Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, astăzi, că ţara pe care o reprezintă a simţit mereu, în 2021, "umărul României alături", lucru care a ajutat-o să treacă prin crize mai uşor şi să înceapă construcţia unui viitor mai bun, potrivit Agerpres.
Şeful statului moldovean a arătat că ţara noastră a susţinut "ferm" Republica Moldova pe plan economic, politic, diplomatic, cultural, educaţional, iar acest sprijin este resimţit de cetăţeni.
"Importante sunt investiţiile româneşti în Republica Moldova, dar şi deschiderea pieţei româneşti pentru producătorii noştri. România este de mai mulţi ani partenerul nostru comercial cel mai important. Spre România merg cele mai multe dintre exporturile noastre. Ne dorim ca acest parteneriat să crească, iar noi vom avea grijă, inclusiv prin reformele din justiţie, să facem din Republica Moldova un loc sigur şi atractiv pentru investiţii. Vreau să transmit mesaj pentru investitori: Republica Moldova se schimbă, statul nostru va deveni mai eficient, mai transparent, mai prietenos cu afacerile, aşa că vă aşteptăm să veniţi în Republica Moldova", a declarat Maia Sandu, la Palatul Cotroceni, la finalul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis.
Ea a subliniat că vizita sa oficială la Bucureşti reprezintă o conformare în plus a legăturii speciale pe care Republica Moldova o are cu ţara noastră.
"În 2021 Republica Moldova a simţit mereu umărul României alături, care ne-a ajutat să trecem mai uşor prin crize, dar şi să începem a construi un viitor mai bun. Datorită României şi ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut în decembrie la Chişinău, Republica Moldova a primit primele donaţii de vaccin anti-COVID-19, care ne-au permis să începem procesul de vaccinare la începutul lunii martie şi să salvăm mii de vieţi. (...) România este cel mai mare donator de vaccin, iar la ele se adaugă milioane de unităţi de echipamente de protecţie. În primăvara anului 2020, medicii din România au venit să lucreze cot la cot cu colegii lor din Republica Moldova în secţiile de COVID pline de pacienţi. Mă bucur că am putut răspunde şi noi în această toamnă cu un gest similar. (...) În această toamnă, în plină criză energetică, Guvernul României ne-a venit în ajutor, oferindu-ne păcură pentru a produce energie termică", a spus Maia Sandu.
Oficialul a adăugat că Republica Moldova rămâne interesată de realizarea proiectului de interconexiune pentru liniile electrice Suceava-Bălţi şi susţine intrarea companiilor de electricitate din ţara noastră pe piaţa Republicii Moldova, fapt care va stimula concurenţa pe o piaţă dominată încă de monopoluri.
"Un alt proiect foarte important pentru noi este construcţia podului rutier peste Prut la Ungheni. El ne va conecta mai uşor atât de Iaşi, cât şi de autostrada ce va lega estul României de Uniunea Europeană. Proiectul de acord a fost deja elaborat de partea română şi sperăm că ne vom mişca rapid şi în ceea ce priveşte construcţia sau renovarea altor poduri peste Prut - este în beneficiul economiei, dar şi al oamenilor de pe ambele maluri", a adăugat Maia Sandu.
Preşedintele moldovean a mai arătat că există o cooperare foarte bună între Republica Moldova şi ţara noastră şi foarte multă deschidere din partea autorităţilor din ambele ţări.
"Contăm şi de acum încolo pe sprijinul României în plan bilateral, dar şi pe vocea ei importantă în cadrul Uniunii Europene. Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge şi cu susţinerea prietenilor noştri de la Bucureşti. Parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre Republica Moldova şi România ne va ajuta să atingem mai rapid acest obiectiv, în interesul cetăţenilor noştri. Ne aflam într-un moment unic din punct de vedere politic la Chişinău, iar de la Bucureşti avem un mesaj puternic de sprijin pentru Republica Moldova. Există toate premisele pentru a obţine rezultate istorice în relaţia noastră şi pentru ca următorii ani să fie cei mai buni şi mai de succes în relaţia dintre ţările noastre", a declarat Maia Sandu.