Un număr de 54 de posibile incidente electorale au fost sesizate, până la ora 14.00, în cadrul alegerilor parlamentare, dintre acestea 26 fiind confirmate, 7 - în curs de verificare şi 21 - neconfirmate, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Totodată, au fost deschise zece dosare penale.
"De la începerea procesului de vot, au fost sesizate 54 de posibile incidente electorale: 26 sunt confirmate, 7 sunt în curs de verificare şi 21 neconfirmate. Trei sesizări au fost transmise pentru soluţionare Birourilor Electorale competente", a anunţat, duminică după-amiază, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.
Angajaţii MAI au aplicat 5 amenzi, în valoare de 15.700 de lei şi 17 avertismente.
De asemenea, au întocmit 10 dosare penale.
Dajbog a oferit mai multe exemple:
"1. Poliţiştii vâlceni fac verificări după ce au fost sesizaţi cu privire la faptul că un bărbat ar transporta alegători la o secţie de votare din comuna Lădeşti, judeţul Vâlcea.
2. Poliţiştii din Dolj au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la fraudă la vot, pe numele unui bărbat care, deşi votase pe lista suplimentară, ar fi încercat să mai voteze o dată pe listă permanentă la o altă secţie de votare.
3. Poliţiştii oraşului Amara, jud. Ialomiţa, au fost sesizaţi de o persoană în legătură cu faptul că membrii secţiei de votare la care s-a prezentat nu i-ar fi permis să voteze. Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
4. Un bărbat din municipiul Râmnicu Vâlcea a fost amendat cu 2.000 de lei după ce a sunat la 112 pentru a sesiza faptul că la o secţie de votare dintr-o localitate o persoană ar influenţa alegătorii, dar în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că aspectele sesizate nu se confirmă.
5. În judeţul Buzău, un cetăţean ar fi postat un mesaj pe o reţea de socializare prin care încerca să influenţeze alegătorii să voteze o anumită listă de candidaţi, în schimbul unor beneficii. Poliţiştii au demarat verificări urmând ca, în funcţie de concluzii, să fie luate măsuri legale.
6. Poliţiştii din loc Darabani, jud. Botoşani, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că o femeie, preşedinte al unei secţii de votare, a fost admisă în corpul experţilor electorali în baza unei declaraţii în care susţinea că nu este membru al niciunui partid politic, dar s-a constatat că, de fapt, este consilier local din partea unui partid politic. A fost întocmit dosar penal pentru fals în declaraţii şi uz de fals.
7. Un poliţist care însoţea urna mobilă în loc Siliştea, jud Călăraşi, s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că unei persoane i-au fost înmânate trei buletine de vot. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru fraudă la vot şi neglijenţă în serviciu.
8. Poliţiştii din Municipiul Galaţi au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot, după ce un bărbat a primit un buletin de vot pentru Senat şi două pentru Camera Deputaţilor, dar în loc să semnaleze greşeala, a votat pe toate cele 3 buletine".