Marea Britanie a înfiinţat un grup de lucru pentru studierea posibilităţii emiterii unei monede digitale

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 aprilie 2021

Trezoreria Britanică şi Banca Angliei au anunţat ieri înfiinţarea unui grup comun de lucru care să evalueze crearea unei monede digitale emisă de entitatea bancară centrală care să protejeze lira sterlină de impactul criptomonedelor asupra sistemului financiar, scrie Financial Times. Potrivit celor două instituţii, se are de asemenea în vedere îmbunătăţirea serviciilor oferite de sistemul de plăţi din Marea Britanie.

Alăturându-se grupului de ţări care analizează funcţionalităţile unei monede digitale emisă de entităţile bancare centrale, ministrul britanic de finanţe Rishi Sunak a afirmat ieri că Marea Britanie "trebuie să meargă mai departe pentru a rămâne în avangarda inovaţiilor financiare". Rămâne totuşi de clarificat funcţionalitatea unei asemenea monede digitale care ar putea totuşi să se dovedească similară în mai toate aspectele cu lira sterlină.

Potrivit informaţiilor iniţiale, se are în vedere crearea unui sistem de plăţi complet separat de cel operat de băncile comerciale şi de companiile de plăţi precum Visa sau Mastercard. De asemenea, ar exista posibilitatea ca britanicii să aibă conturi individuale la banca centrală sau să aibă token-uri digitale, asemeni criptomonedelor, într-o aplicaţie de tip portofel, cu care să efectueze efectiv diverse plăţi.

Beneficiile posibile, pentru cetăţeni, includ o reducere a costurilor la tranzacţii şi o protecţie suplimentară faţă de posibila prăbuşire a unui sistem de plăţi privat, în timp ce Banca Angliei s-ar asigura că păstrează controlul asupra mecanismului de transmisie a politicii monetare în condiţiile în care există temeri că sistemul de plăţi prin criptomonede şi blockchain ar putea să fie acceptat din ce în ce mai mult de către populaţie. Practic, băncile centrale nu doresc să scape din mână producţia de monedă.

Pe de altă parte, o monedă digitală în totalitate sub ochii unei autorităţi precum o bancă centrală ridică de la sine o serie de probleme ce ţin de intimitatea personală a cetăţeanului în condiţiile în care o astfel de plată cu o astfel de monedă poate fi urmărită cu mare uşurinţă.

De asemenea, este neclar dacă vorbim despre o monedă digitală la care are acces doar populaţia sau instituţiile controlate/supravegheate de entitatea bancară centrală, adică băncile comerciale, bănci prin care se realizează transmiterea impulsurilor politicii monetare.

Banca Angliei a afirmat că entitatea bancară centrală şi Trezoreria Britanică nu au luat încă o decizie finală cu privire la emiterea unei CBDC (central bank digital currency - eng.) şi că grupul de lucru va examina o serie largă de chestiuni printre care şi dacă o asemenea monedă va fi utilă cu adevărat pe viitor.

Banca Angliei a emis de altfel o foaie de dezbatere asupra problematicii monedelor digitale anul trecut, notând că o CBDC va fi emisă în lira sterlină, va reprezenta interfaţa dintre numerar şi sistemele de plată private şi că aceasta nu va fi neapărat bazată pe tehnologia blockchain. De asemenea nu va reprezenta un activ crypto cum este moneda bitcoin care poate să crească sau să scadă în valoare comparativ cu moneda naţională.

O asemenea monedă digitală, emisă de către entitatea bancară centrală, ar putea ridica totodată o problemă ce ţine de sănatatea sistemului bancar şi a băncilor comerciale, respectiv eliminarea depozitelor pe care se bazează pentru derularea afacerii de bază, potrivit FT.

Amintim că la mijlocul lunii iulie 2020, Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei (BoE), a declarat că banca centrală dezbate intern posibilitatea creării unei monede digitale. Bailey spunea că, în prezent, banca centrală derulează o serie de cercetări pe subiectul unei monede digitale administrate de Banca Angliei. Conform acestuia, implicaţiile acestui "subiect foarte important" s-ar resfrânge asupra "naturii plăţilor şi societăţii", iar posibilitatea unui sistem monetar digital ar putea deveni se poate de reală în termen de câţiva ani.

Anul trecut, la întâlnirea bancherilor centrali de la Jackson Hole (SUA), fostul guvernator britanic Mark Carney a ieşit în evidenţă cu o declaraţie ce apoi a prins mai mult sens. Carney spunea că este necesară o reinventare a sistemului financiar şi monetar internaţional, acesta afirmând că este nevoie ca băncile centrale să lanseze împreună o monedă digitală (Syntethic Hegemonic Currency - SHC) care să înlocuiască rolul dolarului american ca monedă de rezervă în economia globală.

Carney mai spunea anul trecut: "Dolarul este moneda de rezervă globală. Provocarea este că contribuţia Statelor Unite la produsul intern brut global se reduce, în timp ce cea mai mare cotă a plăţilor efectuate, nu doar a activelor financiare, rămâne în dolari. În situaţii ca cea din prezent, când economia Statelor Unite este relativ puternică, iar Fed-ul face ce trebuie, respectiv înăspreşte politica (monetară), politica restului lumii este mai severă decât ar trebui să fie. Într-o lume în care există spaţiu limitat pentru politica monetară, acesta reprezintă un loc periculos în care nu îţi doreşti să te afli. (...) Nu sari la ceva nou peste noapte. Ceea ce avem nevoie într-o lume multipolară, iar acum avem mai multe motoare economice într-o economie globală multipolară, este o monedă (de rezervă) multipolară", a spus Carney.

Riksbank, banca centrală a Suediei, cea mai veche din lume, a studiat de asemenea în vara lui 2020 viabilitatea unei monede digitale emise de o bancă centrală şi a ajuns la o serie de concluzii mixte pentru scopul bancherilor centrali, raportul citând dimensiunea schimbării şi costul implicat al tranziţiei către digital. Rezerva Federală din Philadelphia, SUA, a determinat şi ea că o astfel de monedă digitală pusă la punct de o bancă centrală ar putea într-o zi înlocui rolul băncilor comerciale, însă cu un risc potenţial de daune semnificative pentru pieţele de venit fix.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb