Managerii de fonduri au aşteptări pozitive pentru anul viitor de la acţiuni şi obligaţiuni

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 decembrie 2022

Managerii de fonduri au aşteptări pozitive pentru anul viitor de la acţiuni şi obligaţiuni

Adrian Cojocar, Patria Asset Management: "Pe tot anul 2023 lucrurile arată mult mai bine decât anul acesta" Dragos Manolescu, OTP Asset Management: "Cred că tot ceea ce a fost mai rău în zona instrumentelor cu venit fix este în spate" Robert Burlan, Raiffeisen Asset Management: "La cum arată rezultatele financiare ale companiilor locale, cred că vom vedea şi anul viitor distribuţii generoase de dividende sau programe de buy-back" Aurel Bernat, BT Asset Management: "Fiecare companie, investitor şi întreprinzător trebuie să gândească pe termen lung"

Managerii de fonduri au aşteptări pozitive pentru pieţele de acţiuni şi obligaţiuni în 2023, conform opiniilor exprimate ieri în cadrul unei conferinţe de presă. În plus, administratorii de fonduri văd acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), bine poziţionate în actualul context. Părerile vin în condiţiile în care, în acest an, într-un climat marcat de inflaţie ridicată, creşteri de dobânzi ale băncilor centrale şi tensiuni geopolitice, acţiunile şi obligaţiunile au adus pierderi în portofoliile investitorilor.

Adrian Cojocar: "Sperăm să avem listarea Hidroelectrica cât mai curând pe bursa locală"

Adrian Cojocar, CFA, Director General Adjunct al Patria Asset Management, este de părere că, în ansamblu, pentru 2023 situaţia arată mult mai bine decât cea din anul acesta.

Administratorul de fond a spus: "În ceea ce priveşte perspectivele pentru 2023, trebuie să luăm în calcul mai multe aspecte. Am cam atins un punct maxim pe dobânzi, astfel încât am putea vedea o relaxare. Rămân riscurile din partea economică, iar economia ar putea să mai aibă câteva luni mai dificile. Dar cred că pe tot anul 2023 lucrurile arată mult mai bine decât anul acesta. Avem majorări de salarii la început de an, majorări de pensii, care vor da un impuls consumului, cel puţin pe termen scurt. Sperăm să avem listarea Hidroelectrica cât mai curând pe bursa locală. Sperăm că va avea succes şi că va atrage un val de investitori noi în piaţă. Practic, dacă acest IPO va avea succes, accederea la statutul de piaţă emergentă în ierarhia MSCI este aproape garantată".

Dragos Manolescu: "Bursa de Valori Bucureşti mi se pare foarte bine poziţionată"

Dragos Manolescu, CFA, Director General Adjunct al OTP Asset Management, este de părere că Bursa de Valori Bucureşti este bine poziţionată în actualul context.

Analistul CFA a afirmat: "Aşteptările legate de băncile centrale înclină cumva către zona creşterii mai puţin accentuată a dobânzilor, ceea ce favorizează acţiunile. Pe partea de fixed income (n.r. titluri cu venit fix) cred că în momentul de faţă am văzut maximele în România. Practic, ce a fost mai rău este în trecut. Astfel încât, mă aştept ca investitorii să se întoarcă în aceste fonduri (n.r. de obligaţiuni şi titluri cu venit fix). Mai ales odată ce vor arăta randamente pozitive la şase luni sau la un an. Odată ce trendul de scădere al dobânzilor va continua, cred că vor redeveni interesante şi ca instrument de cash-management".

Dragoş Manolescu a adăugat: "Iar pe zona de acţiuni mă aştept în continuare la volatilitate. Însă cred că România este bine poziţionată, motiv pentru care sunt pozitiv. Avem în faţă şi listarea Hidroelectrica, mai avem probabil includerea în indicii MSCI (n.r. de pieţe emergente) care ar trebui să apară la o anumită perioadă după ce Hidroelectrica se listează. Ceea ce nu ar putea decât să fie un semnal pozitiv pentru indicii Bursei de Valori Bucureşti, mai ales dacă luăm în calcul şi faptul că indicii de pieţe emergente ai MSCI au avut cele mai puternice corecţii şi cele mai mari ieşiri din ultimii ani. Asta a apărut şi pe fondul situaţiei din China, care are o pondere foarte mare în aceşti indici".

În ansamblu, managerul de fond de la OTP Asset Management, s-a arătat optimist pentru anul 2023.

"Evident că sunt două scenarii. Scenariul în care s-a atins vârful inflaţiei şi băncile centrale se opresc din creşterea dobânzilor. Sau scenariul în care constatăm că inflaţia se alimentează în continuare, iar băncile centrale continuă să crească dobânzile, caz în care vom asista la restrângere şi probabil o recesiune. Oricum, marea majoritate a analiştilor aşteaptă o recesiune «soft» în Statele Unite (...)", a spus Dragoş Manolescu. "De fapt, marea problemă este reprezentată de şomaj. Piaţa forţei de muncă în State este încă foarte strânsă şi cumva mandatul Rezervei Federale, pe care nu-l are scris în momentul de faţă, este să ridice şomajul pentru a reduce presiunile inflaţioniste. Rămâne de văzut cum se va realiza acest lucru".

Conform managerului de fond, atât în scenariul pozitiv cât şi în cel negativ, probabil obligaţiunile vor performa. "Avem diverse scenarii, un scenariu pozitiv şi unul negativ. Partea bună este că, în orice scenariu, cred că tot ceea ce a fost mai rău în zona de fixed income este în spate. Asta înseamnă că în ambele scenarii mă aştept ca obligaţiunile să performeze bine", a spus analistul CFA. "Bursa de Valori Bucureşti mi se pare foarte bine poziţionată. Sunt optimist şi mă aştept ca finalul anului şi anul viitor să fie un punct de cotitură, inclusiv pentru volatilitate. Însă mă aştept la randamente pozitive", a mai afirmat analistul CFA.

Robert Burlan: "Cred că nivelurile curente ale obligaţiunilor şi ale acţiunilor sunt foarte interesante pentru investiţii şi acumulare, pe termen mediu şi lung"

Robert Burlan, CFA, Head of Investment Management în cadrul Raiffeisen Asset Management, a subliniat că, după cum arată în prezent rezultatele financiare ale companiilor locale, probabil şi anul viitor vor fi distribuţii mari de dividende şi programe de răscumpărări.

Administratorul de fond a spus: "Sperăm la listarea Hidroelectrica care poate să atragă şi investitori noi de calibru, de afară, fluxuri noi (...). Cred că mai sunt şi alte listări în aşteptare, unele care poate au fost amânate din cauza contextului complicat din anul curent şi care se vor materializa anul viitor. Inclusiv din sectorul privat".

Robert Burlan a adăugat: "Aşa cum arată rezultatele financiare ale companiilor locale, cred că vom vedea şi anul viitor distribuţii generoase de dividende sau programe de buy-back. În funcţie de cum va considera fiecare că este mai eficient, ţinând cont şi de modificarea fiscalităţii în ceea ce priveşte distribuţia de dividende. Cred că există potenţial pentru rezultate financiare bune şi anul viitor. Însă va conta foarte mult şi contextul internaţional, chiar dacă cel mai probabil băncile centrale se vor opri din creşterea dobânzilor, undeva în primul trimestru al anului 2023. Cred că vom vedea în continuarea o restrângere a lichidităţii din piaţă, pentru că băncile centrale au aceste programe de quantitative tightening (n.r. înăsprire cantitativă), prin care îşi reduc bilanţurile. Astfel, scade şi lichiditatea şi este de văzut cum va influenţa acest lucru evoluţia pieţelor".

În opinia sa, nivelurile curente atât ale obligaţiunilor cât şi ale acţiunilor, sunt foarte interesante pentru investiţii şi acumulare pe termen mediu şi lung.

"De asemenea, rămâne de văzut cât de repede va scădea şi inflaţia, iar asta va determina şi comportamentul băncilor centrale, pentru că nu este important doar nivelul la care vor duce dobânzile ci şi cât de mult le vor menţine sus. Şi acest lucru poate să aibă un impact destul de semnificativ asupra evoluţiei pieţelor. Totodată, dinamica conflictului poate să genereze evoluţii neprevăzute, care nu pot fi subestimate. Însă, chiar şi în acest mediu plin de incertitudine, cred că nivelurile curente atât ale obligaţiunilor cât şi ale acţiunilor, sunt foarte interesante pentru investiţii şi acumulare pe termen mediu şi lung. Chiar dacă pe un interval de câteva trimestre pot apărea surprize şi randamentele să nu fie chiar atât de atractive, pe termen foarte lung mi se par niveluri foarte interesante de acumulat", a afirmat analistul CFA.

Aurel Bernat: "Sunt moderat pozitiv pentru 2023"

Aurel Bernat, Director General al BT Asset Management, spune că pentru anul viitor are în vedere două scenarii.

Administratorul de fond a afirmat: "Piaţa de capital vede întotdeuna realitatea economică cu vreo şase - nouă luni înainte. Şi aici apar cele două scenarii. Un scenariu ar fi ca toţi banii pompaţi din 2009 încoace în economii, pentru a menţine finanţările ieftine, să se fi sterilizat în ultimele nouă luni, iar economia să nu aibă probleme de-a lungul lui 2023. Mă uit foarte atent la şomaj, la cifra de afaceri a companiilor, chiar şi ajustată cu inflaţia. Atât timp cât acestea rămân la nivelele de acum, însemna că greul a trecut. Dacă am reuşi să trecem aşa ar fi ideal".

Conform directorului de la BT Asset Management, dacă scenariul de mai sus nu va deveni realitate, înseamnă că economia în sine va resimţi abia în primăvară şocurile din piaţa de capital.

"Şi cred că va fi greu în special pentru micii întreprinzători. Trebuie să dăm dovadă de maximă înţelegere şi empatie faţă de toată economia, pentru că în tot discursul nostru vorbim de companii de tip blue chip, de companiile mari care încep să transmită inflaţia către clienţii finali. Dar, în acelaşi timp în economie sunt şi companii care nu reuşesc să facă acest lucru", a spus Aurel Bernat. "Important este că există semne bune şi fiecare companie, investitor, întreprinzător, trebuie să gândească pe termen lung. Sunt moderat pozitiv pentru 2023", a conchis managerul de fond.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cat de lung ar trebui sa fie termenul nea Bernat?Eu am la matale niste bani de vreo trei ani si ceva si sunt la -37%.Sa ne dam duhul?

    1. Pai, fa si tu calculul cat mai dureaza sa ajungi de la -37,00% la -99,99%, suprapui peste speranta de viata pe care o mai ai, si afla toate raspunsurile existentiale care te chinuie. Dar fa totul calm, rezonabil si cu simt de raspundere, daca n-ai vrut sa-ti faci singur temele si-ai ales sa-ti dai banii altora spre administrare. Ca asa lucreaza si "nea Bernat", dupa ce naivii comozi au decis sa nu faca nici cel mai mic efort ...

    ce bine ar fi sa fie bine,haideti sa haidem

    sa ne uitam la micii intreprinzatori,la companiile non-blue chip 

    dupa ce v-ati uitat atat puteti da exemple unde fondurile voastre au dus astfel de firme la alt nivel?

    BT AM=SIF2 eticheta care nu se sterge EVER 

    1. Da, chiar "iegzista" doua astfel de exemple pe BVB-ul nostru. Cheia este sa ai rabdare, sa nu te uiti la toti palavragii si sa-ti faci singur temele. Never EVER dupa aia nu mai pui boticul la toata gargara altora :)

    stati cuminti, ca nu stiti ce vorbiti. aici au spus bancherii si secretosii ca din primavara vine nenorocirea, bursele scad cu minim 50% si petrolul ajunge 250 USD/bbl. ce stiti voi? voi nu aveti glog de cristal cum au ei.

    deci hai la cumparare ca baietii astia ne asigura ca e de bine in 2023, pietele vor fi pe val....oare ce prizeaza cand dau articole la ziar, o fi iarba, o fi coca? Deja bursica noastra incepe sa creasca (in jos) de vreo 2 zile... :))))

    Care fond de-al vostru mai are de maine custodia la RZBR sau BCR?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb