• 3 iulie
- Eduard Hellvig, directorul general al Serviciului Român de Informaţii (SRI), demisionează din funcţie.
- BNR anunţă că, la data de 30 iunie 2023, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 53.417 milioane de euro, faţă de 53.082 milioane de euro la 31 mai 2023. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.849 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 iunie 2023 erau de 59.266 milioane de euro, faţă de 59.192 milioane de euro la 31 mai 2023.
- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 5,0551 lei, conform BNR.
• 4 iulie
- Procurorii DIICOT descind în trei cămine de asistenţă socială - "Armonia", "Sfântul Gabriel cel Viteaz" şi "Casa Cora" - din oraşul Voluntari. În urma efectuării percheziţiilor sunt reţinuţi 26 de suspecţi, care, potrivit DIICOT, constituiseră o reţea infracţională ce a aplicat rele tratamente şi tortură pentru 98 de persoane aflate în centrele de îngrijire.
- Preşedintele Klaus Iohannis promulgă legile Educaţiei Naţionale.
• 5 iulie
- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an; menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
• 6 iulie
- Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) decide constituirea, în România, a unui hub regional pentru antrenamentul piloţilor care vor zbura pe avioanele de luptă F-16.
- Este inaugurat podul rutier de peste Dunăre, care leagă judeţele Brăila şi Tulcea, numit de localnici şi politicieni "Golden Gate de România".
- Dolarul - la cel mai ridicat curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,5570 lei, conform BNR.
• 7 iulie
- Premierul Marcel Ciolacu solicită demisia sau demiterea tuturor celor vinovaţi de situaţia din căminele de asistenţă socială din Voluntari şi iniţierea unui control la nivel naţional privind centrele de profil.
- Guvernul aprobă ordonanţa de urgenţă pentru finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii.
- Executivul aprobă normele metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru stabilirea categoriilor de unităţi în care se normează funcţiile de conducere didactice auxiliare şi nivelul salariilor de bază ale acestora.
- Euro atinge cursul maxim al lunii, faţă de leu: 4,9540 lei, potrivit cifrelor BNR.
• 12 iulie
- Acţiunile Hidroelectrica, lider în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul H2O. Titlurile Hidroelectrica au încheiat prima zi de tranzacţionare la preţul de 110 lei, cu 5,7% peste preţul la care s-a încheiat oferta publică, de 104 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 760 de milioane de lei.
• 13 iulie
- Marius Budăi (PSD) îşi înaintează demisia din funcţia de ministru al Muncii, în urma scandalului de la căminele din Voluntari.
• 14 iulie
- Gabriela Firea (PSD) demisionează din funcţia de ministru al Familiei, tot pe fondul scandalului de la Voluntari.
- BNR informează că, în perioada ianuarie - mai 2023, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 8.276 milioane euro, comparativ cu 9.938 milioane euro în perioada ianuarie - mai 2022. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 1.161 milioane euro, balanţa serviciilor - un excedent mai mare cu 1.804 milioane euro, balanţa veniturilor primare - un deficit mai mare cu 1.150 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a consemnat un excedent mai mic cu 153 milioane euro.
- Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 276,8198 lei, potrivit BNR.
• 18 iulie
- Dolarul - la cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,3915 lei, conform BNR.
• 19 iulie
- Simona Bucura-Oprescu (PSD) este numită în funcţia de ministru al Muncii, iar Natalia-Elena Intotero (PSD) - în cea de ministru al Familiei.
• 24 iulie
- BNR anunţă că masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat, la sfârşitul lunii iunie 2023, un sold de 624.519,3 milioane lei. Aceasta a scăzut cu 0,04% (-0,4% în termeni reali) faţă de luna mai 2023, iar în raport cu iunie 2022 s-a majorat cu 9,7% (-0,5% în termeni reali).
• 25 iulie
- Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,9198 RON, potrivit BNR.
• 27 iulie
- Guvernul aprobă hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care se va afla în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.
- Executivul aprobă majorarea, în două etape, a valorii tichetului de masă de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv la 40 lei din 1 ianuarie 2024.
- Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 5,1713 lei, potrivit datelor BNR.
• 28 iulie
- Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 282,2575 lei, potrivit BNR.
• 31 iulie
- Acţiunile Hidroelectrica au încheiat ultima zi a lunii iulie la preţul de 112,2 lei, cu 7,9% peste cel din IPO. În iulie, compania a încheiat cu succes cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) realizată vreodată pe BVB, într-o operaţiune care a atras 9,28 miliarde de lei (1,87 miliarde de euro) pentru 89,7 milioane de acţiuni reprezentând 19,94% din numărul total de titluri.
- Indicele BET, care captează dinamica celor mai lichide 20 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a urcat cu aproape 6% în iulie, la 13.227 de puncte, în timp ce BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 5,5%, la 2.478 de puncte.
- Acţiunile Aquila (AQ), companie de servcii integrate de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum din România şi Republica Moldova, au urcat cu 30,3% în iulie (cea mai mare creştere din indicele BET).
- Indicele BET-XT, care reflectă dinamica celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un avans de 5,4% în iulie, la 1.143 de puncte, iar BET-NG, al companiilor din energie şi de utilităţi, de 4%, la 997 de puncte.
- Titlurile BVB, operatorul pieţei noastre de capital, s-au apreciat cu 16,8% luna trecută, în contextul listării Hidroelectrica.
- Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,3% în iulie, la 49.046 de puncte.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2023, 06:38)
lipsesc si acum vreo 60 de tone de aur din visterie… de pe vremea comunistilor.. nu se mai zice nimic de ei.
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2023, 09:08)
Lumineaza-ne si pe noi ! Unde sunt ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2023, 16:19)
Angajări pe bandă rulantă la stat. Bătaie de joc înaintea trâmbițatei tăieri de posturi neocupate
La fel ca în anii trecuți, Guvernul angajează ca să nu mai aibă pe cine da afarăLa fel ca în anii trecuți, Guvernul angajează ca să nu mai aibă pe cine da afară
Instituțiile de stat sunt disperate să ocupe posturile vacante pe care guvernul condus de Marcel Ciolacu vrea să le desființeze. Sute de concursuri au fost lansate zilele acestea de aproape toate instituțiile statului, în timp ce premierul anunța desființarea a 200.000 de posturi. Chiar și Cancelaria premierului a lansat concurs pentru posturile vacante, la fel și ministerele, în frunte cu cel de Finanțe.
MIERCURI, 09 AUGUST 2023, 13:35
Imediat după anunțul privind blocarea a peste 200.000 de posturi vacante în sectorul public, site-urile unor ministere și instituții de stat au fost inundate cu anunțuri de angajare.
Mai multe posturi au fost scoase la concurs la Ministerul Justiției, unde se caută 138 de noi angajați. Aceste posturi includ personal auxiliar de specialitate, grefieri și specialiști IT, dar și funcționari publici.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a scos la concurs 33 de posturi, inclusiv consilieri, experți în diverse domenii și debutanți. Salariile atractive au stârnit un interes crescut în rândul candidaților, experții câștigând peste 9.000 de lei și consilierii încasând peste 8.000 de lei, niveluri comparabile cu salariile din sectorul privat.
Cancelaria primului-ministru: 3 posturi (consilieri debutanți)
Ministerul Finanțelor: 9 posturi (experți)
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: 12 posturi (consilieri și experți)
Ministerul Educației: 3 posturi (consilieri)
Agenția Națională de Administrare Fiscală: zeci de consilieri, inspectori și experți
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: 2 posturi (consilieri debutanți)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: 1 post (consilier debutant)
Autoritatea pentru Digitalizarea României, 9 posturi (consilieri debutanți)
Tribunalul Ilfov: o funcţie publică de conducere vacantă - manager economic
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța: o funcție – manager economic
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2023, 19:18)
nu este corect sa acuzam guvenrul de faza in care se afla pe ciclu si pe trendul economic al natiei noastre!
Deficitul Govului inseamna real profitul firmelor; doar ca profitul corporatiilor-companiilor si a celor ce folosesc instrumente financiare complexe; profitul e mai mic la firme mici si om de rand prin curgere salarii.
govul este fortat sa mareasca datoria ca procent din pib!
crapa piata anticiclic!
s c c r e t