LUNA TRECUTĂ,  Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,56%

Ramona Radu
Macroeconomie / 12 august 2018

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,56%

INS: "Preţurile de consum au crescut cu 4,6%, în luna iulie 2018, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut"

Rata anuală a inflaţiei a coborât, luna trecută, la 4,56%, de la valoarea de 5,4% înregistrată în iunie, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR), vineri.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile de consum au crescut cu 4,6%, în luna iulie 2018, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, iar rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 4,3%. Comunicatul transmis de INS mai notează: "Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (august 2017 - iulie 2018), faţă de precedentele 12 luni (august 2016 - iulie 2017), calculată pe baza IPC, este de 3,9%. Determinată pe baza IAPC, rata medie a inflaţiei este 3,2%".

Datele INS arată că rata medie lunară a inflaţiei în primele şapte luni ale anului curent a fost de 0,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, când a fost de 0,1%.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, a spus, evidenţiat, că se încheie un ciclu inflaţionist: "Inflaţia s-a produs, exclusiv, din cauza preţurilor reglementate. Din mai, deja vorbim de un alt ciclu - de dezinflaţie. Analiştii nu se uită la o realitate: noi vorbim de preţuri pe lună, dar ei se uită la cifre anuale, deci o inflaţie trecută. Pentru inflaţia la zi, lunară - avem o creştere de doar 0,002% şi observăm că în iulie a scăzut".

Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu anunţa că Banca Centrală a revizuit în scădere cu 0,1 puncte procentuale, la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru sfârşitul anului 2018.

Pentru ultima lună a anului viitor, Mugur Isărescu anticipează o rată a inflaţiei de 2,7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale. Domnia sa a declarat, miercurea trecută: "România nu are probleme de stabilitate financiară. Sunt destule probleme în economia românească, încă, dar vă asigur că inflaţia vine în jos".

Domnul Isărescu a mai spus că rata inflaţiei s-a plafonat, în trimestrul al doilea din 2018, în luna iunie atingând aceeaşi valoare cu cea din iunie 2017. Domnia sa a atras, însă, atenţia că indicele preţurilor de consum, sub forma medie anuală, va continua să crească câteva luni bune.

În ultima perioadă, atât inflaţia, cât şi indicele ROBOR au cunscut traiectorii uşor descendente. În acest sens, analistul economic Dragoş Cabat ne-a declarat, recent: "În general, în luna august activitatea este mai redusă şi, de obicei, şi inflaţia mai scade, pe fondul apariţiei roadelor din producţia internă şi, mai ales, din agricultură".

Oficialii BNR susţin că o mare contribuţie la inflaţie este adusă de factorii exogeni, precum gazele naturale sau cotaţiile ţiţeiului, aceasta fiind şi viziunea Guvernului României.

În acest context, economistul Aurelian Dochia, afirma recent: "Niciodată nu este vorba doar despre un singur factor care stă la baza creşterii inflaţiei. (...) Nu putem să ignorăm aspectele interne şi vorbim aici, în primul rând, de creşterile salariale, care au întotdeuna un impact asupra preţurilor, în cazul în care producţia nu ţine pasul cu creşterile de salarii".

Ramona Radu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb