Pesimism la ONU: egalitatea între sexe, peste câteva veacuri

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 martie 2023

Sursa foto: https://www.un.org/sustainabledevelopment/gender-equality/

Sursa foto: https://www.un.org/sustainabledevelopment/gender-equality/

Sărbătorite azi în foarte multe locuri din lume, femeile, încă, se confruntă cu inegalitatea, în ciuda unor paşi uriaşi făcuţi în ultimul secol. Problemele sunt majore în ţările sărace, dar inechităţi există şi în cele dezvoltate, unde, teoretic, nu ar mai trebui să fie vorba despre aşa ceva în secolul XXI. Secretarul general al ONU Antonio Guterres deplânge faptul că "egalitatea" între femei şi bărbaţi în lume este un obiectiv tot mai îndepărtat, care ar fi de atins în cel mai bun caz "în 300 de ani". "Egalitatea între sexe se îndepărtează tot mai mult. În ritmul actual, (Organizaţia) ONU a Femeilor (UN Woman) o stabileşte în 300 de ani", a spus Antonio Guterres, într-un discurs în deschiderea a două săptămâni de dezbateri, la New York, ale Comisiei Condiţiei Femeii (CSW), înaintea Zilei Internaţionale Femeii. Şeful ONU a estimat că "drepturile femeii sunt maltratate, ameninţate, încălcate în întreaga lume", iar "progresele realizate în ultimele decenii dispar sub ochii noştri". El a dat exemplul Afganistanului, unde talibanii au revenit la putere în august 2021 şi unde "femeile şi fetele au fost şterse din viaţa publică". Şeful ONU nu a citat alte ţări, însă a deplâns faptul că, în "multe locuri, drepturile reproducţiei sexuale a femeilor dau înapoi, iar fetele care merg la şcoală riscă să fie răpite şi agresate". Antonio Guterres nu a menţionat Iranul, dat afară la 14 decembrie 2022 "de îndată" din Comisia Condiţiei Femeii în urma unui vot al Consiliului Economic şi Social al ONU (ECOSOC), la iniţiativa Statelor Unite, din cauza reprimării unei revolte a femeilor, din seprembrie. "Secole de patriarhat, de discriminare şi de stereotipuri penibile au creat o prăpastie între sexe, în ştiinţă şi în tehnologii", sectoare în care femeile reprezintă doar "3% dintre laureaţii Nobel", a dat el ca exemplu concret, aducând un omagiu cercetătoarelor "Emmanuelle Charpentier şi Jennifer Doudna, care au fost, istoric, prima echipă de femei distinse cu un Premiu Nobel, acum trei ani", în Chimie, în 2020. "Patriarhatul contraatacă. Mă aflu aici pentru a spune clar şi tare: ONU este, peste tot, alături de femei şi fete", a conchis secretarul general. În următoarele zile vor fi discutate şi măsuri concrete menite să ajute femeile din zonele unde drepturile lor sunt călcate în picioare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. asta cu egalitatea este o utopie ale ciudatilor care se plictisesc si se baga in seama . nici intre barbati nu este egalitate nici intre femei si bineinteles ca nici intre barbati si femei . nici fratii gemeni nu sint egali intre ei , exista ceva care-i deosebesc . o prosteala fara margini , marca soros .

    1. daca nu erau ciudatii aia plictisiti care sa lupte pentru utopia egalitatii acum n-aveai timp sa scrii prostii pe net si n-aveai nici net

      O prosteala fara margini , marca enciclopedistului conspirationist licentiat pe retelele de socializare 

      ai citit , dar n-ai inteles , se cheama analfabet functional . nu lgbtistii au inventat net-ul si libertatea de expresie , in schimb promoveaza homosexualitatea si pornografia in randul copiilor . ai putea sa spui ce drepturi nu au femeile de ex si trebuie sa lupte pentru ele ?

      ai citit , dar n-ai inteles si ai luat-o pe aratura cu lgbtistii , se cheama analfabet functional marcat sexual

      ai putea sa mi spui ce drepturi sunt respectate intocmai cum scrie in lege ?

    In Germania aproape sa reusit egalitatea,

    cu rezultate DEZASTRUOASE ptr.societate,economie,

    cultu ra,invatamant,politica........ .......  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb