Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Bosnia şi Herţegovina sau Turcia că autorităţile competente din cele două ţări avertizează cu privire la condiţiile meteo nefavorabile şi recomandă evitarea deplasărilor către zonele vizate, potrivit unor comunicate de presă al institiuţiei.
• Bosnia şi Herţegovina - prelungirea duratei cod portocaliu de temperaturi minime extreme
MAE avertizează cetăţenii din ţata noastră care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Bosnia şi Herţegovina (BiH) că autorităţile competente din statul respectiv au prelungit durata de cod portocaliu pentru temperaturi minime extreme şi în intervalul 9-11 ianuarie 2016, acestea fiind însoţite de vânt şi căderi de zăpadă.
În plus, conform informărilor autorităţilor competente din BiH, din cauza temperaturilor scăzute majoritatea şoselelor sunt acoperite de un strat de gheaţă care conduce la îngreunarea traficului rutier. Şoselele montane sunt acoperite de zăpadă, dar sunt circulabile.
Din cauza viscolirii zăpezii următoarele şosele sunt greu accesibile traficului auto: Kupres-Tomislavgrad, Livno-Tomislavgrad şi Livno-Glamoè-Mrkonjić Grad.
În comunicat, Ministerul recomandă ca toate autovehiculele să fie dotate cu echipamente de iarnă: lanţuri, sare, nisip, lopeţi etc.
Circulaţia vehiculelor de marfă este interzisă în zona punctului de frontieră Delu¹a (Bileća-Nik¹ić) - care face legătura între Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru. De asemenea, folosirea punctului de frontieră Hum, dintre Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru, nu este recomandată autovehiculelor de marfă şi tirurilor, din cauza faptului că secţiunea de drum din Muntenegru (©ćepan Polje-Plu¾ine-Nik¹ić) este închisă traficului greu. Din cauza lucrărilor existente pe teritoriul Croaţiei, traficul prin punctele de frontieră Bosanski Brod-Slavonski Brod şi Ora¹je-®upanja se realizează cu dificultate.
Se recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească sau să tranziteze BiH către Muntenegru şi Croaţia să se informeze despre circulaţia din zonă, astfel încât să poată preveni şi evita evenimente nedorite (blocaje în trafic, abateri de la traseele cunoscute/sigure etc.).
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet a instituţiei şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în "App Store" şi "Google Play"), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
• Turcia - condiţii meteorologice nefavorabile în zona Edirne - Istanbul - Bursa
MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Turcia, zona Edirne - Istanbul - Bursa, că autorităţile competente din aceste localităţi au avertizat în privinţa vântului şi ninsorilor abundente care vor continua în următoarele zile şi care vor îngreuna considerabil circulaţia aeriană, auto, navală şi feroviară.
În prezent, se circulă dificil, în condiţii de iarnă, pe majoritatea drumurilor din zona Edirne - Istanbul - Bursa (inclusiv Tekirdag, Kocaeli,Yalova).
Având în vedere că aeroporturile Ataturk şi Sabiha Gokcen din Istanbul sunt puncte importante de tranzit către alte destinaţii, se recomandă cetăţenilor români care călătoresc din sau spre Istanbul, sau doar tranzitează aeroporturile din metropolă, să verifice permanent actualizările programului aerian, foarte multe curse având întârzieri considerabile sau fiind anulate.