Mai poate fi stăvilit exodul din marile metropole ale Americii?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 august 2020

Mai poate fi stăvilit exodul din marile metropole ale Americii?
Călin Rechea

Deceniile de îm­pliniri măreţe sub conducerea primarilor din Partidul Democrat se pot dovedi fatale pentru metropole emblematice din Statele Unite.

Pandemia a fost, şi în acest caz, doar un catalizator pentru accelerarea unor tendinţe centrifuge deosebit de distructive, care se manifestă pe fondul unor dificultăţi financiare fără precedent.

În aceste condiţii, site-urile alternative de ştiri, cum este Zerohedge, iar de curând şi presa "oficială", au început să scrie tot mai mult despre un adevărat exod din marile oraşe către zone mai liniştite din Midwest, statele conservatoare din jurul Munţilor Stâncoşi sau către state din sud, precum Texas sau Florida.

Tendinţa este deosebit de îngrijorătoare mai ales în metropole precum New York sau Los Angeles, unde "evadaţii" sunt, de obicei, contribuabili importanţi pentru bugetele administraţiilor locale.

Economistul Robert Wenzel a scris recent pe site-ul său, Economic Policy Journal, că politicile de stânga au împins metropola Los Angeles pe marginea prăpastiei.

"Cetăţenii productivi care constituie baza de impozitare pleacă, la fel cum o fac şi în New York sau Chicago", scrie Wenzel, în condiţiile în care "are loc un exod din Hollywood", iar "Bulevardul Hollywood a ajuns să prezinte o imagine de Lumea a Treia".

Analistul financiar Wolf Richter, rezident al oraşului San Francisco, a publicat recent pe site-ul său, wolfstreet.com, o serie de fotografii pe care le-a făcut săptămâna trecută în ceea ce trebuia să fie ora de vârf a dimineţii dintr-o zi lucrătoare. Richter scrie că a făcut pozele în districtul financiar din mijlocul unor bulevarde şi precizează că a ales acest "unghi" deoarece a putut, pe fondul lipsei aproape totale a traficului.

Imaginea de Lumea a Treia este completată, de mai multe zile, de întreruperi frecvente ale electricităţii la nivelul întregului stat California. Autorităţile dau vina pe valul extraordinar de căldură, dar cauza principală este alta: politica de eliminare accelerată a centralelor electrice pe bază de cărbune şi gaze naturale şi înlocuirea acestora cu surse regenerabile.

Bloomberg a scris recent că o capacitate de producţie în centrale pe gaze de circa 9 GW a fost scoasă din func­ţiune în ultimii 5 ani.

Electricitatea produsă acolo ar fi fost suficientă pentru alimentarea a 6,8 milioane de locuinţe, după cum mai arată agenţia de ştiri. Pentru ca ironia să fie completă, oprirea curentului electric a condus la deversarea accidentală a circa 200 de tone de ape reziduale netratate în Golful San Francisco.

Site-ul umoristic Babylon Bee, care are sloganul "Ştiri false în care poţi avea încredere", a scris recent că electricitatea a devenit un lux pentru locuitorii Californiei.

Sub titlul "Statul aclamat ca lider al inovaţiei tehnologice nu ştie cum să ţină lumina aprinsă", Babylon Bee îl "citează" pe guvernatorul Newsom: "Vom continua să fim cel mai avansat centru tehnologic de îndată ce vom avea curent".

Din păcate, declaraţiile reale ale guvernatorului Gavin Newsom sunt de aceeaşi natură şi oferă o explicaţie perfectă pentru condiţiile actuale din statul California şi marile sale oraşe.

Problemele privind asigurarea alimentării continue cu electricitate par să existe şi de cealaltă parte a Americii. Peter Turchin, profesor la University of Connecticut şi Complexity Science Hub din Viena, care a prognozat, în urmă cu zece ani, că revoltele sociale se vor extinde în SUA începând din 2020, a comentat recent o ştire Reuters despre statul eşuat din Liban.

În articol se arăta că întreruperile frecvente ale alimentării cu electricitate pot fi considerate o caracteristică a unui stat eşuat, iar Libanul se confruntă cu această problemă de mulţi ani.

"Aici în Connecticut tocmai am petrecut 6 zile fără curent electric", scria Turchin pe contul său de Twitter în 11 august 2020 şi întreba retoric despre semnificaţia unui astfel de "eveniment" pentru Statele Unite.

Ştirile privind exodul din marile oraşe americane au primit, de curând, o greutate suplimentară, odată cu publicarea articolului "New York este mort pentru totdeauna" pe blogul lui James Altucher.

Autorul s-a născut la New York, are o prezenţă semnificativă în mass-media de peste Ocean şi se prezintă ca antreprenor, manager de fonduri de hedging, autor şi fondator a 20 de companii, dintre care 17 au eşuat.

Altucher analizează mediul de afaceri, cultura, restaurantele şi piaţa imobiliară comercială pentru a-şi susţine afirmaţia din titlu.

În opinia sa, New York-ul nu se mai poate redresa după această criză, cum a făcut-o după atacurile din septembrie 2001 sau după criza din 2008, deoarece a apărut un factor fundamental al schimbării: creşterea puternică a vitezei comunicaţiilor pe Internet.

"În 2008 viteza medie era de 3 megabiţi pe secundă, acum este de peste 20 de megabiţi pe secundă", scrie Altucher, adică "toate lumea poate lucra de la distanţă".

După publicarea articolului "New York is Dead Forever" pe blogul său, Altucher l-a prezentat şi în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Fox Business.

În urma reacţiilor primite pe e-mail, Altucher a publicat un nou articol, unde a scris că "am pierdut prieteni" şi "nu mă aşteptam la atâta ură", dar şi-a menţinut punctul de vedere şi a venit cu un argument suplimentar în favoarea afirmaţiei sale. Din cele 8 milioane de persoane care trăiesc în New York, 2.500 plătesc 40% din totalul veniturilor colectate de administraţia locală.

"Ce se întâmplă dacă jumătate sau doar 10% dintre aceşti contribuabili vor pleca tocmai în perioada de creştere a cheltuielilor?", a întrebat retoric antreprenorul american.

Se pare că exodul din New York a atins deja cote aşa de ridicate încât companiile de mutări sunt nevoite să refuze clienţi deoarece nu mai fac faţă cererilor, conform unei ştiri preluate de Zerohedge, în timp ce Bloomberg scrie că proprietarii de spaţii comerciale au ajuns să implore marile companii, cum sunt băncile de pe Wall Street, să-şi aducă angajaţii înapoi în birouri. Directorii executivi ai unor companii imobiliare le-au subliniat chiriaşilor că este datoria lor patriotică să-şi aducă oamenii înapoi în birouri.

Deocamdată nu pare să existe o soluţie pentru ruperea acestui cerc vicios. "Privesc cum se degradează oraşul", a declarat Jeff Blau, director executiv al firmei Related Companies LP, pentru Bloomberg.

Cel puţin până la alegerile din noiembrie 2020 nu există niciun semnal referitor la încetarea demonstraţiilor "paşnice" din marile oraşe americane.

În aceste condiţii, imaginile cu vitrinele "ascunse" ale magazinelor de lux de pe Fifth Avenue din New York sau de pe Michigan Avenue, din Chicago, vor continua să arate lumii o atmosferă caracteristică filmelor apocaliptice populate de zombi.

Statul Illinois este acum foarte aproape de incapacitatea de plată, pe fondul unor datorii nesustenabile la nivelul fondurilor de pensii pentru anumite categorii de angajaţi din sectorul public, cum ar fi profesorii sau poliţiştii.

În Chicago situaţia este şi mai gravă. Cu mult înainte de extinderea jafurilor în plină zi, care sunt "justificate" prin aceea că reprezintă o parte a reparaţiilor pentru sclavie, numărul morţilor violente de la sfârşit de săptămâna a ajuns să îl depăşească pe cel anual din teatre de operaţiuni externe precum Afganistan sau Irak.

Protestele Black Lives Matter au fost încurajate de primarul democrat al oraşului, Lori Elaine Lightfoot, dar numai până în urmă cu câteva zile. De ce? Pentru că violenţele au ajuns aproape de propria casă, iar primarul a cerut poliţiei să-şi facă datoria deoarece se temea pentru siguranţa ei şi a soţiei sale.

"Cred că rezidenţii oraşului înţeleg natura ameninţărilor pe care le primim zilnic şi înţeleg că am dreptul la siguranţă în propria casă", a declarat primarului oraşului Chicago în faţa jurnaliştilor. Dar cum rămâne cu siguranţa celorlalţi rezidenţi ai celui mai mare oraş din Midwest-ul american? Ei nu au acest drept? Dar dreptul la autoapărare îl mai au?

Pe fondul deteriorării situaţiei financiare a administraţiilor locale nu au întârziat să apară propuneri tot mai "creative" pentru "descoperirea" unor noi surse de venit.

Una dintre acestea este impozitarea avuţiei, iar în cazul Californiei ar putea fi vorba despre o taxă anuală de 0,4%. Chiar şi cei care părăsesc statul vor fi obligaţi să plătească taxa, deoarece autorităţile de la Sacramento consideră că este corect să plăteşti pentru orice venit realizat în California.

"Welcome to the Hotel California", după cum au cântat cei de la Eagles, care se pare că au dovedit o extraordinară capacitate de estimare a tendinţelor politice, în condiţiile în care "poţi să intri oricând vrei, dar nu poţi să pleci niciodată" din Golden State.

"Aceasta este cea mai gravă formă de tiranie", scrie analistul Martin Armstrong despre propunerea legislativă, deoarece "este taxare fără reprezentare şi eşti obligat să plăteşti taxele ca un sclav aflat în proprietatea statului California".

Armstrong a amintit şi o lecţie importantă a istoriei: "oamenii şi-au părăsit pur şi simplu proprietăţile în perioada în care a fost atins apogeul corupţiei în Imperiul Roman".

În aceste condiţii, analistul american îi îndeamnă pe rezidenţii din California, New Jersey, Illinois, Connecticut şi New York să-şi schimbe cât mai degrabă domiciliul.

Taxele tot mai mari şi reglementările tot mai absurde din California au "alimentat" fluxuri migratoare către state precum Texas, însă noii veniţi sunt priviţi cu reticenţă în statele "roşii" (n.a. cu majorităţi republicane) deoarece există teama "infectării" cu ideologia "progresistă" din statele "albastre" (n.a. cu majorităţi democrate).

Oare este prea târziu pentru salvarea "visului american" din îmbrăţişarea fatală a socialismului "progresist", alimentat de creşterea explozivă a inegalităţii, ale cărei cauze adevărate sunt ignorate complet de majoritatea populaţiei?

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. biden va da lovitura de gratie americii !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb