Luxemburg - ţara cu cel mai mare salariu mediu din Europa, Bulgaria - la polul opus

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie

Foto: Salariile medii pe oră, la nivelul Europei

Foto: Salariile medii pe oră, la nivelul Europei

English Version

Luxemburg, capitala serviciilor financiare a Europei, are cel mai mare salariu mediu pe oră (47 de euro) de pe continent, fiind totodată ţara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din regiune, conform unei analize visualcapitalist.com, care citează o statistică Eurostat.

Sursa menţionată arată că ţările scandinave Danemarca şi Norvegia plătesc 42, respectiv 41,7 euro/oră, iar Suedia, cu 26 de euro/oră se situează pe la mijlocul clasamentului.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din Europa, de 8,1 euro/oră, potrivit sursei citate. Înaintea Bulgariei, pe penultimul loc, se află ţara noastră, cu 10,4 euro/oră, urmând Letoniei (10,7 euro/oră) şi Ungariei (11 euro/oră).

Harta indică faptul că Europa de Nord şi de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud şi cea de Est, ceea ce reflectă diferenţele de dezvoltare economică şi de bogăţie.

Realitatea prezentată în clasament nu a fost întotdeauna aceeaşi, astfel că civilizaţiile mediteraneene obişnuiau să fie unele dintre cele mai bogate din lume, beneficiind foarte mult de accesul mării la ţările din Africa de Nord şi Levant. Dar, în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, comerţul din Oceanul Atlantic a deschis accesul la pieţe mult mai mari, stimulând creşterea economică şi acumularea de bogăţie pentru jumătatea de vest a Europei.

Harta salariilor medii este, de asemenea, o reflectare a costului vieţii, influenţând puterea de cumpărare, alegerile privind stilul de viaţă şi condiţiile economice generale pentru indivizi şi familii, conform visualcapitalist.com.

Economiştii bulgari: "Niciun stat membru UE nu a intrat în zona euro cu un salariu minim mai mic de 500 de euro"

Economiştii din Bulgaria atrag atenţia asupra unei disparităţi critice: niciun stat membru UE nu a intrat în zona euro cu un salariu minim mai mic de 500 euro, informează Novinite. Această realitate subliniază dificultăţile economice cu care se confruntă Bulgaria şi subliniază necesitatea unei îmbunătăţiri semnificative pentru a reduce decalajul faţă de statele europene.

Vasil Velev, preşedintele Asociaţiei Capitalului Industrial, şi-a exprimat temerile privind creşterea redusă a economiei bulgare comparativ cu alte state din Europa Centrală şi de Est (CEE). Deşi Bulgaria înregistrează progrese, ritmul este insuficient, ceea ce duce la un decalaj tot mai mare între productivitate şi standardele de viaţă.

"Alte state din CEE ne-au depăşit semnificativ. Ele se apropie deja de media UE. Trebuie majorat PIB-ul per capita pentru a îmbunătăţi competitivitatea şi standardele de viaţă ale bulgarilor", a declarat Velev, într-un interviu acordat bTV, notează Agerpres.

Şi Lyuboslav Kostov, economistul şef al Confederaţiei Sindicatelor Independente din Bulgaria (CITUB), s-a declarat îngrijorat de performanţele economice ale ţării, subliniind necesitatea înregistrării unui ritm de creştere a economiei mai ridicat decât media europeană, pentru a facilita convergenţa reală cu UE.

Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună

Salariul minim lunar în Grecia este majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat recent Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci ani, conform Reuters.

De această majorare, care a intrat în vigoare la 1 aprilie, vor beneficia sute de mii de angajaţi, a precizat Executivul de la Atena. "Decizia vine în sprijinul muncitorilor fără a afecta soliditatea economiei şi competitivitatea firmelor", a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis. Potrivit acestuia, Guvernul grec intenţionează să ducă salariul minim la 950 de euro pe lună în 2027, notează Agerpres.

Economia Greciei a înregistrat anul trecut un avans de 2%, uşor mai mic decât previziunile Guvernului, dar cu mult peste creşterea medie de 0,4% din zona euro. Pentru acest an, prognoza de creştere este de 2,9%, în condiţiile în care economia Greciei ar urma să fie impulsionată de turism, creşterea investiţiilor şi cererea internă.

Guvernul elen a promis că va majora salariul minim până la 950 de euro în 2027 şi, de asemenea, că va majora salariul mediu cu peste 25%, până la 1.500 de euro. Totodată, Executivul a promis că va majora salariile din sectorul public şi pensiile.

PSD a informat recent că îşi asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. În acest sens, specialiştii PSD lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare pentru transpunerea în legislaţia naţională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Propunerea va fi realizată în colaborare cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. cel mai mare salariu nominal nu spune nimic!

    in Irlanda o punga de cips e 5-8-9 euro! 

    s c c r e t 

    1. Ba da, spune.

      In Romania, o punga de cips poate fi dor 1-2 euro. 

      nu spune nimic “nominalul” doar raportul de schimb..

      plus ca poti sa ai “economie financiarizata” ce afiseaza aparent pib nominal in tavan… daca se schimba politica de taxate fuga capitalului din piata va defla pibul nominal si real! 

      s c c r e t 

      inregistrez google si apple pe Irlanda.. fluxurile lor figureaza pib in irlanda cand nu desfasor real nimic in irlanda ca si procent din fluxuri… apare ca intrare de cont in pibul irlandei declarat.. pe i trarea de cont banca centrala si bancile comerciale afiseaza in sus rezerve si nominal peste care imping in sus salarii nominale ipoteci si credite… daca in secunda doi apple si google se supara la modificari de taxari inchid filiale in irlanda.. iar pibul irlandei financiarizat se prabuseste in slump… si veniturile si afacerile mici cad pe capete… unde preturile se defleaza sau aseaza la adevaratul pib generat local… nu ce “exportat/sau in tranzit pe balante”…

      domnul isarescu poate sa tina destule teze si doctorate pe asemenea tema! 

      s c c r e t 

      Corect.

    nici un stat nu a intrat cu sub 500 euro…

    pai daca salt cartoful de la 0.8 bani la 4 lei si veniturile de la 1800. la 4500 lei … e tot “aia”… sau curentul ii pun din tip pe toti sa isi puna becuri economice chipurile sa faca economie si dupa il salt de minim x3 e tot aia… net net tot acolo… 

    urmeaza si taxele si ura … marile salarii… 

    puterea veniturilor si salariile nu se masoara in nominal ci in cate bunuri incap sau nu in venituri … si ce tip de bunuri incap.. caci degeaba incap mai multe “mancaruri” daca nu incap destula chirie sau ipoteci care sa favorizeze natalitatea. 

    s c c r e t 

    Puterea de cumparare conteaza, restul e doar zgomot.

    1. Nu.

      Miscarea pe continent e libera, cu salariul dintr-o tara faci cumparaturi in alta tara.

      Deci, cuantumul salarial conteaza dincolo de puterea de cumparare pe teritoriul national. 

      Este foarte important sa intram în zona Schengen,ca atunci guvernul nu mai poate importa din lumea a treia forță de muncă ieftină, vorbim de o sută de mii pe an,deci dacă intrăm în Schengen, acești imigranți vor fugi în Occident,marea lor majoritate deci firmele vor trebui să mărească salariile ca să poată veni înapoi în țară măcar un milion de români plecați,deci această intrare in zona Schengen are o importanță deosebită și referitor la piața muncii din Romania, șomaj și salarii

      din contra… va importa exponential mai mult!

      dovada sta piramida populatiei si polificile monetare in state federalizare in forme de “uniuni”. 

      s c c r e t 

      Asta vrea sa fie abureală despre piata eficienta?

    Despre ce salariu se vorbeste, brut, net?

    Daca e brut, avem cele mai mari taxe pe munca din Europa. 

    1. Nu, nu avem cele mai mari taxe pe munca in Europa. Si poate ar trebui sa invatam diferenta dintre taxe si contributii la sistemele de asigurari sociale.

      iatoria taxelor in romania sunt la cote alarmate plecate de la nimic sau minim in 1900…

      au tot saltat in suta de ani… vine o vreme in care tre sa schimbe trendul! 

      s c c r e t 

      datele se referă la salariul net/oră

    Fara un mod unitar in Europa de calcul cost total-brut-net orice statistica comparativa intre salarii brute e complet irelevanta. Mai relevanta ar putea fi o statistica ce ia in calcul costul total cu un salariat in loc de brut.

    "Leprechaun economics" is a term used to describe an economic phenomenon in which a country experiences a sudden and drastic increase in its Gross Domestic Product (GDP) that is not reflective of any significant increase in the country's underlying economic activityo rproductive capacity.

    s c c r e t 

    1. Aici intrăm și noi, trai pe datorie.

    Intrebarea importanta: Vorbim de brut sau net? Ca daca vorbim de brut in conditiile de impozitare de la noi, si mai luam in calcul si faptul ca doar in Romania renumeratia din sectorul de stat creste media generala, rezulta ca omul de rand traieste cel mai greu in Romania.

    1. Asta stim fara statistici.

      Datele sunt ptr brut cel puțin ptr România pe luna 1700 EUR este brut toată lumea știe ca netul e anul acesta la 4700 4800 RON deci 950 EUR

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb