Managementul Realitatea TV, preluat de un sponsor PDL

Dan Nicolaie, Mihnea Rău
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 26 octombrie 2010

Sponsor PDL, Sebastian Ghiţă (stânga), noul boss de la Realitatea Media, a organizat ultimul congres al PSD când preşedinte a devenit Victor Ponta (dreapta).

Sponsor PDL, Sebastian Ghiţă (stânga), noul boss de la Realitatea Media, a organizat ultimul congres al PSD când preşedinte a devenit Victor Ponta (dreapta).

  • document ataşat TOP SPONSORI PDL-2009
    apasă aici pentru a descărca.

    Sorin Ovidiu Vîntu apelează la serviciile controversatului afacerist Sebastian Ghiţă pentru managementul grupului Realitatea

    Sebastian Ghiţă, fost membru PNL, apoi PC, fiind şi naşul lui Codruţ Sereş, este în topul sponsorilor PDL din 2009

    În plină criză de credibilitate, Vîntu şi Ghiţă au un plan de 75 de milioane de euro pentru dezvoltarea televiziunii cu tehnologie HD ("High Definition")

    După scandalul stenogramelor, Sorin Ovidiu Vîntu cedează managementul grupului Realitatea TV către un alt afacerist controversat - Sebastian Ghiţă, patronul grupului Asesoft, ale cărui firme sunt abonate la contractele cu bani publici, indiferent de partidul de la putere.

    Sebastian Ghiţă a anunţat ieri că a semnat un contract de management pentru Realitatea pe o perioadă de cinci ani, în care vor fi investiţi 75 de milioane de euro, pentru extinderea regională a grupului şi pentru introducerea tehnologiei "High Definition", cel mai modern sistem de trans-misie la această oră. Banii ar urma să fie recuperaţi din profitul grupului, 80% din beneficii revenind Asesoft.

    Nou manager, acelaşi consiliu

    Aducerea lui Sebastian Ghiţă la conducerea trustului nu va determina schimbări fundamentale în actuala organigramă şi nici măcar în Consiliul de Administraţie, ceea ce amplifică suspiciunile că venirea sa este doar o simplă manevră încercată de Sorin Ovidiu Vîntu de a mai degaja din impresia că ar influenţa total politica editorială a grupului de presă.

    Realitatea TV traversează o criză de credibilitate fără precedent, după ce presa a publicat convorbirile telefonice purtate de patronul Vîntu cu directorii săi din trust.

    Modul în care Vîntu le dicta practic politica editorială şefilor din grupul său, dar mai ales lipsa acestora de reacţie la imixtiunea brutală a patronului au erodat drastic credibilitatea televiziunii Realitatea.

    Sorin Ovidiu Vîntu se lăuda anul trecut cu calitatea excepţională a managerilor şi jurnaliştilor grupului său media:

    "Ştiţi cine lucrează la Realitatea? Credeţi că domnul Hurezeanu spune: < Ordonaţi domnu" Vîntu >? Îl suspectaţi de aşa ceva? Sau pe domnul Sorin Enache, fost director general la Pro TV, la Antena 1? Sau pe domnul Mihnea Vasiliu, masterand la London Business School? Credeţi că aceşti oameni stau sluj în faţa cuiva? Eu am acolo instituţii, nu persoane. Am crema presei române". (Sorin Ovidiu Vîntu, 23 martie 2009, sursa Evenimentul Zilei)

    Convorbirile telefonice apărute în presă au arătat exact contrariul: Vîntu nici măcar nu avea nevoie să ordone, căci directorii şi jurnaliştii săi importanţi nu doar că nu erau adevărate ins-tituţii, dar, uneori, au abdicat şi de la calitatea de persoane, în sensul de cetăţeni oneşti, fiind simpli executanţi ai cererilor patronului.

    O altă declaraţie mai proaspătă a lui Sorin Ovidiu Vîntu:

    "Dacă te referi, cumva, la talk- show-urile Realităţii TV, atunci vei avea o surpriză; eu, unul, nu le-am impus nicio linie politică. Criticis-mul la adresa lui Băsescu este opţiunea ziariştilor şi numai a lor. A existat momentul când, chiar şi mie, mi s-a părut că exagerează, dar ziaristul în cauză mi-a răspuns că asta este convingerea sa. Situaţia este delicată, nu poţi cenzura convingeri.

    Desigur, criticismul ziariştilor mei la adresa lui Băsescu mă bucură, dar nu am nici un rol în asta".

    (extras din interviul acordat ziarului BURSA, publicat în 12 august 2010)

    Doar una dintre convorbirile dintre SO Vîntu şi şeful trustului, Sergiu Toader, arată cum arăta politica editorială la Realitatea:

    (...)" S.O. VÎNTU: Eu nu manipulez pe nimeni, oamenii trebuie să creadă ceea ce este: este organizaţia lui Vîntu şi răspunde la comanda lui Vîntu.

    S. TOADER: Asta vreau să le spun.

    S. O. VÎNTU: Corect.

    S. TOADER: Ca, alt-fel, nu ştiu cum se cons-truieşte.

    S. O. VÎNTU: Dar nu vreau altceva, nu mă interesează, nu vreau să comunic o falsitate, adică: Băi, sunteţi liberi!

    S. TOADER: Nu, nu.

    S. O. VINTU: Nu sun-teţi liberi, nene. Vă convine, lucraţi, nu vă convine, plecaţi, ce mare c...!"

    Cine va conduce Realitatea

    Sebastian Ghiţă (31 de ani) s-a lansat în afaceri încă din timpul şcolii, imediat după terminarea liceului a pus bazele grupulului Asesoft (între 2001 şi 2002).

    Sebastian Ghiţă investeşte puternic şi în sport, sponsorizând cu peste un milion de euro pe an echipa de baschet a Universităţii din Ploieşti, care domină autoritar competiţia internă, masculină.

    Fost membru PNL, Sebastian Ghiţă s-a reprofilat politic după 2004, el devenind membru al Partidului Conservator şi naşul de cununie al lui Codruţ Sereş, cel care în calitate de ministru al Economiei a negociat cu gruparea Luca - Vîntu vînzarea a 8% din Petrom către Asociaţia Salariaţilor Petrom, condusă de Liviu Luca.

    Relaţia cu partidul lui Dan Voiculescu l-a determinat în 2008 să renunţe la contractul prin care firma sa "Teamnet International" asigura softul pentru alegerile parlamentare din acel an.

    Prin intermediul "Asesoft", Sebastian Ghiţă mai controlează şi alte companii, precum EMAG Internacional, Combos Delivery sau DANTE Internacional. Grupul său a înregistrat, în 2009, o cifră de afaceri de aproximativ 300 de milioane de euro. Aproape 55 de milioane de euro au fost câştigaţi din contractele cu instituţii sau companii de stat. Relaţia consecventă cu contractele publice pe care le-a derulat cu statul l-au adus periodic pe Sebastian Ghiţă în atenţia presei. Contractele din acest an au fost privite ca fiind obţinute în contrapartidă la faptul că a fost unul dintre cei mai importanţi sponsori ai PDL, în 2009, anul alegerilor prezidenţiale

    Vîntu rămâne patron

    Sorin Ovidiu Vîntu s-a lăudat săptămâna trecută că a avut nouă oferte pentru preluarea televiziunii Realitatea. Presa a relatat că Vîntu ar fi negociat cu Cristian Burci, fostul fondator al afacerii Prima TV, dar că negocierile au eşuat, iar patronul Realitatea s-ar fi reorientat spre Sebastian Ghiţă, care să preia doar managementul.

    De la începutul anului, Vîntu s-a arătat deranjat mereu de speculaţiile că ar fi vândut Realitatea, iar stenogramele arată că era supărat pe zvonurile lansate de Dinu Patriciu în acest sens.

    "Nu am avut şi nu am această intenţie, Realitatea nu e e vânzare, nici acum şi nici în viitor. Am sperat până în ultima clipă că nu voi fi nevoit să recurg la măsuri dure, că nu va trebui să tai din salarii şi să fac disponibilizări. Asta speram, inclusiv acum câteva luni, când am hotărât să măresc, în loc să scad, salariile. Din păcate, lucrurile au evoluat altfel, economic vorbind... Am tot aşteptat, şase luni, să se schimbe ceva în bine, nu s-a întâmplat asta, am fost obligat să reacţionez, într-un final, pe măsură. Piaţa e dură. Asta e tot!""

    (Sorin Ovidiu Vîntu -13 iulie 2009, sursa Inpolitics)

    După arestarea sa, în dosarul Nicolae Popa, la începutul lunii septembrie, Vîntu declara că emisari ai PDL au dorit să-i ia "Realitatea TV". Ulterior, într-o emisiune televizată, el nuanţa faptul că oamenii puterii ar fi dorit să-i ia gratis televiziunea.

    Problema grupului "Realitatea" este una de credibilitate după apariţia stenogramelor. O problemă similară o are şi trustul Intact.

    Ceea ce anunţă Realitatea şi Asesoft este preluarea managementului. Dar managementul nu conferă credibilitate trustului din două motive: avea management şi înainte şi compania a fost concepută de vechiul management să răspundă la ordine, conform stenogramelor.

    Anunţul Asesoft nu menţionează în comunicat despre vreo restructurare de politică internă a grupului sau din punctul de vedere al standardelor deontologice. Comunicatul Asesoft precizează doar despre o investiţie de 75 milioane de euro într-o problemă tehnică (HD). Această preluare a managementului nu rezolvă problema pe care o are Realitatea în acest moment.

    Companiile lui Ghiţă

    ASESOFT DISTRIBUTION SRL

    PLOIESTI IMPORT EXPORT SRL

    MBTT DEVELOPMENT SRL

    STUDIO HARRY SRL

    BUDUREASCA SRL

    ASESOFT SMART SRL

    TVMP SRL

    GLAR CONSTRUCT SRL

    ASESOFT NET SRL

    2K TELECOM SRL

    360 REVOLUTION SRL

    PODGORIILE TOHANI SRL

    ASESOFT WEB SRL

    ASESOFT INTERNATIONAL SA

    TEAMNET INTERNATIONAL SA

    INFRATEL NET SRL

    ECOPROD ENERGY SRL

    "Dacă te întâlneşti cu un om şi nu poţi să ţi-l faci prieten, încearcă măcar să nu ţi-l faci duşman", este cel mai important sfat pe care tânărul ploieştean l-a primit de la tatăl său, potrivit unui săptămânal de business.

    Realitatea Media a înregistrat, în 2009, pierderi de 165,4 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 127 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe.

    Primele măsuri luate de Sebastian Ghiţă:

    - "Vom plăti toate salariile oamenilor şi datoriile către parteneri".

    - "Vom investi 75 milioane de euro în dezvoltarea de noi oportunităţi."

    - "Am calculat că pe piaţa din România pot obţine o rentabilitate de peste 35%, mult peste media europeană".

    Declaraţiile lui Sorin Ovidiu Vîntu:

    - "Performanţele în management l-au recomandat pe Sebastian Ghiţă".

    - "Sebastian Ghiţă se ocupă de management şi se asigură că grupul de media are toate resursele financiare de care are nevoie pentru a funcţiona".

    - "Consiliul de Administraţie rămâne neschimbat (Sorin Freciu - preşedinte, Dragoş Nedelcu - vicepreşedinte). În consiliul de administraţie va avea şi Asesoft un reprezentant".

    - "Am făcut o socoteală pe cinci ani. În funcţie de abilitatea lui poate face profit".

    Liviu Luca a dat în judecată ziarul lui Ghiţă

    Liderul sindicaliştilor din Petrom, Liviu Luca, partener al lui Sorin Ovidiu Vîntu în Realitatea TV, a acţionat în instanţă luna trecută cotidianul "Prahova" din Ploieşti, controlat de patronul Asesoft, Sebastian Ghiţă.

    Luca acuză cotidianul în cauză de calomnie, după ce a publicat pe 10 septembrie 2010, pe prima pagină, un articol cu titlul "Mafiotul sindical Liviu Luca a fost arestat", deşi el fusese chemat la DNA doar în calitate de martor în dosarul Popa.

    Liviu Luca a cerut daune morale în valoare de 150.000 de euro cotidianului Prahova, considerând că în materialul de presă respectiv (nesemnat) "totul este o gravă minciună, menită să inducă dezinformare în randul opiniei publice şi ca urmare calomnierea grosolană a subsemnatului, cu consecinţe grave de imagine a persoanei mele".

    Sebastian Ghiţă - unul dintre principalii organizatori ai Congresului PSD din februarie

    Sebastian Ghiţă a fost unul dintre principalii organizatori ai Congresului PSD din februarie, unde Victor Ponta (foto) a fost ales preşedintele social-democraţilor. Omul de afaceri a finanţat de-a lungul timpului şi PNL, şi PSD, şi PDL.

    "Asesoft" plăteşte toate datoriile Realitatea Media

    Compania "Asesoft" se obligă, prin contractul de management semnat cu Realitatea Media, să plateas-că toate datoriile societăţii care deţine Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM şi Guerrilla. Sorin Freciu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Realitatea-Caţavencu, a declarat că "Asesoft" a preluat managementul societăţii Realitatea Media şi nu managementul întregului grup de media Realitatea- Caţavencu. Prin contractul semnat, Asesoft se obligă să plătească toate datoriile Realitatea Media, "aşa cum apar ele la momentul acesta". "Datoriile se vor reeşalona. Erau restanţe salariale care se aduc la zi, cu promisiunea din partea Asesoft că nu vor mai întârzia salariile". Sorin Freciu a precizat că Asesoft ar prelua datoriile Realitatea Media "pentru profit". "Asesoft vede o posibilitate de profit la Realitatea Media. Acesta este motivul pentru care contractul este încheiat pe o perioadă de cinci ani. Există o clauză în contract, prin care o mare parte din profitul Realitatea Media va merge la Asesoft", a mai spus Freciu.

    Stelian Tănase a declarat pentru paginademedia: "Dacă lucrurile merg în direcţia începută astăzi, înclin să accept poziţia de director general şi să îmi termin proiectul. Este încurajator. Acum o săptămână eram gata să renunţ".

    Sebastian Ghiţă a fost aplaudat de angajaţii Realitatea când a anunţat că măreşte salariile cu 7% şi le trece pe cartea de muncă.

    Sebastian Ghiţă: "Politica editorială va rămâne în mâinile angajaţilor, echipa de conducere va rămâne în picioare. Treaba mea este strict pe zona economică".

    Vîntu: "Îmi place să cred că am unii dintre cei mai buni manageri din piaţă"

    Dan Tapalagă (reporter): Puneţi în cârca Guvernului vina pentru reducerile de salarii din trustul Realitatea. Dar, dle Vîntu, nu v-aţi pus problema că, poate, poate aveţi manageri proşti, poate vă fură propriii angajaţi, poate dvs. vă conduceţi afacerile greşit?

    SOV: E bine că nu aţi continuat cu posibilitatea de a fura eu însumi din trust. Ha, ha, ha. Mă bucur că v-aţi oprit aici. Am nişte manageri excelenţi. Îmi place să cred că am unii dintre cei mai buni manageri din piaţă. Numai că managementul este obligat, dacă se comprimă economia acestei ţări, să-şi comprime şi ei costurile. Nimeni nu este genial în momentul în care întreaga planetă este atinsă de criză. Întreaga planetă este în pragul unui război.

    Vîntu: "Cred că eu sunt cel care poate să-l cumpere pe Dinu Patriciu, şi nu invers"

    Dan Tapalagă: Citesc că aţi fi vândut, sau mă rog, familia dvs ar fi vândut o parte din acţiunile Realităţii TV omului de afaceri Dinu Patriciu. E adevărat?

    SOV: Domnule Tapalagă, de un an şi ceva tot circulă intoxicarea asta pe piaţă. Că am vândut, că urmeaza să vând... Din punct de vedere financiar, cred că eu sunt cel care poate să-l cumpere pe Dinu Patriciu, şi nu invers. Şi cu asta am răspuns întrebărilor dvs. Eu nu sunt peştele mic în piaţa românească. (Hotnews, 8 decembrie 2009)

    Opinia Cititorului ( 4 )

    1. ce specimene a creat tranzitia romaneasca...

      jenata afacere. facatura cu ochi!

      1. mare om ghita asta , si afaceri si dosare , mult prea dotat la varsta lui . cei drept pana la urmatoarele alegeri se mai coace , si averea , se vor subtia doar dosarele.

        mare om ghita asta , si afaceri si dosare , mult prea dotat la varsta lui . cei drept pana la urmatoarele alegeri se mai coace , si averea , se vor subtia doar dosarele.

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
    Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb