MARICEL POPA (MECT):  Planul Juncker ar trebui să se concentreze pe reducerea decalajului de dezvoltare între state

Ziarul BURSA #Internaţional / 22 aprilie 2015

Planul Juncker ar trebui să se concentreze pe reducerea decalajului de dezvoltare între state

Planul de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro al Uniunii Europene ar trebui să se concentreze în special pe reducerea decalajului de dezvoltare atât între statele membre cât şi între regiunile din acelaşi stat, consideră Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT).

Prezent la sesiunea inaugurală a Congresului Economic European de la Katowice, Polonia, Popa a subliniat că regiunile cu un ritm de dezvoltare rapid (cum este şi regiunea Moldovei) trebuie să beneficieze din plin de avantajele noilor proiecte de investiţii, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Pe de altă parte, oficialul MECT a menţionat că România are printre priorităţi proiectele energetice, educaţia şi infrastructura broadband, precizând: "Ţara noastră acordă o atenţie deosebită iniţiativelor care au ca scop reducerea vulnerabilităţii statelor membre în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie din surse externe. România îşi exprimă în acest sens disponibilitatea pentru sprijinirea proiectelor care pot contribui la consolidarea securităţii energetice, în deplină conformitate cu obiectivele şi reglementările Uniunii Europene privind diversificarea surselor şi a rutelor de energie".

Pentru România, prioritare sunt proiectele ce ţin de infrastructura de transport, în special cea rutieră, unde un loc aparte îl ocupă autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni.

Congresul Economic de la Katowice este cea mai importantă manifestare de acest gen din Europa de Est, adunând în fiecare an circa 6.000-7.000 de participanţi din mediul public şi privat. În acest an, la Congres a participat preşedintele Poloniei, Bronis³aw Komorowski alături de numeroşi reprezentanţi de rang înalt ai Comisiei Europene şi ai statelor din Europa Centrală şi de Est.

Claudia Ţapardel: România poate beneficia de o mare parte din cei 315 miliarde prevăzuţi în Planul Juncker

Grupurile parlamentare din Parlamentul European au ajuns la o soluţie de compromis pe raportul comisiilor Economică şi pentru Bugete asupra formei finale a Fondului European pentru Investiţii Strategice (FEIS), instrumentul financiar de bază al Planului Juncker, în valoare de peste 315 miliarde de euro.

Europarlamentarul PSD Claudia Ţapardel a declarat: "Amendamentele socialiştilor au fost incluse în forma finală a raportului, ceea ce înseamnă că proiectele sociale, educaţia, cercetarea, infrastructura şi locurile de muncă vor intra la finanţare cu prioritate. Aceste fonduri pot ajuta România să se dezvolte foarte rapid în următorii ani" a declarat Claudia Ţapardel.

Europarlamentarul PSD a depus un set de amendamente la FEIS, cuprinse ulterior în forma de compromis adoptată de toate grupurile politice din comisiile de resort.

FEIS va ţinti, cu prioritate, proiecte cu valoare socială mare, proiectele care promovează crearea de locuri de muncă, care încurajează educaţia, care încurajează competitivitatea, dar şi care se referă la infrastructură.

Claudia Ţapardel a spus: "Am reuşit să obţinem continuarea finanţării pentru două programe extrem de importante pentru Europa şi România: Horizon 2020 şi Connecting Europe Facility. Prin aceste programe, pe care Comisia Europeană intenţiona să le reducă odată cu intrarea în funcţiune a FEIS, România are asigurată finanţarea continuă pentru proiectul ELI Măgurele, dar şi pentru alte proiecte de infrastructură digitală".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb