LUCIAN CROITORU: "Comisia Europeană nu a cerut retragerea băncilor greceşti din Europa de Sud-Est"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 octombrie 2013

"Comisia Europeană nu a cerut retragerea băncilor greceşti din Europa de Sud-Est"

Mesajul pe care Comisia Europeană (CE) l-a transmis băncilor greceşti nu se referă la retragerea acestora din Europa de Sud-Est, ci la limitarea unei dezvoltări viitoare în această regiune, ne-a declarat Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB). "Băncile cu capital majoritar grecesc care sunt prezente în România sunt bănci româneşti, cu clienţi români, supravegheate de BNR şi cu depozite de maximum 100.000 euro garantate de FGDB. Din acest motiv, absenţa unor fonduri viitoare care să vină din partea băncilor-mamă nu le afectează activitatea, având în vedere că sunt bine capitalizate", ne-a precizat domnia sa.

FGDB acordă aceeaşi atenţie celor 31 de instituţii de credit participante la schema de garantare a depozitelor din ţara noastră, subliniază Lucian Croitoru. În privinţa provocărilor cărora Fondul trebuie să le facă faţă, noul preşedinte al CA a punctat că acestea sunt cele stabilite de lege, respectiv garantarea depozitelor deschise la băncile cu personalitate juridică română, şi aplicarea de măsuri de restructurare şi stabilizare bancară care să fie aliniate la legislaţia europeană, în cazul în care BNR ar dispune acest lucru.

Comisia Europeană a cerut, duminică, băncilor greceşti să nu transfere fonduri către subsidiarele din regiune, instituţiile de credit elene fiind nevoite să îşi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est. Bruxelles-ul consideră că instituţiile de credit care primesc ajutor de stat nu pot folosi acest sprijin pentru a-şi dezvolta operaţiunile din alte ţări.

Lucian Croitoru a preluat conducerea Consiliului de Administraţie al FGDB la începutul lunii trecute, înlocuind-o pe Lia Rodica Tase, al cărei mandat s-a încheiat. Lia Rodica Tase a condus peste un deceniu Direcţia Operaţiuni de Piaţă din cadrul BNR, responsabilă de administrarea rezervelor internaţionale ale Băncii Centrale, de derularea operaţiunilor zilnice pe piaţa valutară şi pe piaţa monetară şi a operaţiunilor cu Trezoreria statului, pensionându-se în anul 2010.

FGDB a fost înfiinţat în 1996, fiind singura schemă de garantare a depozitelor din ţara noastră. Începând cu 10 noiembrie 2011, Fondul este membru al Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară (CNSF). Tot din toamna lui 2011, atribuţiile FGDB s-au lărgit, acesta putând să intervină în aplicarea măsurilor de restructurare bancară, în cazul în care BNR ar hotărî să aplice astfel de măsuri.

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul FGDB funcţionează Departamentul Restructurare şi Stabilizare Bancară, condus de Magdalena Manea, director adjunct în cadrul Fondului şi fost membru în Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Carpatica (BCC).

Magdalena Manea lucrează din anul 1990 în sistemul bancar, primul deceniu fiind petrecut la BNR, unde a activat mai întâi ca ofiţer, apoi ca şef departament Investiţii, Trader, membru al Comitetului de licitaţii de schimb valutar şi ca dealer şef. În următorii 12 ani, a activat la Banca Agricolă, ca director adjunct trezorie, la Raiffeisen Bank România, ca manager al Departamentului Supranaţionale şi Finanţare, la Raiffeisen Bank International, ca manager Finanţări, Active şi Capitaluri, la MKB Romexterra Bank, ca vicepreşedinte responsabil de coordonarea departamentului Corporaţii şi Trezorerie, şi la RBS România, unde a deţinut funcţia de vicepreşedinte pentru Corporaţii şi Instituţii de Reglementare.

În Consiliul de Supraveghere al Băncii Carpatica a fost nominalizată în decembrie 2012, în locul lui Ilie Carabulea, principalul acţionar al instituţiei de credit, care demisionase. La finele lunii aprilie a acestui an, a declinat nominalizarea, după ce, cu o săptămână înainte, a fost numită director adjunct al FGDB.

În luna august, Fondul anunţa că doreşte să angajeze doi experţi în cadrul Departamentului Restructurare şi Stabilizare Bancară, având printre responsabilităţi inclusiv reprezentarea FGDB în consiliul de supraveghere al unei bănci-punte, în cazul în care s-ar decide înfiinţarea acesteia. "Pentru conformarea cu misiunea desemnată FGDB, Departamentul Restructurare şi Stabilizare Bancară trebuie să fie pregătit pentru a-şi putea îndeplini responsabilităţile ce decurg din legislaţie", ne-au declarat reprezentanţii Fondului.

Conducerea executivă a FGDB este asigurată de Eugen Dijmărescu, fost viceguvernator al BNR, care ocupă funcţia de director, Magdalena Manea, director adjunct resposabil pentru Departamentul Restructurare şi Stabilizare Bancară, Alexandru Matei, director adjunct responsabil pentru Departamentul Relaţii cu Instituţii de Credit, şi Vasile Bleotu, director financiar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb