Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, i-a cerut băncii "Royal Bank of Scotland" (RBS) să ia o pauză în privinţa ambiţiilor de a fi o forţă în investiţiile bancare globale, întrucât oficialul sprijină reformarea cuprinzătoare a sistemului bancar, pentru a se asigura că plătitorii de taxe nu vor mai trebui niciodată să salveze instituţiile de creditare, notează Financial Times, conform Agerpres.
Guvernul Marii Britanii intenţionează să forţeze băncile să separe operaţiunile lor de retail de cele de investiţii, mult mai volatile. Experţi susţin că separarea diviziilor de retail de diviziile de investiţii ar face băncile mai stabile şi ar preveni repetarea unei crize financiare asemănătoare cu cea din 2008, dar alţii argumentează că o astfel de decizie ar putea afecta competitivitatea Marii Britanii în sectorul bancar.
Temerea că băncile britanice au devenit "prea mari pentru a falimenta" a fost alimentată în timpul crizei financiare mondiale, când guvernul a injectat miliarde de lire sterline în RBS, "Northern Rock" şi "Lloyds Banking Group".
Într-o încercare de a evita criticile conform cărora guvernul ar fi atenuat măsurile propuse de comisia independentă condusă de Sir John Vickers, Osborne a cerut băncii controlate de stat să se întoarcă la originile sale de creditor cu activitatea de bază în Marea Britanie. Viitorul RBS se află în activitatea de corporate banking, acordarea de credite persoanelor fizice şi micilor întreprinderi, iar banca trebuie să-şi diminueze "activităţile mai riscante care necesită capital semnificativ sau finanţare".
În 2008, RBS a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria unei companii din Marea Britanie: 24,1 miliarde lire sterline, fiind salvată de la colaps de guvernul londonez.