Maia Sandu: "Majoritatea moldovenilor vor menţinerea neutralităţii ţării"

S.B.
Internaţional / 21 septembrie 2023

Maia Sandu: "Majoritatea moldovenilor vor menţinerea neutralităţii ţării"

Preşedinta Maia Sandu a spus într-un interviu la France 24 că majoritatea cetăţenilor moldoveni preferă păstrarea statutului de neutralitate a ţării, întrucât, sub influenţa propagandei ruseşti, ei se tem că orice eventuală discuţie despre modificarea Constituţiei ar declanşa o intervenţie militară a Moscovei în Republica Moldova, informează news.ro.

Maia Sandu spune că în prezent Ucraina este cea care ţine în siguranţă Republica Moldova şi crede că atunci când Kievul va câştiga războiul, ar putea exista o situaţie geopolitică oportună pentru a rezolva conflictul transnistrean, ceea ce ar facilita şi aderarea Chişinăului la UE.

"Avem neutralitatea prevăzută în Constituţie şi majoritatea moldovenilor încă mai cred că nu ar trebui să fie schimbată Constituţia. Putem discuta de ce majoritatea acestor oameni vor ca Moldova să rămână încă neutră. Nu aş vrea să cred că majoritatea acestor oameni sunt de părere că neutralitatea ne poate menţine în siguranţă. Propaganda rusă joacă un rol aici, pentru că mulţi moldoveni cred că în momentul în care vom începe să discutăm despre modificarea Constituţiei, Rusia poate ataca Moldova. Pentru că acesta este unul dintre narativele utilizate de Rusia atunci când a atacat Ucraina - că Rusia trebuie să se apere din cauză că Ucraina vrea să devină un stat membru al NATO, ceea ce este o minciună", a spus Maia Sandu, întrebată dacă Moldova şi-ar putea schimba Constituţia, care prevede neutralitatea, pentru a putea să adere la NATO.

"Ne confruntăm cu necesitatea de a combate dezinformarea şi propaganda rusă în Moldova, aşa că între timp încercăm să ne ţinem oamenii în siguranţă. Dar astăzi suntem în siguranţă, în principal datorită curajului poporului ucrainean. În acelaşi timp, investim în sistemul de apărare şi încercăm să să devenim mai buni în lupta împotriva dezinformării", a arătat Maia Sandu.

Ea a mai spus că Republica Moldova are o bună cooperare cu NATO, care a început cu mulţi ani în urmă. "Noi preţuim această cooperare, care ajută la consolidarea capacităţii noastre de a apăra Moldova", a punctat Maia Sandu.

Maia Sandu se declară îngrijorată de războiul din Ucraina, care riscă să se prelungească, dar în acelaşi timp spune că ţara vecină trebuie să fie sprijinită pentru a-şi recupera toate teritoriile. Ea crede că aceasta este singura soluţie pentru a rezolva acest război.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. A ascultat vreodata Sandu de opinia poporului moldovean? Nu prea si a facut rau.

    Saracia absoluta in R Moldova a ajuns la recorduri greu de imaginat in anii ei de presedintie, procentul de cetateni in aceasta stare crescand in ultimii 4 ani.

    maia sandu este neutra ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb