Regatul Unit a început discuţiile cu aliaţii săi internaţionali cu privire la trimiterea de armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia, a dezvăluit Ministrul de externe britanic Liz Truss. "Aş vrea să văd Moldova echipată la standardul NATO. Aceasta este o discuţie pe care o avem cu aliaţii noştri", a declarat Truss într-un interviu pentru Telegraph, conform Hotnews. "Putin a fost absolut clar cu privire la ambiţiile sale de a crea o Rusie mai mare - şi doar pentru că încercările sale de a cuceri Kievul nu au avut succes nu înseamnă că a abandonat aceste ambiţii", a continuat oficialul britanic, adăugând: "Cum ne asigurăm că Ucraina este permanent capabilă să se apere singură şi cum garantăm că acest lucru se întâmplă? La asta lucrăm în acest moment. Şi acest lucru este valabil şi pentru alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova. Pentru că, din nou, ameninţarea este mai amplă din partea Rusiei, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că acestea sunt echipate la standardele NATO".
Dacă planurile lui Truss vor fi adoptate, atunci membrii NATO vor furniza Moldovei armament modern, înlocuind echipamentul din epoca sovietică, şi vor instrui soldaţii cum să îl folosească.
Declaraţiile lui Truss vin după ce, săptămâna aceasta, un oficial american de rang înalt a fost la Chişinău şi a spus că Statele Unite ale Americii susţin aspiraţiile euroatlantice ale ţării şi pledează pentru lărgirea şi aprofundarea cooperării militare cu Republica Moldova.
Tot zilele trecute, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a avut un discurs istoric în Parlamentul European, unde a cerut să se acorde ţării sale statutul de stat candidat la aderarea la UE.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus, joi, că vrea ca Uniunea Europeană să emită un aviz rapid la solicitarea Moldovei.
La începutul acestei luni s-au amplificat temerile că Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina. Săptămâna trecută, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că există elemente interne în regiunea separatistă pro-rusă din Moldova care încearcă să destabilizeze zona şi să alimenteze tensiunile, în timp ce ţara sa îşi continuă eforturile de aderare la Uniunea Europeană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 12:03)
Adică SUA decide înarmare. UK este lacheul SUA care executa orice ordin venit de la americani. E puțin penibil să-ți iei comanda de la fosta colonie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 12:05)
Să lăsăm orgoliile și sentimentalismele. Decizia este cea corecta.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 12:33)
Sau doar sunt de aceeasi parere. Daca tu nu esti de acord cu ea nu inseamna ca e ordin din partea SUA. Nu esti buricul pamantului :)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 14:09)
Cum sa nu fie ordin de la SUA?Se intampla ceva in Europa fara sa nu dea ordin,sa aprobe sau sa stie americanii?Ei sunt jupanii lumii,cine li se impotriveste,o pateste.Daca era reales Trump toata batalia asta se dadea cu China,prin intermediul Taiwanului.Republica Moldova poti sa o inarmezi pana in dinti,trebuie sa-i dai arme nucleare si sa aiba o armata precum a Israelului pentru a se putea pune cu rusii.Nu le da de cap Ucraina si le da Republica Moldova,mai vor alte victime,nu au murit destui ucraineni mai trebuie sa moara si moldoveni.
2. Pentru pace
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 21.05.2022, 12:56)
Au terminat cu inarmare ua,au terminat ua si acum rezolva Moldova,totul pt pacea in regiune!
Cand ma uit la cei 2 presedinti de peste mari,,imi dau seama de intrligenta cetatenilor celor 2 tari ce au ales spuma acestor 2 natiuni!
Daca ii pun langa Merkel,vezi diferenta dintre seriozitate si gargaragii!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 13:22)
Dimpotriva, vezi cine este independent energetic (SUA, UK) cine este lacheul rusilor , aka Ex Schroeder, Merkel:-)
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 14:19)
UK nu este independentă nici energetic și nici în orice alt mod. Trebuie să se supună comenzilor SUA. Interesele lor geopolitice dictează acest lucru. Dacă ar mai fi fost în UE altfel se punea problema. Tot slugi erau, dar nu mai erau preș.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 21.05.2022, 14:26)
Nemtii au cumparat cel mai ieftin gaz din lume,au si revandut,dar partea importanta au platit cu marfuri,deci au mai scutit 20 30%,cine e prostul?
Ce le va da la Qatar in schimb,in nici un caz marfuri de sute de miliarde eur,deci,au luat un bebelus cam greu in brate ,iar bebe le dicteaza ce vrea si cum
vrea sa manance!
Decat sa obtii petrol prin fracturare hidraulica,mai bine astepti sa o faca altii sa nu te coste mai tarziu cat tot ce ai castigat!
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 14:40)
UK nu e independenta energetic:-)?...voi mujicii nu ati auzit de Shell si BP si doar v-a spus Lenin sa "invatati, invatati, invatati":-)
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 16:39)
Daca Germania renunta la gazul rusesc pentru ca asa le cere SUA atunci isi merita soarta... Russia avea cel mai bun si ieftin gaz din lume.Legatura Germania Russia era puternica iar USA a intrat in panica si a pornit inarmarea Ukrainei si sanctionatea ilegala a Russiei la care au pus botul din prostie si UE... Europa v a avea de pierdut si risca sa intre in razboi cu Russia impinsa de la spate de SUA a carei economie este praf...
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 17:33)
Salveaza economia Rusiei pe toata lumea.
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 18:02)
Și pe unde extrage BP și Shell? Pe coastele Angliei? Deci, rămâne cum am stabilit.
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 19:22)
The United Kingdom holds 2,754,685,000 barrels of proven oil reserves as of 2016, ranking 30th in the world and accounting for about 0.2% of the world's total oil reserves of 1,650,585,140,000 barrels.
The United Kingdom has proven reserves equivalent to 4.8 times its annual consumption. This means that, without imports, there would be about 5 years of oil left (at current consumption levels and excluding unproven reserves).
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 16:43)
Marea Britanie nu reprezinta pe nimeni.. Este sclava USA... UE sa nu se implice in razboiul si sa anuleze toate sanctiunile Rusiei altfel v a fi nenorocire intre Europa ... USA si UK nu sunt din Europa si nu le pasa de ea....