Reporter: Care este interesul London Stock Exchange în România?
Barbara Lunghi: Promovăm programul ELITE în Europa. Vrem să avem şi vom avea companii din România în program. Dorim ca oamenii de afaceri din România să cunoască programul şi beneficiile sale.
Elite este un program de doi ani de zile prin care pregătim conpaniile pentru creştere pe termen lung şi pentru accesarea unui "pool" de lichiditate, prin intermediul unor calificări mai sofisticate.
Ne-am anunţat dorinţa să creăm o platformă europeană, la începutul lui decembrie 2014, şi am prezentat această idee la Parlamentul European. Programul nostru a fost menţionat de către Comisia Europeană drept o platformă interesantă pentru facilitarea accesului la finanţare pe termen lung.
În doi ani, companiile sunt gata să acceseze oportunităţi de finanţare, nu numai la nivel local, ci şi internaţional. Conform obiectivelor de business, companiile pot decide să beneficieze de aceste oportunităţi şi pe termen scurt. Abordarea este neutră faţă de tipul de capital. Companiile vor fi pregătite să acceseze piaţa de capital, precum şi să caute investitori privaţi, investitori industriali, sau pur şi simplu să se gestioneze în perspectiva creşterii pe termen lung. În cei doi ani, companiile sunt pregătite să îşi prezinte planurile de afaceri, să îşi înţeleagă propria valoare, propriul nivel, să vorbească limba comunităţii de afaceri şi financiare.
Reporter: Care ar fi costul pentru o companie să participe la acest program?
Barbara Lunghi: Costul este de 20.000 de euro, adică 10.000 de euro /an. După doi ani, companiile rămân în comunitate - este o comunitate digitală, iar toţi membri pot rămâne în contact. O companie poate avea acces la investitori, consultanţi şi alţi stakeholderi. Un investitor, în schimb, are acces la companii. După program, companiile nu mai plătesc nimic pentru a rămâne în comunitate. Este un fel de investiţie din partea noastră, a London Stock Exchange.
Reporter: În România, companiile se bazează în special pe finanţarea pe credite, nu apelează la piaţa de capital, iar băncile sunt reticente să mai acorde împrumuturi. Care ar fi soluţiile pentru companii?
Barbara Lunghi: Acesta este exact motivul pentru care am demarat ELITE. Situaţia aceasta nu este doar în România, ci companiile din mai multe ţări europene nu au acces la finanţare prin credit pe pieţele locale.
Multe ţări au experimentat o criză majoră a creditelor.
Am înţeles că este o problemă să fii pregătit doar pentru a apela numai la tradiţionalul sistem bancar. De aceea, am lansat ELITE, în 2012, şi credem că multe companii, inclusiv din România, ar putea beneficia de el. Astfel, ar putea să fie pregătite să caute investiţii sau să abordeze toate posibilităţile internaţionale. Vor fi pregătite să acceseze atât comunitatea locală, cât şi pe cea internaţională. Toate companiile europene din program vor avea acelaşi nivel de cunoştinţe, calificare culturală, tehnică şi networking. Vor putea accesa acele tipuri de finanţare care să le asigure creşterea pe termen lung.
De aceea, am făcut un pas în spate. Acesta nu este un program de marketing pentru a pregăti companiile de listare. Am decis să pregătim companiile pentru creşterea pe termen lung. Noi selectăm participanţii, aşa că este un program aspiraţional. Selectăm companiile, pe baza informaţiilor publice care sunt disponibile, care ar putea fi interesante pentru investitori sau ar putea fi în căutare de investitori. În cei doi ani, companiile vor înţelege dacă este cazul sau nu.
Reporter: Care sunt criteriile pentru selectarea companiilor?
Barbara Lunghi: Căutăm afaceri ambiţioase, cu un istoric bun în termeni de creştere, o reputaţie bună a managementului şi motivaţia să -şi schimbe organizaţia.
În urma programului, companiile obţin un certificat, ceea ce înseamnă că sunt toate la acelaşi nivel.
Reporter: Dau şi un examen?
Barbara Lunghi: Într-un fel, da. Le cerem companiilor să îşi prezinte povestea în faţa investitorilor.
Reporter: Câte companii aţi contactat în România?
Barbara Lunghi: Câteva. Avem deja trei companii în program - Romcab, Sunwave şi GRS .
Vor începe programul la finalul lui aprilie. Abia le-am acceptat ieri (n.r. marţi). Să vedem dacă vor fi mai multe companii din România. În primul val de companii europene vom avea un mix de ţări - Germania, Grecia, Finlanda, Spania. În funcţie de numărul de participanţi din fiecare ţară, evaluăm posibilitatea să ţinem cursuri locale.
Reporter: Aţi discutat cu Bursa de Valori Bucureşti despre acest program, având în vedere că abia a relansat sistemul alternativ AeRO, dedicat companiilor mici?
Barbara Lunghi: Momentan, nu despre acest program. Alte burse ne-au solicitat cooperarea. Noi propunem un program cu o abordare neutră din punct de vedere al capitalului.
Reporter: Ce tipuri de companii aţi contactat în România?
Barbara Lunghi: Din domenii precum producţie, industrie grea, modă, tehnologie, servicii financiare şi agri-business.
De asemenea, avem şi consultanţi din România, precum EximBank, CMS Cameron McKenna, RM Legal, Şerban and Musneci, PKF Finconta. Vor veni şi alţii.
Reporter: În România, are loc o campanie puternică anticorupţie. Cum vedeţi acest lucru din perspectiva mediului de afaceri?
Barbara Lunghi: Nu aş comenta acest lucru, Aş spune doar că, pentru companiile Elite, încurajăm transparenţa, pentru că este o cerinţă primordială pentru accesarea oportunităţilor de finanţare. Misiunea Elite este să încurajeze transparenţa.