Mă aşteptam la mai mult de la Trump şi la mai puţin de la Harris

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 11 septembrie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

La cald, fără să urmăresc până în acest moment rezultatul sondajelor efectuate, mă grăbesc să trag primele concluzii privind dezbaterea dintre Kamala Harris şi Donald Trump urmărită azi noapte, ora României, pe întreg mapamondul. Declarându-mă în mod făţiş contra progresiştilor, care de fapt sunt neomarxişti şi au devenit în bună măsură neocomunişti, mi-am pus mari speranţe în prestaţia lui Donald Trump. Cu atât mai mult cu cât acesta vine dintr-o poziţie avantajoasă după un întreg ciclu în care a stat în opoziţie şi a putut observa gravele erori comise de tandemul Biden-Harris. Dar nu întotdeauna cel care vine din spate reuşeşte să ajungă în faţă.

Până în acest moment, se ştie că această dezbatere, organizată în Statele Unite în seara zilei de ieri şi pe care în România am putut-o viziona începând de la 4 dimineaţa, este prima şi ultima la care au convenit cei doi candidaţi. Se pare că ceva s-a schimbat, întrucât după încheierea transmisiei în direct Kamala Harris a declarat că mai doreşte o dezbatere, în timp ce Donald Trump a afirmat că, întrucât a învins, nu mai socoteşte necesară încă o confruntare. Rămâne de văzut. Dar, până una alta, concluzia mea este cea pe care am consemnat-o în titlu.

Donald Trump a venit dintr-o poziţie avantajoasă. A avut timp un întreg ciclu prezidenţial să monitorizeze împreună cu specialiştii în diverse domenii pe care-i are în echipă, toate contraperformanţele administraţiei Biden-Harris. Să identifice cauzele acestor contraperformanţe, consecinţele acestora asupra Americii şi lumii întregi şi să construiască soluţii care să facă parte din propriul program prezidenţial. Din această perspectivă, în mod regretabil, Donald Trump, în loc să se plaseze în ofensivă, în loc să calce literalmente în picioare capitol cu capitol prestaţia Casei Albe, a administraţiei de stat şi a celorlalte instituţii guvernamentale, a căzut în capcana întinsă de Kamala Harris în complicitate cu cei doi prezentatori "imparţiali" ai televiziunii. A acceptat nici mai mult nici mai puţin decât să intre în jocul acesteia şi să încerce să explice diversele fapte şi acte juridice săvârşite în propria administraţie şi pe care Kamala Harris le-a scos cu obstinaţie şi cu zâmbetul pe buze în evidenţă. Pierzându-se în explicaţii, Donald Trump a ratat ofensiva la care eu unul mă aşteptam.

Ar fi avut ocazia să-i vorbească Americii şi lumii întregi cu subiect şi predicat despre consecinţele nefaste ale neomarxismului practicat de administraţia Biden, continuatoare a neomarxismului practicat anterior de administraţiile Obama şi Clinton. Mă aşteptam să se refere în mod insistent măcar la deosebirea fundamentală dintre democraţii de azi şi republicanii de ieri, de azi şi de mâine în ceea ce priveşte stimularea şi taxarea muncii şi performanţei. Pentru că aici este cheia modului în care America s-a rupt în două. Neomarxiştii, nu atât din convingere, cât din motive electorale, au decis să-şi consacre eforturile păturilor aparent defavorizate ale societăţii, respectiv celor care fie nu muncesc şi nu obţin venituri prin muncă, fie muncesc şi obţin venituri foarte mici, întrucât nu sunt performanţi. Iar politica democraţilor a fost aceea de a transfera o parte însemnată din venituri, aparent sub forma unui ajutor, pentru susţinerea acestor cetăţeni ai Statelor Unite, care din nefericire au devenit din ce în ce mai numeroşi. Iar sumele necesare îndeplinirii acestui obiectiv au fost practic estorcate prin fel de fel de impozite şi taxe de la cetăţenii performanţi, simpli angajaţi, dar cu venituri pe bună dreptate mai mari, precum şi din profitul societăţilor comerciale. O primă consecinţă negativă a fost încetinirea ritmului de creştere al economiei americane şi mărirea masei de cetăţeni finanţaţi pentru nemuncă. Evident că acest lucru a condus la inflaţie. Trump ar fi trebuit să insiste asupra acestei teme, care constituie principala vulnerabilitate a administraţiei americane, şi să demonstreze cu cifre cum democraţii au urmărit să obţină în acest fel, ca o consecinţă a pomenilor, cât mai multe voturi. Şi, legat de acest fenomen, ar fi trebuit să o toace mărunt pe Kamala Harris legat de modul cu totul şi cu totul iresponsabil în care ea, în echipă cu Joe Biden, a încurajat migraţia legală şi migraţia ilegală. Plus-minus, sunt circa 20 de milioane de persoane care au trecut ilegal frontiera în Statele Unite, unii pur şi simplu infractori, iar unei părţi dintre aceştia, cu mare uşurinţă, li s-a acordat dreptul de vot, în timp ce cealaltă parte a devenit o masă de manevră a democraţilor, care oricând poate fi scoasă în stradă.

Asemenea politici s-au extins şi în sănătate, dar Donald Trump nu a ştiut cum să vorbească despre zonele vulnerabile ale programului Obama Care, program care urmăreşte de asemenea în mod disimulat atragerea de voturi pentru democraţi.

Şi alte rateuri la fel de semnificative au existat în ceea ce priveşte politica externă. În afară de eforturile pe care le-a făcut în timpul administraţiei sale, în bună parte încununate de succes, de taxare a importurilor, în special a celor din China şi de taxare a statelor Uniunii Europene mai ales în ceea ce priveşte politica de înarmare, Donald Trump a omis să insiste asupra consecinţelor negative ale actualelor politici practicate de administraţia Statelor Unite.

Cât priveşte cele două zone de conflict cald din Europa şi din Orientul Apropiat, din nou Donald Trump a fost evaziv şi nu a reuşit să contureze scenariile prin care, dacă va veni la Casa Albă, va rezolva aceste probleme şi nici nu a exploatat în mod argumentat gravele erori comise de administraţia Biden-Harris.

Acum sunt curios să aflu ce spun sondajele efectuate la capătul acestei dezbateri. Cum stau în cursa pentru Casa Albă în acest moment cei doi candidaţi. Şi să-mi explic de ce Trump nu mai vrea a doua confruntare, în timp ce, pe neaşteptate, Harris o solicită.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. asa s-au asteptat toti, ca trump sa o zdrobeasca pe harris. el insusi a facut-o proasta ca piatra nu odata. din moment ce au fost egali... lol

    1. mai putin decat egali, pretul bitcoin a scazut dupa dezbatere, dc piata considera ca a castigat trump, ar fi fost normal sa creasca bitcoin. trump a spus ca va face US the world capital of crypto and bitcoin.

      sa vedem si sondajele dupa dezbatere 

      lasa ca a dat ea. cel mai des comentariu azi pe twitter "she destroyed him"

      Citind doar pe sarite din dezbatere, nu reiese de nicaieri ca "she destroyed him". E interesant, totusi, cum 90% din media, inca inainte de dezbatere, trag spuza pe turta camilei. Revenind la dezbatere, ce-am aflat si n-am stiut deja? Sa-l atragi pe Trump in retorici bombastice e de gradinita, n-am aflat nimic nou. Ce-am aflat, de fapt, este faptul ca n-am aflat nimic despre dromadera! 28% dintre americani spun ca ar vrea sa stie mai mult despre ea, doar ca vicea s-a concentrat atat de mult sa-l atraga in capcane pe roscat incat a uitat complet (poate cu intentie?) sa-i lamureasca pe americani cine-i ea si ce vrea sa faca. Cred ca, dupa dezbatere, procentul celor confuzi in privinta ei nu a scazut, poate chiar a trecut de 30%!

      Asa s-au asteptat toti ... prostii.

      Cum poate cineva intreg la cap sa aiba asteptari pozitive de la unul ca Trump?! 

      Omenirea s-a tampit si si-a pierdut busola. Sunt tot mai multi idioti, nesimtiti si egoisti.

      Pentru prosti, evident ca nu reiese nimic din nicio discutie.

      Kamala l-a surclasat cat se poate de clar pe Trump la toate capitolele, de la discurs, spontaneitate, inteligenta, obiectivitate si altele, pana la carisma si limbajul corpului.

      Dupa confruntarea asta s-a instalat doliul la Kremlin. 

      E-adevarat, la limbajul corpului camila e tare! Si pe chestia asta si-a construit cariera!

    Sfaturile oferite lui Trump, in cazul nostru oferite tardiv ,erau oricum inutile .Harris a susținut azi dimineata , ora Romaniei , o lectie ,o dezbatere, „masterclass”ce la pus in evidenta inferioritate pe deja „ batrinelul ” Trump . Ne aflam in plina schimbare acolo unde cetatenii SUA fie ei si sustinatori MAGA se vor detasa de zicerile fostului Presedinte .Un numar considerabil de membrii marcanti ai Partidului Republica se dezic deja si nu il mai sustin pe Trump .Taylor Swift se aliaza si ea cu Kamala si forteaza astfel plecarea lui Trump din postura de viitor Presedinte .Rich ard Bruce Cheney face si el la fel alaturi de nimeni altul decit generalul Anthony Scaramucci ce se pozitioneaza contra candidaturii lui Trump .Singura dezbatere posibila a avut deja loc .Nu a fost nevoie nici de condamnarea de facto a lui Trump in cazul celor 34 de guilty inaintea dezbaterii si nici nu a fost nevoie de sprijinul moderatorilor ce au fost extrem de impartiali .Trump s-a batut de unul singur .A cazut in capcana „ procurorului ” si ca orisice inculpat a cautat sa se justifice .Vorba romanesca o stim : cine se scuza se acuza uneori chiar fara sa stie . Acum Kamala va defila pina in alegeri si chiar daca scorul poate fi in final strinsKamala are toate motivatiile din lume , oferite de Trump ,sa se declare cistigator .Practic orisicare intentie de a contesta alegerile si rezultatul lor devine inutila pentru Trump .Sa uitam de Trump si sa admiram urmatoarele doua mandate ale Kamalei .

    discursuri fara substanta , diluate , este aceiasi tactica ca si la noi , sint tinuti in frau de CIA , sa nu produca prea multa emotie la mase . am mai spus o data, Trump daca voia lua legatura cu Orban ( Viktor nu mortaciunea de ludovic ) sa-i faca un discurs cu impact la mase nu vorbarie goala .

    1. trumpistii vad ca-s dezamagiti.

      Din pdv al electoratului american nu vor fi schimbari majore de politici economice, indiferent de promisiunile lui Trump. Dar pt restul lumii putea exista speranta unei schimbari in doctrina astea cu razboaiele prin intermediari care sunt deja de neoprit.

    Și la americani "purceaua-i moartă în coteț", așa că nu prea contează cine câștigă pentru că economic, dar și politic vorbind, deep state e același. Acolo se iau deciziile.

    Să fi vorbit Trump de neomarxism ar fi fost inutil. 

    Procentual, puțini ar fi fost interesați de așa ceva. 

    Oricum, "s-au întâlnit tusea și junghiul", Trump și Harris. 

    "Ăl' mai prost om din lume e americanul" dacă votează. 

    Urmăm și noi să ne exercităm dreptul de vot. 

    Eu îmi voi exercita dreptul de a spune pas ca de fiecare dată în ultimii 25 de ani. 

    Și cât m-am felicitat pentru asta:) 

    Terhes ar fi singurul pe care l-aș băga în urmă pentru că nu îl văd ca preșul nimănui. Dar nu vreau să-mi reproșez dup-aia. Oricum nu are șanse. 

    1. Terhes zici?

      Fost preot( deci conservator ca viziune) ,plecat la capatuiala în SUA prin spera el o colivă " progresista, venit, nu fizic,pe calea undelor anteniste în România deci cu viziunea unui securist,oportunist și " suveranist" prin AUR, partid propriu pentru " manevre" și câte și mai câte ,ce mai un" oarecare " pe cărare! 

      Nu e chiar așa. O fi oportunist, dar nu e securist. În SUA a lucrat pe bune 12 ani.

      În fostul mandat de europarlamentar a fost o voce printre nevertebratele de acolo. 

      A luptat și manifestat cu zeci de mii de oameni împotriva vaccinării obligatorii și a Ursulei von der Liar, pardon, von der Pfizer :) 

      Nu cred că s-ar transforma în preș. Nu îl văd la "împinge tava".

      Oricum, nu merg la vot. La parlamentare în nici un caz. Nu contează. 

      A manifestat la Bruxelles prin 2021 ca europarlamentar din grupul PSD parcă. Si m-a uns la inimă:)

      Fost țărănist, fost aurist, acum si-a tras un partid propriu. 

      Da, oportunist.

    Pai cred ca Trump nu a marsat pe ideile pe care le ati expus exact ca sa evite pierderea unei parti din clasa celor care lucreaza si sau sunt pe subventii si ajutoare de somaj. Chiar daca stategii lui de campanie rezoneaza la aceste idei, nu e momentul sa declare asta. Plus ca Trump e in corzi cu cascada de procese care l au epuizat si l au denigrat exact in an electoral. Poate vrea sa faca si un blat la final, ca sa scape de condamnari, dupa toate celelalte blaturi care s au petrecut in ambele partide in primare.

    1. cascada de procese nu fac doi bani , i-a crescut popularitatea , ca sint facaturi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb