Magistraţii vor să conteste Legea pensiilor la Curtea Constituţională

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 30 aprilie 2010

Magistraţii vor să conteste Legea pensiilor la Curtea Constituţională

Şeful Serviciului Legislaţie din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Teodor Andriţa, a anunţat că va pregăti o sesizare, pe care o va înainta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru a ataca la Curtea Constituţională proiectul Legii unitare a pensiilor în ve­derea verificării cons­tituţionalităţii.

Oficialul CSM a explicat, ieri, în cadrul unei dezbateri pe tema pensiilor, că acesta este cel mai firesc demers pentru a se evita producerea de efecte juridice de către o lege neconstituţională, informează Mediafax.

Proiectul Legii pensiilor se află în dezbaterea plenului Senatului, Camera Deputaţilor fiind decizională. Reprezentanţii CSM, ICCJ, Asociaţiei Magistraţilor, Asociaţiei Magistraţilor Pensionari şi ai sindicatului grefierilor pensionari au criticat proiectul Legii pensiilor şi au cerut, ieri, deputaţilor din Comisia de muncă introducerea pensiilor ocupaţionale în proiectul de lege.

Bărbulescu, ICCJ: "Pericol de blocaj la Instanţa Supremă"

Preşedintele interimar al ICCJ, Lidia Bărbulescu, a declarat, în comisie, că instanţa supremă şi CSM au făcut o serie de amendamente la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, printre care instituirea pensiei ocupaţionale, după cum există în ţările europene.

Bărbulescu a avertizat asupra situaţiei ICCJ a cărei activitate se va bloca, deoarece 20% din judecători sunt pensionabili, iar în această situaţie sunt şi 25% din magistraţii asistenţi şi 20% din grefieri.

Lupaşcu, CSM: "Proiectul legii va bulversa justiţia"

La rândul său, judecătorul Dan Lupaşcu, membru al CSM, a precizat că aplicarea proiectului de lege a pensiilor în forma Executivului ar însemna, în opinia CSM şi ICCJ, "o bulversare a activităţii justiţiei", pentru că vor fi sute de mii de procese pentru această lege, după cum sunt şi în cazul legii salarizării.

Lupaşcu a spus că, în prezent, sunt mai puţini magistraţi decât schema, iar anul trecut au avut de rezolvat peste două milioane de dosare, cu 400.000 mai multe decât în anul precedent.

Judecătorul Lupaşcu a arătat că proiectul de lege încalcă reglementările statutului magistratului, principiul neretroactivităţii şi ar fi "o lovitură" pentru magistraţi.

Lupaşcu a criticat faptul că proiectul de lege a pensiilor abrogă mai multe prevederi existente, şi anume posibilitatea continuării activităţii unui magistrat între 65 şi 70 de ani şi posibilitatea ca un magistrat să beneficieze de un număr de indemnizaţii dacă se retrage din magistratură. Judecătorul a arătat că dispoziţiile privind pensia anticipată nu se pot aplica în cazul magistraţilor.

"Am solicitat introducerea unui capitol separat în legea pensiilor", a spus Lupaşcu, arătând că, în acest capitol, au fost făcuţi "paşi înapoi".

"Astfel, am propus să beneficieze de pensie anticipată doar cei care au vechime în funcţii de judecător sau procuror, nu şi alte categorii", a încheiat Lupaşcu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb