Liderul deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu, le-a cerut membrilor Biroului Permanent, în şedinţa de marţi, să respingă solicitarea PNL cu privire la invitarea ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, la "Ora Guvernului", pentru a da explicaţii cu privire la sustenabilitatea implementării Legii salarizării, pe motiv că este o iniţiativă parlamentară, care nu e asumată de Guvern, iar ministrul nu este nevoit să ştie "cât de sustenabilă este sau nu", potrivit surselor din presă.
Potrivit stenogramei şedinţei de marţi a Biroului Permanent, deputatul PNL Victor Paul Dobre a solicitat din nou invitarea ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, la "Ora Guvernului", pentru a da explicaţii cu privire la "sustenabilitatea financiară a implementării legii salarizării personalului plătit din fonduri publice".
"Eu cred că trebuie să o corelăm, domnul preşedinte, cu punctul 2, pentru că este legat de ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, am revenit cu solicitarea noastră de a-l invita pe domnul ministru al Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan, la «Ora Guvernului». Eu cred că este cazul să intrăm în normalitate", a spus liberalul.
Conform sursei citate, Liderul deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu, le-a cerut membrilor Biroului să nu fie de acord cu solicitarea PNL, în condiţiile în care Legea salarizării este o iniţiativă parlamentară şi nu este asumată de Guvern.
Deputatul PSD a argumentat: "Domnule preşedinte, ca şi data trecută, eu propun membrilor Biroului permanent să nu fie de acord cu invitarea domnului ministru Viorel Ştefan, dintr-un singur motiv: legea este o iniţiativă parlamentară, nu este o lege trimisă de către Guvernul României şi asumată de către Guvernul României, astfel încât Ministrul Finanţelor să fie nevoit să ştie absolut totul despre lege şi cât de sustenabilă este sau nu. Fiind o iniţiativă parlamentară, după ce va fi aprobată această lege, suntem de acord ca domnul Ministru să vină şi să răspundă plenului Parlamentului, legea aprobată de către Parlament dacă este sustenabilă sau nu. Este un nonsens solicitarea Partidului Naţional Liberal şi un pic împotriva firii normale a lucrurilor".
Deputatul PMP Eugen Tomac a spus, la rândul său, că Legea salarizării vizează şi bugetul ţării, motiv pentru care este "esenţial" să se primească un răspuns din partea ministrului de Finanţe.
"Domnule preşedinte, eu cred că această iniţiativă, aşa cum spune domnul Ciolacu, parlamentară vizează şi bugetul ţării, este esenţial să primim un răspuns în cadrul «Orei Guvernului» şi de la ministrul Finanţelor, pentru că trebuie să ştim exact dacă există resurse pentru iniţiativa pe care o propuneţi. Deci, noi susţinem propunerea PNL", a spus Tomac.
Deputatul PNL Victor Paul Dobre a intervenit în discuţie pentru a afirma că este foarte important ca Viorel Ştefan să se pronunţe pe Legea salarizării, înainte de a fi votată de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
"Vom fi în situaţia în care, şi văd aici o cerere ca să dezbatem în procedură de urgenţă legea salarizării. Păi ca să luăm o decizie pe legea salarizării, cred că este foarte important ca domnul ministru de Finanţe să ne spună dacă poate susţine o anvelopă salarială de 32 de miliarde de lei. Este cifra avansată de Guvern", a subliniat viceliderul deputaţilor PNL.
El a mai spus că Legea salarizării este susţinută inclusiv de către deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, ceea ce înseamnă că proiectul este asumat de Guvern.
"În legătură cu faptul că este o iniţiativă a parlamentarilor PSD, absolut de acord, dar cred că, şi am urmărit şi eu dezbaterile din Senat, doamna deputat Lia Olguţa Vasilescu a susţinut-o ca ministru al Guvernului. Şi a susţinut-o în numele Guvernului, deci este o lege asumată de Guvern. Deci, revin, mi se pare absolut normal, firesc, ca atunci când vor lua decizia, dacă votăm sau nu această lege, să ştim dacă resursele financiare ale ţării sunt pentru susţinerea ei, să nu minţim oamenii", a precizat Victor Paul Dobre.
Marcel Ciolacu a spus, la rândul său, că este de acord ca ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, să fie invitat în Parlament numai după ce va exista o formă finală a Legii salarizării.
"Sunt de acord cu domnul lider de la PNL. Înainte de a intra la votul final, şi când avem forma finală a legii, sunt de acord ca domnul ministru să fie invitat şi să răspundă în acel moment. Momentan, nu avem o formă finală a legii, ea este în dezbatere parlamentară", a argumentat liderul deputaţilor PSD.
Poziţia sa a fost susţinută şi de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, care le-a propus membrilor Biroului să respingă invitarea lui Viorel Ştefan la "Ora Guvernului".
"Stimaţi colegi, întrucât PNL poate cere orice, dar până la urmă Biroul permanent hotărăşte. Dacă vă uitaţi pe Nota de iniţiative, şi domnul Viorel Ştefan şi doamna Vasilescu sunt iniţiatori. Pentru mai multă coerenţă, la Comisia de muncă sau la Comisia de buget care vor da avize pentru - şi Comisia de muncă probabil va fi raportoare pe fond - putem cere un punct de vedere. Eu vă propun să nu fim de acord. Viorel Ştefan poate fi întrebat după ce avem o formă finală a acestui proiect, după ce îl avem şi se aprobă de către Camera Deputaţilor, grupul PNL poate solicita orice. Deci, eu vă propun să fie respinsă invitaţia domnului Viorel Ştefan la «Ora ministrului» de luni", a precizat deputatul PSD.
În final, solicitarea PNL a fost respinsă cu patru voturi "pentru" şi opt "împotrivă".