Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, în cadrul interacţiunilor bilaterale cu oficiali ai Administraţiei SUA, nu au existat discuţii sau intervenţii privind vreun candidat sau procesul electoral din România, potrivit news.ro.
Într-un punct de vedere oficial, MAE a subliniat că, în afara unor declaraţii generale făcute de oficiali americani la Conferinţa de Securitate de la Munchen şi pe reţelele sociale, nu au existat astfel de discuţii la nivel diplomatic între România şi SUA.
Ministerul a reafirmat angajamentul României şi al Europei faţă de valorile democratice şi libertatea de exprimare, subliniind importanţa unei Uniuni Europene coerente, a unei NATO mai puternice şi a unui parteneriat transatlantic solid. De asemenea, a menţionat necesitatea consolidării rezilienţei instituţiilor democratice, a libertăţilor fundamentale şi a integrităţii procesului electoral şi a spaţiului informaţional, potrivit aceleiaşi surse.
Declaraţia vine în contextul în care noul vicepreşedinte american, J.D. Vance, a folosit anularea alegerilor prezidenţiale din România ca exemplu al unei presupuse ameninţări la adresa valorilor democratice europene, în cadrul unui discurs susţinut la Conferinţa de Securitate de la Munchen. Acesta a afirmat că scrutinul a fost anulat pe baza unor "suspiciuni firave ale unui serviciu de informaţii" şi sub "presiunea vecinilor continentali".
În replică, preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat că România rămâne un aliat de încredere, angajat ferm pentru o Uniune Europeană unită, o NATO consolidată şi un parteneriat transatlantic puternic.
Totodată, administraţia Trump exercită presiuni asupra autorităţilor române pentru a permite candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu să îşi continue campania electorală fără obstacole până la alegerile din luna mai.