MAE marchează Ziua Asia-Europe Meeting

T.I.
Internaţional / 1 martie 2019

MAE marchează Ziua Asia-Europe Meeting

Ministerul Afacerilor Externe marchează, astăzi, tradiţia creată, în 2016, de celebrare a Zilei Asia-Europe Meeting (ASEM), la 23 de ani de la stabilirea procesului de consolidare a relaţiilor dintre partenerii europeni şi asiatici, informează un comunicat al MAE publicat, astăzi, pe site-ul instituţiei.

Acest proces, "profund ataşat principiilor fundamentale de promovare a dialogului şi a cooperării, pentru o mai bună abordare a provocărilor globale, a angajat un număr tot mai mare de guverne din Europa şi Asia", arată sursa citată.

MAE subliniază că, din 1996, parteneriatul biregional a crescut de la 26 la 51 de ţări şi 2 organizaţii partenere, atingând un nivel de maturitate reflectat în cooperarea consolidată prin trei piloni: politic, economic şi cultural. Partenerii din Europa şi Asia reprezintă împreună peste 60% din populaţia globală şi producţia mondială, cu potenţial pronunţat de creştere.

"România este un partener dedicat acestui demers şi apreciază valoarea adăugată a ASEM, ca principală platformă de cooperare între Europa şi Asia. Totodată, ţara noastră consideră activităţile Asia-Europe Foundation (ASEF) drept mijloace importante de aprofundare a contactelor interumane", precizează MAE.

Potrivit sursei citate, la zece ani de la aderarea formală la procesul ASEM, "România a marcat un nou nivel de implicare în activităţile ASEM/ASEF, prin găzduirea celui de-al 38-lea Consiliu al Guvernatorilor ASEF, în iunie 2018".

Asia-Europe Meeting (ASEM) este un proces interguvernamental, lansat în 1996, la Bangkok, pentru amplificarea dialogului dintre Asia şi Europa. Partenerii ASEM includ statele membre UE, Norvegia, Elveţia, Comisia Europeană, Secretariatul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) şi 20 de state din Asia: cei 10 membri ai ASEAN (Brunei Darussalam, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Singapore, Thailanda şi Vietnam), alături de Australia, Bangladesh, R. P. Chineză, R. Coreea, India, Japonia, Kazahstan, Mongolia, Noua Zeelandă, Pakistan, Rusia. România participă la ASEM de la 1 ianuarie 2007. Aderarea formală a ţării noastre a avut loc cu ocazia Summitului ASEM 7 (Beijing, 2008).

La Summitul ASEM din 2016, din Ulan Bator (Mongolia), liderii ASEM au decis instituirea Zilei ASEM la 1 martie, cu scopul de a promova importanţa şi vizibilitatea acestui parteneriat, sub deviza "Asia meets Europe/Europe meets Asia Day". Marcată la nivelul tuturor celor 51 de state şi 2 organizaţii partenere, această zi simbolizează o nouă etapă din evoluţia ASEM, în care conectivitatea, în toate dimensiunile sale - politică, economică, digitală, instituţională, socio-culturală şi interumană - este conceptul-cheie. Următorul Summit ASEM va avea loc în Regatul Cambodgiei, în 2020

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb