Mai mulţi oameni au fost răniţi într-o explozie în Afganistan

D.T.
Internaţional / 11 martie 2023

Mai mulţi oameni au fost răniţi într-o explozie în Afganistan

Un agent de securitate a fost ucis, iar cinci jurnalişti afgani şi trei copii răniţi astăzi în urma unei explozii cu bombă la Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului, în cursul unei ceremonii dedicate jurnaliştilor din această ţară, au indicat poliţia şi participanţi, informează Agerpres.

Explozia s-a produs când un grup de copii a început să intoneze imnul naţional, după discursul rostit de un înalt responsabil taliban.

Un agent, care supraveghea clădirea unde avea loc ceremonia la subsol, a fost ucis, iar cinci jurnalişti şi trei copii au fost răniţi, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei din Balkh, Mohammad Asif Waziri, informează sursa.

"A fost haos după producerea exploziei, toată lumea încerca să găsească o cale de scăpare de teamă că se va prăbuşi clădirea', a afirmat jurnalistul Atif Arian, rănit la ureche, adăugând că unii dintre colegii săi au fost "grav răniţi".

Evenimentul a fost organizat de un centru cultural pentru a marca "Ziua Naţională a Jurnaliştilor".

Jurnaliştii afgani au fost permanent ţinta unor atacuri chiar şi înainte ca talibanii să preia puterea în august 2021. Mai multe dintre aceste atacuri au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Această explozie intervine la două zile după asasinarea în acelaşi oraş a guvernatorului provinciei Balkh, a cărei capitală este Mazar-i-Sharif.

Mohammad Dawood Muzammil a fost ucis joi într-un atentat sinucigaş comis chiar în biroul său de către un combatant al Statului Islamic, care "s-a repezit spre el detonându-şi centura explozivă". Atentatul a fost mai târziu revendicat de către gruparea jihadistă, informează sursa. Mohammad Dawood Muzammil este unul dintre cei mai înalţi responsabili talibani care au fost asasinaţi de la revenirea talibanilor la putere în august 2021.

Revenirea talibanilor la putere a pus capăt a două decenii de luptă împotriva forţelor NATO şi SUA, ducând la o reducere semnificativă a violenţei. Dar de anul trecut, Statul Islamic a devenit cea mai mare provocare de securitate pentru guvernul de la Kabul.

Cele două grupări împărtăşesc o ideologie islamistă sunnită austeră, dar Statul Islamic luptă pentru stabilirea unui "califat" mondial, în timp ce talibanii vor să conducă un Afganistan independent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb