• Suntem cotropiţi de milioane de înscrisuri de valoare fără valoare
• Statul, Banca Naţională, reputate bănci comerciale îşi dau mâna pentru a se fura, a ne înşela, a ajuta pe unii să păcălească pe alţii şi viceversa
În numerele trecute ale ziarului BURSA, prezentam două situaţii penibile în care, fie un particular încerca să se răfuiască cu o bancă, fie o bancă se fofila de la a răspunde pretenţiilor unor particulari, în ambele cazuri protagonistul istoriei fiind un înscris care ar fi trebuit să angajeze o plată.
Îi arătăm cu degetul pe ţepari, ne oripilăm la samavolniciile băncilor particulare, dar omitem un lucru esenţial. Trendsetterul, arbitrul care stabileşte regulile jocului, inventatorul văzutelor şi nevăzutelor e însuşi Sistemul.
Apoi, piramidal descendent, practicile dubioase se răspândesc în societate. Băncile învaţă de la Stat, clienţii de la bănci, împrumutaţii de la cămătari, colonizaţii de la colonişti, Estul de la Vest, micul de la mare, mulţii de la puţini.
• Când scrii un număr pe o hârtie, ăla ar trebui să fie numărul real. Altfel, de ce l-ai mai scrie?!?
De când lydienii au inventat banii, lumea se străduieşte să menţină o valoare stabilă a acestora. Piesele de metal, mai apoi bancnotele, banii de plastic sau de hârtie, au avut mereu nevoie de o acoperire în ceva stabil şi de garanţia legală şi morală a emitentului.
Banii au fost acoperiţi în aur, mai apoi în mărfuri, repere la rândul lor fluctuante, pentru a ajunge să fie acoperiţi prin nişte calcule, adeseori greşite.
De când templierii au inovat cecul de călătorie iar bancherii florentini înscrisurile de valoare, certificatele de depozit şi scrisoarea de garanţie, străduinţa generală s-a îndreptat spre controlul adevărului afirmat de toate acestea, recte de corecta echivalenţă a lor în bani peşin, de posibilitatea promptă de preschimbare şi de încrederea inspirată pieţei.
Falsificarea unor monede sau hârtii de valoare a fost întotdeauna unanim condamnată şi pedepsită teribil. Dacă un tâlhar, un pirat sau un criminal medieval avea mari şanse să fie executat prin spânzurare, un falsificator era în mod cert fiert de viu în ulei şi pucioasă. Într-atât de gravă era fapta sa.
În istorie, principalii susţinători ai asprimii coerciţiei şi represaliilor asupra celor care înşelau plebea pe socoteala Statului au fost băncile, monetăriile, bursele, trezoreriile, adică cei care operau cu bani şi titluri de valoare şi care aveau tot interesul să menţină valoarea, credibilitatea şi circulaţia eficientă a acestora.
Ce e uluitor, la sfârşitul mileniului trecut şi în prezentul mileniu, e concursul plenar dat de state, de bănci naţionale şi de reputate instituţii bancare operaţiunilor care subminează credibilitatea unor titluri, care afectează economia, circulaţia banilor, care determină escrocherii şi acţiuni ilegale, imorale şi dăunătoare grav în resort financiar.
• Relativitatea legilor şi valorilor în accepţiunea Statului
Imediat după Revoluţia Română, Banca Naţională, cu complicitatea Legislativului şi Guvernului, a instaurat un curs dublu de schimb al principalelor valute în patria noastră. Acest lucru i-a decavat pe unii, i-a îmbogăţit pe alţii, a spălat importuri şi exporturi de bani, a bramburit o ţară întreagă.
Reţeta nu era nici atunci una originală, cu atât mai puţin e acum. În Irak, în Iugoslavia, fenomenul a avut repercusiuni internaţionale sau zonale mult mai semnificative. Ce se întâmplă în prezent în Republica Moldova, ca şi în alte cotloane ex-sovietice, e foarte interesant. Legislaţia sumară, fluctuaţiile cotaţiilor unor monede, cadrul legal lax reprezintă un paradis pentru băncile şi corporaţiile care operează subsidiare în acest spaţiu.
La noi, BNR nu a ctitorit niciun tipar nou de escrocherie dar a dezvoltat nenumărate reiterări ale unor scheme consacrate, a ocrotit activitatea unor zeci de circuite de întrajutorare, sisteme piramidale, aparate de împrumut, bănci dubioase vizibil, din start, speculă cu diverse titluri sau cesiuni de creanţe.
Multe aberaţii au funcţionat pe scară largă, într-un cadru cutumial de aparenţă cvasi-legală.
Toate firmele de leasing auto din România anilor 2000, IFN-uri, unele parte din reputate grupuri bancare, SRL-uri care au promovat leasingul operaţional, vânzători în rate către persoane juridice au practicat obligarea clientului de a le înmâna bilete la ordin în alb. Mai recent, când s-a încercat aducerea sistemului într-o oarecare legalitate, biletele la ordin solicitate n-au mai fost albe, ci au înscris valoarea ratelor. Un pic mai bine s-ar zice, în aparenţă, la fel de ilegal şi de aberant în fond, căci cine poate emite un titlu de garanţie înafara orizontului de prognoză? De unde ştie un SRL cu 200 de lei capital social că va avea în cont, peste 22 de luni, de exemplu, un disponibil de, să zicem, 3272 de euro, la un curs imposibil de precizat?
• Cât face, cum ştim cât face, de unde ştim că o să primim înapoi banii împrumutaţi?
În creditare s-a depăşit orice limită a bunului simţ.
S-au acordat împrumuturi, prin corupţie, şpagă sau interes politic unei pleiade de entităţi insolvabile, neeligibile chiar şi la o privire superficială.
Cum au luat credite "neperformante" Elena Udrea sau Sorin Roşca Stănescu, în baza cărei analize de risc şi a cărei evaluări a veniturilor şi garanţiilor?
Cum se pot estima acurat şi prudent veniturile lunare realizate de un notar, şi nu orice notar, ci unul care, fiică de fost Preşedinte, doreşte să sprijine investiţiile acestuia în agricultură, resort de care e complet străin? Două domenii de activitate fragile, nesigure, care depind: unul de imprevizibila piaţă imobiliară şi de un posibil necesar inestimabil de notarizări diverse, celălalt de climă, de intemperii, de concurenţa comunitară, de cea extracomunitară, de boli şi dăunători, de costul şi consistenţa forţei de muncă.
Câte credite de uz personal, neipotecare, au fost acordate unor patroni de societăţi în baza unor contracte de management încheiate cu propriile firme, dovedind venituri mai mari, uneori, decât cifra de afaceri a agentului comercial?
Câte adeverinţe de salariu au contat fără să se întreprindă o minimă cercetare a solidităţii financiare a angajatorului?
Ce interes au împrumutatorii ca împrumutaţii să nu poată înapoia banii, în condiţiile în care nu există gaj, iar, când există, e greu de evaluat, de executat şi de înstrăinat?
• Neperformanţa Băncii Naţionale
De ce ar dori Banca Naţională, Fiscul, Statul atâta puzderie de neperformante?
Şi cum sunt descrise creditele neperformante?
Cel mai adesea, acestea nu sunt închise cu o marcare a pierderii şi şterse din contabilitate. Ele sunt sau păstrate un termen nedefinit, colorând cu o mare doză de abstract situaţia unei bănci, sau înstrăinate după o logică stupidă. Să înstrăinezi o creanţă certă, lichidă, exigibilă, garantată general sau particular acoperitor, a cărei încasare e determinată legal, ar trebui să se facă la valoarea nominală, cu un discount consistent, către un cumpărător care are timp, resurse şi know how să o recupereze de la debitor. În practica prezentă, vorbim de pachete uriaşe de creanţe, în mare parte irecuperabile fizic, vândute la câteva procente din valoare, unor speculanţi. O loterie, un gambling mafiot, o încercare a mării cu degetul sub briza unei incerte statistici, orice, numai afacere sănătoasă nu.
Datoriile teoretice, niciodată stinse, pentru că nu există baza faptică, blochează economia.
Fiscul acceptă situaţia şi blochează bugetul în standarde pur teoretice.
Ce interes are Statul ca pe teritoriul şi în jurisdicţia sa să circule înscrisuri purtătoare de valori teoretice, nereale?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2018, 00:45)
Interesant .
As mai semnala aberații ale unui stat fantoma
Exista in marile orașe sute de mii de contracte de închiriere nedeclarate sau declarate modic.
Situația e cvasi-tolerata de fisc si Parchete.
(cunosc multi semnatari de farapenali, rentieri)
Exista, pe lângă medicina si politehnica, mari universități gonflate (univ.buc, ubb , la Iași sau uvt etc) unde între 50 la suta si 90 la suta din absolvenți lucrează fără nicio legătură cu DIPLOMA ,situatie aberantă perpetuată de DOUA decenii de când s-au umflat cifrele de școlarizare.
De ce hrănește statul acea casta care produce diplome FALSE?
Avem apoi administrații FICTIVE , prin derizoriul contribuțiilor la binele comun (taxe) : 50 roni la locuinte evaluate la 50 mii euro !adică 0,025 /an ,de minim 5-10 ori mai puțin decât în occident ).pot funcționa orașe ca buc.sau Tm așa.? Da, sub-mediocru , pe baza rezilientei infrastructurii comuniste.
In viitor falimentul Urban e 100 la suta sigur.
Nu avem nimic de a face cu statul de drept, capitalism, administrații publice, societate a cunoașterii.
Falsul asta general nu e urmat de faliment. nu are ce falimenta ca societate , falsul asta generalizat împiedică permanent însăși nașterea unei societăți de bun-simț.
1.1. Exact! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MA în data de 17.09.2018, 01:00)
Chiriile fictive... Desi statisticile imobiliare se fac dupa anunturi si nu dupa tranzactii, administratia locala se face a crede ca exista chirii de 100 de lei. Cu impozitele pe case, alta aberatie... Pentru o masina se plateste mai mult decit pentru o vila. Exista, e adevarat, un paradox nascut din tranzitie: avem pensionari cu pensii de 2000 de lei care locuiesc in vile luate pe vremuri de la Stat si evaluate acum la 1 milion de euro. Inca nici o guvernare n-a avut curajul sa spuna ca in capitalism lumea locuieste unde-si permite!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Clanul Dragnea în data de 17.09.2018, 09:22)
Intrebare: De ce ar plati cineva impozite la stat (de exemplu din chiriile incasate) daca statul distribuie apoi banii incasati catre baronii locali si firmele de cumetrie iar de acolo banii merg pe masini, sejururi si articole de lux si in paradisuri fiscale (cu presiune pe curs)? La fel si cu bonurile fiscale. De ce sa cer bon fiscal de la bacania sau magazinul de cartier ca sa sustin astfel firmele de cumetrie, baronii locali si piata neagra cand ar fi mult mai bine ca acei bani sa ramana la agenti comerciali respectivi (care oricum de-abia supravietuisc) si sa se dezvolte (dezvoltare de care implicit voi beneficia si eu)? Statul isi bate joc de banii mei si atunci ma intreb de ce i-as da lui in detrimentul economiei locale (albe)? Ca sa sustin economia locala paralela (neagra) si incompetenta (ce primeste contracte pe baza de cumetrii si nicidecum pe baza de performante)? Ar trebui infiintata Agentia Nationala de Achizitiii cu filiale in fiecare judet, prin intermediul careia sa se faca achizitiile de bunuri si servicii necesare administratiilor locale si companiilor conduse de stat. Primariile, spitalele etc. sa nu mai faca achizitiile direct ci sa transmita necesarul de bunuri si servicii catre aceasta agentie. In felul acesta nu se vor mai cumpara creioane cu 10 lei/buc. si nici bunuri si servicii inutile. In plus, supravegherea se va realiza mai usor si mai eficient iar preturile de achizitie vor fi mai mici (pentru ca volumul va fi mai mare).
1.3. Just. (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de MA în data de 17.09.2018, 09:38)
E un cerc vicios. Eu n-am fost niciodata un contribuabil model dar am incercat sa fiu drept... N-am cerut niciodata nimic de la Stat, nici casa, nici ajutoare, alocatii, asistenta medicala, gradinita, n-am avut contracte cu Statul sau slujba la el. Putinul pe care l-am primit, fara sa cer, e larg acoperit din taxele si impozitele indirecte. Ce ne facem cu aia care iau si nu dau? Nu-i la fel de drept.:)
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2018, 11:21)
Dacă nu declari chiria e evaziune fiscală și ești PENAL
Eviți un amarat de imp.de 10 la suta.
Dacă îți arde locuința pompierii ai pretenția să vina cât mai repede, dacă eu vin si îți distrug locuinta vrei sa fiu prins si tras la răspundere, pe urma dacă se sparge o conductă magistrală vrei sa intervina primăria etc.
Chiriasul care îți aduce un venit are poate o meserie pe baza unei educații plătite de stat de la clasa 0 până la sf.facultatii.
Etc
Fara penali ,nu ?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Clanul Dragnea în data de 17.09.2018, 12:04)
Pai tocmai asta era si ideea, ca nu vreau sa sustin penalii care distribuie banii mei din taxe siimpozite catre baronii locali si mai departe catre firmele de cumetrie si de acolo inapoi catre penali, partid, ulei si zahar pentru mita electorala etc. Practic, hranesc penalii. Asta este problema. Prefer sa hranesc economia alba cumparand bunuri si servicii de acolo cu acei bani. Nu impozitul de 10% este problema ci unde merge acel impozit pe care il plaesc eu sau il platesc firmele de pe urma bonurilor fiscale etc. Asta este esenta problemei - unde merg banii nostri din taxe, impozite etc.?
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2018, 12:11)
Ești PENAL si se pare că analfabet funcțional, căci nu reușești să citești ce am scris , căutând mereu SCUZE.
Nu ești singurul care crede că legea trebuie respectată de..ceilalți
1.7. he he he (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de un guru în data de 17.09.2018, 12:12)
Era penal dar curand nu va mai fi .Plus ca multi declara o suma modica.Aia cu chiriasul raspunde e o gluma daca nu poti demonstra ca totul era ok in apartament de la instalatia sanitara , electrica , gaze,etc Cati fac macar verificarea gazelor la 2 ani cum spune legea ? Pe electric e haos , dar inchiriaza marii proprietari de cocioabe sicrie la suprapret.
1.8. Seap (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de un guru în data de 17.09.2018, 12:14)
Achizitii directe se fac la valori mici .Pt cele mari e obligatorie licitatie pe SEAP
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2018, 12:21)
Personal nu cred că nedecl.veniturilor din chirie ar trebui considerată faptă penală, cred DOAR că fiscul ar trebui să urmărească aceste VENITURI.
Sau să renunțe si la impozitarea cu 10 la suta a salariilor de ex.!!!
Chestia cu penalii e o ironie la faptul că mulți dintrastia farapenali sunt ignoranți.
DUPA ce plătești taxe (si alea modice , în alte țări chiriile sunt impozitate mai greu ,iar salariile sunt scutite de impozit sub un plafon destul de ridicat), abia după aia poți pretinde marea cu sarea.
Deocamdată zi mersi că există pompieri, politie, școli etc.toate publice și că societatea îți produce un chiriaș.
1.10. Fisc incompetent (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Un guru în data de 17.09.2018, 12:23)
Si penalii astia sunt mari si mici.Daca vad cei de jos ca cei de sus nu respecta legea si li se permite vor face si ei la fel ca asta e modelul.Capisci ? Sunt tari cu impozitare peste Romania unde lumea da banii cu placere pt ca simte ca banii aia se intorc in sanatate , educatie , siguranta , etc Altfel ce naiba e statul , un SRL care ia bani de la toti sa dea doar unora ?
1.11. Iohannis The Anticorruption Inheritor (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2018, 12:41)
Vrem o țară ca afară, cu taxe ca-n Somalia, Și legi dure pentru la dușmanii miei, numai eu să fiu deasupra legii, Ca prietenii miei.
1.12. Gentlemen! (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de MA în data de 17.09.2018, 18:14)
Hai sa ne persiflam, sa ne ironizam fin si elegant! Fara admonestari si trivialitati, ce mama dracului!
1.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2018, 18:54)
Mea culpa.
Auzi nu plăteste impozitul pe venit din chirii ca ii cheltuie el și îi bagă în economie.
Pai la fel gândesc și politicienii (nu dau in cap la nimeni, fur si fac un restaurant etc dau de lucru la oameni, baaa )
2. Excelent, maestre!
(mesaj trimis de marsyas în data de 17.09.2018, 00:52)
Am citit si interviul din capul ziarului. Stiai de el? Le-ati potrivit la fix!
2.1. Eu sint colaborator. (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MA în data de 17.09.2018, 01:04)
Cel putin pina-l conving pe Make sa-mi vinda sau sa-mi inchirieze ziarul... Singurul ziar care chiar valoreaza ceva in tara asta! Dar, in speta, acum, habar n-am ce contin numerele viitoare, nu-mi spune nimeni si nici nu intreb. Eu cu "practicienii in insolventa" si cu "creditorii bugetari" ma lupt de mult, ii urasc visceral si motivat, pot demonstra de ce.
3. Superb
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2018, 07:44)
Adevărul pur!
"bancherii florentini" denumiți bancherii lui Dumnezeu au schimbat lumea.
Biletul la ordin si fila cec trebuie scoase din circulație?
Putem compara Europa de azi cu Sua anilor '60-'70? Fratele lui Kennedy, Boby s-a luptat cu mafia munci. A castigat alegerile pe mâna negrilor după care a fost redus la tăcere. Mai este vre-un senator/parlamentar de oriunde ai zilelor noastre să meargă în ghetouri si fara paza? Azi s-a schimbat ceva după 60 de ani în Sua în Europa? În Europa văd separarea est-vest, luarea dreptului de vot Polonia, Ungaria prin metode democratice.
Dacă Putin a cucerit Crimeea fără luptă, România a fost cucerită după '89 de către Europa civilizată cu metoda "banul". Ba că avem nevoie de bani sa nu intram in faliment, ba că societatea x e nerentabilă dar cum o cumpără cine trebuie e brusc rentabilă (ceva din Tg. Mureș), credit pentru tv-frigider creste rata peste noapte câțiva apți de muncă lasă casa masa să călătorească că rândunicile.
3.1. La noi... (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MA în data de 17.09.2018, 08:47)
...nu-i cu ghetto, da' nici cu asasinate. Noi nu omorim politicieni, noi ne casapim intre noi in trafic, ne ucidem prietenii la sprit si matrasim babe sa le luam suta...:)) Biletul la ordin ar trebui avalizat si acceptat numai ca atare. N-am nimic cu el, dar aia care l-au adus in Romania, Ghiba, Trandafir etc, l-au adus ca mijloc de teapa!
3.2. smekeri (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de un guru în data de 17.09.2018, 09:29)
Cat timp legea e slaba jmekerii vor inflori.Daca e posibil ca cineva sa insele cu milioane si sa scape cu o pedeapsa modica ramanand si cu paraii atunci se vor gasi multi jmekeri care sa o faca.
3.3. Din pacate... (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de MA în data de 17.09.2018, 09:34)
... la noi, ce nu se fura, se strica. Prejudiciul e mereu mult mai mare decit beneficiul. Multi dintre cei care au produs dezastre sint saraci lipiti, relativ saraci sau, in cel mai bun caz, chiaburi. Multi bani s-au dus pe apa simbetei. Am mai scris... La FNI, un exemplu clasic, cheltuielile au fost mai mari decit gaura marcata la cetateni.
3.4. Jmekeru e Schmeckeru (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 17.09.2018, 11:03)
de fapt, si era un fel de verificator la tranzactiile cu vin dupa ce ne-am gandit sa l prelucram un pic inainte de vanzare. Actual cei care vand credite neperformante de bazeaza pe indiferenta Schmeckerului deoarece riscul de credit este evaluat conform abordarii standard, acesta fiind si motivul pentru care domnul Bernhard Spalt a fost recompensat cu sefia EGB Holding. Avand neimplementat riscul de credit pe baza modelelor interne locatia Chisinau a fost cea mai buna alegere pentru amortizarile din 2011 in valoare de 699 milioane EUR la BCR.
3.5. responsabilitate ? (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de un guru în data de 17.09.2018, 12:07)
A inceput scoala cu vreo 4000 de scoli fara autorizatie sanitara si fara cea de incendiu ! Superba grija pt copii ... Platesti impozite si esti omorat cu zile in spitale ( o spun rapoartele OMS sunt 70000 morti evitabile anual) Mai avem mii de institutii , magazine , cluburi , fara autorizatie de la pompieri , blocuri vechi cu instalatii electrice precare pe care se baga consumatori la greu sau se fac aiurea modificari ilegale si incompetente de retea electrica si exemplele pot continua.Sa tot platim impozite...
4. Sistem sclavagist cu manusi de catifea!
(mesaj trimis de Vali în data de 17.09.2018, 10:14)
o analiza puternica si adanca a situatiei! Bravo!
p.s. cat le va lua romanilor sa descopere ca robor la diverse maturitati (exemplu: 3 luni - cel utilizat pentru credite ipotecare) e facut din pix de primele 10 banci din sistem cu acordul si suportul de lichiditate al BNR ? OBSERVATI CONFLICTUL CRUNT DE INTERESE ? Primele 10 banci din sistem (cointeresate in formarea propriilor profituri) cartelizate in formarea ROBOR cu binecuvantarea de lichiditate a BNR ! Conflict de interese acceptat si promovat de BNR se numeste acest lucru!
4.1. behehe :) (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de un guru în data de 17.09.2018, 12:27)
Robor poate fi si maine 0 sau negativ dar unde se duc cursul si inflatia ? Mai lasa tablourile si pune mana pe carte :)
4.2. toate negative (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de marsyas în data de 17.09.2018, 14:00)
si roborul, si inflatia, si dobanzile, si cursul, pina si pozele, rh ul si testul hiv!:))
5. Guvernele fac jocul corporatiilor
(mesaj trimis de Cris în data de 17.09.2018, 12:37)
Guvernele fac jocul corporatiilor care, de multe ori scriul legislatia asa cum le convine. Uitati-va numai la reglementarile din domeiniul RCA si PAID, cum guvernul toleraeaza un jaf anual la buzunarul cetatenilor, fara ca acestia sa primeasca nimic in schimb. Preturile la energie au explodat si nu sunt bazate pe nimic aceste cresteri explozive de preturi... numai pe escrocherii financiare.
Dar cea mai mare frauda din toate este ca plusul de moneda rezultat din Quantitative easing nu se regaseste in masa monetara - va dati seama ce dimensiuni are spalarea de bani daca toti banii pusi in circulatie sunt concomitent retrasi pe canale ilegale si nu conduc la inflatie ???
6. Subiect de reflectie pentru autorul articolului
(mesaj trimis de Cris în data de 17.09.2018, 13:53)
In primul rand, felicitari autorului articolului de mai sus.
Cum am mai spus si in postarea precedenta, intotdeauna m-a framantat o intrebare dupa criza din 2008, cum drku se face ca uriasa masa monetara falsa (tiparita la imprimanta) pusa in ciruculatie de bancile centrale, nu se regaseste in inflatie.. adica care sunt supapele prin care s-a scurs aceasta masa monetara din economie fara sa fie retrasa de bancile centrale - chiar atat de mare e spalarea de bani a corporatiilor catre paradisurile fiscale, de au absorbit tot surplusul de masa monetara existent pe piata ??? Asta e un subiect de reflectie care ar putea constitui titlul unui articol in ziarul Bursa.
6.1. Multumesc! (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de MA în data de 17.09.2018, 18:31)
Cu masa monetara e o problema... Sint multi bani care stau. La noi si mai la est de noi, stau de dinainte de criza. Chiar si de 25-30 de ani. In Ardeal mai exista marci la saltea, hirtii de 100 "cu basca",hirtii de 1000. Cam 7-8 miliarde de dolari, echivalent, la populatia mica. Peunii nici Caritas-ul, inventat de Stat in acest scop, de a reintroduce valute in circulatie, nu i-a putut urni... Sint bani ingropati in Irak, in China. Sint casete de valori prin banci. E cash-ul din trafic care se misca in cerc... Oricum, la inceputul recesiunii, totalitatea titlurilor speculate pe glob reprezenta de trei ori produsul mondial brut... Cu bani, fara bani, tot din burta sint cifrele...
6.2. Nu de acei bani era vorba (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Cris în data de 17.09.2018, 21:46)
Era vorba de sumele uriase cu care bancile centrale au inundat piata in anii de dupa criza, prin politica de Quantitative easing. Aceste sume uriase nu au fost retrase din circulatie. Faptul ca nu au generat inflatie pe masura volumului de masa monetara introdus in sistem e un aspect extrem de dubios si indica faptul ca exista o supapa majora de spalare de bani de catre marile corporatii capitaliste la nivelul statelor - practic aceste companii scot sume uriase de bani spre paradisurile fiscale si echilibreaza balanta.
6.3. Care banci centrale? (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de MA în data de 17.09.2018, 21:55)
Alea cu valutele universale? Europa, adica Germania? Ce cifre avem? Cine stie exact, in plin "mondialism", citi bani sint intr-un perimetru? Cit de real e cursul pe care se tot intervine? Pierderile fabuloase ale unor banci unde s-au dus? Dar resursele unor fonduri suverane? Poate fi interesant, e adevarat, dar e ufologie, kabbalah. Cine ar putea face o ancheta serioasa la nivelul asta?!?
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de un guru în data de 17.09.2018, 21:59)
Cris , qe a fost in mare parte bani electronici :) Aia nu a fost masa monetara ca ne lua draku .O parte a ajuns in creditare , iar cea mai mare parte pe burse.In rest , alchimie vorba lui Manole :) Crezi ca banca imprumuta bani reali ? Nu :)
6.5. BCE, FED si alte institutii de emis moneda falsa (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de Cris în data de 18.09.2018, 08:22)
Mai oameni buni, ma uimiti. Banii aia din Quantitative easing (o suma enorma) au intrat in economie. Statul s-a imprumutat de la banci apoi a platit pensii, salarii, cheltuieli publice, din ei.... deci au ajuns undeva. De ce nu se vede acest surplus monetar in economie. Va spun eu de ce, pentru ca se scot pe undeva, eista o supapa. Pe unde s-ar putea scoate asemenea sume daca nu prin corporatii catre paradisurile fiscale?
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2018, 14:09)
recte de corecta ...cam ridicolă exprimarea...în rest, postacii nu au habar de cestiune:)))
7.1. Latina vulgara! (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de MA în data de 17.09.2018, 18:12)
Ce sa mai, urmas de dac, n-a avut tata bani sa ma dea la Sorbona, mai cu oile, mai cu caprele, mai cu liceu industrial, mai cu Spiru Haret!:)) Noroc ca nu-smulti care sa remarce! Oricum, chapeau!
7.2. Extra-vagant! (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de Quintilinius în data de 17.09.2018, 19:21)
Exprimare, ”cestiune”, vulgaritate .... Ce de mai copiii deștepți prin zonă.......
7.3. Nu e greu... (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de MA în data de 17.09.2018, 19:38)
... sa fii destept in ziua de azi. Comparatia cu masele de contemporani ajuta!
7.4. Cohorte (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de Quintilinius în data de 17.09.2018, 21:12)
Sociologic, cohorte. Nu este greu. Exigența gramaticală paralizează funcționalitatea. Procedura paralizează fondul. Mă rog, poate părea vulgară referirea la ”denotat” și ”denotant”. :) :) :) Semiotica pare deja vulgară. :)
7.5. S.O.S.ure... (răspuns la opinia nr. 7.4)
(mesaj trimis de MA în data de 17.09.2018, 21:58)
Sensul e cam giratoriu. Si totusi se misca. Sau nu.
8. Curat constitutional!
(mesaj trimis de Gaga în data de 17.09.2018, 14:47)
Iata binefacerile binefacerile unui sistem constituţional.... si mai nou globalizat.
9. Banca- centrul asasinatelor economice
(mesaj trimis de Eugen în data de 18.09.2018, 01:22)
Ca se refera la persoana fizica si frigiderul/casa sau vacanta acesteia, la entitatea juridica cu linia ei de credit, acreditivul si “project finance-ul” cel mult vestit, la municipalitatea in sensul ei extins care numai bridge loans viseaza, sau la tara cu triplele/dublele a-uri, b-uri si c-uri stabilite de niste unii ( Moody’s, S&P, etc) care doar cu 10 ani in urma semnau rating-urile unor giganti cu picioare de lut, toate au un numitor comun: cel putin o banca cu rol de asasin economic.
Mihai Antonescu, intrebarea ce incheie acest super-articol are un singur raspuns: Asasinatul Economic.
Masa unor credite neperformante asigura imprumuturi viitoare pentru platile cupoanelor ante-stabilite in emisiunile initiale.
Toleranta vine de la BNR iar BNR ului ii este permisa de catre STAT, iar Statului ii este impusa de catre CEB si/sau de catre IBRD/ IFC.
Rata inflatiei nu a fost prea afectata in urma orgiei monetare ante si post “criza”, datorita termenului foarte scurt de “ boom economic”, respectiv 2 ( doi) ani. Dinamica economica a cererii si ofertei nu poate fi atat de debalansata intr-un timp atat de scurt cat sa ne fi trezit cu inflatie de 15-20%. Cu toate ca, in 2009, odata cu embargoul din SPHIRe, dobanzile bancare la depozitele in Ron atinsesera praguri exceptionale.
In concluzie, reteta asasinatului economic sau a sclavagismului modern este aceeasi si pt Ecuador, Dubai sau Romania: umbli la vanitatea oamenilor, ii indatorezi pana dincolo de limita subzistentei si gata, mai departe faci ce vrei cu ei.
Mihai, felicitari din nou.
9.1. Schema de facut bani (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de Florin în data de 19.09.2018, 07:06)
Creantele se deduc prima data din profitul bancilor, si ajuta la scaderea valorii impozabile, apoi sunt vandute in vehicole ( firme) care cern pe cele de unse se mai poate stoarce ceva apoi sunt vandute " pe pachete" unor alte firme dar care sunt listate la bursa cu bani reali ridicati din economie. Acum dupa ce baietii destepti iau fructele adica vand ce a mai fost pus gaj si fac ceva cifra de afaceri, vand actiuni la "suprapret" generate de incasarile imediate si proiectate in Piata bursiera ca venitu-ri non-stop mai ales ca ele sunt trecute in bilantul acestor noi entitati ca active generatoare de profit. Preturile la actiuni cresc si la un moment dat actionarii principali, dupa ce au vandut cam tot, incep sa parieze pe scaderea lor. Si ghici ce se intampla cand vine criza ? Exact scad pt ca sunt neacoperite. Asa s-a intamplat si in 2008 cu criza Subprime. Practic creantele si legislatia sunt samanta pt o noua criza . Asta si posibilitatea ca Profitul sa fie scazut cu introducerea acestor "pierderi" generate de creante. In fapt o creanta aduce profituri sigure pt 'patronul bancii' prin scaderea cifrei impozabile practic statul plateste factura si deasemenea si altora care vor sa nu plateasca impozit pe profit si cumpara niste ' pierderi' pt optimizare fiscala. Singurul pierdant: Statul