MANAGERII ESTIMEAZĂ CREŞTEREA SECTORULUI CONSTRUCŢIILOR Georgescu, APMCR: "Piaţa construcţiilor de la noi traversează o perioadă de echilibru"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 30 iulie 2019

Georgescu, APMCR: "Piaţa construcţiilor de la noi traversează o perioadă de echilibru"

Managerii din sectorul construcţiilor preconizează, pentru perioada iulie-septembrie 2019, o majorare a volumului producţiei (sold conjunctural +26%), arată cele mai recente date publicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform comunicatului transmis ieri de INS, managerii estimează şi o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%), în domeniul construcţiilor, precum şi o ascensiune a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +16%).

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR) ne-a declarat că estimările managerilor din sector sunt oarecum riscante, întrucât atunci când vorbim despre tendinţele din acest domeniu trebuie să avem în vedere şi aspecte precum clima, forţa de muncă sau sursele de finanţare.

Domnia sa a explicat: "Perspectiva managerilor mi se pare oarecum ris-cantă şi poate că nu au luat în calcul anumite aspecte: clima (utilizarea materialelor de construcţii, în bune condiţii, pentru a avea rezultate optime, impune anumite rigori); problemele de finanţare (nu ştim foarte clar când va fi rectificarea bugetară şi eu spun că trebuie să fim corecţi şi să recunoaştem că, totuşi, în prezent, statul este principalul investitor în construcţii în Româ-nia); forţa de muncă (care nu dă semne că ar încerca să îşi îmbunătăţească gradul de profesionalizare şi este posibil să nici nu prea aibă cu ce, întrucât mica mecanizare nu este implementată într-o măsură suficientă în toate firmele de profil). În privinţa creşterii preţurilor lucrărilor de construcţii, aceasta se încadrează în marja de inflaţie şi este cauzată de majorarea costurilor cu manopera şi cu materialele de cons-trucţii. Legat de forţa de muncă, ea pare să se stabilizeze şi, deşi există unele zvonuri potrivit cărora se va suplimenta din nou contingentul de angajaţi veniţi din străinătate, la ora actuală, ele nu sunt întărite şi de declaraţii guvernamentale foarte angajante".

Totodată, preşedintele APMCR a mai precizat că, în acest domeniu, primele cinci luni ale anului curent au des-cris un ciclu - a fost un început de an foarte bun, a urmat o scădere în perioada Sărbătorilor Pascale, apoi o ascensiune în luna mai şi puţin în iunie, iar acum stagează.

"Probabil că anul acesta totul a depins de banii de la stat, pentru că cel mai mult au mers construcţiile inginereşti şi remarc un fenomen: în toată ţara se asfaltează drumurile intercomunale şi comunale, este o frenezie pe care nu am mai văzut-o de mult şi probabil că primarii şi cei de la Consiliile Judeţene se pregătesc pentru alegeri", a mai spus Claudiu Georgescu, adăugând că zvonurile din piaţă au determinat un echilibru între cerere şi ofertă, iar studiile publicate în ultima vreme arată că potenţialii cumpărători sunt mai rezervaţi, mai temperaţi, în contextul în care zonele foarte bune din marile oraşe, cu facilităţi, nu mai suportă noi construcţii, astfel că acum se construieşte mai mult spre periferii, unde dotările sociale şi funcţionale nu prea există.

Domnul Georgescu este de părere că piaţa construcţiilor din ţara noastră traversează o perioadă de echilibru, de acalmie, cu menţiunea că sunt câteva proiecte anunţate, importante pentru sector.

Nu în ultimul rând, preşedintele APMCR a mai precizat că majorarea preţurilor locuinţelor merge, anul aces-ta, în tandem cu trendul de la nivel european, fiind aproximativ în aceeaşi marjă de creştere.

INS: "Cererea de servicii va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni"

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%), mai transmite INS.

Potrivit datelor statistice, pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se estimează cea mai mare creştere (sold conjunctural +39%), urmată de activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +36%), iar referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare, în timp ce pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Comunicatul INS mai notează: "În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +22%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de

către unităţile comerciale va înregis-tra o creştere moderată (sold conjunctural +9%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +12%)".

Conform estimărilor din luna iulie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte, de asemenea, o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Datele INS mai arată că, în sectorul serviciilor se estimează şi o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%), iar conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb