Ţinta de creştere a Chinei anulează optimismul legat de cererea de mărfuri

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 martie 2023

Ţinta de creştere a Chinei anulează optimismul legat de cererea de mărfuri

Decizia oficialilor Chinei de a stabili o ţintă modestă de creştere economică, de 5%, pentru 2023 poate anula optimismul de pe pieţele de mărfuri, care anticipau o sporire a cererii din partea celui mai mare cumpărător de resurse naturale din lume, conform opiniei lui Clyde Russell, editorialist Reuters.

Ţinta de 5% a fost stabilită duminică, atunci când în China a început sesiunea anuală a Congresului Naţional al Poporului, iar premierul în exerciţiu, Li Keqiang, a subliniat necesitatea consolidării stabilităţii economice şi a stimulării consumului.

Potrivit sursei citate, acest lucru înseamnă, în termeni practici, că Beijingul va continua să stimuleze părţile critice ale economiei, în special prin susţinerea construcţiilor şi a infrastructurii, încercând în acelaşi timp să sporească încrederea consumatorilor şi cheltuielile.

Ambiţia de creştere de 5% este, în mod clar, o îmbunătăţire faţă de expansiunea de 3% a produsului intern brut (PIB) realizată în 2022, dar este puţin probabil să alimenteze aşteptările privind o creştere a cererii de mărfuri.

Importurile de mărfuri importante au fost slabe în 2022, China înregistrând scăderi ale intrărilor de ţiţei (-0,9%), gaze naturale (-2,5%), minereu de fier (-1,5%) şi cărbune (-9,2%).

Cuprul a fost o excepţie, importurile de profil crescând cu 6,2% în 2022, faţă de anul precedent, dar acest lucru a fost determinat parţial de un preţ intern mai ridicat în China, care a atras fluxuri din restul lumii.

O accelerare a creşterii economice la 5% arată că vor fi necesare mai multe mărfuri şi, probabil, importurile Chinei vor reveni pe un teritoriu pozitiv. Există deja semne ale unei creşteri a cererii de mărfuri, în special pentru minereul de fier, materia primă cheie pentru fabricarea oţelului, conform sursei amintite. Importurile de minereu de fier sunt estimate de Refinitiv la 91,81 milioane de tone în februarie, în scădere de la 100,55 milioane în ianuarie, dar importurile pe zi au sporit în februarie, ajungând la 3,28 milioane de tone pe zi, de la 3,24 milioane în ianuarie. Estimarea Refinitiv pentru primele două luni ale acestui an indică, de asemenea, o accelerare faţă de cele 90,86 milioane de tone importate în decembrie, conform cifrelor vamale oficiale. Acest lucru indică faptul că oţelăriile au cumpărat mai mult minereu de fier în aşteptarea unei cereri mai mari, pe măsură ce sezonul construcţiilor va fi lansat odată ce iarna se va sfârşi.

Importurile de ţiţei se consolidează, de asemenea, pe măsură ce rezidenţii Chinei reiau călătoriile după încheierea restricţiilor care făceau parte din politica zero-COVID (acum abandonată) şi care au redus cererea în anii anteriori.

Refinitiv estimează că, în februarie, China a importat 11,85 milioane de barili pe zi, faţă de 10,98 milioane de barili pe zi în ianuarie. Dacă cifrele oficiale vor fi conforme cu estimarea Refinitiv, atunci februarie va fi cea mai puternică lună în privinţa importurilor chinezeşti de ţiţei, după iulie 2020. Potrivit sursei citate, întrebarea este dacă cererea de ţiţei va continua la nivelurile ridicate din primele două luni ale anului 2023 sau dacă se va stabiliza pe măsură ce cererea iniţială de călătorii, după încheierea restricţiilor, va ajunge la saturaţie. Important va fi, de asemenea, şi dacă Beijingul continuă să încurajeze rafinăriile să exporte combustibili precum motorina şi benzina, fluxurile acestor produse crescând în ultimele luni, deoarece China a căutat să stimuleze activitatea economică şi să le permită rafinăriilor sale să îşi consolideze marjele de profit.

Per ansamblu, contextul actual este pozitiv pentru cererea de mărfuri din partea Chinei, sfârşitul restricţiilor COVID-19 alimentând consumul de combustibil, conform sursei amintite, care mai subliniază că, acum, stimulentele încurajează creşterea producţiei de oţel. Dar, prin limitarea ambiţiei de creştere a Chinei la doar 5% pentru 2023, Beijingul ar putea să restrângă aşteptările cu privire la redresarea cererii de mărfuri în acest an.

ING Think: Ţinta de creştere a Chinei dezamăgeşte pieţele

Pieţele de mărfuri sunt sub presiune din 5 martie, de când China şi-a stabilit o ţintă modestă de creştere economică de 5% pentru anul 2023, fără să anunţe măsuri majore de stimulare, conform unei analize ING Think.

Sursa citată menţionează că preţul petrolului este în scădere după ce China şi-a stabilit acest obiectiv modest de creştere economică pentru anul curent şi a evitat să anunţe vreun plan major de stimulare menit să sprijine redresarea.

În acest timp, însă, ING Think aminteşte că Arabia Saudită şi-a majorat preţul oficial de vânzare a ţiţeiului pentru majoritatea regiunilor, pentru luna aprilie, în aşteptarea unei cereri sănătoase pentru petrolul său. Aceasta este a doua lună consecutivă de creştere a preţurilor din partea Arabiei Saudite şi reflectă sentimentul optimist legat de cerere, notează ING Think.

Creşterile de preţ sunt în mare măsură în conformitate cu aşteptările pieţei şi arată astfel: prima pentru ţiţeiul Arab light exportat către Asia a crescut la 2,5 dolari/baril, de la 2 dolari/baril pentru transporturile din aprilie; prima pentru cumpărătorii europeni a fost majorată de la 0,5 dolari/baril la 1 dolar/baril. Primele pentru cumpărătorii din SUA au rămas neschimbate.

Cele mai recente date Baker Hughes arată că numărul platformelor petroliere din SUA a scăzut pentru a treia săptămână consecutiv: minus opt în ultima săptămână, până la un total de 592. Numărul platformelor active din SUA a ajuns la cel mai scăzut nivel din septembrie 2022, pe fondul preţurilor slabe şi al indiciilor de creştere mai lentă a producţiei.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna aprilie era de 43,25 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a coborât ulterior până la 41,72 euro, iar la ora 13.51 atingea 42,8 euro.

Cotaţiile de referinţă ale gazelor naturale pe piaţa din Europa se redresează, pe fondul semnelor că şi în aprilie va fi o vreme mai rece decât de obicei, ceea ce ar reprezenta un potenţial punct de presiune pentru stocurile din regiune, transmite Bloomberg. Temperaturile în nordul şi în nord-vestul Europei ar urma să se menţină sub normele sezoniere până la mijlocul lunii aprilie, conform Centrului european pentru prognozarea vremii pe termen mediu.

Stocurile complete au salvat în această iarnă regiunea de o criză energetică, dar luna aceasta vremea nefavorabilă a crescut cantitatea de gaze consumată din depozite, care vor trebui umplute în perioada verii.

În acest moment, se estimează că facilităţile de stocare din nord-vestul Europei şi Italia vor fi umplute complet până la finalul lunii septembrie, în cazul unor condiţii meteo medii, conform datelor Bloomberg. Totuşi, fluxurile robuste de gaze naturale lichefiate (GNL) şi ţinerea sub control a cererii continuă să fie factori importanţi, notează Agerpres.

"Aprovizionarea cu GNL ar putea depăşi nivelul din vara anului trecut, pentru a compensa petrolul rusesc, dar consumul continuu de gaze pentru locuinţe şi industrie indică că depozitele vor trebui umplute în perioada verii", estimează Bloomberg.

De asemenea, concurenţa pentru gaze naturale lichefiate se intensifică, pe fondul majorării cererii în Asia. Exporturile de GNL din SUA sunt în prezent mai profitabile dacă sunt trimise în Asia şi nu în Europa, conform Bloomberg.

.........................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a scăzut cu 0,6% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 85,65 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie a coborât cu 0,8%, la 79,85 dolari barilul la ora locală 08.47.

Emiratele Arabe Unite au început să primească tot mai multe tancuri petroliere încărcate cu ţiţei rusesc, potrivit datelor furnizate de traderi şi firmele care urmăresc mişcările navelor, un alt exemplu al modului în care sancţiunile occidentale impuse Rusiei au reajustat livrările tradiţionale de energie, transmite Reuters.

Aceste evoluţii scot, de asemenea, în evidenţă creşterea cooperării între Rusia şi producătorii de petrol din Golful Persic, precum Arabia Saudită şi EAU. Statele din Golful Persic s-au opus presiunilor SUA de a ajuta la izolarea Rusiei şi a pompa mai mult petrol pe piaţă, pentru a înlocui livrările de ţiţei rusesc, care acum sunt supuse sancţiunilor occidentale, notează Agerpres.

Chiar dacă nu se ştie în mod exact când anume a început EAU să importe ţiţei din Rusia, datele firmelor care urmăresc mişcările navelor arată că volumele au crescut după debutul invadării Ucrainei, în luna februarie 2022, şi după ce Occidentul a impus sancţiuni Moscovei. Conform acestor date, aproximativ 1,5 milioane de barili de petrol rusesc au ajuns în Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari producători mondiali de petrol, începând din luna noiembrie 2022, iar livrările fie au început, fie s-au majorat semnificativ, la începutul anului 2022.

Firma de consultanţă în energie Kpler susţine că prima livrare de petrol rusesc către EAU a fost făcută în 2019, însă livrările au crescut începând din luna aprilie 2022, cu o pauză în perioada iulie-octombrie 2022. Datele firmei Eikon arată că primele livrări de petrol rusesc au ajuns în EAU în 2022, iar volumul livrărilor a explodat din aprilie 2022.

Arabia Saudită a început şi ea să importe cantităţi semnificative de păcură din Rusia, care este folosită în termocentralele din Arabia Saudită pentru a elibera mai mult petrol propriu care să fie exportat. Anterior, a fost raportată doar o singură livrare de ţiţei rusesc către EAU.

China, India, mai multe ţări africane şi alte state din Orientul Mijlociu şi-au majorat şi ele importurile de ţiţei şi produse rafinate ruseşti, în tip ce alte ţări au interzis sau au descurajat astfel de achiziţii.

Datele consultate de Reuters arată că prima livrare de ţiţei rusesc a ajuns la rafinăria Ruwais din Emiratele Arabe Unite în luna noiembrie 2022. O altă livrare de ţiţei rusesc a ajuns la hub-ul petrolier Fujairah din EAU la începutul acestei luni. Firma de consultanţă Kpler a confirmat că aceste două livrări au avut loc.

.........................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în aprilie a scăzut cu 0,7%, la 1.841,30 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.46, cea spot - cu 0,6%, la 1.834,97 dolari/uncie.

.........................................

Preţul grâului cu livrare în luna mai a scăzut cu 0,07% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 6,94 dolari/buşel la ora 08.44, cotaţia porumbului cu livrare în mai - cu 0,3%, la 6,35 dolari/buşel.

.........................................

Data la care Turcia ar urma să înceapă producţia de gaze naturale la zăcămintele din Marea Neagră ar putea să fie amânată cu o lună, după ce personalul implicat în acest proiect a fost nevoit să îşi ia concediu ca să aibă grijă de rudele afectate de devastatoarele cutremure de la începutul lunii februarie, transmite Bloomberg.

"Ar putea să apară o uşoară întârziere", a declarat ieri ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, pentru agenţia de presă Anadolu, menţionând: "Se pare că cel mai probabil va fi în luna aprilie". Anterior, data ţintă fusese fixată pentru sfârşitul lunii martie, notează Agerpres.

Angajaţii care provin din zonele afectate de cutremurele din 6 februarie, care au provocat peste 50.000 de morţi în Turcia şi Siria, au fost nevoiţi să îşi ia concediu ca să aibă grijă de familiile lor, însă acum unii dintre ei au început să revină la lucru, a precizat Fatih Donmez.

Creşterea producţiei interne de energie este o promisiune crucială a preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care în luna mai a acestui an se va confrunta cu cele mai strânse alegeri parlamentare din cariera sa de 20 de ani.

Turcia, ţară care în prezent importă aproape întreaga cantitate de gaze naturale pe care o consumă, susţine că zăcămintele sale offshore din Marea Neagră ar conţine o cantitate de aproximativ 710 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Dar nu era vorba ca China va fi sanctionata si izolata

    politic si economic fiindca sprijina Rusia in conflict 

    1. China este sanctionata inca din perioada mandatului lui Trump. Blinken continua treaba lui Pompeo.

      Politica externa a Sua este aceeasi indiferent de administratie. 

      Deci numai politic e dusman China,

      economic e partener important,

      este extrem de jenant si ilogic narativa 

      Logica de clasa a X-a are aplicabilitate redusa in "meandrele concretului".

      Profitul e sfant,

      restul, texte propagandistice ptr. popor 

    nU NE MAI INVATAM MINTE DELOC, NUMAI CONSUM, CONSUM MAI MULT CONSUM, SI inflatie sa facem inflatie si crestere economica. Na acum avem si consum si inflatie. Cum scade un pic consumul vai ce tragedie, si iar o luam de lka capat

    1. Ai dreptate,

      hai sa ne mutam inapoi in grote 

      Cam asta se pare ca se pregatesc sa faca stapanii lumii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb