MARCEL MUTESCU, ŞEFUL DIRECŢIEI GENERALE A VĂMILOR: "Brexitul va aduce obligaţia îndeplinirii formalităţilor vamale pentru schimburile comerciale cu Regatul Unit"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 7 octombrie 2020

"Brexitul va aduce obligaţia îndeplinirii formalităţilor vamale pentru schimburile comerciale cu Regatul Unit"

Din estimările Direcţiei Generale a Vămilor, pe baza datelor furnizate de INS, în România sunt circa 5.500 companii care operează schimburi comerciale cu Regatul Unit Mutescu: "Data de 1 ianuarie va fi o provocare pentru Autoritatea Vamală; estimăm o creştere a numărului de operaţiuni vamale de circa 18-20%" DGA şi-a fixat ca ţintă ca, până la finalul anului, până la 25% din operaţiunile vamale să fie desfăşurate prin proces simplificat

Brexitul va aduce companiilor care au efectuat operaţiuni doar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) obligaţia ca schimburile comerciale cu Regatul Unit să fie făcute cu îndeplinirea formalităţilor vamale, a declarat, ieri, Marcel Mutescu, directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor (DGA) din cadrul ANAF, la o conferinţă online organizată de EY Româ­nia pe tema ieşirii Marii Britanii din UE. Acesta a precizat că principala modificare pe care o vor resimţi firmele va fi plata taxelor vamale şi a TVA-ului la vamă atunci când mărfurile trec frontiera.

Mutescu a precizat: "Mă adresez în principal firmelor care nu au avut până acum acum contact cu Autoritatea Vamală, care au făcut doar operaţiuni care se desfăşoară pe teritoriul Uniunii Europene şi pentru care Brexitul va aduce obligativitatea ca schimburile comerciale cu Regatul Unit să fie făcute cu îndeplinirea formalităţilor vamale, ceea ce cu siguranţă este o noutate pentru ei. Aş vrea să punctez în linii mari cam ce înseamnă (asta), care sunt modificările principale care vor surveni: în primul rând este îndeplinirea formalităţilor vamale, de import şi export - deci orice marfă care se mişcă între Uniunea Europeană şi Regatul Unit va trebui să treacă prin vamă, va fi controlată de către autorităţile vamale. (...) Vor trebui să aibă acel număr EORI. Aici recomandarea noastră este să se adreseze Direcţiilor Regionale Vamale, înainte de îndeplinirea datei de 31 decembrie pentru a obţine acest număr EORI. Asta pentru ca la data de 1 ianuarie (2021) să poată deja desfăşura operaţiunile respective. Noi am instruit deja direcţiile regionale vamale pentru a soluţiona cu celeritate astfel de solicitări. Declaraţia vamală care va trebui depusă pentru aceste operaţiuni implică, printre altele, încadrarea regulilor de încadrare tarifară, aplicarea regulilor de origine şi plata taxelor vamale şi a TVA-ului în acest caz".

Principala modificare pe care operatorii economici o vor simţi va fi plata taxelor vamale şi a TVA-ului pe la vamă atunci când mărfurile trec frontiera, potrivit oficialului DGA.

"Mi se pare o chestie extrem de importantă ca oamenii să realizeze de exemplu plata TVA-ului în vamă. Este 19% să spunem, un efect extrem de mare pe partea de cashflow, este o presiune. Ok, există posibilitatea să fie recuperat, este deductibil, îl recuperăm de la stat, însă, ca o presiune pe cashflow, vorbim de 2-3 luni în medie în care oamenii vor trebui să extrafinanţeze. Şi aici am vrea să le aducem aminte agenţilor economici de acel certificat de amânare de la plată TVA de exemplu, care se acordă dacă eşti AEO (operator economic autorizat - n.r.) (...) sau dacă ai un volum foarte mare de operaţiuni, peste 1 milion de lei lunar. O astfel de solicitare, dacă o facem din timp la Autoritatea Vamală, va uşura presiunea pe cashflow începând cu 1 ianuarie", a adăugat şi Mihai Petre, Director Impozite Indirecte la EY România.

Aceste formalităţi de import/export sunt inevitabile chiar şi în cazul ajungerii la un eventual acord de liber-schimb între UE şi Regatul Unit.

"Dacă vom avea un acord de liber-schimb la final de an sau nu vom avea, acest lucru ne va influenţa doar din perspectiva ratei de taxă vamală. Adică vom avea taxă 0 sau vom avea redus de la 10 la 8. Dar din perspectiva formalităţilor vamale, faptul că noi va trebui să facem declaraţii vamale începând cu 1 ianuarie 2021, acesta este un lucru cert şi pentru astfel de situaţii trebuie să fim pregătiţi de acum înainte", a mai spus Mihai Petre.

Petre a completat că operatorii economici vor trebui să dovedească (dovadă de origine nepreferenţială) de asemenea că produsele nu sunt din China de exemplu sau că nu sunt subiect de anti-dumping.

"Aici o să fie un domeniu care cu siguranţă va genera anumite dificultăţi pentru operatorii economici pentru că din momentul în care Regatul Unit se va desprinde de Uniunea Europeană prohibiţiile şi restricţiile care există la importul de produse pentru UE se va aplica şi la mărfurile care vin din Regatul Unit. Astfel că autorizaţii care până acum au fost elaborate de instituţii din Regatul Unit şi care permiteau pe baza acestora să fie importate mărfurile în cadrul Uniunii Europene, Regatul Unit fiind membru al UE, iar aceste autorizaţii nu vor mai fi valabile. Atunci, orice produse care fac obiectul unor restricţii şi prohibiţii vor trebui să aibă documente", a spus Marcel Mutescu, oficialul Vămii, adăugând că agenţii economici pot să facă simulări acum în privinţa prohibiţiilor şi prohibiţiilor.

"Noutatea, pentru un operator economic care nu a avut operaţiuni prin vamă, va fi că va trebui să încadreze în nomenclatura combinată marfa respectivă şi în funcţie de codul de nomenclatură combinată, intrând în tarif, va vedea care sunt restricţiile şi prohibiţiile pentru mărfurile respective. Şi automat se poate pregăti să vadă unde, cum va trebui să se adreseze pentru a obţine acea autorizaţie necesară pentru import", a mai completat directorul general al DGA.

Din estimările Direcţiei Generale a Vămilor, pe baza datelor furnizate de INS, în România sunt circa 5.500 operatori economici care fac operaţiuni comerciale cu Regatul Unit.

"Aceşti operatori sunt cei care au operaţiuni de peste 900.000 de lei într-un an. Cu siguranţă sunt şi mulţi sau foarte mulţi care sunt sub acest prag statistic şi care nu sunt luaţi în evidenţă. Deci pentru noi va fi o provocare data de 1 ianuarie. Noi estimăm o creştere a numărului de operaţiuni vamale în jur de 18-20%. Dacă nu vom angaja personal suplimentar va trebui să gestionăm această provocare cu oamenii pe care îi avem. Ca urmare, am promovat începând cu data de 1 august (...) utilizarea simplificărilor vamale la nivelul birourilor vamale astfel încât să degrevăm personalul vamal din operaţiuni multiple şi de rutină, declararea normală, şi să-i trecem pe partea de declarare simplificată care înseamnă prezentarea mărfurilor direct la sediul operatorului economic, control pe baza analizei de risc care poate fi o dată la o lună/două/trei luni, înseamnă o declaraţie vamală care se face pe o perioadă cumulată de până la 30 de zile - deci poate să fie o singură declaraţie într-o lună de zile - şi taxe vamale care la fel va fi plătită o singură dată, la sfârşitul acestei perioade (de 30 de zile). (...) După datele pe care le avem ele şi-au produs efecte, deja se constată la nivelul Biroului Vamal Constanţa, unde este ponderea cea mai mare a numărului de operaţiuni comerciale care se duc spre interior. (...) În Birourile Vamale din Bucureşti şi Ilfov, unde a crescut destul de mult numărul de operaţiuni, deja am luat măsuri pentru suplimentarea personalului", a mai precizat directorul Direcţiei Generale a Vămilor.

"Noi ne-am fixat ca target ca până la finalul anului cam 25% din operaţiunile vamale să fie desfăşurate prin proces simplificat. La 1 ianuarie cam ăsta ar trebui să fie procentul, urmând ca anul următor să mergem la un nivel superior", a spus Mutescu, completând că la momentul aderării României la UE acest nivel de operaţiuni prin proces simplificat fusese atins.

"Din păcate, după mai bine de 10 ani de zile, în loc să mergem înainte ne-am dus înapoi. Sperăm acum să impulsionăm şi promitem să ne ţinem să ne ducem mai aproape de media Uniunii Europene", a precizat Mutescu.

El a mai anunţat că Autoritatea Vamală îşi va schimba până la finalul lui 2023 majoritatea sistemelor informatice de declarare import/export.

"Începând cu 2023, 2024 cu siguranţă, vom avea această facilitate şi va fi mult mai simplu. Atunci operatorii economici se vor putea conecta direct de la sistemul informatic în sistemul vamal. Până atunci, sistemul actual electronic actual funcţionează, se poate accesa prin internet, deci nu avem o problemă de genul acesta, dar va fi mai bine. Se lucrează în direcţia asta. E drept, am rămas un pic în urmă, dar din motive mai mult sau mai puţin obiective", a conchis Mutescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb