Macaralele din SUA spionează pentru China?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 martie 2023

Macaralele din SUA spionează pentru China?
Călin Rechea

Nicio tehnologie suficient de avansată nu poate fi distinsă de magie, după cum spunea odată marele scriitor Arthur C. Clarke. Acesta pare să fie stadiul în care s-a ajuns din punctul de vedere al Pentagonului, care acum avertizează că macaralele spionează pentru China.

"Macaralele fabricate de un producător cu sediul în China ar putea colecta informaţii cu ajutorul unui software care urmăreşte containerele de transport maritim", a scris recent Wall Street Journal.

Tehnologia în sine nu are nimic magic. Magică este doar politica iresponsabilă a autorităţilor americane, care au "încurajat" dezindustrializarea sistematică a celei mai mari economii a lumii şi au adus-o în stadiul dependenţei de "virtual" şi servicii financiare.

WSJ scrie că, deşi macaralele sunt ieftine, utilajele au în componenţă senzori care pot urmări provenienţa şi destinaţia containerelor. Iar pentru ca "distracţia" să fie completă, "China produce aproape toate noile containere de transport maritim din lume şi controlează un serviciu de date privind transportul maritim", după cum mai arată principalul cotidian financiar american.

Dar chiar şi aşa, "distracţia" este departe de a fi completă. Un fost ofiţer de informaţii american a declarat pentru WSJ că "macaralele ar putea să ofere acces de la distanţă pentru cineva care doreşte să perturbe fluxul de mărfuri".

Acum "distracţia" este, într-adevăr, completă, pentru că este greu să fie descris altfel sentimentul de neputinţă al autorităţilor americane în faţa acestei "ofensive" pe multiple "fronturi" a Chinei, în timp America se confruntă cu problema fundamentală a identităţii de gen a cetăţenilor.

Un reprezentant al Ambasadei Chinei la Washington a caracterizat îngrijorările SUA drept paranoice.

De unde au fost cumpărate macaralele? De la compania ZPMC (Shanghai Zhenhua Heavy Industries), cel mai mare producător mondial de macarale portuare.

WSJ scrie că macaralele ZPMC au intrat pe piaţa SUA în urmă cu circa două decenii, în condiţiile în care "erau de calitate bună şi mult mai ieftine decât ale furnizorilor occidentali".

De atunci dezvoltarea companiei a fost deosebit de rapidă. Un fost preşedinte al companiei a declarat că "obişnuiam să vindem echipamente, dar acum vindem sisteme". Declaraţia este din 2017 şi apare într-un videoclip de pe site-ul Microsoft, iar preşedintele ZPMC mai sublinia că "puteţi monitoriza toate macaralele prin intermediul biroului nostru principal din Shanghai".

De ce Microsoft? Deoarece ZPMC colaborează cu Microsoft şi alte companii "pentru conectarea echipamentelor şi analiza datelor în timp real", după cum mai arată WSJ.

În prezent, ZPMC controlează circa 70% din piaţa piaţa mondială a macaralelor şi livrează echipamentele în peste 100 de ţări, conform publicaţiei financiare americane, care mai scrie că "aproape 80% din macaralele utilizate în porturile americane sunt produse de ZPMC".

Publicaţia financiară americană mai arată că macaralele uriaşe sunt livrate complet asamblate şi sunt operate cu ajutorul unui software realizat în China. De asemenea, "în unele cazuri, acestea sunt însoţite de tehnicieni chinezi, care lucrează cu vize americane pe doi ani şi oferă asistenţă pentru operare şi întreţinere".

Problemele de securitate naţională ridicate de utilizarea pe scară largă a macaralelor din China sunt dezbătute în comisiile Congresului, de unde au început să apară propuneri privind interzicerea achiziţiilor viitoare.

WSJ mai arată că un plan naţional de securitate cibernetică, din decembrie 2020, a constatat că "că nicio agenţie americană nu avea responsabilitatea pentru securitatea reţelelor maritime", iar directorii de porturi erau liberi să cumpere echipamente de la orice furnizor.

"La începutul administraţiei Trump, oficiali ai Consiliului Naţional de Securitate au ajuns să considere macaralele ca fiind un punct de interes unic", după cum mai scrie Wall Street Journal, şi au ajuns la concluzia că "dacă armata Beijingului ar putea accesa macaralele, ar putea închide porturile americane fără să apeleze la forţele navale".

Fostul bancher de investiţii David P. Goldman, autor al cărţilor "How Civilizations Die" şi "You Will Be Assimilated: China's Plan to Sino-form the World", consideră amuzantă ştirea din WSJ.

În opina sa, "tocmai acesta este scopul porturilor inteligente, de a conecta echipamentele grele la IoT (Internet of Things) şi de a urmări originea şi destinaţia mărfurilor". Goldman se mai întreabă pe contul său de Twitter de ce americanii nu fac ei acest lucru, oferind şi răspunsul: "nu există capacitate, nu există management, nu există lucrători".

Statele Unite şi Uniunea Europeană au început recent să ameninţe China cu impunerea unor sancţiuni dure în cazul în care va susţine cu armament Rusia.

"Cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA au fost contactaţi pentru consultări în ceea ce priveşte impunerea unor noi sancţiuni împotriva Chinei", arată o ştire recentă de la Reuters.

Pe marginea acestor ştiri, analistul militar Larry Johnson, veteran CIA şi fost consilier de securitate la Departamentul de Stat, scrie că "Statele Unite şi Europa au descoperit că sancţiunile sunt un instrument impotent împotriva Rusiei, iar acum vor să mărească miza faţă de China".

Indiferent de impactul economic, "sancţiunile vor conduce doar la întărirea relaţiilor dintre Rusia şi China şi vor îndepărta China de Occident", mai subliniază Johnson.

Oare ce s-ar întâmpla cu economia Americii dacă macaralele importate din China se vor opri singure într-o zi şi doar vor râde-n soare?

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Daca cumva ar fi invers, americanii ar fi oare nemulțumiți? Oare ei nu colectează date?

    1. Americanii,din păcate sunt de mult pe " invers "!

      Macarale, macarale... 

      Chinezii,din pacate nu au voie nici unul pe "invers"!

      Macarale, macarale...  

      Pai dominatia asupra lumii se face cu...macarale,macarale...chiar daca mai mici ca ale americanilor...nu cu ''inversul''.

      Daca te preocupa dominatia lumii... vezi de macarale, macarale... mai micute, din India, ca macarale, macarale din China nu mai ridica cum ridicau.

    Dl. Rechea in finalul articolului sau pastiseaza o mai veche idee marxista(nu ma surprinde).

    Ideea era asa, ce s-ar intampla daca proletariatul ar incrucisa bratele si avea rolul de a trezi constiinta de sine a clasei muncitoare. 

    Acest ''non-combat'' nu poate sa dureze mult pentru proletar pentru ca in timp ce capitalistul sta cu curul pe sacul cu bani proletarului i se lipeste stamacul de spate.

    Revenind la macarale, daca ar innebuni si s-ar opri singure, nu ar mai produce, ar fi taiate si inlocuite cu altele docile, nemaiapucand sa rada in soare. 

    1. Este fanul regimurilor dictatoriale. Nu ii inteleg pe astia care iubesc dictaturile, iar in acelasi timp refuza sa traiasca in tarile cu regimuri dictatoriale si aleg sa traiasca in tarile ale caror regimuri le critica. Ceva e putred in gandirea si atitudinea lor. Nu le place sa salasuiasca acolo unde ling, dar scuipa acolo unde traiesc. Le place libertatea de exprimare, dar sustin regimurile unde asemenea libertati (ca si multe altele) sunt interzise.

      Oamenii astia, ori sunt prosti, ori sunt vanduti. Alta explicatie nu gasesc. 

      bati campii mestere, articolul din WSJ are atributele bancurilor cu Bula.

      Pentru tine faptul ca aparent poti flecari intr'un zgomot infernal te face sa crezi ca nu traiesti intr'o dictatura?

      Occidentul e o dictatura fara dictatori, e o dictatura a birocratilor si functionarilor care executa ordinele grupurilor de interese, ale lobbystilor. Parlamentele sunt niste forme fara fond unde nu primeaza interesul general al gloatelor. 

      Romania in care prim-ministru e un militar al americanilor din Irak si Afganistan pus in functie de asa-denumitele partide de "stanga/dreapta" nu e de fapt o dictatura militara americana?

      Sunt dictaturi cu metode "hard", si dictaturi cu metode "soft", dat tot dictaturi sunt. 

    Dupa 30 de ani de transfer tehnologic era normal sa se ajunga aici, dar americanii, ca si europenii, s-au bucurat la profituri.

    1. Capitalistoizii occidentali au urmarit doar sa se imbogateasca pe seama chinezilor, iar acum isi vor "independenta" inapoi.

      Globalistii vor sa fie globali si non-dependenti in acelasi timp, adica vor doar slugi subordonate.

      Chinezii au fost inteligenti, au facut afaceri cu globalistii, dar nu au devenit slugile lor. 

    Daca sunt spionati prin macarale, sa le puna la pamant ca pe baloane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb