LUDOVIC ORBAN:  Bugetul de stat, întocmit pe baza unei creşteri economice de 4,3%

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 ianuarie 2021

Bugetul de stat pentru anul în curs nu va include nicio creştere de taxe şi impozite, a declarat, ieri, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNL.

"Din ceea ce ştiu eu, nu există nicio creştere de taxe şi impozite. Construcţia bugetului se realizează, nu e o întârziere. Practic, guvernul a spus că va finaliza proiectul de buget la începutul sesiunii parlamentare. (...) Bugetul se va întemeia pe prognoza realizată de Comisia de prognoză. Creşterea economică estimată este aproximativ 4,3%. Eu zic că este o estimare aproape de realitate, pe baza estimărilor de la Comisia Europeană şi estimări ale unor instituţii internaţionale financiare", a afirmat Ludovic Orban, după ce a participat la şedinţa Biroului Permanent al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Conform preşedintelui Camerei Deputaţilor, "construcţia bugetară este afectată de obiective, ţinte referitoare la deficitul bugetar, la necesitatea de a asigura resurse pentru cofinanţarea proiectelor care sunt din fonduri europene, de asigurarea de resurse financiare pentru toate celelalte tipuri de programe, inclusiv programele de susţinere a oamenilor de afaceri".

Ludovic Orban a precizat că la întocmirea bugetului de stat se ia în considerare şi o îmbunătăţire a colectării veniturilor prin digitalizarea ANAF, a facturilor şi combaterea evaziunii fiscale.

Referitor la discuţiile politice privind majorarea la 40% a valorii punctului de pensie şi creşterea salariului minim pe economie, liderul PNL a calificat drept o "aberaţie" realizarea de legi care să prevadă creşterea pensiilor şi a salariilor pe mai mulţi ani.

"Eu sunt adeptul sistemului de indexare care să ţină cont de rata inflaţiei, să compenseze pierderea puterii de cumpărare ca urmare a creşterii preţurilor, adică compensarea 100% a ratei inflaţiei şi până la 50% din creşterea salariului mediului brut pe economie, astfel încât să crească şi puterea de cumpărare odată cu creşterea economică, pentru că obiectivul nostru este să creştem şi puterea de cumpărare pe măsură ce există o creştere economică sănătoasă. Din punctul meu de vedere, este o aberaţie să te apuci să faci legi în care să prevezi că pe patru ani, cinci ani, şase ani, eventual pe 100 de ani - de ce nu au prevăzut cum o să crească pensiile şi salariile pe 100 de ani PSD? - pentru că nu poţi să faci o astfel de predicţie care să stea în picioare în condiţiile în care, aţi văzut, nimeni nu a anticipat pandemia. Pandemia a generat o criză economică mondială, nu numai în România, care a redus resursele financiare atât pentru fondul de pensii, cât şi pentru bugetul de stat şi care a creat literalmente o problemă foarte serioasă", a afirmat Ludovic Orban.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că este adeptul recalculării pensiilor pe baza principiului contributivităţii.

"Mai susţin recalcularea pensiilor. Dar în ce sens recalcularea pensiilor? Că mulţi îşi imaginează că recalcularea pensiilor înseamnă creşterea pensiilor. Nu. Recalcularea pensiilor are obiectivul să facă dreptate pentru pensionari, adică să echivaleze pensiile pentru contributivitate similară. La ora actuală, cine s-a pensionat în 1998 are o pensie mai mică decât cel care s-a pensionat în 2004, cel care s-a pensionat în 2020 are o pensie mai mare decât cel care s-a pensionat în 2018, de exemplu, la condiţii similare de contributivitate şi aici, într-adevăr, trebuie realizată această recalculare, astfel încât la condiţii similare de vechime, de contribuţii să existe pensii similare", a precizat Ludovic Orban.

Întrebat dacă este posibilă o creştere de 3 până la 8% a pensiilor, preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că la majorarea pensiilor trebuie să se ia în calcul compensarea pierderea puterii de cumpărare prin indexarea cu 100% cu rata inflaţiei şi creşterea un pic a puterii de cumpărare în funcţie de creşterea economică.

"Dacă nu este creştere economică (...), nu poţi să creşti pensiile, nici salariile în sectorul public şi aici legea salarizării adoptată de PSD a prevăzut creşterea în patru etape, cu câte 25%, faţă de suma care era în 2018, la o sumă stabilită din burtă pentru anul 2021", a menţionat Ludovic Orban.

În privinţa majorării punctului de pensie, şeful PNL consideră că varianta optimă este stabilirea acestuia la începutul anului.

"Trebuie să se revină la sistemul de creştere a pensiilor de la 1 ianuarie, la începutul anului, pentru că atunci ai datele în baza cărora poţi să-ţi întemeiezi creşterea punctului de pensie. (...) Vă dau un exemplu: ştiţi că există un coeficient de corecţie care a fost introdus în lege pentru ca cei care se pensionează, de exemplu, după 1 ianuarie 2021 să beneficieze de creşterea la care au dreptul, conform formulei, cei care s-au pensionat anterior. Acest coeficient de corecţie a fost introdus pentru creşterea de la 1 ianuarie, când s-a făcut şi în iulie şi datorită transferului de contribuţie a fost dat peste cap acest coeficient de corecţie, care a dus, până la urmă, la nişte inechităţi în ceea ce priveşte calculul pensiilor", a concluzionat Ludovic Orban.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se vede foarte clar ca avem o manipulare la curs Euro - Leu si la XAU - Lei... astept ca banca centrala (BNR) sa se intoarca impotriva politicilor guvenramentale si sa lase cursul sa se duca liber la cotatiile Reale (sau cel putin aproiate) fata de devalorizarea reala a economiei interioare.

    Euro aduna o tensiune exagerata (ca e in sus sau in jos vom vedea in functie de ce face BEC) in stagnarea cotatiei la 4,87 iar despre XAU ce a stat deflat (exact ca media economica din piata reala) astept sa creasca in volatilitate (ascendenta sau descendeta in functie de cum o joaca mai multe piete din regiune si de balantele comericiale). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb