LUXLEAKS Premierul Luxemburgului se declară împotriva armonizării fiscale în UE

A.C.
Internaţional / 19 noiembrie 2014

Premierul luxemburghez Xavier Bettel se declară împotriva unei armonizări fiscale în cadrul UE, apreciind că fiscalitatea trebuie să rămână în responsabilitatea statelor, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul belgian L'Echo, transmite AFP.

În plin scandal LuxLeaks provocat de dezvăluirile privind un sistem de evaziune fiscală pentru multinaţionale prin intermediul acordurilor cu Luxemburgul, Xavier Bettel, prim-ministru liberal al Marelui Ducat din decembrie 2013, contraatacă.

El apără dreptul de a aplica politici fiscale directe şi indirecte în Europa, într-un moment în care Comisia Europeană, condusă de predecesorul său Jean-Claude Juncker, a promis să relanseze proiectul unei armonizări a bazei de impozitare a companiilor pentru a lupta împotriva dumpingului fiscal.

"Nu voi merge cu Luxemburgul către o fiscalitate care este mai ridicată decât în prezent. Nu sunt de acord că toată lumea din interiorul UE trebuie să se îndrepte către o fiscalitate unică şi aceleaşi cote de impozitare. Este o competenţă care este de resortul statelor membre", a afirmat Bettel.

"Dezbaterea nu este de a acorda aceleaşi condiţii fiscale tuturor, ci de a şti cine ce face", a mai spus el.

Bettel apară şi sistemul de "tax ruling" practicat de ţara sa, reamintind că 22 de state europene au recurs la el, şi estimează chiar că este necesar să fie mărită echipa care se ocupă de acest lucru în cadrul administraţiei fiscale luxemburgheze, din cauza "volumului de muncă" ridicat.

Procedura de "tax ruling" permite unei companii să solicite în avans informaţii asupra modului în care situaţia sa fiscală va fi tratată într-o ţară şi este utilizat de multinaţionale pentru a realiza optimizarea fiscală, repartizând într-un mod avantajos costurile şi profiturile între diferite ţări.

Într-un interviu acordat cotidianului economic Les Echos şi publicat tot azi, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici, promite că o directivă europeană privind schimbul de informaţii în materie va fi gata "la începutul lui 2015".

G20 a făcut apel duminică, în comunicatul său final, la încheierea luptei împotriva optimizării fiscale în 2015 şi să se ajungă la "transparenţă" asupra unor astfel de "practici nefaste".

Luxemburg a devenit un paradis fiscal pentru aproape 350 de corporaţii multinaţionale, printre care Pepsi, IKEA şi FedEx, care au găsit în această ţară un "tărâm magic" pentru creşterea profiturilor şi acoperirea eşecurilor financiare, potrivit relatărilor International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

ICIJ cuprinde jurnalişti de investigaţii din toată lumea, care şi-au unit eforturile pentru publicarea unor documente confidenţiale care arată cum firme majore de audit şi consiliere financiară - printre care PriceWaterhouseCoopers (PWC) - au condus procesul de reducere a taxelor şi impozitelor prin intermediari din Ducat, care asigurau modificarea legislaţiei financiare. Astfel, conform documentelor, în unele cazuri s-a ajuns la o taxare de sub 1% a profitului.

Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie a examinat circa 28.000 de pagini de documente despre acorduri fiscale anticipate aplicate în Luxemburg şi au concluzionat că sute de miliarde de dolari au fost trecute prin paradisul fiscal luxemburghez, companiile reuşind să scutească taxe de ordinul miliardelor de dolari.

Potrivit ICIJ, companiile care au căutat să evite contribuţia fiscală în statele unde aveau sediile principale se foloseau de aşa zise subsidiare deschise în Ducat, prin care obţineau reduceri de taxe considerabile. Printre documentele cercetate se numără şi sute de scrisori ale fiscului din Luxemburg, care aprobă din punct de vedere al legalităţii şi conformităţii, tranzacţiile şi schemele de optimizare fiscală operate de companii. Aceste scrisori, numite "comfort letters" reprezintă asigurarea dată în scris că Ministerul Finanţelor luxemburghez priveşte favorabil toate aceste operaţiuni.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb