Lukoil vrea să liciteze pentru un zăcământ din partea ucraineană a platoului continental al Mării Negre

A.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2012

Lukoil vrea să liciteze pentru un zăcământ din partea ucraineană a platoului continental al Mării Negre

Lukoil a făcut o ofertă pentru dezvoltarea zăcământului energetic Skifskaia, localizat în partea ucraineană a platoului continental al Mării Negre, a anunţat, la finalul săptămânii trecute, Eduard Staviţki, ministrul mediului şi resurselor naturale din Ucraina, transmite RIA Novosti.

În mai, Kievul a trimis companiilor energetice Shell şi Chevron o ofertă pentru dezvoltarea depozitului de şisturi bituminoase Iuzovski din estul Ucrainei şi zăcământul de ţiţei Olesski din partea de vest.

Lukoil, prezentă şi în România, va concura cu un consorţiu de companii energetice străine, conduse de ExxonMobil (SUA) pentru a semna cu Ucraina un acord de exploatare a zăcămintelor energetice. Din consorţiu fac parte grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell şi cel filipinez Petron.

Ucraina, afectată de dependenţa sa de gazul rusesc, caută surse energetice alternative, inclusiv ţiţei. Experţii ucraineni estimează că rezervele de ţiţei şi gaze naturale din platourile continentale ale ţării la Marea Neagră şi Marea Azov se situează între 1,5 şi 2,3 miliarde tone de combustibil convenţional.

Câştigătorii licitaţiei vor fi anunţaţi în termen de 30 de zile, a anunţat Staviţki la o conferinţă de presă.

Reprezentanţii Lukoil au declarat pentru publicaţia online "Gazeta.ru" că sunt interesaţi de zonă, dar nu au oferit şi alte amănunte, informează Agerpres .

Investitorii occidentali sunt mai de preferat pentru Ucraina decât Lukoil deoarece ţara caută surse energetice alternative în locul gazului rusesc, a declarat Valeri Borovik, preşedintele alianţei New Energy of Ukraine.

În prezent, compania de stat Ciornomornaftogaz, controlată în totalitate de Naftogaz, dezvoltă platourile continentale ale Ucrainei la Marea Neagră şi Marea Azov. Aceeaşi companie extrage hidrocarburi în Crimeea, exploatea­ză depozitul subteran de stocare a gazelor Hlibovske din Crimeea şi operează reţeaua de conducte din peninsula Crimeea.

În iulie 2010, România a atribuit două concesiuni de exploatare petrolieră în platoul continental al Mării Negre recuperat în urma deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie.

Agenţia Naţională a Resurselor minerale (ANRM) a informat că firmele care au câştigat apelul de oferte lansat la sfârşitul lui 2009, Lukoil Overseas-Vanco International (ruso-american) şi Melrose Resources-Petromar Resources (britanico-român), vor avea dreptul de a explora, dezvolta şi exploata două perimetre.

Ucraina îşi poate majora producţia de gaze şi petrol din Marea Neagră şi Marea Azov, dar sunt necesare investiţii masive, a explicat luna trecută adjunctul ministrului ucrainean al energiei.

Acesta a adăugat că Ucraina intenţionează să majoreze producţia de pe platforma continentală a Mării Negre la 2,9 milioane de tone pe an până în 2015, inclusiv producţia de gaz condensat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb