aeriene fără pilot şi 11 unităţi de echipamente speciale.

---

Actualizare - 09:00 - Trupele ruse au distrus 90% din oraşul Mariupol

Mariupol- Ukrinform - 18.03.2022 -Trupele ruse au distrus deja 90% din Mariupol şi au ucis mii de locuitori ai oraşului.

"Mii de civili au fost ucişi de invadatorii ruşi! 90% din oraş a fost distrus în atacurile lansate de soldaţii lui Putin. Ruşii îi ţin ostatici pe locuitorii Mariupolului prin blocarea coridoarelor umanitare. Nu există electricitate, gaz sau căldură în oraş", se arată într-o postare pe Facebook a Ministerului Apărării din Ucraina.

---

Actualizare - 08:15 - 20 de clădiri au fost distruse în atacul rusesc asupra regiunii Lugansk de noaptea trecută

Lugansk- Ukrinform - 18.03.2022 - În noaptea de 18 martie în regiunea Lugansk, artileria rusă şi MLRS au tras asupra localităţilor Severodoneţk şi Rubijne, distrugând 20 de clădiri şi ucigând două persoane.

"Peste 20 de case au fost distruse de ruşi în localităţile Severodoneţk şi Rubijne noaptea trecută. Artileria şi MLRS ale armatei ruse au vizat civili din Severodoneţk şi Rubijne în noaptea de 17-18 martie", a scris serviciul de presă al Armatei Administraţiei Regionale Lugansk pe Telegram.

"În câteva săptămâni, ruşii au transformat aceste două oraşe în ruine. Aceşti ticăloşi deschid focul asupra caselor şi a infrastructurii critice. Ei fac totul pentru a se asigura că localnicii nu mai au locuinţe şi utilităţi", a declarat şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhiy Haidai.

---

Actualizare - 07:12 - Ucraina solicită Crucii Roşii să oblige Rusia să ia cadavrele militarilor ruşi de pe teritoriul său

Kiev- Ukrinform - 18.03.2022 - Ucraina a cerut încă o dată Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să solicite Rusiei să ia cadavrele soldaţilor săi ucişi de pe teritoriul ucrainean.

"Astăzi [17 martie], prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal sa întâlnit cu preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii Peter Maurer. În cadrul acestei întâlniri, am ridicat problema necesităţii de a colecta şi identifica cadavrele forţelor militare ruse. Am atras atenţia Crucii Roşii că Rusia nu a cerut încă extrădarea cadavrelor şi a rămăşiţelor militarilor săi al căror număr a depăşit 14.000", a declarat viceprim-ministrul pentru Teritoriile Ocupate Temporar al Ucrainei Iryna Vereşciuk.

---

Actualizare 20:00 - Districtul Sviatoshinki al Kievului, sub bombardament rusesc

Kiev - Ukrinform - 17.03.2022 - Obuzele ruseşti au lovit districtul Sviatoshynskyi din oraşul Kiev, provocând incendii şi ucigând cel puţin două persoane, potrivit unui anunţ făcut de serviciile medicale de urgenţă ale Ucrainei.

---

Actualizare 19:00 - Ruşii au lansat bombe cu dispersie în regiuna Harkov, ucigând şase civili

Harkov - Ukrinform - 17.03.2022 - Armata rusă a aruncat bombe cu dispersie asupra satului Kozacha Lopan, regiunea Harkiv, ucigând cel puţin şase oameni, potrivit unui anunţ făcut de primarul din Derhaci, Viacheslav Zadorenko.

---

Actualizare 18:00 - Ruşii au efectuat un raid aerian asupra unui sat din regiunea Jitomîr

Jitomîr - Ukrinform - 17.03.2022 - Armata rusă a lansat un atac aerian asupra satului Riznia din regiunea Zhytomyr. Mai multe case au fost avariate, iar vegetaţia din împrejurimi a luat foc.

---

Actualizare 17:00 - Trupele ruseşti au tras asupra unui autobuz de evacuare în Lugansk

Lugansk - Ukrinform - 17.03.2022 - Trupele ruseşti au deschis focul asupra unui autobuz în timpul evacuării oamenilor din Popasna, regiunea Lugansk. Cu toate acestea, oamenii au reuşit să părăsească oraşul.

"Am reuşit să evacuăm oamenii din Popasna chiar şi sub focul rusesc... În timpul evacuării, ruşii au deschis focul asupra unui autobuz şi i-au avariat uşa. Multe mulţumiri şoferului şi poliţiştilor însoţitori pentru curajul lor", a postat şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhiy Haidai, pe Telegram.

---

Actualizare 16:00 - Trupele ucrainene au doborât un elicopter rusesc în regiunea Kiev

Kiev - Ukrinform - 17.03.2022 - Armata ucraineană a doborât un elicopter KA-52 al invadatorilor ruşi în districtul Bucha din regiunea Kiev.

"La ora 11:45, două elicoptere inamice au fost zărite intrând în zona de impact a trupelor ucrainene. Unităţile de apărare aeriană ale Forţelor noastre Terestre au avariat un elicopter inamic", a scris Administraţia Militară Regională Kiev pe Telegram.

---

Actualizare -12:45- Turcia nu recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia

Ankara- Ukrinform- 09.03.202-  Turcia nu recunoaşte ocuparea temporară a peninsulei Crimeea de către Rusia, susţinând în acelaşi timp suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul turc de Externe.

"Republica Autonomă Crimeea a fost anexată de Federaţia Rusă în urma referendumului ilegitim desfăşurat la 16 martie 2014. Turcia şi comunitatea internaţională nu recunosc acest act care reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional", se arată în comunicat.

Ministerul turc de Externe a subliniat că ţara sa va continua să urmărească îndeaproape evenimentele din Crimeea şi situaţia tătarilor din peninsulă.

"Cu această ocazie (a aniversării ocupării temporare a Crimeei de către Rusia ), ne reafirmăm sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, partenerul strategic al Turciei", se arată în comunicat.

---

Actualizare -11:00-Peste 14.000 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina

Kiev- Ukrinform- 09.03.202- Peste 14.000 de soldaţi şi ofiţeri ruşi au murit de la începutul invaziei ruseştişi, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate din Ucraina.

În plus, armata rusă a pierdut 444 de tancuri, 1.435 de vehicule blindate de luptă, 201 de sisteme de artilerie, 72 de MLRS, 43 de sisteme de apărare aeriană, 86 de avioane, 108 elicoptere, 364 vehicule, trei ambarcaţiuni, 601 tancuri tactice şi 601 tancuri de combustibil.

Datele sunt în curs de actualizare

---

Actualizare - 10:38- Trupele ruse au ucis 108 copii în Ucraina

Kiev-Ukrinform - 17.03.2022 - Forţele armate ale Rusiei au ucis 108 copii în Ucraina.

Potrivit Ukrinform.

Până în această dimineaţă 108 copii au fost ucişi şi peste 120 au fost răniţi. Cei mai mulţi copii sunt din Kiev -52, din regiunea Harkov - 34, din regiunea Doneţk - 25 , din regiunea Cernihiv - 24 , din regiunea Mykolaiv - 20, din regiunea Jytomyr - 15, din regiunea Sumy - 14 şi din regiunea Herson - 10, potrivit unei postări a Procuraturii generale ucrainene, pe Telegram/

Potrivit sursei citate, atentatele şi bombardamentele au afectat peste 411 instituţii de învăţământ, dintre care 63 au fost complet distruse. Cel mai mare număr de instituţii de învăţământ afectate a fost înregistrat în regiunea Doneţk - 119, regiunea Harkov - 77, regiunea Mykolaiv - 30, regiunea Sumy - 28, regiunea Kiev - 35, regiunea Herson - 21 şi în Kiev - 24.

De asemenea, peste 11 instituţii medicale şi trei centre de reabilitare au fost bombardate, inclusiv centre pentru copii cu dizabilităţi.

---

Actualizare - 09:09- Ruşii au bombardat toată noaptea oraşul Rubijne, cel puţin 27 de case au fost distruse

Rubijne-Ukrinform - 17.03.2022 - Invadatorii ruşi au bombardat toată noaptea oraşul Rubijne din regiunea Lugansk, distrugând cel puţin 27 de case, a scris şeful administraţiei militare regionale Luhansk, Serhii Haidai pe Telegram.

"În noaptea de 16 spre 17 martie, ruşii au semănat iadul la Rubijne. Cel puţin 27 de case au luat foc în oraş după bombardamentele ruseşti, în unele zone străzi întregi ardeau. Cel puţin cinci case au luat foc în Popasna şi una în Sieviedonetsk", a scris Haidai.

El a menţionat că armata rusă continuă să tragă intenţionat asupra civililor cărora nici măcar nu li se permite să se evacueze.

---

Actualizare - 08:36- Consilier al ministrului de Interne: "Situaţia la Mariupol este catastrofală"

Mariupol-Ukrinform - 17.03.2022 - Situaţia în oraşul Mariupol este catastrofală şi extrem de dificilă, a declarat consilierul ministrului ucrainean al Afacerilor Interne, Vadym Denysenko.

"Din păcate, situaţia este catastrofală şi extrem de dificilă acolo", a spus Denysenko.

---

Actualizare - 07:09- Ministrul de Interne:" Grupurile de sabotaj şi recunoaştere ale forţelor armate ruse reprezintă o ameninţare în toate regiunile din Ucraina"

Kiev-Ukrinform - 17.03.2022 - Nu există locuri în Ucraina în acest moment, în care să nu existe o ameninţare militară evidentă, a declarat ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Denys Monastyrskyi.

Ministrul a subliniat faptul că nu mai poate denumi regiunile sau oraşele care nu sunt ameninţate de bombardamente şi de grupurile de sabotaj şi recunoaştere ale forţelor armate ruse.

"Din păcate, acesta a devenit un fenomen comun pentru noi. De exemplu, la Kiev, primesc informaţii despre membrii grupurilor de sabotaj ale inamicului care sunt reţinuţi în fiecare zi. Astfel de grupuri pot fi găsite şi în Regiunea Lviv, Regiunea Ivano-Frankivsk şi Regiunea Rivne. Astăzi este o problemă în toată ţara", a declarat Monastyrskyi.

Presa din Ucraina 09 - 16 martie

Presa din Ucraina 24 februarie - 10 martie

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si eu am castigat in Las Vegas 1 miliard de euro......nu ma doare mana sa scriu, asa cum nu ii doare gura pe ucraienieni sa declare ce vor ei despre cate pierderi au provocat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb