Lucian Anghel, economistul şef de la Banca Comercială Română, a declarat că ţara noastră trebuie să rămână atractivă, propunând afaceri bancabile, în condiţiile în care băncile europene îşi vor prioritiza alocările de capital către pieţele cele mai rentabile. Domnia sa consideră că statutul de membru al Uniunii Europene reprezintă un avantaj pentru ţara noastră în competiţia pentru atragerea de resurse financiare. Unul dintre domeniile cele mai atractive îl reprezintă, în opinia domniei sale, proiectele mari de infrastructură. "Contractele semnate de către Ministerul Transporturilor aduc speranţe pen-tru creşterea creditării", a declarat economistul şef al BCR.
Lucian Anghel a mai declarat că un obiectiv pentru economia ţării noastre îl reprezintă reducerea dependenţei de economiile realizate de alte ţări, în condiţiile în care CDS-ul (Credit Default Swap) pentru ţara noastră a crecut de la 1,8%, cât era în 2008, la 4,8%, în prezent. Domnia sa a menţionat: "Costul riscului a crescut peste nivelul la care ar fi fost normal să o facă. Când împrumuturile vor ajunge la scadenţă, vor trebui ros-togolite. Atunci vom simţi acest cost. Ne aflăm într-un moment crucial pentru a lua măsuri care să reducă dependenţa faţă de economisirile altor ţări".
Printre măsurile enumerate de economistul şef al BCR se numără pârghii fiscale, precum neimpozitarea venitului din dobândă. Potrivit domniei sale, în condiţiile în care sectorul bancar reprezintă peste 85% din sistemul financiar din ţara noastră, este necesară stimularea altor domenii (piaţa de capital, fondurile de pensii şi fondurile mutuale) în vederea capacitării tuturor resurselor.
În privinţa atragerii de fonduri europene, Lucian Anghel consideră foarte dificil de atins ţinta de 6 miliarde euro propusă pentru anul viitor.
Noile restricţii impuse la nivel european vor transforma Uniunea Europeană în cea mai stabilă zonă economică, ceea ce va genera prosperitate în următoarele decenii, consideră economistul şef al BCR. Potrivit domniei sale, dacă ţara noas-tră nu va trebui să contribuie la capitalizarea FMI, fiind într-un acord cu fondul, aceasta va demonstra că respectivul acord reprezintă o măsură în plus de stabilizare. În condiţiile în care investitorii străini se îndoiesc de respectarea ţintei de deficit bugetar într-un an electoral, acest acord constituie o garanţie în plus, care ar trebui să ducă la reducerea primei de risc pentru ţara noastră, deoarece ar fi mult prea costisitor să nu respectăm acordul, a mai menţionat domnia sa.