Magistraţii nu sunt de acord cu revocarea procurorului general

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 26 octombrie 2018

"Forumul Judecătorilor din Româ-nia" şi "Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" i-au solicitat, ieri, prin intermediul unui comunicat comun, ministrului justiţiei, Tudorel Toader, "să abandoneze imediat procedura de revocare a Procurorului General, Augustin Lazăr".

Judecătorii şi procurorii care compun cele două asociaţii susţin că demersul ministrului de resort "pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană şi în Consiliul Europei şi însăşi existenţa democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ şi descurajant transmis unei părţi importante a corpului magistraţilor".

Ei aduc ca argument în poziţia lor, avizul nr. 924/2018 al Comisiei de la Veneţia în care se vorbeşte despre "necesitatea asigurării autonomiei parchetelor din perspectiva modalităţii de numire şi revocare din funcţie a procurorilor şefi, astfel încât să se asigure protecţia magistraţilor faţă de imixtiuni politice". Comisia a statuat că "o măsură principală pentru a întări independenţa parchetelor şi a procurorilor ar consta în revizuirea a Constituţiei României, iar la nivel legislativ s-ar putea avea în vedere, în chestiunea revocării, modificarea Legii nr. 303/2004, astfel încât avizul CSM să capete caracter obligatoriu".

Cele două asociaţii ale magistraţilor susţin că desfăşurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, al cărui aviz are caracter consultativ, şi fără a oferi un drept la apărare procurorului supus revocării nu ţine seama nici de rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang înalt fiind trecuţi practic sub controlul exhaustiv şi nelimitat al ministrului justiţiei, fiind desconsiderat rolul CSM în gestionarea carierei procurorilor.

În comunicatul emis se arată: "Cât timp un procuror şef poate fi revocat la aprecierea discreţionară a unui om politic, fie el şi ministru al justiţiei, nu mai poate fi vorba de vreo independenţă, fiind creată o influenţă politică excesivă. În consecinţă, privită în acest context, revocarea din funcţie a procurorilor de rang înalt ignoră standardele europene şi numeroase principii internaţionale. Ne referim, punctual, la Principiile Naţiunilor Unite privind rolul procurorului, adoptate la Havana în 1990, Recomandarea Consiliului Europei 2000/19 privind rolul procurorului în sistemul de justiţie penală, Standardele de responsabilitate profesională şi declaraţia privind obligaţiile şi drepturile procurorilor, adoptate de Asociaţia Internaţională a procurorilor la 23 aprilie 1999, Raportul Comisiei de la Veneţia privind standardele europene în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar adoptat la data de 17-18 decembrie 2010, Avizul nr. 9/2014 al Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (Carta de la Roma)".

Referitor la libertatea de exprimare a magistraţilor, pe care Tudorel Toader a criticat-o în cazul lui Augustin Lazăr, Comisia de la Veneţia arată că magistraţii "sunt îndreptăţiţi să îşi exprime opiniile asupra modului de funcţionare a sistemului judiciar, chiar dacă aceste opinii ar avea şi implicaţii politice, dat fiind că funcţionarea sistemului judiciar este un subiect de interes public".

În aceeaşi notă, în cauza Baka contra Ungariei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că opiniile exprimate de judecători în legătură cu buna funcţionare a justiţiei, chestiune de interes public, sunt protejate convenţional, "chiar dacă au implicaţii politice, judecătorii neputând fi împiedicaţi să se implice în dezbaterea pe aceste subiecte". În motivarea deciziei CEDO, judecătorii europeni arată: "Teama de sancţiuni poate avea un efect descurajator pentru judecători în a-şi exprima punctele de vedere cu privire la alte instituţii publice sau politici publice. Acest efect descurajator se manifestă în detrimentul societăţii în ansamblul său".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dragnea vrea? Da. Tariceanu vrea? Da.

    E suficient. Slugoii de serviciu vor avea grija ca vointa stapanilor sa fie indeplinita.

    Numai ganditi-va ce galerie de oameni eminenti se ingrijeste de destinele justitiei romanesti - Tudorel, Nicolicea, Iordache, Nicolae... Tot unul si unul, adevarati corifei... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb