Manifestări culturale dedicate iei

Ziarul BURSA #Cultură / 24 iunie 2019

Sursa foto: Facebook/Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti

Sursa foto: Facebook/Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti

Ia a fost omagiată în ultimele zile, când au avut loc mai multe manifestări culturale, care s-au bucurat de o largă participare.

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor "Dinu Lipatti", în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" şi Ii Breaza de Anda Mănescu, au organizat, sâmbătă şi duminică Festivalul Iei Ediţia a II-a. Casa Artelor "Dinu Lipatti" a celebrat reperele culturale esenţiale pentru identitatea naţională prin "cel mai frumos simbol al sufletului şi al tradiţiei româneşti - ia românească". În ambele zile ale Festivalului au avut loc ateliere de olărit şi modelaj în lut dedicate atât copiilor cât şi oamenilor mari, au fost proiectate filme autohtone de colecţie ("Pădureanca", după nuvela omonimă a lui Ioan Slavici, un film regizat de Nicolae Mărginean cu Manuela Hărăbor, Adrian Pintea şi Victor Rebengiuc; "Ciuleandra" regizat de Sergiu Nicolaescu cu scenariul adaptat după romanul omonim al scriitorului Liviu Rebreanu, în care rolurile principale sunt interpretate de actorii Anca Szonyi, Ion Riţiu, Ştefan Iordache, Gheorghe Cozorici). De asemenea au avut loc recitaluri muzicale, foarte variate.

Pe de altă parte, ieşenii, dar şi turiştii prezenţi în oraş în ajun de Sânziene, au participat la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului "RomânIA Autentică", pornit la iniţiativa Cristinei Chiriac, fondator al brandului "Flori de ie". Evenimentul central al festivalului a fost un spectacol de muzică şi dansuri populare, dar de succes s-au bucurat şi meşterii populari din ţară şi din Republica Moldova, care au expus şi comercializat produse de artizanat precum ii, vâlnice, catrinţe, opinci dar şi alte accesorii şi produse alimentare. Atât la concert, cât şi la celelalte evenimente, "biletul de intrare" a fost... ia. Reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi au înmânat participanţilor îmbrăcaţi în ie câte un ecuson personalizat şi numerotat, astfel încât să existe o evidenţă a celor care au ales să îmbrace cămaşa tradiţională în aceeaşi zi. La ediţia din 2017 municipalitatea a reuşit să împartă 10.720 de astfel de ecusoane, în 2018 numărul total al participanţilor fiind de circa 30.000. Cea de-a IV-a ediţie la nivel naţional a evenimentului RomânIA Autentică a avut loc, simultan, în Iaşi, Braşov şi Hobiţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb