Tancuri Abrams pentru Armata Română

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 8 martie 2023

Şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, Teodor Incicaş, nu a spus care va fi mărimea unui batalion de tancuri, dar în configuraţia actuală a armatei, un astfel de batalion este alcătuit din 54 de tancuri. El a precizat însă că tancurile americane Abrams vor fi modernizate conform cerinţelor Ministerului Apărării Naţionale. (Sursa foto: www.gd.com)

Şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, Teodor Incicaş, nu a spus care va fi mărimea unui batalion de tancuri, dar în configuraţia actuală a armatei, un astfel de batalion este alcătuit din 54 de tancuri. El a precizat însă că tancurile americane Abrams vor fi modernizate conform cerinţelor Ministerului Apărării Naţionale. (Sursa foto: www.gd.com)

Ministerul Apărării Naţionale pregăteşte achiziţionarea unui batalion de tan­curi Abrams, printr-un acord între guverne (G2G) încheiate cu Statele Unite ale Americii, a anunţat general-maiorul Teodor Incicaş, şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, într-un interviu acordat Trustului de Presă al ministerului de resort.

"Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă, achiziţiile care se referă la obuzierele propulsate pe şenile (n.red. - este vorba despre obuzierele K9 realizate de compania sud-coreeană Hanwha). De asemenea, solicităm acordul pentru achiziţionarea maşinilor de luptă a infanteriei pe şenile, sistemelor de apărare aeriană cu bătaie scurtă şi foarte scurtă, dar şi două tipuri de rachete pentru avioanele F-16. În acelaşi timp este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererea noastră de aprobare a unei achiziţii pentru un batalion de tancuri Abrams", a declarat spus generalul-maior Teodor Incicaş.

Şeful Direcţiei Generale pentru Armamente nu a spus care va fi mărimea unui astfel de batalion de tancuri, dar în configuraţia actuală a armatei, un astfel de batalion este alcătuit din 54 de tancuri. El a precizat însă că tancurile americane Abrams vor fi modernizate conform cerinţelor Ministerului Apărării Naţionale. "În ceea ce priveşte acest tanc mă amuz că toate lumea îşi închipuie «Ok, iau un tanc vechi», fără să cunoască specificul american de modernizare a tancului. Iată că vorbim de aducerea unui tanc într-o companie, despre dezbrăcarea lui completă, tratarea lui cu un sistem de protecţie şi echiparea lui cu echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de noi", a spus Teodor Incicaş, care a arătat că Statul Major al Forţelor Terestre a ales acest tip de tanc deoarece consideră că Abrams "este cel mai bun cel mai bun mijloc şi are o unicitate în realizarea misiunilor" pentru brigada de tancuri pe care vrea să o întărească.

Amintim că tancul Abrams a fost prezentat anul trecut (în mai 2022) de cei de la compania General Dynamics la expoziţia Black Sea Defence and Aerospace (BSDA), care a avut loc la Bucureşti.

În afara achiziţiei tancurilor Abrams, şeful Direcţiei Generale pentru Armamente din MApN a vorbit şi despre cumpărarea submarinelor franceze Scorpene, despre achiziţia de drone, dar şi despre armamentul uşor necesar infanteriei.

În ceea ce priveşte, submarinele Scorpene, general-maior Teodor Incicaş a arătat că această achiziţie se află în etapa de aprobare prealabilă a Parlamentului.

"Noi ştim ce vrem, nu aş intra în detalii, dar în privinţa submarinelor noi vedem realizarea într-un interval de timp cât mai scurt, adică 4-5 ani, plus o etapă în care se realizează testarea lor pe mare şi pregătirea personalului român. Noi, atunci când realizăm achiziţia, nu ne dorim doar achiziţia echipamentului ca atare, ci achiziţia unui întreg pachet care include programe de pregătire, programe de sprijin logistic care nu este unul ieftin şi nici simplu", a spus Teodor Incicaş.

Referitor la drone, acesta a precizat că este vorba despre patru paliere de achiziţii.

"La sistemele aeriene fără pilot, pe primul palier avem sistemul MINI, cel care este în dotarea batalioanelor, brigăzilor, şi a cărui achiziţie intenţionăm să o facem în acest an. El este destinat recunoaşterilor pe distanţe mai scurte, 20-25 kilometri. Sistemul aerian fără pilot de tip tactic este sistemul care în conformitate cu cerinţele noastre - va fi pe diverse dimensiuni, dar cerinţa proprie e să fie operabile până în 100 kilometri. În clipa de faţă la Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, am realizat un prim produs şi urmează să îl realizăm pe al doilea cu aterizare şi decolare pe verticală. Acest produs, după omologare, urmează să intre în dotarea Armatei Române. Noi vom ieşi pe piaţă cu acest produs şi vom desfăşura o procedură concurenţială. Probabil că va fi realizat în România", a spus şeful Direcţiei Generale pentru Armamente din cadrul MApN.

În ceea ce priveşte UAS-urile de dimensiuni mai mari, operabile la peste 200 kilometri, aşa-numitul UAS tactic-operativ, Teodor Incicaş a arătat că achiziţia acestora a fost demarată în 2022 şi contractul a fost încredinţat companiei israeliene Elbit. El a precizat însă că achiziţionarea de drone nu se opreşte la aceste sisteme.

"Suntem în negocieri în aceste zile cu compania turcă Baykar pentru achiziţia sistemelor Bayraktar 2B, achiziţie aprobată anul trecut de Parlament. Ne dorim ca ele să intre cât mai repede în dotarea Armatei şi vom negocia stabilirea unui termen de livrare cât mai rezonabil", a spus Teodor Incicaş.

Şeful Direcţiei Generale pentru Armamente a mai arătat că anul viitor MApN va demara achiziţionarea armamentului uşor de infanterie, "achiziţie care va privi, cu siguranţă, realizarea 100% a acestui armament în România".

Singura achiziţie despre care nu s-a vorbit deloc în interviul acordat de general-maior Teodor Incicaş celor de la Trustul de presă al MApN, deşi a amintit şi despre sistemele Patriot, despre SML, despre Himars şi despre Piranha 5, a fost cea privind corvetele necesare Forţelor Navale. Se pare că oficialii din cadrul MApN nu cred că acest contract mai poate fi dus la capăt, din moment ce şeful Direcţiei Generale pentru Armamente se referă doar la achiziţia submarinelor Scorpene de la Naval Group şi la achiziţia sistemului de rachete SML de la compania Raytheon.

Ţinând cont însă că achiziţia submarinelor ar urma să fie făcută de la aceeaşi companie franceză care a tărăgănat semnare contractului privind realizarea corvetelor, este greu de crezut că termenul avansat de general-maior Teodor Incicaş, de 4-5 ani pentru producerea submarinelor cerute, va fi unul real.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. "El a precizat însă că tancurile americane Abrams vor fi modernizate conform cerinţelor Ministerului Apărării Naţionale"

    Sunt practic niste Abrams 1 second-hand, greoaie pe teren, putin fiabile, consumand fiecare cat un petrolier si extrem de pretentioase dpdv al logisticii si mentenantzei! Ca de obicei slugoii si Iudele din fruntea Coloniei si din Armata masonica antinationala, cumpara la preturi de platina toate petardele pe care vor sa le caseze stapanii lor americani, evident, contra unor comisioane grase! Asa inteleg aceste nulitati tradatoare, inzestrarea Armatei! Vai de capul nostru ca neam, cu astia! 

    1. degeaba te ambalezi ca-s greoaie si consuma si nu stiu ce . nu este nevoie de ele nici daca ar fi altfel , e o taxa de smecher chipurile mascata .

    "Ministerul Apărării Naţionale pregăteşte achiziţionarea unui batalion...." vai vai, pentru o secunda speram ca pregateste publicarea Dosarului Revolutiei, deci a unei parti a scheletelor din dulapurile MAPN.

    Sau detalii despre implicarea un operatiunea militara speciala numita Untold - aka secreta, nerostita, etc.  

    1. La revolutie au tras cei care aveau arme, adica armata si securistii paramilitari denumiti generic si "teroristi".

    La asa veste scumpa,

    ma duc sa dau cu var la pomii mei,

    poate vind si eu cateva kg de fructe 

    Armata Romaniei trebuie sa astepte sa vada ce se petrece in Ucraina, care este eficienta acestor masini de lupta in confruntarea cu tancurile ruse, daca sunt intr - adevar performante, " greu de ucis" asa cum sunt oprezentate, apoi, daca sunt asa cum se spune, sa cumpere batalionul, daca nu sa si-l ia Ucraina.

    1. Armata romana poate sa astepte si sa treaca rusii peste noi ca doar au mai fost pe aici si oricum pe APV-istii nostrii ii intereseaza doar pensia.

      Stati linistiti, pana vin tancurile din SUA nu vom mai avea cine sa le conduca. Poate vor fi roboti, e o speranta.

      Eficienta M1 Abrams impotriva tancurilor rusesti s-a vazut acum 30 de ani, in Irak. Desert Storm.

      Cauta pe net. Au fost citeva batalii de tancuri: Medina Ridge, Al Busayyah, 73 Easting, Norfolk.

      Tancurile rusesti au fost zdrobite in TOATE aceste batalii. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb