România va continua să exercite preşedinţia Comitetului de Securitate al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2016, funcţia urmând să fie îndeplinită de reprezentantul permanent al României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, potrivit unui comunicat al MAE remis redacţiei.
Astfel, Istrate va fi asistat de o echipă alcătuită din diplomaţi ai Misiunii Permanente a României la Viena, cu sprijinul instituţiilor româneşti cu atribuţii în aria tematică a Comitetului de Securitate al OSCE.
MAE informează că ţara noastră va continua să exercite preşedinţia Comitetului de Securitate al OSCE, la invitaţia Germaniei, care deţine preşedinţia în exerciţiu a organizaţiei.
"În exercitarea mandatului, România va continua să urmărească promovarea unor abordări pragmatice, integrate, multidimensionale ale OSCE în combaterea ameninţărilor transnaţionale. Pe acest fond, România va sprijini, în mod deosebit, implementarea şi aprofundarea angajamentelor OSCE în domeniul combaterii ameninţărilor transnaţionale, cu accent pe combaterea terorismului şi extremismului violent, consolidarea securităţii cibernetice, combaterea criminalităţii transnaţionale organizate şi gestionarea provocărilor de securitate asociate fenomenului migraţiei ilegale", se arată în comunicat.
Ţara noastră va încuraja creşterea interacţiunii OSCE cu alte organizaţii regionale şi internaţionale relevante, precum şi cu partenerii de cooperare mediteraneeni şi asiatici ai organizaţiei, pe palierul combaterii ameninţărilor transnaţionale.
"Prin exercitarea preşedinţiei Comitetului de Securitate pentru al doilea an consecutiv, România continuă să îşi asume un rol activ în cadrul OSCE, cu obiectivul de a contribui la asigurarea păcii, securităţii şi cooperării în Europa", se mai arată în comunicatul MAE.
Ministerul de Externe aminteşte că România a exercitat preşedinţia Comitetului de Securitate al OSCE şi în anul 2015, pe durata precedentei preşedinţii în exerciţiu a OSCE deţinută de Serbia.
"În această calitate, România a facilitat negocierile care au condus la adoptarea, cu prilejul Consiliului Ministerial al OSCE de la Belgrad (3 - 4 decembrie 2015), a unor noi documente ministeriale OSCE privind combaterea extremismului violent şi a radicalizării care conduce la terorism, consolidarea rolului OSCE în combaterea terorismului şi, respectiv, rolul OSCE în combaterea problemei drogurilor la nivel global. De asemenea, România a iniţiat la nivelul Comitetului de Securitate un exerciţiu de raportări voluntare pe tema implementării angajamentelor OSCE în domeniul combaterii terorismului, cu obiectivul identificării de oportunităţi privind consolidarea capacităţii OSCE de luptă împotriva terorismului", menţionează MAE.