Ia a fost omagiată în ultimele zile, când au avut loc mai multe manifestări culturale, care s-au bucurat de o largă participare.
Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor "Dinu Lipatti", în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" şi Ii Breaza de Anda Mănescu, au organizat, sâmbătă şi duminică Festivalul Iei Ediţia a II-a. Casa Artelor "Dinu Lipatti" a celebrat reperele culturale esenţiale pentru identitatea naţională prin "cel mai frumos simbol al sufletului şi al tradiţiei româneşti - ia românească". În ambele zile ale Festivalului au avut loc ateliere de olărit şi modelaj în lut dedicate atât copiilor cât şi oamenilor mari, au fost proiectate filme autohtone de colecţie ("Pădureanca", după nuvela omonimă a lui Ioan Slavici, un film regizat de Nicolae Mărginean cu Manuela Hărăbor, Adrian Pintea şi Victor Rebengiuc; "Ciuleandra" regizat de Sergiu Nicolaescu cu scenariul adaptat după romanul omonim al scriitorului Liviu Rebreanu, în care rolurile principale sunt interpretate de actorii Anca Szonyi, Ion Riţiu, Ştefan Iordache, Gheorghe Cozorici). De asemenea au avut loc recitaluri muzicale, foarte variate.
Pe de altă parte, ieşenii, dar şi turiştii prezenţi în oraş în ajun de Sânziene, au participat la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului "RomânIA Autentică", pornit la iniţiativa Cristinei Chiriac, fondator al brandului "Flori de ie". Evenimentul central al festivalului a fost un spectacol de muzică şi dansuri populare, dar de succes s-au bucurat şi meşterii populari din ţară şi din Republica Moldova, care au expus şi comercializat produse de artizanat precum ii, vâlnice, catrinţe, opinci dar şi alte accesorii şi produse alimentare. Atât la concert, cât şi la celelalte evenimente, "biletul de intrare" a fost... ia. Reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi au înmânat participanţilor îmbrăcaţi în ie câte un ecuson personalizat şi numerotat, astfel încât să existe o evidenţă a celor care au ales să îmbrace cămaşa tradiţională în aceeaşi zi. La ediţia din 2017 municipalitatea a reuşit să împartă 10.720 de astfel de ecusoane, în 2018 numărul total al participanţilor fiind de circa 30.000. Cea de-a IV-a ediţie la nivel naţional a evenimentului RomânIA Autentică a avut loc, simultan, în Iaşi, Braşov şi Hobiţa.