MARCEL MURGOCI, ESTINVEST FOCŞANI: "Pieţele au evoluat pozitiv, semn că investitorii au primit bine raportările financiare ale emitenţilor"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 februarie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în urcare, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua precedentă, de 19,83 milioane de lei (4,44 milioane de euro).

Domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Lichiditatea şedinţei de astăzi (vineri, n.r.) a fost una slabă, aproximativ la jumătatea mediei de tranzacţionare înregistrate de la începutul anului, în condiţiile în care indicii au închis pe plus. Începutul şedinţei a fost unul timid, dar odată cu aprecierea indicilor de pe pieţele externe, au crescut şi indicii autohtoni. Creşterile s-au consolidat spre închiderea şedinţei, chiar dacă bursele externe nu au păstrat trendul pozitiv. Volumele tranzacţionate au fost destul de mici, putem remarca doar evoluţia Romgaz, cu o apreciere de peste 3% a cotaţiei, emitent care pare «vedeta zilei» din acest punct de vedere".

În ceea ce priveşte evoluţia Bursei autohtone la nivelul întregii săptămâni trecute, domnul Murgoci a precizat: "Odată cu publicarea rezultatelor financiare ale emitenţilor, pieţele au evoluat pozitiv, semn că investitorii au primit bine aceste raportări, creşterile consolidându-se. Per ansamblu, am avut o săptămână bună în comparaţie cu cele precedente, când au fost înregistrate, în principal, doar scăderi".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 4,48 milioane de lei. Cotaţia TLV a crescut cu 0,65%, ultimul preţ fiind de 2,325 lei/unitate.

Titlurile "Romgaz" (SNG) s-au apreciat cu 3,28%, la 25,2 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,26 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "Transgaz" (TGN) de 1,58 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 266 lei/unitate, în urcare cu 1,14%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "SIF Transilvania" (SIF3), cu un rulaj de 1,57 milioane de lei. Cotaţia SIF3 a scăzut cu 0,19%, ultimul preţ fiind de 0,264 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost înregistrată o tranzacţie de 2,57 milioane lei cu titluri "Banca Transilvania", la preţul de 2,33 lei/unitate, în apreciere cu 0,87%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,04%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,97%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,1%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,9%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,58%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb