Camera Deputaţilor şi Senatul au decis, ieri, în şedinţă comună, cu 161 voturi "pentru" şi 51 "împotrivă", constituirea Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Din acest for fac parte 7 parlamentari PSD, trei de la PNL, câte unul de la ALDE, USR, PMP, UDMR şi de la Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, citat de Agerpres, că, prin această comisie de anchetă, se pot afla justificările pentru mărirea preţurilor la energie şi la gaze în ultimii ani: "Ce am constatat eu e că vine iarna şi, pentru că se apropie sfârşitul mandatului unor şefi de la ANRE, au zis să mai dea un tun şi să mai mărească preţurile la energie şi la gaze. Bineînţeles informaţia a fost - PSD măreşte preţurile la energie şi la gaze.
Cu atât mai mult se justifică această comisie de anchetă, ca să vedem şi noi şi tot poporul român cum s-au mărit preţurile în ultimii ani de către ANRE şi ce fundamentări au stat, în afară de interesul imediat al unor companii care furnizează energie electrică. Cred că acest for e mai important decât comisia pentru alegerile din 2009 şi decât Comisia pentru control SRI. Trebuie să vedem cum a fost lovită şi economia românească ani de zile şi consumatorul casnic".
Ziarul BURSA a scris încă de săptămâna trecută care sunt obiectivele acestei comisii: "verificarea modului în care au fost transpuse în legislaţia secundară obligaţiile ce decurg din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123 din 2012, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 220 din 2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 121 din 2014 privind eficienţa energetică; analiza modului în care au fost respectate atribuţiile şi obligaţiile ce decurg din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33 din 4 mai 2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRE, precum şi analiza modului de organizare şi funcţionare al ANRE din punct de vedere al structurii organizatorice, al promovării personalului, al desfăşurării activităţii de control privind modul în care operatorii şi-au îndeplinit obligaţiile legale; verificarea modului în care a fost asigurat un mediu concurenţial eficient, transparent şi nediscriminatoriu în funcţionarea pieţelor de energie electrică, gaze naturale, energie regenerabilă şi certificate verzi; verificarea modului în care a fost asigurată protecţia consumatorului final şi sprijinirea clienţilor vulnerabili; analiza modului în care lucrările de mentenanţă, întreţinere, exploatare şi investiţii au fost realizate de către operatori şi modul în care ANRE a urmărit realizarea acestora, respectiv analiza modului în care au fost asigurate condiţiile adecvate pentru funcţionarea eficientă şi sigură a reţelelor de energie electrică şi gaze, funcţionarea în condiţii de siguranţă şi securitate a Sistemului Electroenergetic Naţional şi dezvoltarea reţelelor pe termen lung; analiza legislaţiei secundare şi modul în care aceasta a influenţat modificarea preţului energiei la consumatorul final; verificarea modului în care a acţionat ANRE pentru dezvoltarea unui sistem energetic naţional sigur, fiabil şi eficient, orientat către consumator, şi cum şi-a respectat rolul de neutralitate şi arbitru între operatorii din sectorul energetic, respectiv producători, transportatori, distribuitori şi furnizori, pe de o parte, şi consumatorul final, în special consumatorul casnic".
Surse din piaţa de energie ne-au declarat că înfiinţarea acestei comisii nu are rost, în condiţiile în care comisiile de specialitate din Parlament - Comisia pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor şi Comisia Economică, Industrii şi Servicii din Senat - au, prin lege, pârghiile necesare pentru a verifica activitatea ANRE.
Surse din piaţa de energie susţin că ancheta în cazul ANRE declanşată în această lună ar avea ca finalitate schimbarea actualei conduceri a Autorităţii, în condiţiile în care, la finalul lunii octombrie, se încheie mandatul preşedintelui Niculae Havrileţ, al vicepreşedintelui Emil Calotă şi al membrilor Comitetului de Reglementare Gheorghe Barbu şi Zoltan Nagy-Bege. Potrivit Focus Energetic, surse din piaţa de energie susţin că PSD l-ar susţine la şefia ANRE pe deputatul Eugen Nicolicea.
Recent, premierul Mihai Tudose a declarat că au fost identificate mai multe probleme la ANRE, context în care a solicitat Parlamentului să efectueze o anchetă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2017, 01:33)
Iote, ca Liviu Dragnea a reaparut color, in ziarul Bursa! Poate-l vedem si 3D, cu boneta tarcata pe cap, ca in Piata Victoriei, sa nu raceasca, manca-l-ar mama de istet!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 28.09.2017, 10:02)
Am modificat. Mulţumim pentru sesizare!
2. nu zau
(mesaj trimis de eu în data de 28.09.2017, 11:16)
Toate conditiile si legile sunt de asa natura incat sa creasca pretul gazelor si al energiei electrice. Cand faci o lege ca gazul sa fie tranzactionat pe bursa, te ocupi sa ai doar terminale pentru export, nu cauti nici o sursa ieftina de a cumpara, nu iti extragi gazele din mare singur, ce te mai ... grija ANRE?
3. Cum vine asta?
(mesaj trimis de daniel în data de 28.09.2017, 19:17)
Recent, premierul Mihai Tudose ... a solicitat Parlamentului să efectueze o anchetă.
Iar baronul tuturor baronilor, presedintele tuturor presedintilor, marele ganditor de la Teleorman, pe numele sau mic Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a dat ordin sa se faca o comisie de ancheta.
Cine plateste aceasta comisie?
PSD? Liviu?
Nu, noi platim comisia. Fraierii de romani.
De ce? Am cerut noi ancheta la ANRE?
Nu!
Nici in multe alte cazuri nu am cerut. Si totusi marele ganditor ne-a luat banii.
Noi, boborul, pe cand facem o comisie de ancheta a coruptilor?