ZIARUL BURSA

08 martie 2023
Ediţia din 18.09.2024
Viitorul automobilelor electrice, ascuns în subsolul Iranului

Viitorul automobilelor electrice, ascuns în subsolul Iranului

Octavian Dan, Emilia OlescuInternaţional / 8 martie 2023

Viitorul industriei auto este ascuns în pământ. Nu este o metaforă, ci realitatea, iar în plină criză a resurselor, o ţară, care deţine şi alte bogăţii, a făcut un anunţ de maxim interes. Antenele marilor companii s-au orientat brusc spre Iran, stat care a anunţat că a descoperit un depozit uriaş de litiu, element cheie pentru realizarea bateriilor pentru dispozitive şi vehicule electrice.

Şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, Teodor Incicaş, nu a spus care va fi mărimea unui batalion de tancuri, dar în configuraţia actuală a armatei, un astfel de batalion este alcătuit din 54 de tancuri. El a precizat însă că tancurile americane Abrams vor fi modernizate conform cerinţelor Ministerului Apărării Naţionale. (Sursa foto: www.gd.com)

Tancuri Abrams pentru Armata Română

George MarinescuPolitică / 8 martie 2023

Ministerul Apărării Naţionale pregăteşte achiziţionarea unui batalion de tan­curi Abrams, printr-un acord între guverne (G2G) încheiate cu Statele Unite ale Americii, a anunţat general-maiorul Teodor Incicaş, şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, într-un interviu acordat Trustului de Presă al ministerului de resort.

Macaralele din SUA spionează pentru China?

Macaralele din SUA spionează pentru China?

Călin RecheaInternaţional / 8 martie 2023

Călin Rechea

Nicio tehnologie suficient de avansată nu poate fi distinsă de magie, după cum spunea odată marele scriitor Arthur C. Clarke. Acesta pare să fie stadiul în care s-a ajuns din punctul de vedere al Pentagonului, care acum avertizează că macaralele spionează pentru China.

"Război"... ce bine sună!

Cornel CodiţăEditorial / 8 martie 2023

Cornel Codiţă

Un cuvînt, doar. Ce mare lucru un cuvînt, se întreba nemuritorul Shakespeare, prin glasul Julietei. Acolo, un nimic de care te poţi dispensa ca apoi să te bucuri, în voie, de ceea ce el ascunde sau interzice. Astăzi, cuvîntul la modă e război.

Sursa foto: https://www.un.org/sustainabledevelopment/gender-equality/

Pesimism la ONU: egalitatea între sexe, peste câteva veacuri

O.D.Miscellanea / 8 martie 2023

Sărbătorite azi în foarte multe locuri din lume, femeile, încă, se confruntă cu inegalitatea, în ciuda unor paşi uriaşi făcuţi în ultimul secol. Problemele sunt majore în ţările sărace, dar inechităţi există şi în cele dezvoltate, unde, teoretic, nu ar mai trebui să fie vorba despre aşa ceva în secolul XXI.

Air Claim vrea să acorde dividende de 0,66 milioane lei

Air Claim vrea să acorde dividende de 0,66 milioane lei

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 8 martie 2023

Randament brut de 3,9% Societatea doreşte ca mandatul membrilor noului board, ce va fi ales în aprilie, să fie neremunerat, dar administratorii să poată beneficia de un program de tip Stock Option Plan  

Acţionarii Air Claim (CLAIM), companie ce ajută pasagerii curselor aeriene perturbate sau anulate să obţină despăgubirile la care au dreptul, sunt convocaţi în data de 10 aprilie, cu propunerea ca din profitul anului trecut, de 1,63 milioane de lei, suma de 0,66 milioane de lei să fie alocată ca dividende, conform raportului companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Sursa foto: termene.ro

Termene.ro ia în calcul listarea la bursă

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 8 martie 2023

Societatea ce operează Termene.ro, platformă ce oferă informaţii financiare şi juridice despre firmele din ţara noastră, se transformă în societate pe acţiuni şi analizează o eventuală listare la bursă cu atragere de capital privat, pentru finanţarea planurilor de extindere şi dezvoltare, conform unui comunicat de ieri al companiei.

Nou vicepreşedinte la Autoritatea de Audit

Nou vicepreşedinte la Autoritatea de Audit

G.M.Politică / 8 martie 2023

Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi are un nou vicepreşedinte, după ce în funcţia respectivă Parlamentul a votat-o, ieri, pe Camelia Pricopie, propunerea PSD pentru acest post.

Mediu - iarnă fără precedent, la vecini

Mediu - iarnă fără precedent, la vecini

O.D.Internaţional / 8 martie 2023

Pentru foarte mulţi europeni, iarna aceasta a fost una dintre cele mai prietenoase din punct de vedere al temperaturilor şi precipitaţiilor. Impresia generală este susţinută şi de date concrete oferite de specialişti. Iarna aceasta a fost cea mai călduroasă înregistrată în Ungaria începând din 1901, după sezonul rece din 2006/2007, a anunţat luni Serviciul Naţional de Meteorologie (OMSZ).

Colaborare culturală între România şi SUA

Colaborare culturală între România şi SUA

O.D.Miscellanea / 8 martie 2023

Industria cinematografică americană, cea mai puternică din lume, revine în ţara noastră. Autorităţile şi-au manifestat dorinţa de a facilita acest lucru. Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, s-a întâlnit cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, pe agenda întâlnirii figurând, printre altele, protecţia împotriva traficului a patrimoniului istoric şi crearea cadrului legislativ pentru ca industria filmului american să producă în România.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 8 Martie 2023

MACRO NEWSLETTER 8 Martie 2023

Macroeconomie / 8 martie 2023

Comenzile industriale noi din Germania au crescut neaşteptat în ianuarie 2023, cu o rată lunară de 1%, după un avans de 3,4% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 10,9%, de la 9,9% în luna anterioară.

Scăderi pentru majoritatea indicilor

BVB Scăderi pentru majoritatea indicilor

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 8 martie 2023

Schimburi de 29,8 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului trecut 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-un context general neprielnic activelor riscante în pieţele...

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo