Liviu Voinea, GEA: "Planului de măsuri anticriză îi lipseşte componenta strategică"

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 ianuarie 2009

Platforma comună de măsuri anti-criză propuse de cele trei comisii formate la nivelul Ministerelor Economiei, Finanţelor şi al Muncii, reprezintă un mix de măsuri punc­tuale şi nu arată o gândire strategică a celor care au realizat-o, susţine Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA). Domnia sa ne-a declarat : "S-au luat măsuri în urma unor cerinţe ale participanţilor şi nu aceasta este soluţia care trebuie adoptată. Măsurile ar fi trebuit luate pe baza unui obiectiv stabilit de la început. Iar dacă acest obiectiv a fost cumva ca deficitul bugetar să fie de 2% în acest an, este unul greşit".

Economistul este de părere că trebuie să avem un plan de ajustare graduală fiscală şi bugetară care să prevadă un deficit bugetar de 3% peste doi-trei ani, iar finanţarea necesară să provină de la organizaţii internaţionale.

"Pentru acest an cosider că ar trebui să ne propunem o ţintă de deficit de 4% din PIB deoarece în perioade de criză cheltuielile au o anumită intenţie şi nu pot fi reduse foarte uşor, iar în privinţa veniturilor, acestea nu pot creşte brusc în astfel de perioade", apreciază economistul Liviu Voinea.

Domnia sa consideră că începând cu 2010 este necesară schimbarea sistemului de impozitare într-unul progresiv, explicând că atunci când sistemul privat creează şomaj, nu este în regulă ca sistemul public să creeze el şomaj, la rândul lui. Aceeaşi situaţie are loc şi în cazul consumului public, a cărui reducere în condiţiile în care consumul privat scade şi el, reprezintă o măsură prociclică incorectă, în opinia domnului Voinea.

În mod normal, potrivit teoriei economice, măsurile guvernelor trebuie să fie anticiclice, în sensul că în perioade de expansiune economică acesta trebuie să crească taxele şi să reducă cheltuielile guvernamentale (deficit bugetar mic) pentru ca în eventualitatea unui declin economic să poată susţine cererea (care, la rândul ei va stimula creşterea producţiei, ducând, astfel, la o relansare economică) prin majorarea cheltuielilor şi reducerea impozitelor. Din păcate, guvernul anterior a realizat un deficit nepermis de mare într-o perioadă de expansiune economică record, iar în aceste momente nu ne putem permite să lărgim şi mai tare deficitul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb