MARIA GRAPINI, EUROPARLAMENTAR: "Mediul privat este răvăşit"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Politică / 5 decembrie 2017

"Mediul privat este răvăşit"

"Mediul de afaceri priveşte cu foarte multă teamă începutul lui 2018"

"Un premier nu poate să atace multinaţionalele, pentru că «s-a dus» imaginea noastră externă"

"Sunt firme care pierd contracte de export din lipsa forţei de muncă"

"Atunci când eşti înnebunit de succes poţi să iei decizii greşite. Actuala clasă politică de la putere nu a ştiut să gestioneze succesul"

Modificările aduse Codului fiscal, care urmează să intre în vigoare anul viitor, creşterile preţurilor, efectele viitoarei ieşiri a Marii Britanii din UE (Brexit) se numără printre problemele cele mai presante care afectează mediul de afaceri autohton, conform doamnei Maria Grapini, europarlamentar român în grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor.

Domnia sa ne-a declarat recent, într-un interviu acordat la Bruxelles: "Modificarea Codului fiscal a tulburat mediul economic. Acest Cod fiscal este foarte «bâlbâit» pentru că a fost prezentat în diverse forme: autorităţile au făcut modificări, apoi au făcut un pas înapoi, după care iar au adăugat ceva. În acest context a apărut o stare de tensiune, creată parţial şi în mod artificial pentru că nu s-a comunicat cum trebuie şi nu s-a pus la masă toată lumea să negocieze un rezultat care să fie acceptat.

Este imposibil, după ce discuţi Codul fiscal cu patronatele şi sindicatele, nicio parte să nu fie mulţumită. Când ies de la o negociere toate părţile nemulţumite, înseamnă că ceva nu este în regulă. În aceste condiţii, mediul de afaceri priveşte cu foarte multă teamă începutul lui 2018, când vor intra în vigoare noile măsuri".

Pe de altă parte, doamna Grapini a adus în atenţie "atacul" Executivului la adresa companiilor multinaţionale, pe care îl dezaprobă: "Din punctul meu de vedere, un premier nu trebuie să blameze nicio categorie, nu trebuie să arăţi cu degetul către multinaţionale. Când am fost preşedinte de patronat am luptat ca să avem o lege a investitorului, nu una a investitorului străin. Am pledat atunci pentru tratament egal, indiferent de natura capitalului. Dar, asta este altceva: patronatele, ONG-urile, întreprinzătorii, asociaţiile profesionale au rolul să reclame atunci când constată că există un dezechilibru. Un premier, însă, nu poate să atace multinaţionalele, pentru că «s-a dus» imaginea noastră externă".

Doamna Grapini a mai amintit că, în întâlnirile sale recente cu întreprinzătorii, aceştia s-au plâns de creşterea puternică a preţului energiei şi de efectele Brexit, care urmează să fie resimţite, în condiţiile în care sunt numeroase companii care exportă masiv în Regatul Unit.

"Din punctul meu de vedere, mediul privat este răvăşit", a avertizat Maria Grapini. Domnia sa a făcut referire şi la lipsa forţei de muncă, precizând: "În mediul de afaceri există temeri şi pentru că societăţile nu găsesc forţă de muncă. Nu s-a gestionat bine calificarea pe meserii, conform Legii uceniciei. Nu există un program coerent în domeniu. M-am întâlnit cu ministrul Educaţiei, l-am îndemnat să facă să funcţioneze această calificare - ucenicia la locul de muncă, până când vor reveni şcolile profesionale. În plus, l-am sfătuit să conlucreze cu Ministerul Muncii pentru ca într-un judeţ unde există mobilitate, unde sunt oameni calificaţi, dar în şomaj, şi unde există cereri de la companii, să rezolve problema locurilor de muncă şi astfel să nu mai fie necesară plata unor ajutoare. Astfel, pe de o parte s-ar degreva bugetul social de nişte plăţi, pe de alta, s-ar rezolva problema firmelor. Sunt companii care pierd contracte de export din lipsa forţei de muncă".

Dezbaterile "Meseria - brăţară de aur", ignorate de Ministerul Educaţiei

În acest context, al lipsei forţei de muncă, Maria Grapini a lansat, în luna noiembrie, la Timişoara, prima dezbatere sub genericul "Meseria - brăţară de aur", care a reunit reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, patroni de firme din diverse domenii de activitate, reprezentanţi ai şcolilor de meserii, elevi, profesori, psihologi, şomeri.

Domnia sa ne-a spus: "A ieşit foarte bine această iniţiativă şi o voi continua. Recent, am avut o întâlnire la Bruxelles cu Ministerul Educaţiei, pentru că am vrut să-l iau partener fără niciun cost, adică prin bugetul meu de europarlamentar, să fac în fiecare judeţ acest gen de dezbateri. Am trimis, totodată, o scrisoare la Inspectoratul General din Timiş, să îmi fie partener. Din nefericire, inspectorul general şcolar din Timiş nici măcar nu a răspuns. Dacă există o asemenea «dorinţă» de colaborare, este clar că nu e bine, instituţional vorbind. Eu voi continua pentru că am realizat lucruri pe loc, în acea dezbatere. Am avut companii din toate domeniile, am avut profesori şi directori de şcoli care şi-au asumat să vină, dar nu prin Inspectorat. Rezultatul concret a fost că societăţile au invitat elevii să vină să vadă care sunt tehnologiile, întrucât acum nu se mai lucrează ca pe vremuri. Poate şi familiile au rămas cu ideea că o anumită meserie, să zicem vopsitor, ţesător sau tâmplar, e acea muncă fizică de demult, efectuată în condiţii grele. Nu, acum tehnologiile sunt moderne, ele pot fi cunoscute de elevi, care vor decide spre ce meserie să se îndrepte. Voi continua la Cluj acest program".

Maria Grapini ne-a spus că a întâlnit şi reticenţă în acest demers, întrucât, "în general, oamenii se tem de nou". Domnia sa a continuat: "Îmi amintesc că atunci când am introdus eu sistemul informaţional în compania mea, când am trecut de la înregistrarea producţiei de la maşină la maşină, manual, prin tabele şi calcule, când am făcut un sistem integrat, prima reacţie a fost de respingere. Dar, am făcut rapid un curs de calculatoare pentru şefii de secţie, iar acum se lucrează foarte bine şi uşor. Există această teamă de nou, dar trebuie să existe o bună comunicare, o bună prezentare a avantajelor informatizării".

"S-ar putea, ciclic, să revină o criză, iar noi să pierdem creşterea economică foarte bună"

Situaţia economică actuală din ţara noastră nu este gestionată în mod corespunzător de către autorităţi, conform doamnei Maria Grapini, care susţine că acest lucru ar putea să ne afecteze pe viitor.

Europarlamentarul român ne-a spus: "Este paradoxal ce se întâmplă. În management se spune că atunci când eşti înnebunit de succes poţi să iei decizii greşite. Din punctul meu de vedere, nu există decât această explicaţie. Actuala clasă politică de la putere nu a ştiut să gestioneze succesul. Din păcate, măsurile bune pe care le-au luat autorităţile au fost acoperite de proasta comunicare, ori de alte decizii care nu trebuiau luate sau nu trebuiau luate în forma respectivă. Este păcat, pentru că puterea are o majoritate consistentă, cred că de mult nu a avut România aşa o majoritate. Pe de altă parte, am fi putut profita să ne creştem imaginea în exterior, să luăm banii europeni pe care nu i-am luat până acum, mai ales că avem şi un comisar pe dezvoltare regională, deci era momentul să fructificăm toate aceste lucruri".

Maria Grapini a mai afirmat: "Avem creştere economică pe care o semnalăm nu numai noi, ci şi statisticile europene. Problema este, însă, să ai capacitatea să spui ce ai făcut cu această creştere economică. Aici aduc în atenţie şi supărarea mea, generată de mişcările de stradă. Nu e bine să fie permanent presaţi cei care conduc. Statul în stradă deranjează ca imagine, ca şi coerenţă, ca putere de concentare. Din nefericire, este păcat că nu există coerenţă pentru că s-ar putea, ciclic, să revină o criză, iar noi să pierdem această creştere economică foarte bună".

"2018: un an important pentru noi şi sper în unitate, în unitatea românilor în bine!"

Anul viitor va fi unul special pentru România, declară doamna Grapini, amintind că 2018 este anul Centenarului ţării noastre şi, totodată, cel de pregătire a preluării preşedinţiei Consiliului UE. Europarlamentarul ne-a spus: "Cred că, indiferent de simpatiile politice, nu trebuie să confundm ţara cu persoane. Acestea sunt alese temporar, cetăţenii trebuie să fie foarte atenţi şi să nu îi mai aleagă dacă nu sunt buni. Însă, a face rău ţării, mai ales aici în Parlamentul European, unde unii au cerut sancţionarea României, nu este normal. Nimeni nu te poate iubi mai mult decât propria ta familie, aşa că noi trebuie să ne iubim ţara. Problemele din ţară trebuie aduse la cunoştinţa instituţiilor responsabile. Degeaba mă duc eu în Parlamentul European şi spun că la noi e fiscalitate mare, că nu sunt aprobate legile justiţiei. Trebuie să mă duc la instituţia responsabilă să rezolve aceste probleme, nu să blamez în exterior, pentru că foarte greu ştergi o amprentă pusă pe imagine. În acest context, educaţia civică este foarte importantă, cetăţeanul trebuie să înţeleagă de ce îi face rău ţării lui atunci când spune, pe Facebook spre exemplu, că nu vrea să se ştie că este român. Acest lucru nu e în regulă".

Maria Grapini a subliniat: "2018 va fi un an greu, dar foarte important pentru România: înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE avem aşteptarea să intrăm în spaţiul Schengen şi să se ridice MCV-ul (n.r. - Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie). Trebuie să fie înlăturate aceste două lucruri nedrepte pentru România.Trebuie să fim trataţi egal. Aşadar, 2018 va fi un an important şi sper în unitate, în unitatea românilor în bine!".

"Închei 2017 pe primul loc în privinţa activităţii de europarlamentar, cu peste 2.000 de amendamente depuse"

Anul 2017 a fost complicat pentru europarlamentarul Maria Grapini, care afirmă că în acest an au fost dezbătute rapoarte foarte importante şi a participat cu multe amendamente la reglementările nou apărute.

Maria Grapini a menţionat: "Sunt membră în trei comisii din Parlamentul European, dar încerc să acopăr şi alte domenii care au legătură cu munca de unde am venit eu - antreprenoriatul. Mă bucur că închei şi în acest an pe primul loc în privinţa activităţii de europarlamentar, cu peste 2.000 de amendamente depuse, la distanţă foarte mare de următorii parlamentari. Spun asta pentru că şi în ţară trebuie să se cunoască foarte bine activitatea europarlamentarilor. România are 32 de europarlamentari, iar aceştia trebuie să aducă, din punctul meu de vedere, câteva plusuri la ceea ce fac instituţiile naţionale. Primul plus este cel legat de reglementare: dacă nu încerci să gândeşti impactul modificării directivelor europene, a regulamentelor sau al apariţiei de norme noi asupra ţării tale şi nu propui amendamente, şansa României este mică să poată să le respecte pe toate, fiind într-un decalaj faţă de alte ţări".

Maria Grapini a amintit că a depus amendamente importante legate de normele privind mixul energetic şi emisiile de carbon, pe care "România va putea foarte greu să le îndeplinească".

Europarlamentarul a adăugat: "Al doilea lucru foarte important, pe lângă reglementare, a fost să încerc, ca şi în alţi ani, să promovez România pentru că eu cred, din postura mea de mulţi ani - de întreprinzător -, că dacă imaginea de ţară este proastă, atunci este foarte greu să dezvolţi relaţii economice, să existe credibilitate.

Am încercat să fac conferinţe. Am lucrat şi lucrez în continuare cu asociaţiile profesionale, am adus la Bruxelles federaţia din textile, asociaţia importatorilor şi exportatorilor, am organizat conferinţe legate de internaţionalizarea IMM-urilor, a afacerilor. În plus, am săptămânal dezbateri cu asociaţii europene pe marginea unor acte legislative ce urmează să se modifice şi astfel pot să vin cu amendamente fezabile, bine argumentate. Am organizat şi în România conferinţe pentru că este important să vină şi în ţara noastră europarlamentari, să vadă care este situaţia la faţa locului. Aceste conferinţe - în ţara noastră sau în Parlamentul European, duc la creşterea imaginii şi credibilităţii".

Doamna Grapini a făcut referire şi la demersurile sale către instituţiile naţionale. "Cred că sunt europarlamentarul cu cele mai multe scrisori către miniştrii şi prim-miniştrii în funcţie. Am pledat pentru lucruri legate de apărarea drepturilor cetăţenilor, am preluat foarte multe plângeri în materie şi unele chiar s-au rezolvat".

Europarlamentarul a mai amintit de intervenţiile sale în dezbaterile din şedinţele plenare: "De nenumărate ori l-am interpelat în direct, în plenară, pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi voi face acest lucru până când îşi termină mandatul. Spre exemplu, s-a adeverit problema ridicată de mine în faţa domniei sale şi anume ca Fondul Strategic de Investiţii să nu aibă criteriul "primul venit, primul servit" pentru că se vor concentra fondurile doar în statele care au capacitate administrativă mare. Constatăm acum că fondurile s-au concentrat în 4-5 state, ori normele europene spun că fiecare ban cheltuit, din orice buget constituit la nivel de UE şi orice mecanism, trebuie să ducă la coeziune şi la diminuarea disparităţilor. Ori, în momentul în care fondurile se concentrează într-o singură parte, evident că aceste disparităţi cresc".

Doamna Grapini a mai afirmat: "Mă bucur că, printre altele, am luptat şi pentru eficientizarea energetică. Am avut şi un proiect pilot pe hoteluri, în care au fost cuprinse trei hoteluri din România. Ca recompensă am primit o cupă în acest an, ca fiind europarlamentarul cu numărul 100 care a luptat cel mai mult pentru eficientizarea energetică. Până la urmă, aceste recunoaşteri sunt bune, te mobilizează, dau sens muncii tale", a conchis Maria Grapini, amintind şi că a întreprins multe acţiuni în teritoriu, fiind europarlamentarul cu cele mai multe cabinete în ţară.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. hau...hau de pe pozitia de europarlamentara..dar cand a fost la Guvernare ce a facut ??? a stat putin la Guvernare si a "fugit" intr-un post mai caldut. ...Lipsa de forta de munca se stia in ultimi ani....Crede cineva ca ...batem de doua ori in palme...si scoatem calificati ???.Aceasta problema este de durata...nu poti scoate un meserias ..asa dupa cum scoatem doctoranti cu dploma.

    Acum d-na Grapini critica...si se lauda cu 2000 de amendamente in CE. Care sunt acele amendamente care a ajutat Romania ???

    In final hau.....hau...hau..atat si nimic mai mult 

    1. Corect

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb