Luna aprilie în cifre

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 mai 2023

Luna aprilie în cifre

3 aprilie

- BNR anunţă că, la data de 31 martie 2023, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 53.229 milioane de euro, faţă de 52.001 milioane de euro la 28 februarie 2023. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6.060 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2023 erau de 59.289 milioane de euro, faţă de 57.682 milioane de euro la 28 februarie 2023.

- Dolarul - la cel mai ridicat curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,5539 lei, conform BNR.

4 aprilie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României hotărăşte următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an;

menţinerea nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,9556 lei, conform BNR.

5 aprilie

- Guvernul aprobă plafonarea preţurilor poliţelor RCA după ce, în 17 martie, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a anulat licenţa companiei Euroins România din cauza neîndeplinirii cerinţelor de solvabilitate.

- Executivul adoptă o serie de acte normative menite să îmbunătăţească gradul de colectare a veniturilor bugetare, prin prisma deficitului de 20 miliarde de lei anunţat de ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.

- Guvernul aprobă un memorandum privind combaterea evaziunii fiscale în domeniul agroalimentar.

- Camera Deputaţilor adoptă, în calitate de for decizional, modificările propuse de Ministerul Justiţiei la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, modificări ce trecuseră anterior de Senat.

6 aprilie

- Banca Naţională a României şi Compania Naţională Poşta Română SA semnează un acord de parteneriat cu scopul dezvoltării unor proiecte de educaţie financiară destinate personalului CN Poşta Română SA.

- Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 294,0329 lei, potrivit BNR.

11 aprilie

- Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi reduce previziunea de creştere economică pentru România, în 2023: 2,4%, de la 3,1%, cât preconiza în toamna anului trecut. Conform FMI, inflaţia din ţara noastră va fi de 7,5% la finele anului curent.

- Agricover Holding SA, jucător important în piaţa de agribusiness din România, îşi anunţă intenţia de a desfăşura o ofertă publică iniţială.

12 aprilie

- Guvernul adoptă o ordonanţă de urgenţă prin care stabileşte că sprijinul financiar şi material acordat de statul român cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina trebuie corelat cu angajarea refugiaţilor în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România - protecţia temporară.

13 aprilie

- BNR informează că, în perioada ianuarie - februarie 2023, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 2.614 milioane euro, comparativ cu 3.155 milioane euro în perioada ianuarie - februarie 2022. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 130 milioane euro, balanţa serviciilor - un excedent mai mare cu 641 milioane euro, balanţa veniturilor primare - un deficit mai mare cu 206 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare - un excedent mai mic cu 24 milioane euro.

18 aprilie

- Ţara noastră primeşte invitaţia din partea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică de a face parte din Grupul de Lucru Anti-Mită şi de a adera la Convenţia Anti-Mită a Organizaţiei.

- Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea.

19 aprilie

- Moţiunea simplă depusă de opoziţie împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, este respinsă în Camera Deputaţilor.

- Camera Deputaţilor începe dezbaterea pachetului de proiecte de acte normative prin care vor fi modificate legile educaţiei naţionale.

20 aprilie

- Guvernul decide suplimentarea sumei ce poate fi obţinută prin programul-cadru de emisiuni de titluri de stat Medium Term Notes (MTN).

- Guvernul aprobă o hotărâre prin care instituie o măsură de sprijin de urgenţă, pe baza unei scheme de susţinere financiară, având ca obiect acordarea unui grant producătorilor agricoli.

24 aprilie

- Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,9293 RON, potrivit BNR.

- Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 285,5306 lei, potrivit BNR.

- Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social stabileşte ca de la 1 iulie 2023 valoarea tichetelor de masă să crească de la 30 de lei la 35 sau chiar 40 de lei, conform propunerii Guvernului.

25 aprilie

- Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 5,0447 lei, potrivit datelor BNR.

- Dolarul - la cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,4704 lei, conform BNR.

27 aprilie

- Euro atinge cursul maxim al lunii, faţă de leu: 4,9439 lei, potrivit cifrelor BNR.

28 aprilie

- Ministerul Finanţelor anunţă că deficitul bugetar s-a adâncit la 22,75 miliarde lei în primele trei luni ale anului, respectiv 1,42% din PIB, comparativ cu 15,7 miliarde lei sau 1,24% în PIB în perioada similară din 2022.

- Comisia Europeană încheie un acord de principiu cu cinci state membre UE, printre care şi România, pentru garantarea tranzitului cerealelor ucrainene, după ce unele ţări din blocul comunitar au impus interdicţii de import considerate drept "inacceptabile" de către Bruxelles.

- Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide douăzeci de titluri ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a urcat cu 1,3% în aprilie, în timp ce BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 2,4%.

- Indicele extins BET-XT, ce reflectă dinamica celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a urcat cu 1,5% luna trecută, BET-NG, al companiilor din sectoarele energie şi utilităţi, cu 2,2%.

- Acţiunile Transgaz (TGN) au urcat cu 7,85%, cele ale operatorului de telecomunicaţii Digi Communications (DIGI) - cu 7,6%, iar acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), cu 4,6%.

- Titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 5,3%, cele ale Conpet - cu 4,5%.

- Titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,8%, în timp ce acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au urcat cu 4,4%.

- Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 1,3% în aprilie.

- Acţiunile FP au coborât cu 1,2%, titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au apreciat cu 12,4%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb