Majorarea salariului minim - în sarcina viitorului Guvern

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 25 noiembrie 2020

Creşterea valorii salariului minim pe economie se lasă greu moşită, chiar şi după discuţiile de ieri, din cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Premierul Ludovic Orban şi reprezentanţii Guvernului ar dori ca dezbaterea să aibă loc după alegerile parlamentare şi majorarea salariului minim să cadă în sarcina viitorului Executiv, reprezentanţii patronatelor ar dori o îngheţare a valorii acestui venit sau o creştere cu rata inflaţiei, în timp ce liderii celor cinci confederaţii sindicale (Blocul Naţional Sindical, Cartel ALFA, CNSRL Frăţia, CSDR şi CNS Meridian) susţin un salariu minim de 2400 lei.

Premierul Ludovic Orban a transmis, ieri, că salariul minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 va fi majorat în funcţie de evoluţia economiei.

"Suntem adepţii unui mecanism de creştere care să se bazeze pe realităţile economice, respectiv rata inflaţiei, creşterea productivităţii şi alţi factori economici. Obiectivul nostru este să nu fie afectate locurile de muncă, mai ales în această perioadă în care companiile se confruntă cu dificultăţi din cauza crizei sanitare", a afirmat şeful Guvernului.

În context, premierul a propus constituirea unui grup de lucru format din experţi ai patronatelor, sindicatelor şi Guvernului, care să facă o analiză comparativă privind mecanismele aflate la baza evoluţiei salariului minim în alte state europene.

"În urma acestei analize, se va putea stabili în mod obiectiv o formă de creştere predictibilă a salariului minim pentru următorii patru ani" , a arătat prim-ministrul Ludovic Orban.

Surse din cadrul participanţilor la dezbaterile care au avut loc online cu premierul şi cu ministrul Muncii, susţin însă că premierul le-a transmis că următorul Guvern, care va ieşi în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie, va stabili valoarea salariului minim pentru anul 2021.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale i-au transmis şefului Guvernului că în celelalte ţări membre ale Uniunii Europene autorităţile publice centrale au stabilit deja valoarea salariului minim, dar li s-a răspuns că în respectivele state nu au avut loc alegeri parlamentare.

"Patronatele nu ar vrea să se dea niciun leu, să fie îngheţate salariile la valoarea din 2020 şi să se reia discuţia după trecerea pandemiei. Unii dintre reprezentanţii patronatelor au susţinut că se poate face o majorare cu rata inflaţiei, de maximum 2,2%. Noi însă susţinem că se poate majora până la valoarea de 2400 lei, adică o creştere de 170 lei. Majorarea a fost calculată de noi în baza formulelor de calcul stabilite de Guvern la creşterea salarială care a avut loc la începutul anului 2020", ne-a spus Gabriel Rodrigo Maxim, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian.

El a precizat că, în conformitate cu formulele de calcul aplicate la sfârşitul anului 2019, dar pe care Guvernul nu le mai aplică acum, ar reieşi trei scenarii de majorare a salariilor. În scenariul 1, majorarea ar trebui să fie de 150 lei, în al doilea de 194 lei, iar în al treilea de 105 lei. Sindicatele au ales scenariul al doilea, al unei majorări de 194 lei a valorii salariului minim pe economie.

Amintim că, în urmă cu două zile, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România a spus că antreprenorii sunt de acord cu o creştere care să acopere rata inflaţiei, adică 2,2%, pentru a acoperi o eventuală pierdere de cumpărare din partea angajaţilor.

"Nu putem fi de acord cu creşterea propusă de sindicate, pentru că economia românească nu are capacitatea să plătească o astfel de creştere. (...) Cred că este necesar un mecanism de stabilire al salariului minim pe economie, care să meargă pe acoperirea inflaţiei, productivitatea muncii, creşterea sau descreşterea economică şi să fie bazat pe formule matematice. Guvernul a prezentat anul trecut un tip de modelare, dar fără a prezenta o perspectivă. Ar trebui o astfel de perspectivă pentru 10 ani", a declarat Florin Jianu.

Cum mai sunt zece zile până la alegerile parlamentare, este greu de crezut că se va ajunge curând la o înţelegere privind viitoarea valoare a salariului minim pe economie. Aşa că acesta va fi stabilit din negocierile pe care patronatele şi sindicatele le vor purta cu reprezentanţii viitorul Guvern, a cărui componenţă politică va fi stabilită în urma rezultatelor alegerilor parlamentare din 6 decembrie şi a alianţelor sau jocurilor de culise privind constituirea viitoarei majorităţi parlamentare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Salariul minim este mizerabil de mic in Romania, nu permite nici măcar supraviețuirea biologică.

    E un fel de "masa caldă de 6 lei pe zi" marca PNL... Să mănânce Orban și locotenenții lu Iohannis de banii ăștia 

    1. Mafia psd este de vina! Ei au pacalit populatia ca le mareste salariul minim la 500 de euro,dar nu au spus si ca vor taia toate contributiile pentru asigurari sociale din banii angajatului! Salariul minim este insuficient pentru ca psd a hotarat da taie de la angajat 40% din salariul brut,astfel ca netul este sub 300euro! Pe 6 decembrie,psd-istii vor fi judecati,din nou,de catre cetatenii care s-au trezit!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb