MARILEN PIRTEA, PNL: "Funcţiile pentru conducerea ASF încă se negociază"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 octombrie 2018

"Funcţiile pentru conducerea ASF încă se negociază"

Deputatul Marius Budăi: "Candidaţii nu trebuie să-şi redepună dosarele"

Marilen Pirtea: "Decizia de prelungire a termenului pentru depunerea candidaturilor este împotriva regulamentului"

Negocierile pentru funcţiile de conducere de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care au loc în cadrul coaliţiei de guvernare PSD-ALDE nu s-au încheiat, ne-a declarat, ieri, Marilen Pirtea, deputat PNL şi secretar al Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Domnia sa ne-a spus: "Personal, cred că nu s-a ajuns la o înţelegere în cadrul alianţei de guvernare PSD-ALDE referitor la candidaţii care vor fi câştigători ai selecţiei, în urma audierilor, şi de aceea această tragere de timp. Încă se negociază, acesta este motivul pentru care îşi permit să prelungească acest termen".

De asemenea, domnul Pirtea ne-a împărtăşit părerea domniei sale, conform căreia coaliţia de guvernare va amâna cu încă o săptămână votul din plen pentru numirea noilor membri din cadrul Consiliului ASF.

Marius-Constantin Budăi, pre­şedintele comisiei mai sus menţionate, ne-a clarificat faptul că dosarele candidaţilor nu trebuie redepuse, termenul de depunere fiind prelungit până pe 5 noiembrie, fiind, astfel, aşteptate şi alte candidaturi pe lângă cele deja existente. Pe 6 noiembrie urmează să aibă loc audierile şi elaborarea raportului, iar votul din plen este programat pentru data de 7 noiembrie.

În legătură cu motivele amânării audierilor, domnul Budăi şi-a limitat declaraţia la faptul că amânarea a fost o decizie a birourilor permanente reunite ale Parlamentului.

Întrebat de negocierile dintre PSD şi ALDE, domnia sa ne-a declarat: "Eu nu ştiu lucrurile astea, noi, cele patru comisii reunite vom face audierile, iar ce va hotârâplenul... Eu chiar nu ştiu lucrurile astea, dacă s-au discutat".

În legătură cu informaţiile apărute, ieri, în presă, conform cărora actualul vice-premier Viorel Ştefan nu ar fi eligibil pentru o poziţie de membru executiv în Consiliul ASF deoarece nu ar avea experienţa necesară, surse oficiale au declarat pentru ziarul BURSA că, deşi nu a fost încheiată analiza pe dosare a candidaţilor, aceste informaţii sunt false, din moment ce Viorel Ştefan a ocupat timp de cel puţin nouă ani funcţia de preşedinte al Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte zvonurile de inegibilitate în legătură cu candidatura actualului preşedinte al ASF, Leonardo Badea, aceleaşi surse ne-au spus că, din moment ce domnul Badea ocupă funcţia de preşedinte al ASF din iunie 2017, nu există motive pentru care acesta să nu fie eligibil.

Potrivit OUG 93/2012, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, membrii Consiliului trebuie să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi al instituţiilor financiare nebancare de minimum nouă ani.

Luni, preşedintele Senatului, Călin-Popescu Tăriceanu, a anunţat că nu s-au întrunit comisiile de specialitate pentru audierea candidaţilor, domnia sa adăugând că termenul pentru depunerea candidaturilor s-a prelungit până pe 5 noiembrie.

Tot luni, prim-vicepreşedintele PNL a anunţat că partidul domniei sale va sesiza Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, privind reluarea procedurii pentru alegerea conducerii ASF şi numirea membrilor din cadrul CNA, susţinând că a fost încălcat regulamentul Parlamentului.

În legătură cu reluarea procedurii de alegere a conducerii ASF, domnul Pirtea ne-a declarat: "De ce au reluat procesul? Pentru că pot, pentru că au majoritate. Din punctul nostru de vedere, ce s-a făcut este împotriva regulamentului. În primul rând, a expirat perioada de depunere, iar aceasta nu poate fi prelungită decât în timpul în care este valabilă. Argumentul celor de la PSD a fost că se dă posibilitatea tuturor să se înscrie, în contextul în care există peste 40 de dosare de candidaturi depuse, deci ai de unde să alegi. Cine a vrut să se înscrie a avut timp suficient să o facă".

Potrivit surselor ziarului BURSA, principalii favoriţi la nominalizarea pentru funcţia de preşedinte ASF sunt vice-premierul Viorel Ştefan şi Leonardo Badea, acesta din urmă fiind, în prezent, şeful instituţiei.

Săptămâna trecută, şi-au depus candidaturile în Parlament pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Leonardo Badea, Micu Andrei-Răzvan, Sava Claudia Cătălina, Viorel Ştefan, Radu Toia şi Mircea Ursache.

Pentru funcţia de prim-vicepreşedinte ASF şi-au depus candidaturile Doina Elena Dascălu, Micu Andrei-Răzvan şi Sava Claudia Cătălina, iar, conform informaţiilor din presă, doamna Dascălu, fost secretar de stat la finanţe şi actual preşedinte CA al Electrica, este principalul favorit pentru această poziţie, beneficiind de susţinerea ALDE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Paduchi habarnisti, fara mare. Legatura cu piata nostra financiara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb