LUDOVIC ORBAN: ''Trebuie să se revină la sistemul de creştere a pensiilor de la 1 ianuarie''

G.U.
Politică / 26 ianuarie 2021

''Trebuie să se revină la sistemul de creştere a pensiilor de la 1 ianuarie''

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat astăzi că ar trebui să se revină la sistemul de creştere a pensiilor la începutul anului şi a apreciat drept o "aberaţie" realizarea de legi care să prevadă creşterea pensiilor şi a salariilor pe mai mulţi ani, conform Agerpres.

"Eu sunt adeptul sistemului de indexare care să ţină cont de rata inflaţiei, să compenseze pierderea puterii de cumpărare ca urmare a creşterii preţurilor, adică compensarea 100% a ratei inflaţiei şi până la 50% din creşterea salariului mediului brut pe economie, astfel încât să crească şi puterea de cumpărare odată cu creşterea economică, pentru că obiectivul nostru este să creştem şi puterea de cumpărare pe măsură ce există o creştere economică sănătoasă. Din punctul meu de vedere, este o aberaţie să te apuci să faci legi în care să prevezi că pe patru ani, cinci ani, şase ani, eventual pe 100 de ani - de ce nu au prevăzut cum o să crească pensiile şi salariile pe 100 de ani PSD? - pentru că nu poţi să faci o astfel de predicţie care să stea în picioare în condiţiile în care, aţi văzut, nimeni nu a anticipat pandemia, pandemia a generat o criză economică mondială, nu numai în România, care a redus resursele financiare atât pentru fondul de pensii, cât şi pentru bugetul de stat şi care a creat literalmente o problemă foarte serioasă", a afirmat Orban, după ce a participat la şedinţa Biroului Permanent al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

El nu a dorit să dea detalii legate de propuneri concrete privind modificarea legii salarizării şi a legii pensiilor.

Liderul PNL a arătat că susţine recalcularea pensiilor pe baza principiului contributivităţii, transmite Agerpres.

"Mai susţin recalcularea pensiilor. Dar în ce sens recalcularea pensiilor? Că mulţi îşi imaginează că recalcularea pensiilor înseamnă creşterea pensiilor. Nu. Recalcularea pensiilor are obiectivul să facă dreptate pentru pensionari, adică să echivaleze pensiile pentru contributivitate similară. La ora actuală, cine s-a pensionat în '98 are o pensie mai mică decât cel care s-a pensionat în 2004, cel care s-a pensionat în 2020 are o pensie mai mare decât cel care s-a pensionat în 2018, de exemplu, la condiţii similare de contributivitate şi aici, într-adevăr, trebuie realizată această recalculare, astfel încât la condiţii similare de vechime, de contribuţii să existe pensii similare", a spus el.

Întrebat dacă este posibilă o creştere de 3 până la 8% a pensiilor, el a răspuns că nu se hazardează să dea procente.

"Cum am spus şi de salariul minim totdeauna, am spus să mergem pe o formulă care să se bazeze pe realităţile economice. La salariul minim - pe creşterea productivităţii, rata inflaţiei şi pe coeficientul de corecţie determinat de creşterea economică; la fel şi la pensii - compensezi pierderea puterii de cumpărare prin indexarea cu 100% cu rata inflaţiei şi creşti un pic puterea de cumpărare în funcţie de creşterea economică. Dacă nu este creştere economică (...), nu poţi să creşti pensiile, nici salariile în sectorul public şi aici legea salarizării adoptată de PSD a prevăzut creşterea în patru etape, cu câte 25%, faţă de suma care era în 2018, la o sumă stabilită din burtă pentru anul 2021", a mai spus Orban.

Liderul liberalilor consideră că cea mai bună variantă pentru stabilirea punctului de pensie este la începutul anului, notează sursa citată.

"Trebuie să se revină la sistemul de creştere a pensiilor - care a fost zăpăcit de PSD - de la 1 ianuarie, la începutul anului, pentru că atunci ai datele în baza cărora poţi să-ţi întemeiezi creşterea punctului de pensie. (...) Vă dau un exemplu: ştiţi că există un coeficient de corecţie care a fost introdus în lege pentru ca cei care se pensionează, de exemplu, după 1 ianuarie 2021 să beneficieze de creşterea la care au dreptul, conform formulei, cei care s-au pensionat anterior. Acest coeficient de corecţie a fost introdus pentru creşterea de la 1 ianuarie, când s-a făcut şi în iulie şi datorită transferului de contribuţie a fost dat peste cap acest coeficient de corecţie, care a dus, până la urmă, la nişte inechităţi în ceea ce priveşte calculul pensiilor", a explicat Ludovic Orban.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Domnule,

    Fondul de pensii este constitutit din cotizatiile participantilor la sistemul de pensii publice, din contributiile salariatilor. Si asa a fost mereu.  

    Este drept acum sunt necesare si subventii, dar sa nu uitam ca altadata statul s-a imprumutat din plin din acest fond.  

    Si acest fond, constituit din contributii trebuie sa fie distribuit celor care au implinit varsta si au contribuit inainte la fondul de pensii. 

    Statul nu are drepturi reale asupra acestui fond, el este doar administratorul.  

    Drepturile de pensie, platite din acest fond sunt asadar drepturi castigate in urma platii unei sume de bani, unei cotizatii 

    Prin urmare statul roman si Guvernul nu pot decat sa stabileasca regulile (legea) conform carora acest fond se va distribuii celor care sunt in drept si sa administreze acest fond. 

    Satul roman, Parlamentul si Guvernul nu pot dispune constituirea dreptului la pensie platita din acest fond, pentru terte persoane, altele decat cotizantii, asa cum a facut in 2010 cand personalul din SNAp. (generic numiti militarii), care nu au fost nicicand cotizanti la fondul de pensii publice, prin Legea119 care "considera ca au cotizat" au fost atasati nedrept, inuman, parazitar de catre guvernul Boc la acest fond, pentru a exonera statul de sarcina de a plati pensiile "militare".  

    Si in 2010 asa ar fi trebuit sa constate si sa stabileasca si Justitia si cei de la Curtea Constitutionala din Romania. Ca este inuman si profund nedrept fata de batrani. 

    Deasemenea Statul. Parlamentul si Guvernul pot stabilii rente, compensatii pensii si alte feluri de drepturi in bani pe care le considera necesare, pentru parlamentari, primari, aviatori ,judecatori ,s.a. dar fara sa dispuna asupra fondului constituit din cotizatii.  

    Asa ar fi trebuit in sa constate si sa stabileasca demult Justitia si cei de la Curtea Constitutionala din Romania. Ca este inuman si profund nedrept sa infometezi batranii tarii si sa praduiesti banii lor.  

    Ca urmare, o noua lege a pensiilor trebuie sa asigure distribuirea fondului de pensii numai celor care au contribuit, asa cum ziceti : "PE BAZA CONTRUBUTIVITATII" reale, nu considerate. 

    Deasemenea, pensia minima trebuie sa fie acordata nediscriminatoriu ca un drept al tuturor celor care au contribuit de-a lungul vietii active la fondul de pensii.  

    Iar pentru cei in drept, in functie de anii de cotizatie, calcului pensiilor trebuie sa porneasca de la aceasta suma, astfel incat toti sa isi primeasca drepturile cuvenite si nimeni sa nu fie favorizat sau discriminat. 

    Iar pe pensionarii militari sa-i plateasca statul care i-a angajat si in slujba caruia au fost. 

    Nu luati domnule de la batranii pensionari sa va platiti " specialii" 

     

    1. Bravo!!

      Oare o sa auda cineva??  

      Mai ales ca angajații in cauza cu pensii speciale nu au adus nicicând plus valoare economiei și nici nu au prins vremuri de război!

      Au jucat table in unități și spuneau bancur!!  

      ai dreptate.

      Cand venim la guvernare taiem pensiile speciale,glumele lui rares bogdan

      Dacă matale ai lucrat , după program , în zilele libere plecai oriunde

      Militarii după program nu puteau să părăsească nici localitatea fără aprobare 

      Au fost destui militari decedati la datorie , răniți, loviti , schilodiți , etc 

      Folosiți la de toate , chiar și în pandemie 

      Nu se poate țară fără armată , poliție , pompieri 

      ,jandarmi , etc 

      Matale ai ceva probleme....

      Auzi și voci ?..... 

      exista o limita si la asigurare pentru militari, pompieri si politai iar faptul ca trebuie sa existe o limita corelata la pensia pe care o primesc este de asemenea corect....deci dupa contributivitate este corect....si daca aud voci sint alea care iti spun doar sa stai strimb si sa judeci corect

    Domnule,

    Pensiile nu trebuiesc marite nici cu rata inflatiei nici cu 40%.  

    Cresterea cu 40%, inseamna o crestere a pensiei medii din Romania cu 574,4 lei  

    Daca asa ii mai dati celui cu 74.000 de lei inca 40% si atunci el ajunge sa incaseze aproape la 100.000 pe luna. Si nu-i numai el cu nemernicii din acestea. El are destul, si el si toti cei ca el.  

    Ca nu cred sa fie "constitutional " sa-i dati lui 40 %, adica aproape 30. 000 de lei, asa cum a vrut Vasileasca si celui cu pensia minina cateva amarate de sute.  

    Ce trebuie insa sa faceti este sa mariti toate pensiile cu cel putin 500 de lei. Toate. Si nu cu 40 %  

    Asa o sa faceti economii mari cu pensiile "speciale" imense, o sa-i ajutati si pe cei amarati si o sa miscati si consumul. Si mai stingeti si din nedreptati.  

    Asa ca, daca vreti sa faceti ceva intelept, ceva util si necesar cu pensiile si cu cei amarati, mariti toate pensiile cu cel putin 500 de lei si gata pe anul acesta.

    Sa va dea Dumnezeu intelepciune.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb