LUCIAN ISAR: "Isărescu a adus PIB-ul ţării de la +7,3%, în 2008, la -7,1%, în 2009, cu premeditare"

S.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 octombrie 2016

"Isărescu a adus PIB-ul ţării de la +7,3%, în 2008, la -7,1%, în 2009, cu premeditare"

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Centrale, a adus Produsul Intern Brut al ţării noastre de la +7,3%, în 2008, la -7,1%, în 2009, "cu premeditare", susţine economistul Lucian Isar, pe blogul său, precizând că principalele mişcări care au favorizat aruncarea României în recesiune au fost manipularea cursului de schimb euro-leu până la niveluri nesustenabile şi relaxarea brutală a gradului de îndatorare până la 70% din venituri.

Lucian Isar a explicat: "Cum a adus Isărescu România de la +7,3% în 2008 la -7,1% din 2009? Cu premeditare. O scădere economică de 7,1% trebuie urmată de o creştere 7,64% doar pentru a ajunge la acelaşi nivel. România a ajuns de abia în 2014 la nivelul de Produs Intern Brut de la sfârşitul lui 2008.

Cum a reuşit Isărescu asemenea «performanţe» pentru care s-a auto-premiat în anii de criză cu participare la profitul BNR? Nu uşor! Cu premeditare!

Minutele şi stenogramele şedinţelor Consiliului de Administraţie al BNR începând cu 2006 ne-ar arăta atât ce s-a întîmplat de nu primim dobânda la aur precum şi raţiunea din spatele aruncării României în criză!"

Fostul bancher consideră că România este o ţară bogată şi sustine că o astfel de ţară este asemenea unei maşini stabile, "greu de răsturnat".

Lucian Isar a precizat: "Ca să poţi răsturna o maşină stabilă ai nevoie de premeditarea acţiunilor şi de câteva mişcări de pregătire, de dezechilibrare.

Mişcările care au favorizat aruncarea României în recesiune au fost, fără a se limita la:

- Manipularea cursului de schimb euro leu până la niveluri nesustenabile, e.g. 3,1;

- Relaxarea brutală a gradului de îndatorare până la 70% din venituri.

Cursul de schimb în afara echilibrului şi celelalte măsuri favorizante de derapaje au urcat deficitul de cont curent la 10,4% în 2006, 13,4% în 2007 şi 11,6% în 2008!".

Potrivit economistului, eurizarea accelerată a eliminat exportatorii români prin curs de schimb nefavorabil şi a blocat persoanele fizice şi firmele în credite în valută contractate la un curs nesustenabil, fiind departe de echilibru.

Fostul bancher a mai punctat: "Afirmând că România este supraîncălzită şi că va creşte cu peste 5% în următorii 7 ani, Isărescu a produs aruncarea în recesiune a economiei acţionând frâna atât pe instrumentele de politică monetară, precum şi pe cele ce ţin de politica de credit. Maşina dezechilibrată deja, s-a răsturnat.

Frânarea simultană:

- pe instrumente de politică monetară: România a fost singură ţară din lume care a crescut dobânzile în criză;

- pe instrumente de politică de credit: România a blocat creditarea prin regulamentul 11/2008 în noiembrie 2008!"

Lucian Isar conchide că rezultatele acţiunilor "premeditate" ale guvernatorului constau în apariţia unei "recesiuni adânci" în România şi acordarea unui "bonus sporit" pentru Isărescu.

"Cu cât dobânda şi rezervele sunt mai ridicate pe fond de deficit de lichiditate cu atât bonusul lui Isărescu este mai mare", mai susţine Isar.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Degeaba ai minte cand o folosesti asa. Bine ca este "fostul" bancher. Ignora voit o gramada de alte informatii care au determinat problemele respective. Un articol voit superficial pentru a-si face un nume si a arunca cu noroi in altul.

    Acest om, Isar, numai economist nu este. Toate judecatile lui sunt aiureli care urmaresc discreditarea guvernatorului precum si a Consiliului de Administratie al BNR.

    1. ESTE CURIOS FAPTUL CA BNR SE LASA TERFELITA DE ACEST INDIVID. AR TREBUI SA-L ACTIONEZE I JUSTITIE PENTRU DEFAIMARE SI REA INTENTIE PENTRU DISCREDITAREA INSTITUTIEI.

      Ce defaimare e sa spui niste date publice si parerea ta referitoare la cum s-a ajuns la ele ? Pai asa putem spune ca si dl Cinteza a defaimat parlamentarii cand a indemnat DNA sa faca cercetari despre darea in plata .Omul a avut o suspiciune si atat :) Asa si Isar are niste suspiciuni :) BNR poate sa le confirme sau sa le infirme facand publice datele cerute .

      Se lasa terfeliti fiindca se simt cu musca pe caciula...

      Fara suparare, dar are pe cine...

    Omul este lipsit de intelegera elementarea a macroeconomiei.

    1. Nu stiu in care macroeconomie pune cineva grad de indatorare 70% la o economie supraincalzita cu credite in valuta.Poate ne explica un priceput ce a dorit BNR cu chestia asta.Daca ne uitam dupa 2009 BNR a restrictionat clar creditul in valuta.De ce abia atunci ?

      Cine a facut deficit bugetar de 8% timp de 2 ani si de cont curent 13% ?

      3 miliarde euro de pe BCR s-au evaporat intr-o luna si nu a ramas nimic. 

      Cine tot vota pensii peste pensii si salarii cu +50 % incontinuu ?

      A-ti gresit adrisantul, guvernul si Parlamentul care-l sustinece este de fapt ? 

      Nu incerca sa fii ironic, mai treci pe la clasa a doua.

      Daca politicienii fac prostii tu ca banca independenta trebuie sa nu mai arunci gaz pe foc.Deci , mai intreb odata , de ce a permis 70% grad de indatorare in conditiilede atunci ? Ce se intampla cu X indatorat in valuta daca valuta crestea 30% ? Nimeni din BNR nu a intuit ?

    Sunt de acord cu ceea ce spuneti.Bur cu actuala conducere are multe explicatii de dat.Asteptam,poate intr-o zi cineva le va cere socoteala.

    omu asta din ce traieste?

    1. Dar tu,mai. [Fragment eliminat, conform regulamentului]!?

    E momentul sa plece echipa seculara de la BNR, cei de la ASF si cei de la SIF-uri. Le ajunge cat s-au imbuibat si nu au facut nimic. Mai dunt si alti profesionisti in aceasta tara.

    Penibil Lucian Isar, penibil Gorghiu ca il sustine, penibil PNL.

    Penibil BURSA ca puteti publica o enormitate ca asta. Can-can sau Libertatea sau Click ar avea scuza ca nu pricep si "asta zice Isar". Bursa si make ar trebui sa faca diferenta intre minciuna si prostie plus acuzatii false. 

    cine este in spatele lui Lucian Isar sau unde se vrea sa fie impins! de cine !.... sau articolele by Isar intra la categoria publicitate platita

    1. Sigur ca stiu, dar de ce esti curios?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb