Aproximativ 15.000 de militari români şi aliaţi vor participa, în prima jumătate a anului, la evenimentele multinaţionale de instrucţie planificate să se desfăşoare în poligoane şi facilităţi militare din ţara noastră în cadrul exerciţiilor Dacia 25 şi Dacian Spring 25, conform Agerpres.
Exerciţiul Dacian Spring 25 (DASP 25) planificat şi condus de Divizia Multinaţională Sud-Est, în perioada 5 - 26 mai, reprezintă o premieră prin dislocarea pe teritoriul României de către Franţa, naţiunea-cadru a Grupului de Luptă NATO de la Cincu, a unei structuri multinaţionale de nivel brigadă, aproximativ 4.000 de militari francezi cu mijloace de luptă.
Exerciţiul Dacia 25 reprezintă evenimentul major de instruire la nivel operativ şi tactic, care asigură cadrul necesar integrării forţelor naţionale şi aliate prin conectarea cu alte exerciţii multinaţionale planificate de Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa - SHAPE şi de Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa - USEUCOM.
Exerciţiile conectate în cadrul Dacia 25 sunt: Steadfast Dart 25 - planificat de SHAPE, ce se va desfăşura în luna februarie, Sea Shield 25 - planificat şi condus de către Statul Major al Forţelor Navale şi Valiant Strike 25 - planificat şi condus de către Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale, ambele desfăşurându-se în lunile aprilie - mai şi Saber Guardian 25 - planificat de USEUCOM, în colaborare cu Statul Major al Apărării, pentru luna iunie.
Primul exerciţiu major de instruire din această serie, Steadfast Dart 25 (STDT 25), planificat de SHAPE şi condus de Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli - JFCNP, va debuta în data de 10 februarie, iar fazele operaţionale se vor derula până în data de 21 februarie. Scenariul STDT 25 se va concentra pe executarea activităţilor specifice de alertare, dislocare şi integrare a forţelor pe timp de pace, cu scopul de a testa capacitatea de reacţie şi răspuns în situaţii de criză.
Potrivit MApN, exerciţiul va demonstra capacitatea NATO de a activa Forţa de Reacţie Aliată şi de a coordona tranziţia rapidă a acesteia către locaţia în care poate furniza efecte strategice de descurajare prin consolidarea forţelor deja amplasate. Este prima dată când Forţa de Reacţie Aliată va exersa o desfăşurare operaţională de la înfiinţarea sa pe 1 iulie 2024.
''Armata României, alături de forţe aliate şi partenere, desfăşoară această serie de exerciţii militare integrate, menite să consolideze cooperarea în cadrul NATO şi al Parteneriatului strategic româno-american. Aceste antrenamente demonstrează unitatea şi solidaritatea aliaţilor, precum şi capacitatea structurilor NATO şi a partenerului strategic american de a interveni rapid în sprijinul României. Scopul principal al exerciţiilor este creşterea capacităţii de apărare şi descurajare, îmbunătăţirea coordonării şi a timpilor de reacţie, precum şi consolidarea interoperabilităţii şi mobilităţii militare. Într-un context global complex, marcat de crize de securitate, aceste antrenamente devin esenţiale pentru pregătirea forţelor armate'', a subliniat MApN.
Exerciţiile reprezintă o oportunitate de a testa capacitatea de a susţine operaţii defensive în cadrul alianţei şi de a asigura sprijinul necesar pentru trupele şi echipamentele care tranzitează sau staţionează pe teritoriul naţional. Aceste activităţi militare sunt un exemplu clar al angajamentului comun pentru securitatea colectivă şi stabilitatea regiunii, a mai transmis Ministerul Apărării.
Activităţile de instruire planificate vor cuprinde deplasări şi exerciţii tactice cu şi fără trageri de luptă, paraşutări, forţări ale cursurilor de apă, comunicaţii criptate, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale şi terestre de trecere a frontierei, precum şi activităţi cu specific medical.
Secvenţele de instruire se vor desfăşura în şapte poligoane din nord-vestul, centrul, sudul şi sud-estul ţării, potrivit Agerpres.
Opinia Cititorului